Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 217 025
  • 3 583
  •   1
Отговори
# 750
пуснах отделна тема за разчитане на рентгенова снимка. Ще съм благодарен за отговор Simple Smile https://www.bg-mamma.com/?topic=1483394

# 751
пуснах отделна тема за разчитане на рентгенова снимка. Ще съм благодарен за отговор Simple Smile https://www.bg-mamma.com/?topic=1483394

Имате гранулом, зъбът е за лечение на първата снимка.

Хипертрофията около премоларите може да се дължи на короните, които имате. На втората снимка даже се вижда, че има стопяване на костта между двамата премолара и това е заради короните. Не се вижда съвсем ясно, за това друго не мога да кажа.

Колкото и профилактични грижи да се полагат, ако има ятрогенни фактори (в случая короните), които ако не се коригират няма как да очакваме, че ще има пълно подобрение (венците).

Приемате ли някакви медикаменти, защото има такива, които водят до хипертофични промени, но обикновено тогава промените са повсеместни.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 17:57 от 🧸 Fiffy

# 752

Имате гранулом, зъбът е за лечение на първата снимка.

Хипертрофията около премоларите може да се дължи на короните, които имате. На втората снимка даже се вижда, че има стопяване на костта между двамата премолара и това е заради короните. Не се вижда съвсем ясно, за това друго не мога да кажа.

Колкото и профилактични грижи да се полагат, ако има ятрогенни фактори (в случая короните), които ако не се коригират няма как да очакваме, че ще има пълно подобрение (венците).

Приемате ли някакви медикаменти, защото има такива, които водят до хипертофични промени, но обикновено тогава промените са повсеместни.
Не не взимам хапчета. Имам отворена захапка и зъболекаря обяснява с това хипертрофията. На втората снимка двете коронки са сменени наскоро. Тази на 4я преди година сменена а другата преди 3 месеца (с циркониева) махнах короните именно заради хипертрофията. Как короните могат да доведат до стопяване? Недобра изработка ли?. На първата снимка двете коронки са металокерамични и са на около 10 години. Допоследно питах зъболекаря си да си правя ли снимки и дали имам загуба на кост, отговора беше че нямало индикации, проблема бил в мекитр тъкани и прочие. На зъба с гранулома оплакванията са ми само във възпаление на папилите покрай нехо. Иначе при ядене и пирне на студено и горещо нищо не усещам. Чистя си плаката и зъб. Камък на 3-4 месеца и ползвам вода за уста. Трябва ли да си направя панорамна снимка да видя имам ли на други места загуба на кост
Хипертрофията ми е само на горните предкътници и то на папилите те хипертрофират и съм правил на тези покрай горния десен 5ти (на втората снимка) поне три пъти гингивектомия с лазер. Смених първата емакс корона, както и на съседния зъб сложих металокерамични. Пак имаше хипертрофия. След поредната гингивектомия смених металокерамичната с циркониева коронка. И двете смени станаха по мое настояване, зъболекаря викаше че нямало нужда добре били коронките. На зъба с гранулома ми се възпаляват двете папили покрай него и на моменти кървят и има ексудат при леко натискане (не бил гноен уж, било се отделяло нормално).... чуда се да си сменя ли зъболекаряз при кокто ходя от 20 години и ми е правил всичко по зъбите... или да дам пак шанс и да ида със снимките да видим какво ще каже

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 19:13 от pencho_petrov

# 753
  • оттам, откъдето започва България
Скрит текст:

[/quote]

Fiffy, благодаря за професионалното мнение.

Благодаря, че сподели нещо, което за мен е много важно, че има стопяване на костта между двата премолара и това е заради короните.

Обикновено стоматолозите  отдават всяко изменение на лоша хигиена от страна на пациента, лоша корона никой не споменава, че то е 2 в 1 (работа на зъботехник и поставяне).

# 754
  • София
Здравейте,
Бих искала и за да задам своя въпрос към стоматолозите от форума. Накратко ще си позволя малко предистория. След изкарано ОВИ ме заболя ухо, посетих УНГ, оказа се, че проблема не е от там, поради факта, че имах горен ляв развален мъдрец отидох на стоматолог, след направена рентгенова снимка се установи, че разваления ляв горен мъдрец трябва да се извади, а с зъба до него да се лекува, тъй като има кариес до нерва. Извадих мъдреца, лекуващия зъболекар реши, че ще ми лекува нерва на другия зъб и ми сложи както се изрази той временна пломба, която след 2-3 месеца ще замени с фотополимер, дотук звучи прекрасно, но мен този зъб като пия студено или топло ме боли, също така след слагането на тази пломба /без упойка/ отново ме приболява ухото и вече слепоочието и областта около носа в ляво. След като ми извади мъдреца имах подобни усещания, но ми минаха. Сега след тази интервенция отново ми се проявиха, очевидно свързани с лекувания зъб. Лекувания зъб не ми пулсира и нямам силна болка в него, но очевидно нерва ми е жив и от него ми се получава тази болка /тъпа тип натиск/ към слепоочие, ухо и синус, аз вече се храня на лявата страна и понякога се усещам, че стискам зъби, вероятно и от там се получава натиск към лекувания зъб и съответно нерв. Въпросът ми е дали да не посетя лекуващия стоматолог, за да ми умъртви този зъб или да продължа с тази временна пломба, която очевидно ми предизвиква дискомофт и доколко е възможно тази цялата история да се получава от нерва на зъба /последния ляв кътник/. Предварително благодаря на отзовалите се. Хубав ден!

# 755
mundi, до колкото разбирам в крайна сметка вашият доктор не е провел кореново лечение на зъба, но с тази временна пломба, ако е искал да го запази витален и евентуално да Ви спести умъртвяване само го е компрометирал още повече.

За мен лично вече нещата са необратими с тази симптоматика, посетете зъболекар и нека проведе екзактно лечение, за да приключат болките, т.е да го умъртви.

# 756
Какво причинява разрастване на венеца, покрай здрави зъби, без пломби?
По-горе видях, че е възможно и от лекарства. Кои са те?

# 757
  • София
mundi, до колкото разбирам в крайна сметка вашият доктор не е провел кореново лечение на зъба, но с тази временна пломба, ако е искал да го запази витален и евентуално да Ви спести умъртвяване само го е компрометирал още повече.

За мен лично вече нещата са необратими с тази симптоматика, посетете зъболекар и нека проведе екзактно лечение, за да приключат болките, т.е да го умъртви.

Аз също съм на това мнение и смятам другата седмица да си запиша час с идеята да ми го умъртви и да се приключи тази сага. Идеята на моя зъболекар беше да го спаси с идеята, че ако го умъртви ще бъде доста по-чуплив, но както споменах мен самия зъб не ме боли в нормално състояние, но това със слепоочието и ухото наистина ми идва в повече и съм повече от убедена, че проблема идва от този зъб. Преди да ми го разчовърка с това лечение на нерва/според него/  освен че им излезе до момента 130 лв се сдобих и с тези болки, а ухото ме наболяваше съвсем леко.  За съжаление останах с убеждението, че е по-удобно да се лекува този зъб, но не си заслужава неприятните усещания.....все пак не всичко е пари......

# 758
Може ли да се изгради зъб върху корен,който е под  нивото на венеца? Зъбът  е умъртвен.

Последна редакция: пт, 23 сеп 2022, 19:19 от lavaca

# 759
  • София
Здравейте. Имам един въпрос, на 41 години съм, и от няколко месеца започна кървене от венците, без значение каква паста се използва, и изкривяване на долния и горния ред. Нормално ли е това, и каква би била причината, като се има в предвид че никога не съм имал подобни проблеми (само два кариеса) и съм бил на зъболекар веднъж в живота си, за почистване на зъбен камък? Благодаря.
Привет, разбира се, че не е нормално, кървящите венци са нарушена функция, представете си, че окото ви кърви или носа. Същото е със сзъбите, пастата няма значение в случая, когато зъбния камък е залепен за зъбите ви нищо няма да помогне освен да бъде премахнат. Имайте предвид, че пародонтозата, често е безсимптомна в началните етапи и именно между 40 и 50 години хората вече започват да имат сериозни проблеми. Посетете зъболекар възможно най-скоро, който не просто да почисти зъбния камък, а да назначи панорамни снимки, да види състоянието на костта, да ви обуди как се чистят междузъбните пространства и да се вземат мерки.

# 760
И ако има джобове, никакво обучение не би помогнало. Просто ти там като пациент няма как да бръкнеш и да почистиш.

# 761
Здравейте,интересувам се какво покрива НЗОК при посещение при зъболекар на лице под 18 години.Какъв е вида на пломбата,която се покрива от НЗОК? Благодаря.

# 762
  • Марс
Вида на пломбата не включва фотополимер по здравна каса, а амалгама и химиокомпозит. Дейностите бяха до 4 на година: един преглед и до 4 дейности: пломба, екстракция, нерв.

# 763
  • София
Здравейте,интересувам се какво покрива НЗОК при посещение при зъболекар на лице под 18 години.Какъв е вида на пломбата,която се покрива от НЗОК? Благодаря.
Здравейте, и при деца под 18 години вида на пломбата, който се покрива напълно без доплащане е химиополимер, оценен от НЗОК на 55,85 лв. Химиополимера е компромис със здравето на детето, той се слага наведнъж и свиването при него е голямо, което значи, че колкото и да се постарае зъболекарят, качествата на пломбата, няма как да гарантират дългосрочност. А и да си го кажем направо, не е много вероятно, човек , който работи с химиополимер , да е много добър зъболекар. По вероятно е да работи на ниски цени, за да гони оборот.
Фотополимера се доплаща в зависимост от това колко е цената му в ценоразписа на зъболекаря, който сте избрали:
Ако зъболекарят взема 95 лева за пломба, 55,85 е от касата и 39,15 от пациента
Ако зъболекарят взема 150 лева за пломба, 55,85 от касата и  94, 15 от пациента

# 764
  • София
Здравейте отново пак имам питане към зъблекарите във форума. Отново посетих зъболекаря със симптоматиката, която имах болки в лявото ухо и синус и отиваща към слепоочието. За пореден път не ми умъртви зъба, според него тази болка била от венците, инжектира ми лекарство във венците, освен това ми заши с един шев дупката на съседния мъдрец, който извади преди 2 седмица. Болка нямам вече през деня, но през нощта отново се будя от болки и пак същия тип тъпа болка в ухото и синуса, самия зъб не ме боли. Този зъболекар направо ми разказа играта, толкова зор да запази един зъб жив, направо ме съсипа и всеки път пия противоалегични, тъй като имам в детството си открита алергия  към лидокаин. Вече следващият път ако имам оплаквания щял да го умъртви, честно казано направо се чудя дали да отида при него или да търся друг специалист. Моля посъветвайте ме какво да правя. Зъб не ме беше болял 12 години, а от 3 седмици нон стоп имам нощни болки от цялото това ръчкане във зъба, вадене на мъдрец и лекуване на венци.

Общи условия

Активация на акаунт