Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 217 045
  • 3 583
  •   1
Отговори
# 735
D&А, ако са Ви правили кореново лечение предполагам сте виждали инструментите, с които се работи (приличат на иглички), за жалост понякога по време на работа се чупят вътре в самия корен на зъба.

Даже в случая предполагам защо се е получили така - тесен и трудно проходим канал.

# 736
  • Бургас
Преди 20 дни ми извадиха кътник, който беше умъртвен преди години. След изваждането веднага ми направиха рентгенова снимка и нямаше останали частици, така каза докторът. Не ме боля изобщо след минаването на упойката, три дни пих антибиотик Аугментин през 8 часа.
Притеснението ми е, че зъбът ми, тоест празното място е още отворено. От едната страна венецът се посви навътре, но от другата (откъм бузата) не е мръднал. А сякаш трябваше да е почти затворен венецът вече. Лошото е, че пуших на втория ден 3 цигари, иначе спазвам добра устна хигиена + плакна се с Елудрил.
Нормално ли е да не ми е затврена още раната от изваден зъб? Не ме боли и не кърви.

# 737
Ябълкова, смятам, че е нормално.
Също е нормално от едната страна да е по-свит венецът, ако там е нямало първоначално кост. Ако имаше нещо нередно (болка, миризма) за 20 дена все щяхте да усетите.

# 738
И аз с въпросче Simple Smile благодаря предварително...

Каква е разликата между изграждане на зъб, и коронка? Да кажем зъб останал наполовина вертикално по някаква причина, да се изгради ли - какви са плюсовете и минуси на това, или да се короняса?

# 739
teta75, изграждането на зъб най-често се прави с материал за пломба, не се пили от зъба и често при разрушени зъби е като подготвителен етап преди поставяне на корона/полукорона. Прави се директно в устата на пациента.

За корона зъбът се изпилява от всички повърхности, взима се отпечатък за короната, която след изработването й се циментира в устата на пациента.

Има и трети вариант, да го наречен полукорона, когато се запазват оставащитв стени на зъба (или се редуцират на височина), отново се взима отпечатък и се изработват полукорона, която се циментира.

Кое ще се избере като подход зависи от дефекта основно.

# 740
delsy, не знам каква част от инструмента е извадена, но съществената е все още там. Принципно има практика инструментът да се заобиколи само и да се стигне до края на канала, в случая се вижда, че това не се е случило и притеснителното е наличието на хронично възпаление. То просто няма как да се повлияе предвид, че инстументът е там, не е заобиколен и не е стигнато до края на канала.

Освен това при такова възпаление преди да се пристъпи към постоянно възстановява е добре да се изчака около 6 месеца, за да се види, че тъканта оздравява. Иначе какво може да се случи - зъбът да не оздравее, да се обостри, да изсиква отново лечение и постоянната нова корона, която е направена да трябва да се свали и всичко отначало.

nadeline, изборът корони/фасети се определя от цвета на зъбите (ако много сивеят по-добрият вариант са корони), тяхното състояние, ако са с много пломби се предпочитат короните, позицията на зъбите също бих казала, че е определяща. Така, че не може да се каже еднозначно. Simple Smile

fresh_garlic, случаят е доста комплексен и не бих давала мнения във форума, ако искате ми пишете, мога да дам насоки към специалист.

Това са моите две ренгенови снимки. Моят страх е да не загубя предните зъби, защото имам загуба на костна тъкан и има лека подвижност на два от зъбите, или може и в моята глава да е повече тази подвижност. В този случай присажда ли се костна тъкан? Или е трябвало по-рано да подходя към ортодонско лечение още от дете.? Но като цяло аз имам един изваден зъб, нямам идея как щяха да подреждат  зъбите в този случай. Страх ме е да не загуба зъбите, защото естественето си естествено дори умъртвен да е зъба,  за импланти  в бъдеще не и искам и да мисля, знам че има шанс за отхвърляне  и не би станало по-добре. Дори и там няма гаранция, че си подходящ за импланти. Просто се чувствам, че съм изпуснала момента за каквото и да било.  А не съм на 50 години, за да губя зъби. Моят въпрос също е ще продължа ли да губя костна тъкан докато пространството, което е на мястото на извадения зъб не се затвори? Не знам кое е по-хубаво, с брекети не виждам нещо да се подобри? Защото едно цялостно лечение с брекети има и своите минуси предполагам, а може и да не стане по-добре в тази ситуация, в която съм аз.

# 741
  • София
И аз с въпросче Simple Smile благодаря предварително...

Каква е разликата между изграждане на зъб, и коронка? Да кажем зъб останал наполовина вертикално по някаква причина, да се изгради ли - какви са плюсовете и минуси на това, или да се короняса?

Привет, разликата е , че когато изпилиш един зъб за корона,биологичния потенциал на зъба се изчерпва.Той става един умален зъб и зъботехника в лабораторията изработва короната. Да кажем , че короната предпазва повече зъба от счупване.
Изграждането с фотополимер е по-минимално инвазивно, но е доста по-трудно. Показвам случай, в който прецених, че двете здрави стени ми позволяват да бъда по-минимално инвазивен и да избера изграждане-в случая овърлей (пломба , която покрива целия зъб) Съвсременните материали позволяват да направя пломбата, да изглежда като корона и да е невидима границата между пломба и зъб
Иначе дали да е корона или изграждане винаги го решавам аз, а не пациента. Все пак отговорност поемам само , ако аз съм взел решението. Гледам с увеличение колко здрави стени има, колко са дебели или тънки тези стени.
Но може би 80-90 процента от зъболекарите, този зъб биха го облякли с корона, защото няма да могат да го направят по този начин. Няма как това да стане без кофердам, с а кофердам в България работят не повече от 15-на процента от зъболекарите.

# 742
Благодаря на дамата и на господина!

А вярно ли е че изграждането било временно решение, докато се стигне до корона? Така бе обяснено.

# 743
  • Бургас
teta75, имам изграден кътник. Докторката ми каза, че трябва да се сложи корона, така се правело. Но много хора си карали така с години - с изграден зъб, без корона. Така и аз. Може и 10 години да са станали вече откак ми го изгради.

# 744
Благодаря.
 Отговор от типа така се правело, на мен лично не ми е достатъчен. Така бе отговорено и в моя казус.
Благодаря на всички, разяснили ми как стоят нещата - и тук в темата, и на лични съобщения Simple Smile

# 745
Много благодаря за отговора! Ще Ви пиша на лично за координати. Много се притеснявам, защото летя на 26ти и се страхувам, че нямам време за нищо. Зъболекарката счупила инструмента твърди, че до април( когато е следващото ми прибираме) няма да имам проблеми. Дори сега да прибегна към изваждане на инструмента няма да имам време за нов мост и ще трябва да ползвам стария, което не знам добра идея ли е, защото е къс.

# 746
Много благодаря за отговора! Ще Ви пиша на лично за координати. Много се притеснявам, защото летя на 26ти и се страхувам, че нямам време за нищо. Зъболекарката счупила инструмента твърди, че до април( когато е следващото ми прибираме) няма да имам проблеми. Дори сега да прибегна към изваждане на инструмента няма да имам време за нов мост и ще трябва да ползвам стария, което не знам добра идея ли е, защото е къс.

Може да нямате проблем и до следващия април, а може да имате проблем и следващия месец. Имам предвид, че никой не може да каже кога и защо за жалост.

Иначе за конструкцията има алтернативи, естествено за кратък период от време - временен мост например.

Медицината е напреднала, така че да има варианти и да се работи в полза на пациента. Simple Smile

# 747
Здравейте. Имам един въпрос, на 41 години съм, и от няколко месеца започна кървене от венците, без значение каква паста се използва, и изкривяване на долния и горния ред. Нормално ли е това, и каква би била причината, като се има в предвид че никога не съм имал подобни проблеми (само два кариеса) и съм бил на зъболекар веднъж в живота си, за почистване на зъбен камък? Благодаря.

# 748
Здравейте. Имам един въпрос, на 41 години съм, и от няколко месеца започна кървене от венците, без значение каква паста се използва, и изкривяване на долния и горния ред. Нормално ли е това, и каква би била причината, като се има в предвид че никога не съм имал подобни проблеми (само два кариеса) и съм бил на зъболекар веднъж в живота си, за почистване на зъбен камък? Благодаря.

Никак не е добре, че сте оставили  няколко месеца да кървят венците, без да предприемете нищо. Най-вероятно сте имали гингивит. Определено сте  за зъболекар при описаното горе. Най-вероятно ще ви накарат да направите панорамна снимка.
П.С Аз съм само потребител, не съм зъболекар.

# 749
И аз като пациент мисля, че имате пародонтит. Това че зъбите са здрави не е предпоставка че и пародонта ви е ок...
Трябва да се види имате ли стопяване на костта...
Аз бях само с една пломба и нищо друго правено по зъбите, тоест здрави зъби...но с проблемен пародонт. Така че едното няма общо с другото...

Общи условия

Активация на акаунт