Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 51

• 40 334
  • 760
  •   1
Отговори
# 585
Уф леле школа по икономика. Икономиката не е специална наука, а е международна игра в която конците не дърпат дребняците . Колкото и да са много .

# 586
ЧС, евала за търпението! Simple Smile
Направо сме като школа по икономика.

Ама нали знаеш - можеш да заведеш коня до водата, но не можеш да го накараш да пие. Когато някой е убеден в нещо до степен да е затворен за всякакви доводи, тогава за неговата вяра бронебойни патрони няма открити...

Уф леле школа по икономика. Икономиката не е специална наука, а е международна игра в която конците не дърпат дребняците . Колкото и да са много .

Който и да дърпа конците, живеем а реален свят, който се подчинява на някакви закони. Дърпащите конците просто имат по-голям капацитет да манипулират средата, но не могат да отменят законите. Ей на, хората правят самолети, ракети, вертолети и летят, но не могат да елиминират гравитацията, а се съобразяват с нея. И в икономиката е същото - тя не е низ от случайни събития без логика.

# 587
  • София
То и аз за това малко блокирах с аргументите. Защото си мислех, ако напиша това, което и ти, ще е слабо и неубедително. А и сме го дъвкали.
Но като го чета, ами то няма как да се каже по друг начин.

# 588
Себестойността е ясна - 300-400 евро/кв.м. Дори в СЕК-а луксозното е дадено 598 лв/кв.м. Няколко теми по-назад го писах. Дори дадох пример с компания, която си залага такива стойности в бизнес плана. Дадох и примери за цени на парцели, на които са построени огромни блокове. Феновете на високоте цени обаче не могат да го приемат.
знаеш ли, че купуват килограм картофи за 0,10 лв, а в магазина са левче, или, че от мляко за 0,65 лв, ти правят кашкавал за 19 лв?
ти си се хванал за жилищата и то в София. Днес бях по работа в Димитровград, докато чаках едни документи, разгледах обяви на имоти в една агенция. Тристаен в идеален център 90 квадрата за 45000 лв. Много ли ти се вижда?. Навсякъде е различно, в столицата е така... Във всички столици е така...

# 589
😁😁 Много филми си набивате, много. Казвам колко е себестойността, това е. Всеки си преценява дали цените са адекватни или не. Не съм казал, че трябва да е по-евтино. Не знам защо си го внушавате. Едната ме чакала да се похваля за нещо. Другата ми говори за апартаменти в Димитровград 😄

И примерът с млякото и кашкавала не е много адекватен, но не ми се пише да ти обяснявам.

ПП: И само ще ти кажа, че в реалния живот хората ми плащат, за да им кажа как ми се "вижда" даден имот. 😄

Последна редакция: чт, 04 фев 2021, 23:00 от Bobi44

# 590
  • София
Е как човек, занимаваш се професионално с имоти, може да каже че "себестойността в София е 300-400 евро". Това е изключително заблуждаващо изказване, нямащо нищо общо с реалността.
Явно и затова голяма част от потребителите имат грешно очакване, просто плащат за грешни мнения....

Последна редакция: пт, 05 фев 2021, 09:56 от chiana2003

# 591

ПП: И само ще ти кажа, че в реалния живот хората ми плащат, за да им кажа как ми се "вижда" даден имот. 😄

Вижданията, поне аз, ги възприемам като субективна преценка. А смятам, че брокерите трябва да дават поне отчасти обективна оценка на конкретен имот. Казвам поне отчасти, защото смятам, че напълно обективна оценка е реално невъзможна, щом се прави от човек, т.е. от субект.

# 592
Е как човек, занимаваш се професионално с имоти, може да каже че "себестойността в София е 300-400 евро". Това е изключително заблуждаващо изказване, нямащо нищо общо с реалността.
Явно и затова голяма част от потребителите имат грешно очакване, просто плащат за грешни мнения....
Точно толкова е.

# 593
Много зависи кой как смята. Ще приема само детайлна калкулация на счетоводител, отчел всички разходи, не само преките.

# 594
  • инфантилно и разглезено хлапе

Тях най-вече. Те се мъчат да удържат икономиката в някакви граници и затова съществуват. Без централните банки щеше да е анархия и ужас. А и те нямат материален интерес в кредитите.
И не те създават балоните и циклите, а икономиката си ги създава, а централните банки се опитват да заглаждат пиковете и спадовете и да контролират някак нещата.
А на теб май то се струва, че дърветата създават вятъра като се клатят и размахват клони.

Бях тръгнал да ти се аргументирам, но преди това ще ти задам няколко въпроса:
1. Как точно икономиката си създава балони и цикли? Какви механизми имат централните банки за "заглаждане"?
2. Смяташ ли че в момента имотния пазар е в балон или не? Защо? Кога според теб възниква балон?
3. Какъв е механизма на централните банки за контролиране на балони и цикли?
4. Как се отразяват ниските лихви на имоти/акции и т.н.? Как се отразяват на икономиката?
Балоните с недвижими имоти се надуват и надуват, докато в един момент гръмнат и тогава започват тежки рецесии и дългови кризи. Това се получава, защото банките увлечени в желанието си да дават все повече кредити, накрая почват да ги дават на Сульо и Пульо и в един прекрасен ден се оказва, че портфейлите им са пълни с лоши и необслужваеми кредити.
Вчера попаднах на интересно видео за имотния балон в Испания. Сходството с България е просто поразително.
Питам се, дали у нас не предстои дългова криза, далеч по-тежка от тази от 2008-ма, с фалити на банки и с още други екстри...
По принцип съм противник на златото, но вече започвам да мисля, че съвсем не е лоша идеята, голяма сума от спестяванията да се държат във злато и то далеч от банки...
До колкото знам необслужваните кредити на банките в България надхвърлят 9 милиарда, което започва да ме притеснява... и тези мораториуми не решават проблема, а само го отлагат и задълбочават.

Последна редакция: пт, 05 фев 2021, 11:01 от BlueIce

# 595
  • София
Много ще се радвам на такава детайлна калкулация!
Много съм любопитен какво по-точно включва строителството.
Обикаляне, търсене на парцел, търсене на финансиране на парцела, купуване, визи, разрешения за строеж, проекти. Заплата на изпълнителите и поръчителите на тия процеси.
Паралелно и разбивка по време.

Ако ще гледаме какво е да си касапин, като кучето, поне да гледаме всичко.

# 596
Точно толкова е.
моля те наистина ,да ми разясниш,как при положение,че за килограм кашкавал са необходими между 7-10 литра мляко по около 0.65 лв,той струва от 17 до 20 ,че и нагоре лв.? и защо това се приема за нормално от теб?
маруля,човекът я продава по 0,15 лв.,в магазина е 1-1,20 лв......Защо,и каква е тук печалбата?

# 597

До колкото знам необслужваните кредити на банките в България надхвърлят 9 милиарда, което започва да ме притеснява... и тези мораториуми не решават проблема, а само го отлагат и задълбочават.

Че не трябва да се пренебрегват необслужваните кредити е факт. Но от друга страна банките си правят провизии за тези неща и след като пак са на печалба значи не е фатално. А тези кредити дефакто ги плаща рисковата премия в лихвата на останалите получатели. Затова лихвите у нас са по-високи от лихвите в Германия. Централната банка наскоро пак взе някакви мерки за укротяване на кредитирането. Та в момента е малко рано за апокалипсис по наши вътрешни причини.

# 598
  • инфантилно и разглезено хлапе

Че не трябва да се пренебрегват необслужваните кредити е факт. Но от друга страна банките си правят провизии за тези неща и след като пак са на печалба значи не е фатално. А тези кредити дефакто ги плаща рисковата премия в лихвата на останалите получатели. Затова лихвите у нас са по-високи от лихвите в Германия. Централната банка наскоро пак взе някакви мерки за укротяване на кредитирането. Та в момента е малко рано за апокалипсис по наши вътрешни причини.
Те хубаво си правят провизии, но нещата май вървят на зле за банките в Европа.
Девет банки от еврозоната са използвали капиталовите си буфери през 2020 г.
Четири от тях едва са успели да спазят изискванията дори и след възползването от облекчителните мерки, става ясно от доклад

https://www.investor.bg/evropa/334/a/devet-banki-ot-evrozonata-s … ez-2020-g-320836/
И още една немаловажна подробност - България е в борд и нямаме принтер за пари, българските банки не могат да разчитат на помощ от ЕЦБ.
Някой знае ли къде мога да получа информация, коя българска банка колко лоши кредити държи?

# 599

Ето подробна разбивка от СЕК. Цените са средно за страната, в София ще са малко по-високи. Понеже предполагам, че някои съфорумки веднага ще си покажат махленското ниво като ги оплюят, ще избързам да кажа, че СЕК са единствените, които дават реална информация за цените. Тези данни се купуват. Включително ако си купувате апартамент с ипотека, един от методите за оценка стъпва на тези данни.

Дениса, ясно ми е за кашкавала. Само дето кашкавалът е една и съща цена и в Перник, и в София, нали така?
Моля да ми разясниш как нов построен апартамент в Перник, кв. Изток струва 600 евро на кв.м., а само 15 км. на изток в София същото нещо вече е над 1000 евро? Може би в Перник работят на загуба? Или тези 15 км драстично променят цените на строителните материали и труд? Интересно ми е. 😄 Цените на парцелите мисля ги изяснихме и как се отразяват на 1 кв.м. апартамент, но ако трябва пак ще започна с конкретните примери. 😄

Общи условия

Активация на акаунт