Любители на кучета - 112

• 27 212
  • 772
  •   1
Отговори
# 255
Давате примери само на активни възрастни хора, пак повтарям че зависи от начина на живот - единият дядо тренира,тича, за мен това е активен човек, другият отделя по два часа за разходки, което задоволява нуждите на животното и за мен го прави активен.
Не съм съгласна, че е до възпитание, кучето или е енергично или не, ако е енергично възпитанието се случва само след като е изморено.

# 256
  • Бургас
При последното ни отсъствие Елза счупи ръката на майка ми, която е почти на 65. Така я дръпнала по пътя към заграждението, че цялата беше натъртена. Добре, че се размина само с пукната кост и не се наложи операция, но беше в болничен повече от месец. Майка ми е активна, обича да ходи, но възрастта си е риск, особено при тежко падане. Голямо и едро куче за възрастен човек - не, това е и моето мнение. Има и ситуации, в които чисто физически не можеш да обгрижиш едро куче - ако се наложи да го вдигнеш и да го носиш, например.

# 257
  • Sofia
Tintina, и аз това съм си мислила - не дай Боже да се наложи да го вдигам и нося Чоки... И ние сме на четвърти етаж без асансьор, ама и на първи да бяхме, все тая!
Днес, да ви се оплача, се изръсих сутринта на дупе - беше навалял един сантиметър сняг - колкото да се пързаля, пък и аз как нацелих маркировката на асфалта - озовах се на земята... Добре че сутрин се навличам, та омекотиха удара суичера и якето, но си е опасно и ме е страх и Чокича да не ме дръпне.
И още да се оплача - днес пак имахме среща от близък вид с пуснато куче, почти идентична случка, само че този път със стопанка, моя калибър. Чоки на повод, черньото не, навря се в него, изръмжа и се сдърпаха. А жената го дърпа за опашката... сега ми е смешно, ама сутринта не ми беше...

# 258
Аз малко със закъснение да се влюча в дискусията за куче бигъл или вайм за човека на 65г. На мен ми направи друго впечатление. Същия този човек има кучета, явно в двора. Ако искаше да си има компания и другарче за разходка колко му е да вземе да ги разхожда тези, които са му в двора. Ако пък са буйни и необучени, защо се предполага, че точно сега с ново куче ще се промени и ще го обучи. По-вероятно е новото куче да се озове при останалите на двора според мен.

# 259
Sivi, хората в провинцията с къщи имат кучета, които живеят на двора. Обикновено ги ползват за пазачи. Тези кучета имат къщи, хранят се редовно и се разхождат. Също така биват обичани и са приемани като част от семейството.

# 260
  • София
Аз малко със закъснение да се влюча в дискусията за куче бигъл или вайм за човека на 65г. На мен ми направи друго впечатление. Същия този човек има кучета, явно в двора. Ако искаше да си има компания и другарче за разходка колко му е да вземе да ги разхожда тези, които са му в двора. Ако пък са буйни и необучени, защо се предполага, че точно сега с ново куче ще се промени и ще го обучи. По-вероятно е новото куче да се озове при останалите на двора според мен.
+1
Отделно пак да се хвана и аз за възрастта / макар да звучи дискриминационно, ама е реално /- човекът все пак е на 65год., сега може да е активен, но след 5 години? 10? Моя близка възрастна съседка по аналогичен начин падна, при по рязко дръпване на едно от двете и кучета / дакел и улично дребно куче/, пукна кост на ръката, та се наложи синът й да помага с разходките ...
Може би е най-удачно да се осинови куче средна големина и да не е бебе, щом все пак иска да има по-тесни взаимоотношения ...

# 261
Ах, Елза.. и ти като Бейли бандита, значи.
Лятото имахме пътуване в Полша и Бейли беше оставен на грижите на баба си. Майка е на 58 г. Доста енергична, работи много. Съвсем наскоро се видях с нейна приятелка и тя ми казва(случайна среща, аз съм с Бейли) ,, ах тоя Бейли как дръпна майка ти, много лошо падна жената,, Confused Разбирате, че аз нищо не знам от майка, явно не е искала да ни притеснява..

# 262
  • о`майна лунна нощ е
За мен нито една от двете породи не е подходяща за човека.
Имаме познати с ваймаранер, на разходките в парка засичам и две дами с бигъли. И едните, и другите ги пере яко сачмата и категорично не са за по-възрастни хора.
Подобно на Сиви си зададох въпроса защо при наличие и на други кучета в двора, се предвижда подарък още едно. В никакъв случай не казвам, че те не са гледани и обгрижвани, но целта на новото куче е "другар в разходките" и е резонно да се попита, а останалите защо са там и защо не са станали такъв другар с времето. Храна, вода и колибка е по подразбиране, че имат /надявам се/.

# 263
И аз това го помислих, ама с моя тон на писане теших да не подкачам това, че ще прозвучи като конско..

На свекървата съм и забранила да извежда кучетата, защото ме е страх да не я наранят при теглене, жената нито е дребна, нито възрастна, но си знам добитъка.

# 264
Да, преди да изкарате човекът убиец или изверг, благодаря на всички, които дадоха мнение за породите от лични впечатления. Всички останали сюжети и предположения нека приключат тук.

# 265
  • sofia
Всичко е до стопанин, куче и възпитание.
Аз понеже знам, че не мога добре да възпитавам, вземам дребни кучета. Пак с характер, енергични, но дребни.
Във връзка с кучетата на двора...Тези дни, в репортаж от наводненията, някаква жена сподели, че прибрали кучето в къщата...Стана ми доста криво за подобни кучета...и хора.

# 266
  • о`майна лунна нощ е
Никой няма да изкара човека такъв, защото не го познава. Както виждаш - включват се момичета с личен опит като стопани на споменатите породи, така и такива, които имаме макар не личен, но пряк контакт с тях. Не са лоши породите, дори напротив - като характери са добронамерени, но като физика - ударени от ток. Някой беше писал по-напред - несъобразяване на физически възможности на човек с физическите характаристики на кучето в един момент би се превърнало в мъка и за двете страни.
Но имаше и адекватни и добронамерени предложения за осиновяване на по-възрастни животни, които са улегнали като характер и нужда от физическо движение. Дадоха се и примери за разхождане на буйни и почти неудържими кучета.
В крайна сметка никой от пишещите тук няма сила да ви принуди да правите, каквото и да било, както в избора на куче, така и в отглеждането му. Задават се въпроси, които е нормално да се появат в съзнанието на хора, които все пак имат топка косми у дома, която ежедневно трябва да е на разходки навън.

# 267
  • Бургас
Мое лично мнение и може да е крайно (не визирам конкретния човек), но куче в селски двор добре обгрижвано е по-скоро изключение, отколкото правило в нашите географски ширини.
Масово са на къс синджир, в най-добрия случай - на дълъг, покрай оградата. Нито се откачат от синджира, нито се извеждат. Вършат си работите около себе си. Я им дадат веднъж на ден някаква помия да ядат, я не. Не се обезпаразитяват, не се ваксинират. Как и какво точно пазят на този синджир, не е ясно.
Вчера по време на наводненията в Бургаско имаше снимки как евакуирали стопаните, пък кучетата оставени в двора на синджира.
Или другото криворазбрано - кучето пуснато да обикаля свободно из селото, хранят го който свари и с каквото се хвърля - кости, включително рибешки, опложда го който свари - на нашата вила свекърите хранеха доскоро една такава дребна кучка, раждала неизвестно колко пъти. Няма я вече, сигурно не е между живите.

Be_Special, тя и майка сигурно нищо нямаше да ми каже, ако не беше паднала много лошо и не се наложи да я шинират и обездвижат ръката. Оттогава не й я оставям вече, само на кучешки хотел.

# 268
  • София
Medika Всички тук в темата сме абсолютно добронамерени. Пожела да видиш мнения - дадохме ги и то различни гледни точки и разсъждения - оттам нататък вие си преценявате - мисля, дори, че сте взели решение, пожелавам само да е в полза и на двете страни. Simple Smile

# 269
Medika аз просто си разсъждавам. Не съм написала, че другите кучета в двора не се гледат. Просто за мен е необяснимо при наличие на кучета в двора да взимаш още едно. Разбирам, че тези в двора са пазачи, което не е пречело да станат и другари де, но не за това са били взети явно. Предполагам, човека сега се е пенсионирал и си търси другарче. Момичетата споделиха преди мен, че точно двете породи, на които сте се спрели не са най-удачния избор. Аз бих добавила като цяло да избягвате ловните породи. За човек на тази възраст трябва кротка порода, която да отговаря на начина му на живот и да се съобрази, че човека по-млад и енергичен няма да стане, защото иначе ще бъде мъчение и за двамата.

Общи условия

Активация на акаунт