Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 201 110
  • 3 404
  •   1
Отговори
# 315
На мен миналата седмица ми дадоха цена по 70лв на корен, става въпрос за София, квартален зъболекар ( не от големите клиники и тн.) Отделно ми изреди и разни други неща, но не ги запомних.

# 316
Здравейте! Може ли да се кърми след поставена  упойка ?

# 317
  • София
Да си задам и аз въпроса, че нямам обяснение какво се случва. Малко предистория - извадиха ми преди 7-8 години два зъба наведнъж на долната челюст- мъдреца и кътника до него. С мъдреца нямаше проблеми, не се е налагала операция и т.н. Със 7-ми зъб нещата бяха по- зле, защото се счупи, отдолу имаше огромен гранулом, който беше изчистен. Всичко зарастна нормално, но аз все имах усещането, че напипвам някаква издатина и все едно е останало парче. Преди година и половина реших да сменя коронката на 6-ти зъб и на снимката се оказа, че и там има гранулом. Проведохме лечение и спасиха зъба, като имам направена още една снимка след това и всичко изглеждаше наред. От около месец усещам ужасно парене и дразнене на венеца, където са били 7-ми и 8-ми зъб, което на моменти отшумява. Помислих, че съм го наранила, но нямам подуване или зачервяване, язви или бели петна, а усещането е все едно съм търкала интензивно с четка или съм дъвкала нещо остро. Бузата от тази страна на моменти ми изтръпва. Започна да ме наболява зъбът с коронката и утре ще му правя снимка. Възможно ли е проблемът да произлиза от този 6-ти зъб или е нещо дълбоко в костта под извадените вече зъби? В този случай нужна ли е панорамна снимка?
Допълвам: Направих снимка, зъбът е наред и проблемът явно не е от него, а нещо свързано с венците.

Последна редакция: чт, 04 ное 2021, 16:12 от 4μΕ

# 318
Здравейте! Преди ммалко повече от месец ме заболя зъб със стара коронка /предпоследния кътник долу вляво/. Първо снимаха зъба, оказа се, че костта между двата корена е започнала да се стапя. Почистиха венеца и зъбът се успокои за няколко дни. Зъболекарят реши да смени короната, но когато отвори зъба прецени да направи две корони на този зъб като раздели малкото останало, което ги свързваше. Изгради половината зъбче, на другото сложи лекаство. След няколкодни болките се засилиха и той извади зъба /това се случи преди около месец/. Нещата вървяха добре. Имах няколко дни болки, които отшумяха, но на 10-я ден пак започнаха болки, които се усещаха чак в ставата на челюстта, към ухото. Зъболекарят каза, че венецът на последния кътник до извадения зъб събирал храна и го мина с машинката, слага кислородна вода. След два дни болките станаха ужасни, посетих друг зъболекар. Отвори зъба, сложи мисля арсен и ме извика след няколко дни да извади нерва. Манипулацията продължи час и половина. Трудно се случваха нещата, с доста сила ми разшири трите канала. Каза, че са много тънки и криви. При единия усетих боцване под зъба, той каза, че е търсил този ефект. Запълни ги, направи снимка. Каза, че всичко е наред и направи пломба. Когато упойката ме поотпусна установих, че почти е невъзможно да си отворя устата. Челюстта ми беше много болезнена. Отново имах доста силни болки, този път в челюстта. Посетих боуен специалист, каза ми, че от силното отваряне на устата за толкова дълго време челюстта се е разместила. Направи ми процедура и още същия ден усетих облекчение. Постепенно за ден два тъпите болки в зъба започнаха да отшумяват и един два дни се чувстах човек. Храня се само с течна храна за да не товаря челюстта, защото тя се отваря до някаква малка степен, все още е блокирала.Казаха, че трябва да ми направят поне още една процедура. От вчера отново започна да ме тормози зъба. През целия усещането беше тъпа болка, дразнение, лека пулсация на моменти и болка при стискане на зъбите. През нощта болките се засилиха, сутринта болката е много тъпа. Вчера се чус със стоматолога, каза, че било нормално да боли до седмица, утре стават седем дни.
Ще помоля зъболекарите за съвет какво да предприема от тук нататък. Нормално ли е все още да имам болки? Страхувам се, че ако в момента се наложат някакви интервенции аз не мога да отворя уста да се извършат. Има ли някакви методи, които се прилагат в този слуай или да търся тесни специалисти и какви.
В момента болката ми се струва, че може да е и от венец, защото от снощи имам много неприятен вкус в устата, както в дните, когато зарастваше раната след екстракцията на зъба. Снощи жабурих с елудрил, но не усетих облекчение. Тази сутрин забелязах, че от едната страна венецът е зачервен до кръв.

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 07:40 от lucky duck

# 319
Здравейте, преди 3 дни ми се наложи кореново лечение на зъб, тъй като старата зъболекарка не беше запълнила каналите както трябва, и се е получил гранулом.
Зъбът е умъртвен от 5-6 години, но зъболекарят реши да ми сложи упойка, започна да работи по каналите, и аз започнах да усещам болка и в трите канала дори и след упойката. Зъболекаря ми каза, че е невъзможно да усещам болка , тъй като дори още не е стигнал до гранулома и едва сега започвал, но болки наистина си имаше  когато работеше по каналите, независимо че беше започнал току що.
На някой случвало ли му се е подобно нещо? И какъв би могъл да бъде проблема?

# 320
Здравейте! Искам да попитам при лечение на коренови канали, задължително ли е след това да се прави изграждане? В клиниката която посещавам при лечение на канали задължително след това ми слагат щифтове от фибростъкло и изпиляват зъбите за коронки. Имам и други умъртвени зъби, които не са изграждани. Няколко пъти попитах с каква цел се правят тези неща и ми казаха, че така трябвало.... Имам още зъби за лекуване и не знам дали да продължавам там или да търся друг зъболекар, защото не искам, ако не е наистина необходимо да слагам коронки.

# 321
Здравейте, преди 3 дни ми се наложи кореново лечение на зъб, тъй като старата зъболекарка не беше запълнила каналите както трябва, и се е получил гранулом.
Зъбът е умъртвен от 5-6 години, но зъболекарят реши да ми сложи упойка, започна да работи по каналите, и аз започнах да усещам болка и в трите канала дори и след упойката. Зъболекаря ми каза, че е невъзможно да усещам болка , тъй като дори още не е стигнал до гранулома и едва сега започвал, но болки наистина си имаше  когато работеше по каналите, независимо че беше започнал току що.
На някой случвало ли му се е подобно нещо? И какъв би могъл да бъде проблема?
Грануломът е причината!Аз бях така,моят не го виждаха и аз умирах от болка.Докато го видяха минаха месеци,а преди това ми казваха,че си въобразявам!Така,че дано е успешно лечението !

# 322
Здравейте,
моля за съвет. В момента съм в процес на поставяне на циркониеви корони върху няколко умъртвени зъба. Половината вече са устата ми(залепени с временен цимент), а другите са временни корони. Не успяваме да стигнем до единно решение с моя зъболекар относно цвета.
Цветът е А1, но пънчетата на зъбите (отдавна умъртвени) са доста тъмни и според моя зъболекар те леко прозират и карат иначе белите ми корони да сивеят. Една от короните отвътре бе оцветена в бяло с цел да се избегне сивеенето, но пък това я кара да изглежда изключително неестествено в частта в близост до венеца..
И в крайна сметка целият процес, който очаквах да ми донесе само положителни емоции ме кара да се чувствам разочарована.
Има ли някакъв естетичен вариант, който хем да прикрие сивите пънчета, хем да изглежда естествено?

# 323
Добър вечер,
бих искала да попитам може ли да се сложи ортодонтия, ако имам няколко коронки и зъби с големи пломби?

# 324
  • Варна
Добър вечер,
бих искала да попитам може ли да се сложи ортодонтия, ако имам няколко коронки и зъби с големи пломби?
Здравейте. Може да се провежда ортодонтско лечение когато има корони и пломби, стига короните да не са свързани в блок.

# 325
  • София
Здравейте отново! От известно време усещам тръпнене в единия зъб. Отидох на зъболекар, той каза, че имам кариес на 5-ти зъб и го пломбира. Да, обаче и след това тръпненето продължи, имам и чувствителност към топло/студено, също и неприятна миризма. Обадих му се и му казах, че според мен има кариес и на 6-ти зъб. Разбрахме се да отида отново. Отидох отново, той първоначално отричаше да има кариес, но после направи онзи тест с почукването и се съгласи, че има нещо. Отвори зъбът, каза, че има кариес в крайна сметка и го пломбира, но според него това тръпнене идва от 5-ти зъб (другият наскоро пломбиран), чийто нерв "се дразни" (образно казано) от пломбата и трябва да се умъртви зъбът. Вече няколко часа съм с пломбата, но това тръпнене и чувствителност продължават. Неприятната миризма също стои. Дали е възможно кариесът да не е доизчистен? Или да не идва от зъба болката, а да е неврологична? Да потърся ли още едно мнение?

# 326
Здравейте отново! От известно време усещам тръпнене в единия зъб. Отидох на зъболекар, той каза, че имам кариес на 5-ти зъб и го пломбира. Да, обаче и след това тръпненето продължи, имам и чувствителност към топло/студено, също и неприятна миризма. Обадих му се и му казах, че според мен има кариес и на 6-ти зъб. Разбрахме се да отида отново. Отидох отново, той първоначално отричаше да има кариес, но после направи онзи тест с почукването и се съгласи, че има нещо. Отвори зъбът, каза, че има кариес в крайна сметка и го пломбира, но според него това тръпнене идва от 5-ти зъб (другият наскоро пломбиран), чийто нерв "се дразни" (образно казано) от пломбата и трябва да се умъртви зъбът. Вече няколко часа съм с пломбата, но това тръпнене и чувствителност продължават. Неприятната миризма също стои. Дали е възможно кариесът да не е доизчистен? Или да не идва от зъба болката, а да е неврологична? Да потърся ли още едно мнение?
Как така пломбата дразни нерва? Ако се стигне до отваряне на пулпата, то е нужно да се умъртви зъба и да се направи кореново лечение.

# 327
  • София
Чичко_Тревичко, благодаря. Честно казано, изобщо не разбрах какво ми казва.

# 328
Здравейте, надявам се в сайта да има някой стоматолог( хирург). От седмица имам болка в зъб който е с киста и трябва да се извади. Имам записан час за ваденето, Но въпроса ми е че запазеният час е след седмица и се притеснявам да не се подуя. Вече бях подут преди седмица и се излекувах временно за сега с антибиотик Далацин с 300мл. И искам да знам дали но седмица когато имам час да пия отново Далацин С 300мл или да не го пия. Просто се притеснявам да не се подуя дотогава??

# 329
  • Варна
Здравейте, надявам се в сайта да има някой стоматолог( хирург). От седмица имам болка в зъб който е с киста и трябва да се извади. Имам записан час за ваденето, Но въпроса ми е че запазеният час е след седмица и се притеснявам да не се подуя. Вече бях подут преди седмица и се излекувах временно за сега с антибиотик Далацин с 300мл. И искам да знам дали но седмица когато имам час да пия отново Далацин С 300мл или да не го пия. Просто се притеснявам да не се подуя дотогава??
Здравейте. Ако имате възможност качете рентгенова снимка на проблемния зъб.

Общи условия

Активация на акаунт