ОСМИ клас 2020/2021 - Осмокласникът се мръщи, тясно му е вече вкъщи!

• 26 326
  • 756
  •   1
Отговори
# 660
  • о`майна лунна нощ е
Ох, извинявам се за лиричното отклонение, но се сетих и още едно приложение на руския - общуването със Сири при айфоните.
Една вечер я изпитвахме и при въпрос "Сири, аз съм пиян, какво да правя", Сири прати питащия да си ляга. Голям смях пада.

От любопитство проверих Школо и о, .... нечие вратле ще изхрупти довечера. Сочна двойка на устно изпитване по немски. Игри ли чух? Рожден ден? ...

# 661
Дойде много бесен след класното по математика. Ядосан е ужасно, че не можеш да се връщаш по задачите. Едната я е решил на черновата, но забравил да натисне отговор, минал на следващата. А след това не може да отиде назад. Учителката казала, че ще проверява от черновата само задачите с отворен отговор и това си било негов проблем, че е забравил. Явно си е доста гадничко с тази невъзможност да се връща.

# 662
  • София
Моят беше прекачил две еднакви снимки от бързане...

# 663
  • софия
При нас се получи седем пропилени години. Не заобича руския, а имаше прекрасни учителки. Дори не знам какво точно знае, защото не иска да признае, че го е учила. Изпитва някаква непоносимост към всичко свързано с Русия, но може и от нас да е прихванала, че като си говорим вкъщи, не се изказваме ласкаво за съвременна Русия и управляващите я.

Приятелка (Господ здраве да ѝ дава) сподели, че "Ага", "Възвишение" и "Слава" могат да се гледат безплатно (и легално) в Neterra СЕГА. И още 30-40 заглавия, сред които и нелоши документални. За съжаление само за 24 часа за празника на българското кино. Ще има какво да гледаме довечера. Не съм гледала "Ага" и смятам да се поправя, а "Слава" наистина е жесток филм и препоръчвам. Има и "Посоки", и "Снимка с Юки", и "Джордж и пеперудите". Лелееее...

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 17:30 от zvаnchе

# 664
Вземат ли все още с бясна скорост нови думи децата ви?
Е не мога да им схвана логиката на взимане на думи и това си е ..
Гледам да знае всички думи след съответния урок и преговаря текущия и предходния ..

# 665
  • Между гори и планини
Туиг, добре дошла в клуба на бесните майки. Ей, затуй все още пуша - ако като ми вдигне кръвното, няма една цигара, Пубера отдавна да е история 🙄
В момента съм на ниво, като ме ядоса, да заплаща, че се прибирам във Варна при мама! И няма да се появя до края на учебната година!
П.п всеки ден 3 страници нови думи. Моя не осъзнава, какъв късмет има, че знае английски, въпреки това, някои думи са му нови. Бързо ги научава, но отдавна не сме имали възможност да го изпитвам на правопис .
Днес го изпитва на текста който му даде вчера за превод и вадене на нови думи. И писа оценка. Имали малко оценки - специално моя има 16 оценки по английски 🤪

# 666
  • Някъде в Европа...
Руският език - тя сестра ми, че е само 3 г. по-малка от мен, грам не разбира, вие за децата говорите. Тя беше първите випуски, които не учиха задължително руски от 2 клас, никога не го е учила в училище и казва, че й е като всеки чужд език, нищо не разбира. На мен ми е странно, аз някак си от самосебе си го разбирам. Учила съм го от 2 до 4 кл, в 5 учех вече френски. Майка ми е перфектна на писмен и устен руски. Дори руснаци са я питали от къде в Русия е дошла да живее в България и когато им каже, че е българка и дори не е стъпвала в Русия, й се възхищават, че дори говори без акцент...
Днес отново много работа, сега чак си поглеждам телефона...
Специално съм ви направила днес снимка от канцеларията ми, за всички, които обичат снега:

# 667
Доня, ако аз заплаша с прибиране при мама, считай че са направили 100 бели с идеята после да се живее живот без надзор
Такава грешка не правя!

# 668
  • Между гори и планини
И аз съм имала клиенти на около 30г, които като търсеха учебници по руски за начинаещи, дори азбуката не разбираха 😳 А тя е почти същата, с няколко букви разлика.

# 669
Всъщност, освен всичко останало, език се научава по-лесно, ако се харесва. Предполагам за нашия клас голяма част от децата са  избрали руския като привидно по-лесен. Другият вариант беше немски и класът е на две групи.
Като казвам не могат да четат, буквално не могат да четат, произношението е друга работа. То не е много лесно, например Н пред К трябва да звучи звънко, а в българския е малко носово. Не става въпрос за чак такива неща, а буквално за четене. Разчитане на написана дума при спазване на правилата.Това е малко странното, като се има предвид азбуката и не много правила за четене.

# 670
  • София
Предполагам, че който иска да учи руски, ще го научи.
Аз лично не виждам някаква особена загуба от това, че вече не идва "отвътре" на младите поколения. Доста други езици са излезли на дневен ред и са се настанили на негово място.
Иначе аз, както съм писала, съм един представител на старото поколение, който изобщо не успя да го научи този език. Също така никак не ме е обкръжавал като дете, произхождам от семейство с други ценности и възгледи.
Така че никаква носталгия не ме гони.

# 671
  • Някъде в Европа...
За втори език - синковецът ще учи НЕ..5-7 клас втори език му беше ИЕ, заради мен, да може поне основите на този език да хване. Направо си го бях подхванала като частен ученик, много научи. И трите години предварително питах учителите докъде ще стигат в учебника и им казвах,бче аз вкъщи ще си го подготвям. В седми клас смениха учителя - дойде им един сладур, буквално аз му бях дясната ръка на господина - аз му разясних докъде са стигнали, на какво ниво са и директно му заявих, да не отделя време и че може да не се занимава с моето дете 😁..Коронната му реплика към синковеца беше "е, каква друга оценка да получиш освен 6, то с такава майка" 🤣...
За моя жалост в ПМГ-то но няма ИЕ и вариантите са или НЕ или руски. Синковецът категорично не желае руски. Остава немския...

# 672
Приятелка (Господ здраве да ѝ дава) сподели, че "Ага", "Възвишение" и "Слава" могат да се гледат безплатно (и легално) в Neterra СЕГА. И още 30-40 заглавия, сред които и нелоши документални. За съжаление само за 24 часа за празника на българското кино. Ще има какво да гледаме довечера. Не съм гледала "Ага" и смятам да се поправя, а "Слава" наистина е жесток филм и препоръчвам. Има и "Посоки", и "Снимка с Юки", и "Джордж и пеперудите". Лелееее...
zvаnchе, благодаря, че сподели.
Изгледах "Слава" и никак не ми е славно. Да, жесток филм е, и в буквалния смисъл...

# 673
Аз съм учила руски само в 3 клас. Но разбирам горе долу. Колкото и сръбски примерно. Simple Smile
Не мога да говоря грам, разбира се.
Малкия ще почне догодина. не знам колко ще се справи Simple Smile

# 674
  • софия
Стефан Денолюбов е страхотен. Не участва в случайни проекти. Изгледах Ага. И той е разтърсващ.

Общи условия

Активация на акаунт