Съпругът ми пуши марихуана

• 11 908
  • 312
  •   1
Отговори
# 210
  • Sofia
Имам предвид обещание за нещо толкова сериозно, което засяга мен и още повече детето ми. В този смисъл го казвам, защото е доверие, от което зависи дали ще остана с този човек или не. Този тип доверие, върху което се гради семейство. Иначе, ако е за нещо, което не е от такова естество - естествено, че се случва. Но смятам, че има разлика между "обещавам да спра да пуша трева" и "обещавам да те заведа на вечеря/екскурзия".
Смятам, че колкото е по-сериозно обещанието, толкова е по-трудно да бъде спазено. Поне при мен винаги е било така. Дребните обещания са лесноизпълними, защото изискват минимален потенциал за осъществяването им.

Black cat
Ако мъжът ми ме бие, но ми обещае, че повече няма да го прави, да те послушам ли и да му простя ? Казваш, човешко е да не си спазим обещанията.
Е, ти, ако чакаш мъжът ти да ти обещае, че повече няма да те бие, не отиват на добре нещата. Ill

# 211
  • Варна
Да де, като тука - повече нямало да пали. Колко ли пъти е обещавал...

# 212
Имам предвид обещание за нещо толкова сериозно, което засяга мен и още повече детето ми. В този смисъл го казвам, защото е доверие, от което зависи дали ще остана с този човек или не. Този тип доверие, върху което се гради семейство. Иначе, ако е за нещо, което не е от такова естество - естествено, че се случва. Но смятам, че има разлика между "обещавам да спра да пуша трева" и "обещавам да те заведа на вечеря/екскурзия".
Смятам, че колкото е по-сериозно обещанието, толкова е по-трудно да бъде спазено. Поне при мен винаги е било така. Дребните обещания са лесноизпълними, защото изискват минимален потенциал за осъществяването им.

Black cat
Ако мъжът ми ме бие, но ми обещае, че повече няма да го прави, да те послушам ли и да му простя ? Казваш, човешко е да не си спазим обещанията.
Е, ти, ако чакаш мъжът ти да ти обещае, че повече няма да те бие, не отиват на добре нещата. Ill
Защо не ми отговори на въпроса ? Да му простя ли неспазеното обещание ?

# 213
  • Sofia
Да де, като тука - повече нямало да пали. Колко ли пъти е обещавал...

Да си кажем истината – когато едно обещание е постигнато, с цената на натиск или дори изнудване, вероятността да не бъде спазено е много голяма.
Мъжът на авторката трябва първо да поиска да даде обещание сам на себе си. А той не иска това. Нещата са простички, ние хората зорлем ги усложняваме.

# 214
  • София
Простичко е само, когато отговаряш за себе си.
Когато има дете в картинката, става сложно.

# 215
  • Швейцария
Аз добре, че нямах деца от бившия. Но той сега има. Как ли ги вози напушен като тиква не знам. Те освен тревица и алкохол обичат, да е по-силничко. Защото тревата с времето не ги напушва достатъчно. Може и други неща да бъдат включени.

# 216
С теб е от 5години, а пуши от 15, това е негов навик преди теб, знаела си го. Да натискаш някого за промяна, е обречено на провал, щом той няма вътрешната необходимост да спре. Можеш да променяш само себе си, поведението си в ситуацията и попринцип. Ако мъжът ми иска да спра шоколада, ще срещне отпор, защото аз си ям.
Поставяйки ултиматуми, ще го подтикнеш към лъжи и криене. Той не те лъже, че пуши, предполагам и не те насилва ти да пушиш с него. Или се разделете за кратко или го остави сам да стигне до нуждата да спре. Средата също е много важна, като при децата. Разтурва се групичката и всички се кротват по къщите. Не знам как да ти се помогне. Освен да нямаш никакви очаквания.

# 217
  • Далечният изток
Асоциации със спирането на шоколада са неуместни когато става въпрос за зависимости...

# 218
Асоциации със спирането на шоколада са неуместни когато става въпрос за зависимости...
Асоциацията е, че тя е знаела, че е наркоман още преди да влезе във връзка с него, не се е случило да пропуши след това.

# 219
  • Sofia

Всъщност, не е точно така. Имало е много дълги периоди, в които съм употребявала алкохол ежедневно, в немалки количества. За алкохолизъм и дума не може да става, но вероятно е била налице определена зависимост в много лека степен (както физическа, така и ментална). Но никога не ми е било проблем да спра от раз с употребата и да не пийвам дори чашка в продължение на доста дълго време (да речем, година). Спирала съм го, защото е в противоречие с житейските ми цели – ултра ранно ставане, здравословно хранене, нужда от трезва мисъл и т.н.
Съществуват, обаче, неща, наглед – безобидни, към които имам много силна, направо чудовищна зависимост, от която няма отърваване. Примерно – кафе, пица и Internet. Второто съм се опитвала да го отказвам безброй пъти, защото, както споменах, се старая да не консумирам въглехидратни храни. Е, колкото и време да мине, не мога да си избия тъпата пица от главата. Grinning Понякога сънувам, че ям; понякога мисля с часове за удоволствието, което изпитвам, консумирайки тази храна; понякога дори разглеждам снимки с различни видове пица, за да утоля апетита си "от разстояние".
Така че зависимостите са различни по интензивност, не толкова с оглед на това, дали навиците се водят вредни или безобидни, колкото във връзка с индивидуалните особености на всеки отделен човек.
Мъжът на авторката не е зависим, или по-точно казано – не е силно пристрастен; той просто обожава да пуши трева и не вижда логична причина да спре. Ето, аз припознавам вредите от алкохола, съответно – се ограничавам в пиенето. Но при него липсва такъв вътрешен стимул. Фактът, че жена му му пили на главата, не му дава достатъчна мотивация, да не кажа, че има точно обратния ефект.

# 220
  • Далечният изток
И написа целия този ферман, за да оправдаеш за пореден път наркомана..... Той не бил зависим, как пък не?! И съм пила, и съм пушила, и съм отказала цигарите преди 11 години след дъъълги години пушене.... Наясно съм със зависимостите и колко са различни когато става въпрос за зависимост към трева, хазарт, алкохол, цигари, пица, шоколад...

# 221
  • Sofia
Ето по-къс отговор – той, ако иска, ще спре; ако не иска, няма да спре. Т.нар. зависимост е следствие, не причина. Вие го изкарахте инвалид този мъж. Авторката трябва да е наясно, че той просто не желае да откаже тревата, не че не може. Всеки човек разполага със свободната воля как да процедира с тялото и ума си – това, че на някого друг не му допада въпросното поведение, пък ако ще и за собствения ти партньор да иде реч, е второстепенен въпрос.

# 222
  • София
Ето по-къс отговор – той, ако иска, ще спре; ако не иска, няма да спре. Т.нар. зависимост е следствие, не причина. Вие го изкарахте инвалид този мъж. Авторката трябва да е наясно, че той просто не желае да откаже тревата, не че не може. Всеки човек разполага със свободната воля как да процедира с тялото и ума си – това, че на някого друг не му допада въпросното поведение, пък ако ще и за собствения ти партньор да иде реч, е второстепенен въпрос.

Всеки пристрастен към нещо, не иска да го спре, защото му доставя удоволствието от което има нужда.
Трябва някакъв стимул, който да е по- силен от "наркотика", за да се откаже.

И да, авторката трябва да знае, че нито тя, нито детето са този стимул.
Затова не бива да се заблуждава, че поредния- последен шанс, ще даде различен резултат.

ПП. А, че в някаква степен, този мъж е инвалид, си е вярно- да подчиниш живота си на  тревата и да я предпочетеш пред семейство и дете, си е инвалидизация- кастрация.

# 223
  • Sofia
С оглед писаното ти из темата, кажи си направо пафкаш ли си тревица?
Виж по-назад в темата – отговорила съм конкретно на този въпрос в детайли.

Всеки пристрастен към нещо, не иска да го спре, защото му доставя удоволствието от което има нужда.
Всяка зависимост възниква и се подхранва с течение на времето; тя не се появява в рамките на секунди, минути, дни или дори месеци. Ако на стотния път посяга към тревата от навик или поради пристрастеност, то каква е била причината да понечва в началните етапи на употребата? Точно чистото удоволствие. Заради насладата от дадено нещо, хората са склонни да се впускат в големи прегрешения, престъпления дори, тук някакъв масур сме се хванали да обсъждаме. Simple Smile

# 224

Мъжът на авторката не е зависим, или по-точно казано – не е силно пристрастен; той просто обожава да пуши трева и не вижда логична причина да спре. Ето, аз припознавам вредите от алкохола, съответно – се ограничавам в пиенето. Но при него липсва такъв вътрешен стимул. Фактът, че жена му му пили на главата, не му дава достатъчна мотивация, да не кажа, че има точно обратния ефект.

Много точно казано.

Общи условия

Активация на акаунт