Нашите орхидеи – тема 32

• 33 305
  • 756
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна
Веднага пресаждам фаленопсисите за да махна мрежичката/ гъбата. Останалите гледам да не ги разбутвам много. Пресадих си преди няколко месеца милтонията, че и беше време и оттогава не върви добре. Киснах я един месец във различни фунгициди и въпреки това проблема си стои. Ужасен външен вид, тази ръждива гъба ще я довърши. Пуска корени и цветонос, но въобще не ми харесва общото и състояние.

От 4-5 месеца имам една гостенка, също милтония или другото милтонипсис ли както там се казва. Сега и това пуска цветонос, обаждах се да я връщам, а ми казват да я погледам за момента. Тя пък ми се струва, че е прекалено заровена, но като не е моя и не смея да я пипам. Нямах планове за второ растение от този вид, трябваше да бъде при мен най- много месец, а сега си мисля, че ще си остане за мен както е тръгнало.

# 631
Да се разпиша и аз с малко красоти

Тази е бившата синя с най-едър цвят от всички

Тази беше кафява миналата година по това време

Тази беше розова

И накрая двете ми Сървайвърки които бях решила да изхвърлям

# 632
  • София
Vanja77, във всеки Лидл ги продават. В купчината с пръст за рози и подобни. Изглеждат така:
https://cdn.bg-mamma.com/mpfl/GBEUv.jpg

# 633
  • София
Vanja77, във всеки Лидл ги продават. В купчината с пръст за рози и подобни. Изглеждат така:
https://cdn.bg-mamma.com/mpfl/GBEUv.jpg

Благодаря! Днес потърсих в нашия Лидъл, но ми казаха, че в момента няма. След няколко дни ще проверя пак.

# 634
Дами, отново се включвам с въпрос към вас- имам бебе орхидея и искам вече да я отделя- бебето има 3 големи корена по около 5 см. и 3 големи листа, излиза вече и четвърто. Обаче не съм сигурна в какъв съд да я засадя- търсих малки прозрачни саксийки, но пак ми изглеждат големи за такова бебе. Та, вие в какъв съд бихте я засадили? И бях чела, че отделянето се случва като бебето се завърта леко от кейката. Правилно ли е това или има и друг метод?
Иначе всички орхидеи, с които имах проблеми, се оправиха, благодарение на съветите ви. Hug

# 635
Засади я в пластмасова чашка за кафе, или нещо подобно.
Бебето Е кейки. Ако расте на цветонос, можеш при отделянето да отрежеш малко парченце от цветоноса, за да не нараниш кейкито. Ако е базално кейки, не знам точно как се отделя, не ми е е налагало досега.

# 636
  • София
Vanja77, корите са редовен асортимент, така че наистина скоро ще докарат.

kmalik22, за фалче ли говорите? Ако е кейки на фаленопсис и то от цветонос, тогава ако ви е притеснено да го отчупите със завъртане, се отрязва цветоноса на около сантиметър под и над кейкито. Можете да ползвате пластмасова чашка за кафе за саксийка.
Офф: Кейки и бебе са две думи за едно и също - издънка. Старото растение обикновено се нарича "майка".

# 637
Огромни красоти отново сте показали момичета!! Браво!! Heart Eyes

И аз реших да не пресаждам орхидеите веднага, освен ако корените им не са в плачевно състояние. Вече пресадих две без да има нужда, и започнаха да им увяхват някои цветчета.

nad_tab, аз купувам кори от Orhidei.bg, обикновено Seramis-Субстрат За Орхидеи, защото е микс от глинени гранули и борова кора.

От мен -  Фаленопсис 'Flaming Jazz'. Размер на цвета от 5 до 7 сантиметра:

# 638
Благодаря за бързите отговори и съжалявам, че съм се объркала в значението на думата кейка. JoyHug

# 639
Аз да предупредя,че това с въртенето на кейки и отделянето не е никак лесно. Счупих си един цветонос до като въртях,та вече направо режа. 😆 Имах три кейки от лилавата,едно подарих,две още са при мен,но кой знае кога ще стане цвете от това чудо. Много бавно растат. Сега ме е яд и за онази шаренката,че изкарва листа и две кейки,а цветонос никакъв. Предпочитам си цветонос пред кейки,но нямам избор. 😁

# 640
Видях в Кауфланд цветна орхидея от няколко цвята за 35лв. Знаете ли при следващо цъфтене дали си запазва цветовете или е изкуствено оцветена?

# 641
После ще имаш чисто бяла. За 35лв по-добре си купи 2-3 различно цветове.

# 642
После ще имаш чисто бяла. За 35лв по-добре си купи 2-3 различно цветове.
Благодаря за информацията. Обмислях да я взема като подарък за 8ми март, но не си заслужава щом е изкуствено оцветена.

# 643
  • София
Видях в Кауфланд цветна орхидея от няколко цвята за 35лв. Знаете ли при следващо цъфтене дали си запазва цветовете или е изкуствено оцветена?

И аз ги гледах. Повечето са допълнително оцветени. При следващото цъфтене може да не е бяла, но със сигурност няма да е това, което предлагат.

# 644
Много съм горда, по принцип не ми се отдава много да гледам цветя, но имам седем орхидеи и всичките са тапъпили или цъфнали.

Общи условия

Активация на акаунт