Любители на Котки - Тема 154

• 30 293
  • 743
  •   1
Отговори
# 510
  • Бургас
Какво стана с принцесата на Герита85, чакам добри новини.
Благодаря за загрижеността, вчера я взехме милата към 16,30 и беше повече от добре, беше ми по спокойно като я оставихме защото не беше при непознат, ветеринарят ни е комшия на вилата. Не го бях виждала в работна среда, но такова отношение има към животните, браво, уцелил си е призванието момчето.

# 511
  • София
Благодаря за мненията за Фурминатора, май ще се откажа и ще си сресвам с четката която имаме, тя не е зле ама ми се искаше нещо по-бързо и по-лесно, просто цената не ми позволява експерименти

# 512
  • Велико Търново
amy_nka, точно това си мисля. Затова смятам, че беше там, не заради гоблена и необръщане на внимание. Когато Рижко беше зле в началото два пъти беше пишкал там преди да сложим памперси. Затова съм сигурна и че усещам миризмата му, а не че си фантазирам. И точно това ми беше идеята - че явно започва да съзрява и маркира именно там. Още малко и ще звънна в клиниката да го обсъдя
Гери, радвам се, че кот е добре 🤗

# 513
  • София
Привет, момичета! Отдавна не съм писала, но се борим с проблеми с Ема... Кастрирахме я в средата на ноември. Веднага след това решихме да й сменим начина на хранене. До кастрацията ядеше почти само Роял Канин гранулки за малки котета и само от време на време пауч. След кастрацията започнахме да й даваме всяка сутрин пауч (на Пурина 50 г) и вечер гранулки (като й взехме храни без зърно и с повече месо - на Пуризон, както и харана на Хилс, която е много препоръчвана). Е, не знам дали от промяната в хормоналния баланс или от храната, но имаме проблеми. Преди котката си беше здрава и нищо й нямаше, а сега... Първо й се появиха две плешиви кръгчета на сгъвките на задните лапички. Водихме я на вет, казаха ни, че нямала гъбички, всичко е наред, било механично, защото седи върху задните лапички... Не знам... Преди също седеше върху тях, но нямаше плешиви кръгчета... Струва ми се, че е дерматит някакъв, който е или на хормонална основа, или е на нервна почва, или е от недостиг на минерали (може би защото в гранулите добавките са по-концентрирани...) Но да кажем, че това е малък проблем, който не й причинява дискомфорт. Така че да го приемем за козметичен. (Има ли някоя от вас котка с подобни плешиви кръгчета на сгъвките на задните лапички? Вет твърди, че се срещало често, но аз нещо се съмнявам...) После след Нова Година (не знам дали от страх от фойерверките, дали от настиване, дали от храната, дали от друго) Ема направи остър цистит (стигна до кръв в урината, антибиотици, добавка боровинка, уринарна храна). 8 дни пи АБ и уж се оправи, а от 2-3 дни ПАК е със симптоми на цистит. Четох в нета, че състоянието е нелечимо, че е предизвикано от неясна причина и се случва с по-чувствителни котки... Ема живее в доста спокойна атмосфера, няма други домашни любимци, децата ни са големи и общо вземе би трябвало да е в пълен дзен... Цистита и дерматита взети заедно говорят, че котката е по-нервна (според мен! това вет не го е казал...) и се чудя какво мога да направя. Не ми се иска непрекъснато да пие АБ! Почнах да й давам пак боровинка. Отново е на уринарна храна... Какво друго бих могла да направя? Някоя друга котка има ли с цистит и как се справяте?

# 514
  • Между гори и планини
Моята Кети имаше цистит, когато заминах за САЩ. И вета е казал, че е от стрес и страда за мен. Тогава седя на стационар седмица, като буквално са я изстисквали и са излизали кристалчета. Била е на но шпа и лекарства. Аз се прибрах и за моя радост животното се успокои и започна да си ползва тоалетната, яде месец Роял канин лечебна . От тогава, 10г да чукна на дърво не е имала проблеми.
Знам, че е по - добре да не се взима насипна сухата храна, но така винаги смесваме 3 храни заедно - за уринални проблеми, за дългокосмести и кастрирани. Смесваме ги и нашите котки ядат това. От години си карат на Роял канин.

# 515
  • Стара Загора
Чумито има плешиви петна с форма на овал на задните крака може би от година. По едно време се появиха и други, които с Петнил се оправиха, но тези си седят. Не са гъбички.

# 516

Скрит текст:
Аз мисля, че предлагах веднъж по-горе, но е вариант готвене на чисто месо с добавка от Фелини комплит.
В един стар пост съм превела листовката.
Другото, което лично аз бих опитала е да премахна изцяло зърнените храни. При толкова вече седмици на лечебни гастро храни без ефект бих опитала да ги изключа и тях, особено ако има повече зърно. Има котки, които не толерират и малко количество зърно, а и като цяло за котките като истински хищници зърното трябва да е в минимални количества.
С даването на чисто месо, може да е сготвено с добавки витамини и минерали ще премахнеш и зърното и ще може да видиш след няколко дни дали има резултат. В поста ми писах точно, че проучванията не откриват особени ползи от домашно приготвена храна и даване на месо само при повечето котки, но има по-голям процент  положителен резултат, при котки с проблеми.
Приятелка с котка е вегетарианка, доколкото знам има и консерви със сурово месо. Тя беше проучвала, тъй като не може да оперира с месото ,но държи котката да се храни по най-подходящият за нея начин. Не помня обаче марката, която беше споменала, ето тук намирам инфо и за предимствата и храненето със сурово месо за котки с проблеми -
Благодаря много за подробния пост!
Ще разгледам всички препратки и ще си запиша информацията.
Коя беззърнена храна ще ми препоръчате?
Разгледах много марки и видове. Когато човек започне да се зачита в състав - вид протеин (да е моно), съдържание на протеин (страхувам се от прекалено високите проценти), % пепел, %фосфор и калции и тяхното съотношение, изборът далеч не е лек. Много от хвалените марки имат прекалено много пепел (повече от 7%), други имат много фосфор. Дори записки съм си водила, толкова насеризоно съм го взела избора на храна, че още не мога да го направя. Simple Smile

Карантия няма да варя вкъщи. Не съм готова и за такъв скок да храня домашните любимци със сурови меса... Ако искате, освиркайте ме, нахокайте ме, подминете ме. Сигурно ще сте прави за себе си.
Бих опитала дам сурова консерва, но честно казано за проба. В сайта на Стефанов не намерих A&D. Виждала съм по сайтовете консерви Байсеф (мисля). А как постигат висока трайност тези консерви със сурови меса, запознати ли сте? И с каква трайност са изобщо, се чудя ...

Писаните са по-добре с изхожданията, а антибиотика го започнахме едва снощи. Чак ми е странно. Изпразниха коремчетата, погладуваха малко (чаках гладът да ги принуди да си изядат хапката, смесена с лекарството, но не би), поеха малко пробиотик. Но сигурно най-голям принос има Диа-таб. А неговият ефект е съвсем временен и далеч не е лечение.

П.П. Като говорим за чисто месо... Знаете ли Хапливка какво коте е? Толкова харесва варена тиква, варен картоф, ябълка, сурова чушчица, резен домат...  Изблиза лютеницата от филийката на детето един път докато се обърна. Давали сме такива мънички парченца преди да се появят проблемите.

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 11:05 от djasra

# 517
  • Бургас/София
Здравейте, стиснете по един палец за Маца, оставих я днес за кастрация. Появи се преди  няколко месеца в нашия двор ( предполагам, че е била изхвърлена) много е гальовна.

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 12:10 от Katia_S

# 518
Благодаря за мненията за Фурминатора, май ще се откажа и ще си сресвам с четката която имаме, тя не е зле ама ми се искаше нещо по-бързо и по-лесно, просто цената не ми позволява експерименти

С фурминатора не е по-бързо. Просто обира много повече. Моят котарак от бебе е научен с четката - само като викна, че ще го сресвам и хвърчи с 200, качва се на дивана и чака.  С фурминаторът, обаче, го запознах чак като беше на към 1 година, и не успя да му хареса - голяма мъка и борба е докато го "среша" с него, но 3-4 пъти годишно се борим - кво да правим. Уж е късокосмест и го сресвам всеки ден с нормална четка, но без помощта на фурминатора, макар и кратка, на моменти няма как да се справим.

# 519
П.П. Като говорим за чисто месо... Знаете ли Хапливка какво коте е? Толкова харесва варена тиква, варен картоф, ябълка, сурова чушчица, резен домат...  Изблиза лютеницата от филийката на детето един път докато се обърна. Давали сме такива мънички парченца преди да се появят проблемите.
Чочо е същия. Сурово месо изобщо не близва, но варени зеленчуци харесва. На Коледа е изял /в мое отсъствие/ стабилно парче печена тиква. После беше "забавно", добре, че яде и ориз, та оправихме положението.Simple Smile

# 520
На мен си ми харесва фурминатора.Имам го от Фин,не съм купувала нищо друго.Значи от 9 год.Послушай съвета на Таня,ако имаш от кого да вземеш за малко и пробвай.Макар,че аз се хвърлих направо без проба.И двете котки нямат проблем с него.Къде ще ходят Simple SmileЗак все още и не пуска косми,а козината му е блестяща-не знам от възрастта или шампоана е такава

# 521
# 522
djasra, A&D са във физическите магазини на Стефанов, защото се съхраняват във фризери. Ето още няколко варианта - https://www.heartyapetite.com/bg-bg/, http://petvalley.eu/?fbclid=IwAR1YamJ1UEyvZCG2UcRY-womQFPpQbVdEs … ZhWglOuZlNC-mkCJ4. А ето тези са българските производители - https://www.shop.zoomagazini.com/dynamic/viewProducts/by-items/c … ani-za-kotki.html.
Господин Котка го хранех предимно със сурово месо почти 18 години, 14 от тях не ядях месо, защото много ми миришеше, ама като е за негово добро кълцах и разфасовах. Каричка пък харесваше само свинско филе, та тя беше предимно на суха храна и отвреме на време и давах месо. Фъстъчка в момента е всеядна, има си постоянно суха храна, но вечер и давам месце с дроб, сърце или воденичка и си ги чака.

# 523
  • София
Господин Котка го хранех предимно със сурово месо почти 18 години
Може ли да ми дадеш някаква ориентировъчна рецепта какво месо си предлагала и в какво съотношение? Добавяла ли си таурин и други витамини и минерали?

# 524
  • София
Здравейте, хора. Изтървала съм не знам колко теми. Записвам се с данък и се връщам да чета.

Общи условия

Активация на акаунт