Нашите орхидеи – тема 32

• 33 916
  • 756
  •   1
Отговори
# 600
  • София
GirlintheRain, красиви са вандите ви. Като първата не съм виждала, освен ако цветът не е коригиран от камерата.
Доколкото съм чела, янтарната киселина не се смесва с други препарати. Чела съм и обяснения, защо се ползва в чист вид, но не ги помня.
По малката синя ванда има наранени цветчета - ако ви е нова, огледайте добре да не сте си донесла някои трипси.

# 601
  • Оптимист по принуда
Файловете в първи пост не се отварят. Посъветвайте ме мини фаленопсис в какъв субстрат да пресадя? Вчера я получих и е в някакво спластено, приличащо на почва. И мухълче си има, пръснах с фунгицид.

# 602
Здравейте! Отглеждам и аз 7 орхидейки и до сега доста добре ми вървяха, но сега имам проблем с 2 от тях, едната е Дендробиум. От всичките неща които прочетох и тук и във фб, си мисля че са започнали да гният, дано не е късно да ги спася. Изкарах ги от корите и изрязах сухите и гнили корени и така. Сега не знам какво да ги правя. Снимки слагам тук
Скрит текст:

# 603
  • София
минито най-вероятно е в сфагнум. На теория би трябвало да го сложиш пак в сфагнум. Аз смесвам много дребни кори (режа си ги с ножицата) със сфагнум горе долу по равно. В чист мъх не успявам да ги отгледам.

Янтарната киселина участва в т.нар. цикъл на Кребс - основна част от метаболитните процеси на всяка аеробна клетка. Добавяйки я от вън, подпомагаме процеса гликолиза и ускоряваме храненето на клетката.

Последна редакция: нд, 28 фев 2021, 10:29 от a.n.d.r.e

# 604
  • София
Минито е в торфена чашка/гъба. Аз не успявам да ги гледам в нея - прекалено бързо попива вода, после корените или изсъхват бързо, или джвакат дни наред и в крайна сметка изгниват. Много често ми развива мухъл. Гледам да ги прехвърля овреме в по-ситни кори. Аз ги слагам в ЗС, но при мен това е удачен метод за отглеждане.

a.n.d.r.e, а някакво инфо за смесването на янтарната киселина с други препарати и вещества имате ли?

# 605
А, да имате опит с усвояване на обилно опръскани орхидеи с Медикс за почистване на прозорци!?Grin
Преди малко, докато се усетя ги офъщях с препарата вместо с вода. Лошо ми стана. Disappointed Веднага ги избърсах с вода, но по корите отгоре май остана.
Та, от опит да кажа - не пипайте и не доближавайте орхидеите докото не сте се събудили окончателно!

# 606
  • Мадрид / София
Минито е в торфена чашка/гъба. Аз не успявам да ги гледам в нея - прекалено бързо попива вода, после корените или изсъхват бързо, или джвакат дни наред и в крайна сметка изгниват. Много често ми развива мухъл. Гледам да ги прехвърля овреме в по-ситни кори. Аз ги слагам в ЗС, но при мен това е удачен метод за отглеждане.

a.n.d.r.e, а някакво инфо за смесването на янтарната киселина с други препарати и вещества имате ли?

Мойта мини дето я купих подгизнала от вода и в субстрат от кокос (такъв като твоя) я преместих така цяла в една идея по-широка саксийка, така че корените да не са долепени до стената на саксийката, но иначе са добре вплетени в субстрата. Оставих я да се позасушат, без поливане и определено се чувстват по-добре. Така като поливаш не се задържа много вода (стига да не прекаляваш с водата).
Но и важно е когато я купиш да не е започнал процес на гниене, вярвай 90% са вече в стадий на развиване на гниене още в магазина. После в къщи трудно се спасяват.
Sysly, пробвай да махнеш горния слой на корите. Не вярвам да е слезнал препарата надолу.

Последна редакция: нд, 28 фев 2021, 07:58 от Angela61

# 607
Impala, Heart.

Raya, благодаря. Heart Eyes Огледах синята ванда, мисля, че дефектите по цветовете се дължат на вече прецъфтяваща орхидея. Ето пак розово-червената ванда на точки, снимах я на терасата този път, цветовете са малко по-различни сякаш:

Момичета, ето тези израстъци растът от една вече прецъфтяла орхидея фаленопсис у нас, същата пуска и нов цветонос-разклонение на стария вече прецъфтял цветонос. Какво ли може да е това? Thinking

Израстъците имат леко назъбване на върха.

# 608
  • Мадрид / София
Може би кейки.

# 609
  • София
по-скоро цветоноси. Ако беше фокусирано върху тях, щеше да е ясно

# 610
Angela61 и a.n.d.r.e, много ви благодаря за отделеното време! Heart Heart Eyes Прилагам две по-ясни снимки на същия фаленопсис, ето тези зелени израстъци се чудя какво са, винаги са зелени, независимо дали съм ги пулверизирала:

# 611
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
долното май е коренче, горното - цветонос. Simple Smile

# 612
  • София
за мен продължават да са цветоноси, но може и да не се развият (по-почно долният). Според мен всеки има такова растение,  често ги купувам с такива нано цветоноси в основата, но така си остават. Разбира се, ако се тия дни изпукали, най-вероятно ще се развият.

Редактирам: сега като прочетох, че Добри казва корен, вече ми прилича на корен... Simple Smile

Raya, признавам, че никога не съм се интересувала (а и случайно не ми е попадал) материал за смесването на янтарната киселина с други препарати. Стана ми много любопитно и последния един час доста упорито ровя в нета. На бг абсолютно  никакво полезно инфо няма. На англ., в няколко цветарски сайта засега горе-долу същото.
Не съм се отказала, така че като попадна на полезна и смислена информация ще споделя!

# 613
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
долното е много остро за цветонос.
Simple Smile но ще следя какво ще се развие. Simple Smile любопитно ми е.

# 614
Цветоноси са и двете Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт