Любители на Котки - Тема 154

• 30 305
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
Лято има право, може и това да е, на мен пък ми мирише на поведенчески проблем.
Постелката да сте сменяли?
Попитай доктора, не се панирай излишно /кой го пише само.... /, разбирам те много добре. Щом всичко друго е нормално, трябва да е нещо от горните.

# 496
  • Велико Търново
Mama_Nana, в интерес на истината и аз това се замислих, но не. По-скоро си мисля друго, макар че ММ не е на моя акъл. Като седна на това място на дивана често усещам миризмата на Рижко. ММ каза, че си фантазирам, но аз съм сигурна, че ми мирише на него. Та ако е нещо, свързано с евентуално разгонване, то може ли да и мирише на мъж и да маркира един вид. Или не е възможно? 🙄
Лято!, не мисля, че е настинала. Апартаментът е южен и топъл, климатиците не се спират през деня. Не виждам къде може да настине. Не че пишка често, а че просто се изпишка хубаво имах предвид. През деня (дори сутринта) не е ходила и явно сега беше посъбрала.

# 497
Ъъъ проблемът май не е че пишка често, а че е където не трябва... отвсякъде си е поведенчески проблем

# 498
Миличка, игра на мозъка е това...
Седмици след като Топче почина се кълнях, че го чувам да мяучи...
Не съм капацитет, досега само мъжки котки съм гледала, но доколкото знам женските не маркират или?

# 499
  • Пазарджик/Лондон
Канела, дава да я галя само като поиска. Сутрин винаги е гальовна, дори и когато е нахранена. Като и омръзне да я галя, тактично се изнася. За банята: вече не си взимам душ или вана без компания. Не влиза с мен под душа, наблюдава ме от безопасно разстояние:). На ваната се качва на ръба и си гребва малко пяна.
През нощта я отучих от игра и храна по съвет на котешкият разбирач със интересните мустаци. Пак идва да ми мърка по някое време, ама не си ли отворя очите ме оставя на мира.

Доня Дафина, скъпият обичаше да си играе с нея посреднощ, дала съм му ултиматум да не прави повече така иначе ще го вържа да гледа съветите на Джаксън Галакси ( дано не бъркам името..).Много благодаря за препоръката за силиконовата тоалетна, идеална ни е.

# 500
Миличка, игра на мозъка е това...
Седмици след като Топче почина се кълнях, че го чувам да мяучи...
Не съм капацитет, досега само мъжки котки съм гледала, но доколкото знам женските не маркират или?
Абсолютно подкрепям. За мен има нещо, което иска за себе си или не иска ти да го правиш, казва нещо ...

# 501
Аелис, тази котарачка малка досадница още малко ще кажеш, че седи при вас докато правите секс и ви гледа🤨😕

Аз не обичам много игриви котки, пледпоримам мързеливи. Тази на съквартирантката ми беше бебе осиновено от улицата и го хранехме с биберон, обаче не можеше да се търпи сутрин... никога не даваше да я галиш, постоянно искаше игра

# 502
  • София
Трябва ми помощ за избор на Фурминатор, с Пухчо(персиец), за дълга или къса козина да вземем? Спомням че някой го хвалеше, модел ако може да ми препоръчате? Че с този космак, всеки ден  борбата за сресване е безмилостна и за двамата ни...
Ако можеш, вземи назаем от някого и виж дали върши работа. Позната с персийка твърдеше, че фурминаторът не може да се справи с дългата козина, а беше взела модела за големи дългокосмести котки. Отделно не всички котки понасят Футминатор.

Всъщност моделите са 4. Различават се по дължина на самия гребен (за малките е къс и реше по-малка площ от този за големи котки) и по дълбочина на бодлите (с къси бодли за късокосмести и с дълги за дългокосмести).

bubalesa, нямам опит с женска разгонена котка, но от това, което съм чела, се случва да маркират по този начин. Някои дори го правят с ак.не. Записвай час преди да е започнала с пълната програма - дупене, търкаляне, мяукане, липса на апетит. Дано ветеринарите преценят добре дали може да се кастрира или трябва да се изчака. 99% съм сигурна, че е от разгонване, но щом в останалото време е спокойна и си играе е съвсем в началото. Другият вариант е цистит, но казваш, че няма от какво да е изстинала.

У нас Рижко отново е пощръклял. Редува Боги и Кирчо. Преследва ги и ги прекрачва. Явно пролетта наближава. Поне съм сигурна, че засега Преслава няма признаци за разгонване, защото Рижко не проявява никакъв интерес към нея. Simple Smile

# 503
bubalesa, маркират женските. Понякога даже и с ако:grinning:
Възможно е да тръгва да се разгонва.
Писах, писах един огромен чаршаф за суровото месо и всичко се затри. Само да вметна, че вече има и готови пакети, обогатени със зеленчуци и масла. Знам че в магазините си "доктор Стефанов" предлагат на  A&D, гръцка или испанска е фирмата производител. Има и българска фирма, която предлага, но в момента не се сещам как се казваше.

# 504
Ето това не го знаех /за женските котки/, колко нови неща може да научи човек....

# 505
  • София
Главното действащо лице вкъщи (и палячото ни) 🤣

...че и плаши... ❤

Последна редакция: ср, 20 яну 2021, 23:48 от AnyHr

# 506
Joy
Като светофар.

# 507
  • Italia
Потвърждавам за женските мацки, маркират също, когато са разгонени. Даже без да застават в поза, Рая една вечер докато минаваше над крака ми пусна няколко капки. Локвичка не е правила, но на доста места пишеше, че е напълно нормално да свършат работата и извън тоалетната - просто за да привлекат мъжкар. Един от съветите беше да е чисти по-често тоалетната, за да е мотивирана там да си оставя привлекателните аромати Simple Smile

# 508
  • София
С готвенето на сурово месо месо ... трудно, много трудно ще се справя. По субективни причини...

Parvoleta Dimitrova, би ли ми споделила освен сурово месо, с каква суха храна си помогнала на Майк да се реши проблема с изхожданията? А консерви даваш ли му?
И изобщо идва ли някога момент, когато микрофлората на червата се 'закрепва' и вече спокойно предлагате недиетична храна? И каква?

Аз имах желания да пробвам как ще се отрази на мацките храна без зърно (видях, че дори и мокра има беззърнена), но пък повечето лечебни гастро храни са с ориз и царевица и се колебая. Тази на Хилс, Биом, мисля, че също има тези съствки. И все пиле, пиле, пиле. Криле ще им поникнат на тези котки. Затова от две седмици поне са на ВД Брит с риба и мокра Брит с агне. Ама пак я закъсаха с коремчетата.
Друга ветеринарна беззърнена (по-точно безглутенова) намерих на Анимонда Интегра...
Чудя се какво да ги правя моите негальовнички...
Аз мисля, че предлагах веднъж по-горе, но е вариант готвене на чисто месо с добавка от Фелини комплит.
В един стар пост съм превела листовката.
Другото, което лично аз бих опитала е да премахна изцяло зърнените храни. При толкова вече седмици на лечебни гастро храни без ефект бих опитала да ги изключа и тях, особено ако има повече зърно. Има котки, които не толерират и малко количество зърно, а и като цяло за котките като истински хищници зърното трябва да е в минимални количества.
С даването на чисто месо, може да е сготвено с добавки витамини и минерали ще премахнеш и зърното и ще може да видиш след няколко дни дали има резултат. В поста ми писах точно, че проучванията не откриват особени ползи от домашно приготвена храна и даване на месо само при повечето котки, но има по-голям процент  положителен резултат, при котки с проблеми.
Приятелка с котка е вегетарианка, доколкото знам има и консерви със сурово месо. Тя беше проучвала, тъй като не може да оперира с месото ,но държи котката да се храни по най-подходящият за нея начин. Не помня обаче марката, която беше споменала, ето тук намирам инфо и за предимствата и храненето със сурово месо за котки с проблеми -
Моят котарак също е уличниче, но да чукна на дърво досега проблеми с храненето не сме имали никакви. Храни се с консерви, суха храна, домашно приготвена, сварено месо с добавката от Фелини комплит, както и сурово месо пак с добавка. Яде от всичко по много без претенции, но напоследък понякога остава от консервата, докато ако му дам сурово месо никога не го отказва. Понякога има предпочитания и към сухата храна. Гледам храната му като цяло да е беззърнена или с минимално съдържание по съвет от темата храните.
Ето и листовката в скрит текст:
Скрит текст:

Felini Complete 

Felini Complete  e балансирана хранителна добавка състояща се от витамини, минерали, микроелементи и таурин за добавяне към сурово или сготвено месо.
Котките са изключително месоядни животни и затова имат специфични хранителни нужди. Тяхната естествена храна се състои от цели животни като мишки (гризачи), насекоми и понякога малки птици. Те им осигуряват протеини, мазнини, аминокиселини (от месото), витамини (от вътрешностите), минерали и микроелементи (от костите и кръвта). Felini Complete добавката превръща чистото месо в „пълноценна храна“ за вашата котка.
Използване и дозировка :
Една възрастна котка (около 4.5 кг) се нуждае от около 130 гр месо на ден, разделено на 2-3 порции. За едно хранене смесете 65 грама месо с една мерителна лъжичка (0.8 гр) от Felini Complete и 1-2 супени лъжици вода. Когато приготвяте по-голямо количество храна използвайте 12,5 гр (около 15,5 мерителни лъжички) от Felini Complete и 150 мл вода за 1 кг месо.
Освен мускулно месо може да използвате сърца (до 15 %), стомах/воденички и бъбреци (до 5 %).
Примерно чисто месо 800 грама, сърца 150 грама, воденички 50 грама
Примерно месо  1600 грама от него 200 грама мазнини и към 1400 грама чисто месо    , сърца 300 грама, воденички 100 грама. Плюс 25 гр фелини и 300 мл вода.
Пилешко към 6 лв кг от цяло пиле, патешко към
Пилешко филе от лидл 6 лв кг, за 1,4 кг значи 9 лв, сърца към 4 лв, воденички към 1 лв, общо 15 лв за 2 кг, плюс фелини към 4 лв, общо 20 лв за 2 кг храна, което е 2,5 лв за 250 грама консерва.
По-големите котки се нуждаят от повече храна. Проверете теглото на вашата котка, тя се нуждае от около 30 гр на кг телесно тегло.  Подрастващи, бременни или кърмещи котки имат нужда от неограничено количество храна.
Количеството мазнини трябва да е около 10 %. Може да смесите нетлъсто месо с по-мазно месо за да постигнете това. Ако използвате изключително само нетлъсто месо трябва да добавяте мазнини, например гъша мас (без никакви добавки) за да постигнете около 10 % мазнини в храната. Ако е необходимо може да добавяте и до 5 % фибри – моркови, ориз и тн.
Разнообразието е важно! Използвайте различни части и видове месо.
Подходящи видове месо са например : пилешко, пуешко, патешко, агнешко, телешко, заешко, еленско, конско, щраусово, фазанско и др. Подходящи части са : гърди, врат, бут, филе, парчета с кожа, сърце  (до 15 %), стомах/воденички и бъбреци (до 5 %). Не използвайте сурово свинско или глиганско месо (риск от вируса на Ауески). Сготвено свинско месо може да се дава.
Рибата е приятно разнообразие в храненето на котките. Тъй като котките са предимно месоядни животни, не се препоръчва включването на риба по-често от веднъж седмично. Моля бъдете сигурни, че ако давате сурова риба то тя е от семейство пъстървови, тоест сьомга или пъстърва. Белите риби не е подходящо да се дават сурови, защото съдържат тиамизин, ензим който разрушава вит В1 и може да доведе до дефицит. Готвенето разрушава тиамизина.
Когато използвате сготвено месо е важно да добавяте и бульона. За да избегнете загубата на витамини не добавяйте Felini Complete по време на готвенето или докато е още топло. Добавяйте Felini Complete след като месото и бульона са изстинали. Може да замразите месото с добавен Felini Complete, но е по-добре да го добавяте непосредствено преди хранене. Ние препоръчваме да съхранявате месото замразено не повече от 4 седмици, за да избегнете загубата на витамини.

Забележка:
Тъй като Felini Complete  вече съдържа калций, фосфор и вит А, не трябва да давате кости или черен дроб.
Felini Complete e предназначен единствено като добавка при приготвяне на храна от сурово или сготвено месо и не трябва да се добавя във вече готови храни за котки.
Felini Complete не съдържа алергени. Съхранявайте го, на студено, сухо и тъмно място.
Ако вашата котка има проблеми с бъбреците използвайте  Felini Renal.
https://feline-nutrition.org/nutrition/making-raw-cat-food-for-do-it-yourselfers
https://havebutterwilltravel.com/keto-cat-raw-food-recipe/
https://www.youtube.com/watch?v=EyYQZ-9HvEQ
https://www.wikihow.com/Make-Raw-Cat-Food

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 00:54 от Aila

# 509
Аз също съм виждала разгонена женска да маркира, но интересното е, че съм виждала и кастрирана женска да маркира. Обяснението е от страх и стрес маркират с техни си феромони, за да покажат доминантност и така един вид да се самоуспокоят.
Ако Рижко поне веднъж се е изпускал на дивана, не е невъзможно Пиги да иска да прикрие неговото с нейната си миризма, да доминира над него. Мястото е стратегическо, според мен.

Общи условия

Активация на акаунт