Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 200 686
  • 3 400
  •   3
Отговори
# 3 360
Здравейте, имам начална форма на парадонтит и ми предлагат лечение с лазер.
Интересувам се дали има случаи, в които не се препоръчва такъв тип терапии.
Зъболекарят спомена за противоположност при туморни образувания в областта на главата и структурни промени при жлези.
Аз има хипофункция единствено, за сега не са открити структурни промени в щитовидната жлеза, но сега започнах да се притеснявам и ще се радвам, ако някой е запознат и може да даде информация.
Благодаря предварително.

# 3 361
Здравейте, и аз да се допитам. Имам незарастваща рана след изваден горен шести зъб. Ходих няколко пъти при хирурга  след това , пия и антибиотик вече четвърти ден , но продължава да ме боли . Не знам това нормално ли е , притеснявам се че вече 7 дни няма никакъв ефект от лечението. Имам час при докторката пак във вторник, но тази болка вече не се търпи.

# 3 362
От колко време не зараства раната, от 7 дена ли, или повече?

# 3 363
Здравейте , извадиха го миналия петък на 08.08 , днес е осмият ден .

# 3 364
На 3-4 ден от приема антибиотика би трябвало вече да подейства и да намалеят болките. Ако съсирека си е на място, ако няма стара инфекция, ако няма вторична инфекция, ако ваденето не е било травмиращо, следва да заздравее нормално.
Пийте обезболяващи и жабурете с Елудрил.

# 3 365
Благодаря за отговора. Мисля, че съсирек не се образува или пада , но когато попитах не получих точен отговор, и не знам със сигурност.

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 13:48 от rosarosi

# 3 366
Да нямате алвеолит?

# 3 367
Не знам, но може би да . Попитах какво се случва и защо така ме боли , отговора беше , че трудно зараства раната.И аз сега не знам на  къде .
Здравейте отново, сега се връщам от спешен кабинет , бяхте права касае се за алвеолит , докторката каза: голяма рана и костта стърчи.Сложи лекарство и в понеделник пак при хирурга.Но не каза как се лекува и страшно ли е . Каза само хирурга ще прецени.Приятна вечер и благодаря за отговорите.

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 19:11 от rosarosi

# 3 368
Здравейте, бихте ли препоръчате добър зъболекар за циркониеви корони

# 3 369
Не знам, но може би да . Попитах какво се случва и защо така ме боли , отговора беше , че трудно зараства раната.И аз сега не знам на  къде .
Здравейте отново, сега се връщам от спешен кабинет , бяхте права касае се за алвеолит , докторката каза: голяма рана и костта стърчи.Сложи лекарство и в понеделник пак при хирурга.Но не каза как се лекува и страшно ли е . Каза само хирурга ще прецени.Приятна вечер и благодаря за отговорите.
При мен се получи също алвеолит за жалост. Съсирека все падаше и раната от извадения ми мъдрец не зарастна повече от 20 дни. През тези дни болките бяха почти постоянни и много силни, накрая се наложи да ми бият инжекции обезболяващи, понеже развих някаква непоносимост към пероралните обезболяващи с тежко повръщане. Към 20ия ден взех сама антибиотик понеже хирурга ми така и не ми изписа, понеже според него нямаше инфекция и всичко друго беше наред, мястото просто трудно зарастваше според него,  но аз не издържах на болката, взех антибиотик и на втория ден от него болката изчезна. Така всичко беше наред повече от 3 месеца, без никаква рана и никакви болки и сега от няколко дни пак почна да ме боли мястото, опипах го с пръст и усетих отстрани на венеца  , където се извади мъдреца като връхче на малка костица или част от зъб. Ходих да го снимат, казаха ми, че вътре всичко е чисто и тази частица не се вижда на снимката, но е факт, че я има на допир понеже и зъболекарката ми я напипа и е много болезнено около нея, пак не мога да дъвча и да преглъщам от тази страна. Свързах се с хирурга и той ми обясни, че след вадене на мъдрец костта отдолу докато се намества, може да излезе леко и да създаде дискомфорт съответно. Единия начин е да изчакам малко да видим дали ще се намести от само себе си, другия вариант е хирурга да отвори венеца, да изпили костта, за да я заглади и да зашие венеца. Та въпроса и огромното ми притеснение, ако се стигне до този вариант е, много ли е болезнено възстановяването след пилене на кост и шиене, че направо не мога да си представя пак такива болки още 20,30 дни или повече и инжекции всеки ден по два пъти за обезболяване… има ли някой, който е минавал през това?
А, между другото и аз си извадих мъдреца, така да кажем “превантивно” по препоръка на зъболекарката ми, понеже много лоши проблеми могат да създадат мъдреците, съгласна съм с нея по принцип, но с този трети и последен мъдрец такава къса клечка изтеглих, че вече съжалявам, че го извадих..

# 3 370
При мен също след вадене имаше костица, която натискаше венеца отвътре и се усещаше. Изчаках и след няколко месеца се заглади от само себе си.

# 3 371
Аз пия антибиотика вече седем дни, но болката не спира , а обезболяващите вече не ми действат . Сега отивам пак при хирурга и ще видим.
 Минах , направи кюртаж  и сега ще чакам до четвъртък , ако не се образува съсирек ще изпише клиндамицин . А аз съм с улцерозен колит и язви на стомаха този антибиотик е много агресивен към тях .Направо не знам какво ще правя .Много съм уплашена , няма ли друг начин без антибиотика ?

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 09:41 от rosarosi

# 3 372
Здравейте, не успях да намеря стар подобен коментиран казус. Четох, че първи постоянен кътник избива около 6-Тата година. Детето ми сега навърши 4 и в момента му пробива. Това дали е голяма аномалия, или нещата са се променили към днешна дата и се случва? Зъболекаря ни е отпуск до средата на Септември, а детето няма да даде на друг да погледне в устата му.

# 3 373
Здравейте!

Имам следния казус. Зъб 46 беше с корона и в последствие след ОПГ се разбра, че е със счупен инструмент от 12 години. В крайна сметка костта му беше много стопена, короната падна и се наложи да се извади зъба.
Аз съм на 35г., сглупих може би като категорично отказах имплант от страх. Съгласих се за мост и ми бяха изпилени два ЖИВИ зъба: 45 и 47. Сложиха ми пластмасов мост (ЛЦП) за 6 месеца заради раната от извадения зъб.
От тогава вече цял месец имам болки, като последната седмица се засилиха - при студено, при плакнене на устата, дори спонтанно както си стоя се появява една тъпа болка, която на моменти е силна. Започна да ме боли и през нощта. Във вторник посетих стоматолога: и 45 и 47 реагираха много силно на въздух и вода, на почукване нито един не реагира. Зъбите са за лечение. Отвори  45, работи го и му сложи камфенол. В сряда отвори 47, оказа се с криви канали - ръчка, промива и сложи камфенол. Отваря зъбите през моста, не го е свалял. На рентгенови снимки няма възпаление. Като през цялото това време си продължаваха болките. Според зъболекаря, зъбите ми са изключително чувствителни. Ако не ги бях изпилила, нямаше да си докарам този кошмар 😭 Вчера отново имах час - при почукване преди да ги отвори ме заболяха. Отвори ги, каза че нито гной имам, нито кръв - нищо. Работи ги, ръчка, прохожда, прави им сумати промивки, накрая запълни и двата зъба със sealapex - два часа бях на стола. И на трите посещения бях с кофердам. Също така и много трудно ме хващаха упойките, дори вайсбрем не ме обезболява напълно и се налага да се сложи още една упойка от другата страна. Пълен кошмар!
Тази нощ много ме боля. Страх ме е, че тази болка никога няма да отшуми и повече няма да мога да ям на тази страна 😭 какво си докарах на главата…
 Ето снимка на зъбите ми, преди да извадим 46.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 09:42 от toni1189

# 3 374
  • На планетата земя
Запазете търпение, понякога минава много време. Мен един зъб след лечение и пълнене на канали една година ме боля, не можех да дъвча на нея страна. Колко зъболекари изръшках тогава, накрая ходих и при ендодонт и никой не можа да ми обясни защо толкова дълго, понякога се получавало и така.

Общи условия

Активация на акаунт