Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 217 051
  • 3 583
  •   1
Отговори
# 720
Delsy, тази снимка след новото запълване на каналите ли е? Можете ли да прикачите снимката в реален размер, за да се вижда и третият корен на зъба?

Последна редакция: вт, 06 сеп 2022, 14:59 от 🧸 Fiffy

# 721
Здравейте! Не съм с най-сериозния въпрос, но моля ви за препоръка за паста за зъби. Доколкото помня без флуорид се препоръчваше да е. Или ако е със, да се редува с друга? Не разбирам много, тук със сигурност има доста по-запознати, ако може да ми препоръчате конкретна марка/марки, ще съм много благодарна! Hug

# 722
Паста с флуорид да се редува...при деца. При възрастни вече не е проблем. Според мен който и Елгидиум да си вземете от аптеката ще е добре. Питайте в някоя аптека.

# 723
  • на последния етаж
Бих искала да попитам за ефикасен метод за избелване. Чета, че избелването нарушава зъбния емайл - вие на какво мнение сте?

# 724
Здравейте,
Имам въпрос към зъболекарите във форума.
 На 26 години съм, когато бях на 14 години ми направиха операция на голяма киста на предните  четири резци на долната челюст. При операцията загубих единия от зъбите си.Впоследствие  не съм възстановявала зъба си си с мост, не се навих, поради страха, че и другите си зъби ще загубя. Зъбите са ми естествени все още са там. С годините мястото се позатвори, но все още имам пространство. Това което ме притеснява е че, от май месец тази година имам постоянни невралгии на мястото, което е оперирано,  Правила съм си ренгенови снимки, които са абсолюно чисти и  няма кисти. Обяснението на моя стоматолог е че това е просто невралгия, свързано с горната челюст при натиск, на долната, получавало се от подредбата на зъбите ми. Не съм провеждала ортодонско лечение като дете въпреки, че имам един доста крив зъб на горната челюст. На ренгена се установи, че имам и загуба на костна тъкан на мястото на операция, също така имам притеснения, защото забелязах че оперираните зъби два от тях са леко подвижни, не бих казала че се клатят, но има подвижност. В такъв случай какво мога да направя, грешка ли съм допуснала, че не съм сложила брекети като дете след операцията и поради това съм загубила костна тъкан? Невралгията на зъбите на това ли се дължи? Какво мога да направя за да си запазя зъбите  в долната челюст поне още 10 години, за да не плаша децата си някой ден. Изключително много страх имам, че ще ги загубя, защото от месец забелязвам, че имат разклащане. Какво може да бъде решението в случай,  правили се костна регенерация, брекети ли ще трябва да сложа? От друга страна си представям, че сигурно за брекети е късно, отделно имам пълна уста с пломби, за къде? Дори не вярвам, че това ще помогне в случая, а по-скоро ще разруши и повече и останалите ми зъби. Възможно ли е присаждане на костна тъкан?

# 725
  • Пловдив
Delsy, тази снимка след новото запълване на каналите ли е? Можете ли да прикачите снимката в реален размер, за да се вижда и третият корен на зъба?
Това е снимката след като зъболекаря се опитва да извади иглата. Половината игла в извади, другата част е в канала. Запълни канала и каза, че няма да имам проблем след като е запълнен както трябва. Вече ми взеха мярка за нова корона, но аз леко се притеснявам.

# 726
Здравейте! Детето ми току що си изпусна шината, и тя се счупи. Не е напълно разцепена, но пукнатината е доста голяма. Възможно ли е да се поправи? Спешно!й

# 727
Здравейте! Някой може ли да сподели мнение, кое е по-удачен вариант за поправяне на четири предни умъртвени зъба - Коронки или фасети? Thinking

# 728
Здравейте! Някой може ли да сподели мнение, кое е по-удачен вариант за поправяне на четири предни умъртвени зъба - Коронки или фасети? Thinking
Аз съм с коронки и съм много доволна.

# 729
delsy, не знам каква част от инструмента е извадена, но съществената е все още там. Принципно има практика инструментът да се заобиколи само и да се стигне до края на канала, в случая се вижда, че това не се е случило и притеснителното е наличието на хронично възпаление. То просто няма как да се повлияе предвид, че инстументът е там, не е заобиколен и не е стигнато до края на канала.

Освен това при такова възпаление преди да се пристъпи към постоянно възстановява е добре да се изчака около 6 месеца, за да се види, че тъканта оздравява. Иначе какво може да се случи - зъбът да не оздравее, да се обостри, да изсиква отново лечение и постоянната нова корона, която е направена да трябва да се свали и всичко отначало.

nadeline, изборът корони/фасети се определя от цвета на зъбите (ако много сивеят по-добрият вариант са корони), тяхното състояние, ако са с много пломби се предпочитат короните, позицията на зъбите също бих казала, че е определяща. Така, че не може да се каже еднозначно. Simple Smile

fresh_garlic, случаят е доста комплексен и не бих давала мнения във форума, ако искате ми пишете, мога да дам насоки към специалист.

# 730
Здравейте! В голяма беля се вкарах и моля за мнение и съдействие.
Имам мост на повече от 10 год. Усещах, че мърда и тази година реших да го сменя. Един от зъбите беше изгнил - черен. Първата панорамна снимка е от преди. Нямах болка.
Лекува го една зъболекарка, но предпочете да остана със стария мост, защото не е сигурна дали ще се оправи…
Днес направих нова панорамна (две седмици след нейното лечение) и друг зъболекар ми каза, че вече само в София при ендодонт, защото нищо не. Е направила, а има и скучен и инструмент.
Аз живея в чужбина и на 26ти летя.
Сега съм в стрес какво да правя имам ли време/смисъл да го лекувам.
Зъболекаря ми казва, че може и да не ме заболи. Моля за съвет, кое е най-добре в този случай. [/img]

# 731
Александрина, качете отново снимките, защото не излизат. Simple Smile

# 732
# 733
Има счупен инструмент, не до край лекуван канал (стоматологът сигурно е срещнал затруднение с проходимостта) и според мен пропусната анатомия (канал). Т.е има доста работа по този зъб.

Според мен се насочете към специалист в тази област, зъбът в момента няма рентгенологични находки на възпаление, но предвид лечението не е изключено да Ви изненада в неподходящ момент.

Ако става въпрос за София мога да Ви насоча към специалисти, ако искате ми пишете на лично.

# 734
  • оттам, откъдето започва България
"Има счупен инструмент, не до край лекуван канал (стоматологът сигурно е срещнал затруднение с проходимостта) и според мен пропусната анатомия (канал). Т.е има доста работа по този зъб."

Много се извинявам, но какво значи: "Има счупен инструмент..."?
За нелекувания докрай канал няма и да коментирам....Worried

Общи условия

Активация на акаунт