Нашите орхидеи – тема 32

• 33 910
  • 756
  •   1
Отговори
# 615
Коренчетата са заоблени и по-светли на цвят,докато цветоносите са с остри връхчета.Аз също мисля,че са 2 цветоноса.😉

# 616
  • Варна
И според мен са цветоноси, цветът на долното (червеникав) е съвсем същият като на цветоноса от другата страна.

# 617
st. Dobri, a.n.d.r.e, Impala, Sunshine29, Месечинка виторога - разкошни сте момичета, много ви благодаря за отделеното време и усилие! Heart Heart Heart
Същият Фаленопсис със зелените израстъци- дай боже цветоноси да са, но каквото и да се окажат, се радвам, че растението е здраво поне:

Ето го цветоноса-разклонение, който расте на стария вече прецъфтял цветонос. Не помня какъв беше цвета, май нежно розово с жълт център, прецъфтя преди месец мисля...

На същият Фаленопсис му расте и ново листо.

# 618
Моята гордост ☺️

# 619
  • Мадрид / София
От новите снимки: горното е категорично цветонос, но долното - не му е мястото там за цветонос. Но ще разберем скоро ако пораснат.
Мойте марулки не щат да пускат нищо. Това е положението.

# 620
  • Оптимист по принуда
Благодаря за съветите за минито, момичета. Днес си купих някакъв австралийски сфагнум. Да чакам ли да прецъфти или да я пресаждам? Страх ме е, че ще изгние. Засега изглеждат ок корените отвън, но вътре в гъбата не знам какво е положението.

# 621
Аз пресаждам веднага. Така или иначе губя някоя и друга пъпка,но поне спасявам цялата орха.
Да се похваля,че онази сбръчканата,дето ви показвах,изкарва ново листо. Надявам се да оцелее,въпреки,че листата са си все такива.

# 622
Още една цъфна

# 623
  • Варна
За пресаждането моето мнение е противно на повечето момичета тук. НЕ пресаждам, ако растението изглежда ок. Какво толкова може да има във вътрешността, ако през саксията корените изглеждат добре не знам. Писах тук как есента пресадих минито си в кори - за две седмици изгниха всички корени, а не съм някакъв новак уж. Сега последното в същия субстрат не съм го пипала и си изглежда добре, листата твърди, корените, които се виждат са си все така зелени. Ми няма да рискувам и да го разбутвам, не виждам причина. И изобщо никога не съм пресаждала в началото, нямам изгубен фаленопсис, освен едно мини, което се разболя 2 години след купуването от онези гъби, които предизвикват дехидратация, просто изсъхна постепенно.
Ако се виждат гниещи корени или растението страда вече бих пресадила веднага.

# 624
  • Мадрид / София
Точно. И аз не пресаждам, но при закупуването оглеждам много добре състоянието на корените и стеблото около субстрата. Много често там вече има наченки на почерняване още в магазина. Това за минитата е най-честия проблем, който се среща.

# 625
И аз не пресаждам веднага, освен ако не забележа проблем. При мен на всички пресадени цветовете им увяхват до дни, затова винаги изчаквам след цъфтежа. А ако след прецъфтяване изглежда добре и се развива нормално, изобщо не пресаждам.

Точно днес пресадих две пафчета. Едното е с нов растеж, но забелязах някакви гадинки в корите, а другото беше замръзнало в развитието си. И двете са с по един!!! читав корен. Не че са изгнили, просто в саксията корени няма... та и затова пресаждам понякога, любопитно ми е да видя какво е състоянието им. Един зигопеталум пресаждах наскоро, отгоре изглеждаше съвсем окаян и проскубан, мислех, че ще мре, а корените му бяха в отлично състояние.

# 626
  • София
Момичета, дайте съвет от къде да купя кори, последно взех от Бриколаж, но много рехава пръст имаше между корите, искаше ми се само кори, да допълня саксийките.

От 2-3 месеца, подхранвам с червен кристалон, много добре се отрази на марулите, 3 от 8 са пуснали цветонос.

# 627
  • София
nad_tab, чисти кори можете да си купите от Лидл - 2.30 лв за пакет от 2 литра. Вътре няма примеси.

# 628
  • София
nad_tab, чисти кори можете да си купите от Лидл - 2.30 лв за пакет от 2 литра. Вътре няма примеси.

В кой Лидъл ги има? Аз в нашия не съм виждала, но все пак ще потърся.

# 629
В Орхидеи.бг има насипно кори различни фракции. Само кори.

Феланопсисите пресаждам веднага, другите само местя в прозрачна саксия и допълвам с малко кори.

Общи условия

Активация на акаунт