Нашите орхидеи – тема 32

• 33 304
  • 756
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте. Подариха ми я преди 2 седмици. Въпросът ми е:
1. колко често да я поливам? Забелязвам, че има влага/изпотено по вътрешната стена на саксийката постоянно.
2. Достатъчна ли е големината на саксията?
3. Ще и стига ли тази светлина, защото пред прозореца ми има блокове и пряка слънчева светлина достига само 2 часа на ден.
4. Свекърва ми сложи черупки от яйце в саксията за да се подхранва. Добре ли е?
5. Всяка година ли цъфти и колко време стои цъфнало

Благодаря за отделното време и търпение.

Последна редакция: вт, 02 мар 2021, 11:50 от ALMIRRA

# 646
  • София
Орхидеите не се поливат, а се киснат във вода за около час - час и половина.
Саксията трябва да е напълно суха, корените да не са зелени, а сиви.
Аз не поливам по график, а следя корените.
Обичат на светло, но не пряка слънчева светлина, така им е перфектно.

# 647
  • Сф
Много ме е яд на купешките орхидеи напоследък. Какво ги торят, какво ги пудрят, на следващия цъфтеж 2 пъпки не могат да изгледат.
От офиса взех в нас една бяла орхидея- като я купихме беше отрупана. Втория цъфтеж бяха 3-4 цвята, а сега на трети цъфтеж само 1 пъпка остана. Иначе корените и листа изглеждат супер

# 648
  • София
два часа светлина не е достатъчно за тези растения. Съответно и цъфтежа ви е под въпрос. Въпреки че, за наличие и за обилен цъфтеж влияят много фактори. Черупките от яйца за калций ли са? Аз бих ги махнала.

Искам да се похваля с част от градинката си, която вече понацъфтя във вид за показване:

# 649
  • Варна
При положение, че е на перваза светлината е повече от достатъчна. 2 часа пряко слънце през лятото дори ще са проблем. Майка ми гледаше фаленопсис на перваза на северен прозорец, не го е огрявало слънце и за минута. Късаше се да цъфти всяка зима, че и разклоняваше цветоноса. Откакто е при мен пак си цъфти, но не прави разклонения. Моето изложение е изток, но не на перваза, а половин метър навътре. Зимата ги грее, лятото ги засенчвам, за да не изгорят.
Черупките и аз бих ги махнала, за първи път чувам на орхидея да се слагат черупки. Има специални торове за орхидеи, но за прясно купено растение определено не се налага торене. Саксията е достатъчна и ще бъде достатъчна в близките години.

# 650
  • София
Пряка слънчева светлина е убийствена за орхидеите.
И аз смятам, че за тия 2 часа трябва да се отстраняват от перваза.

# 651
  • Мадрид / София
И аз бих махнала черупките от яйца. Не съм видяла някъде да слагат. Прякото слънце не е добро за фалчетата.

# 652
  • Варна
a.n.d.r.e., прекрасни растения. Simple Smile

Една гатанка. Що е то ? Мъжът ми днес я донесе. Преоценена, в магазина загубили етикета. Фалче не е, милтония и онцидиум също са извън подозрение. Корените са по- тънки от на фаленопсис и по- дебели от на онцидиума и милтонията. Пък и булбите растат по- различно от на посочените растения. Цимбидиум също изключвам, камбрия нямам и си мисля да не би пък да е камбрия. Не зная какво е това растение и съответно не мога да се ориентирам как да го гледам. Зная само, че цъфти във бяло.
Скрит текст:

Днес само махнах сфагнума и изрязах гнилото. По- късно ще я мина с тампон, че ми се струва, че има акари.

# 653
Корените на орхидеята са зелени, не са кафяви. Така е купена от цветарския.
Може ли разяснения какво означава поливане с накисване? Да се потопи цялата саксия във вода и да се извади, или само да се сипе вода в чинийката на саксията?

# 654
  • Варна
Да се потопи цялата саксия в съд с вода и да се остави да престои поне половин - един час.

# 655
Водата до къде да бъде? Стига ли да стигне до половината височина на саксията? Чешмяна вода, нали

# 656
  • Варна
Не, не стига Simple Smile Потапя се цялата саксия, максимум сантиметър под ръба, така че да не се мокри основата на растението. Аз поливам с чешмяна, добре е, ако е преседяла, но моите не ги гевезя така, нямам време.

# 657
a.n.d.r.e., прекрасни растения. Simple Smile

Една гатанка. Що е то ? Мъжът ми днес я донесе. Преоценена, в магазина загубили етикета. Фалче не е, милтония и онцидиум също са извън подозрение. Корените са по- тънки от на фаленопсис и по- дебели от на онцидиума и милтонията. Пък и булбите растат по- различно от на посочените растения. Цимбидиум също изключвам, камбрия нямам и си мисля да не би пък да е камбрия. Не зная какво е това растение и съответно не мога да се ориентирам как да го гледам. Зная само, че цъфти във бяло.
Скрит текст:

Днес само махнах сфагнума и изрязах гнилото. По- късно ще я мина с тампон, че ми се струва, че има акари.
Да не е някаква Neofinetia Thinking, те май се гледат баш в сфагнум
Скрит текст:
или ascocentrum
Скрит текст:

Ама тези май са по-дребнички от твоята...

Я виж тук дали можеш да си я познаеш Wink
http://myorchidcare.com/orchid-care/Orchid-Identification.html

Последна редакция: вт, 02 мар 2021, 16:33 от peneva_a

# 658
  • София
Корените на орхидеята са зелени, не са кафяви. Така е купена от цветарския.
Може ли разяснения какво означава поливане с накисване? Да се потопи цялата саксия във вода и да се извади, или само да се сипе вода в чинийката на саксията?

Аз потапям саксията на 2/3 във вода в леген и така кисне поне час. (Чела съм в нета, че на 2/3 трябва да е потопена). След като я извадя изцеждам водата много добре, в чинийката не трябва да има никаква вода.
Имах предвид, че преди да я накиснеш, трябва да изчакаш корените да посивеят. Ако са още зелени значи няма нужда от поливане.

# 659
Никига не бих посмяла да давам съвет за отглеждане на орхидеи, защото моите се отглеждат въпреки мен.

Общи условия

Активация на акаунт