Нашите орхидеи – тема 32

• 33 293
  • 756
  •   1
Отговори
# 660
floren,
Залагам на ангрекум Simple Smile

# 661
Съгласна съм с Impala и на мен ми прилича на ангрекум Simple Smile да ти е много здрава и дълго да те радва.

# 662
  • Варна
Пенева, Импала, Кет лейди, благодаря за включването и пожеланието. Simple Smile

Пенева, много е хубава тази Неофинетия. Иначе моята орхидея имаше сфагнум само по средата като в кошница, останалото беше торф, кори почти нямаше. Корените бяха прилични.

Не успях да я разпозная в посочения линк.
Ще прочета как се отглежда ангрекума, дето споменават Импала и лейдито, и ще преценя доколко мога да и предоставя нужните условия. Simple Smile
Иначе мъжът ми я взел защото му изглеждала по- различна, пък и да не ми е скучно. Trollface

# 663
Здравейте, включвам се в темата с конкретно питаме. Едната орхидея пусна цветонос, който порастна и от 2, 3 седмици не мърда повече - пъпките не порастват изобщо!

# 664
  • Мадрид / София
Може да набира сили. Наблюдавай за отклонения. Ако изглежда добре и няма признаци на гадинки, значи че в някой момент ще тръгне.

И едно лирично-артистично отклонение:

Като не щат да ме зарадват с цветоноси поне да се нарадвам на купешкия цъфтеж на минито. Показвала съм ви я, не е нова (но е последна за сега).

# 665
Скрит текст:
Никига не бих посмяла да давам съвет за отглеждане на орхидеи,
защото моите се отглеждат въпреки мен.

Влязох в темата да почета и се хванах в края на изречението на Sunny29, защото и моята, само една орхидея имам, подарена, вече 4-5 години точно сама се отглежда и съществува напук на моите умения да унищожавам цветя. Показвала съм я в тая тема, откакто я имам, само поливам, докато излезе един пръст вода в стъклената саксия. Иначе самата орхидея си стои в някаква пластмасова, поставена в стъклената. Не съм торила, не съм я правила нищо, не съм я топила в съдове с вода, цъфтя си, имаше два цветоноса, изсъхнаха един по един във времето и тъкмо мислех, че това е краят, видях, че отдолу тръгва нов. Порасна леко крив, защото саксията е на маса до прозорец, там стои откакто я имам, надявах се пак да цъфне, но днес видях едно проектоцветче паднало до саксията. Дали нещо става или просто е закачено случайно някак, въпреки че е на място, където няма кой да я пипа. Засега ще изчакам още, ще се разбере. Ето така изглежда, на лявата снимка до саксията се вижда падналата пъпчица, на дясната - мястото, където е била:

Скрит текст:

Всъщност исках да питам възможно ли е по някаква причина да падат неразцъфналите пъпчици?
Едит, сега прочетох Добри в старата тема, че като е завъртяла нейната, са паднали пъпчици. Преди два дена може би и аз завъртях саксията с надеждата да се изправи стъбълцето, може би и това е причината. Сега я върнах в предишното положение. Дано цъфне, пък нищо, че е крива и дано верно не я уморя, че туй най го умея.Blush

# 666
  • София
може ли да дадете близка снимка на листата. Падналата пъпка не става ясно изсъхнала ли е или отчупена

# 667
Ето малко снимки:
Скрит текст:
Пет листа има общо, онова в дъното от доста време стои променено и нито съхне, нито пада.

Останалите пъпки,

а тази, не знам дали сама е паднала или някой я е отчупил случайно, не съм забелязала кога е паднала.

Надявам се и сега да оцелее, но пък и не знам колко време живеят тези орхидеи. Вчера и днес се поразчетох, в един субстрат повече от 5 години не можела да вирее, моята е почти на границата, ако е така, някъде 10 години живот даваха на стайна орхидея, но вероятно зависи и от вида. Просто цветята не са ми слабост, малко се занимавам и съм си една цветоморка, но независимо от това, имам 4-5 саксии подарени, които явно са кретеноустойчиви и са живи въпреки мен.

# 668
  • Мадрид / София
Те и следващите две май са тръгнали да падат. Съдя по липсата на гланц, което е признак за “жълтеене”. Наистина смяната на положението им е стресиращо. Но има хубави корени и ако ѝ смениш събстрата когато прецъфти, може и да живее още време.

# 669
  • В страната на бурите
Здравейте, споделям орхидеите на майка ми. Едната при мен изобщо не цъфна, занесох й я, там явно й харесва...

# 670
Лабрексче,и аз мисля,че поне още две пъпки са изсъхнали. При мен съхнат от сухия въздух. Миналата година по това време по същия начин почнаха да падат неотворени пъпки. Преместих в неотопляема стая и живна,та даже цъфтя до лятото. Не знам при теб дали е от това. Чела съм,че може да е от течение,ако отваряш и й духа. Дано запази повече пъпки и успееш да й се порадваш. 🤗🌺

# 671
Anyyyone, тя е на това място откакто ми е подарена, не е местена от там, освен, когато се използва масата за гости за часове. И на течение е стояла, е, лятно време, защото така стоим вкъщи, на отворени врати и прозорци и от двете страни врати на апартамента, и, да, до масата има и радиатор на парно. Единственото различно е, че я завъртях заради кривото стъбло. Засега стоят останалите пъпки, пък......каквото стане.

Wonder woman, разкошни са! И при майка виреят цветята и в саксии, и в градината, съседки идват тя да им сади цвете, че пръчка да боднела в пръст и тя пониква или връзва. Ама аз съм на срещуположния полюс, радвам се на цветя в градина, не обичам да ги късам, струва ми се, че във вази загиват бързо, а на двор или в парковете си живеят повече, но толкова, не ми се удава да се занимавам с тях в саксии. Майка ми е давала готови разкошни цветя в саксии, при мен загиват, затова си признавам, че съм цветомор. Ама, от време на време току ми подарят някоя и .....която оцелее. Орхидеята излезе една от оцеляващите. Simple Smile
Благодаря, момичета, ще се радвам понякога на вашите снимки, прекрасни цветенца имате! Пък може и да ме прихване, знае ли човек......Grinning

# 672
Аз бих го махнала това долното листо, да не се мъчи излишно и с него. Най лесно се махат като се разцепи самото листо по дължина по средата и се раздели и долу в основата.
И следващото ми изглежда не много свежо..

# 673
second, аз все го чакам да изсъхне и да си падне само това листо, но то не съхне, само външния му вид е променен. Затова си стои. Ще изчакам да мине цъфтежа, ако има такъв, пък може да пробвам да го махна. А другото просто е разцепено повърхностно, малко е, пак не знам причината, защото нямам навика да се вглеждам в цветята си, просто поливам на периоди и това е. Само ли се е поразцепило, някой го е натиснал с нещо ли, не знам. Големи хора са в нас, нямам малки деца, домашен любимец също, но и когато го имаше, не е проявявал интерес към скромния ми брой саксийки, пък и тя е на масата. Просто сега заради падналата пъпчица се вгледах, иначе съвсем егоистично се радвам, като станат красивите цветове, тогава я "гледам". По грижите хич ме няма, за съжаление, а то всяко нещо си ги иска.

# 674
Здравейте,
представям ви моите орхидеи . Последните две снимки са на орхидеите ми, които ме изненадаха приятно и цъхнаха още през януари. Flowers Hibiscus Heartpulse

Общи условия

Активация на акаунт