Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 217 103
  • 3 583
  •   2
Отговори
# 915
Може би сте за лицево - челюстен хирург /ЛЧХ/...

А възможно ли е да е временно явление..

# 916
Пушите ли, пиете ли концентрат, около петното опира ли изкуствена част на зъб/протеза ?
Имала съм черна точица, болезнена, минава за ден, два.

# 917
Пушите ли, пиете ли концентрат, около петното опира ли изкуствена част на зъб/протеза ?
Имала съм черна точица, болезнена, минава за ден, два.

Да пуша.. моето е като петно в средата да езика .. а навътре става бял .. имам развален зъб в момента. Не е болезнено не го усещам въобще.. четох много и за черен езин ( космат език ) .. но при повечето случаи го усещат като чуждо тяло в устата .. и имат лош дъх .. но при мен няма нищо такова

# 918
Вървете при ЛЛ и той да ви упъти към специалист. Не е за форум.
Аз бих отишла на ЛЧХ.

# 919
Вървете при ЛЛ и той да ви упъти към специалист. Не е за форум.
Аз бих отишла на ЛЧХ.

Да знам аз ще ходя .. просто изчаках да минат празниците.. благодаря за бързите отговори все пак .. дано всичко е наред .. ще дам обратна връзка след като посетя ЛЛ .. ако има някой с подобен проблем да бъде полезна

# 920
Проф. Павел Станимиров препоръчвам (за София) - ще ви откаже много бързо от цигарите 🤭
Успех !

# 921
  • Някъде там
Здравейте!
Споделям снимка,имам един направен зъб, който не спира да ме тормози, оказа се ,че в него имам счупен инструмент.
Зъбчето не ме боли, но ми пулсира.
След два дни ще ми погледнат снимката и след месец ще започнем лечението.
Споделям снимка на зъбчето
Има ли други проблеми освен счупения инструмент.
Скрит текст:

# 922
  • София
Здравейте!
Пиша с въпрос доколко е спешно и също така каква снимка мога да направя.
Преди три дни ми се отчупи парче от зъб. Просто намерих в устата си малко парче от зъб, и успях да открия, че е от десен горен мъдрец. Опитвайки се да почистя с четка и конец, се отчупи по-голямо парче на следващия ден... Общо взето причината явно е кариес, само че кариес не се виждаше, т.е. такъв, който е бил горе до венеца, скрит между двата зъба... Аз редовно си почиствам зъбите с конец и между този мъдрец и съседния ми беше направило впечатление, че по-често има какво да се почисти с конеца. Отдолу и отпред зъбът си изглеждаше добре, явно отстрани скрито се е разграждал...
Така... по принцип нямам много опит със зъболекари, защото нямам правени кариеси досега. Обадих се да си запиша час, за да се види какво е положението, но свободен час имаше след 10 дена, т.е. мога да отида на зъболекар след 10 дни. Въпросът ми е това окей ли е да чакам или има риск за тези 10 дни да се случи нещо лошо? Факт е, че не съм знаела, че се развива кариес/инфекция, до момента, в който зъбът не се счупи. Явно мястото на кариесът е виновно, защото отчупените парчета в голямата си част бяха здрав зъб. Та, страх ме е от какво - първо да не навредя, чакайки 10 дни на съседния зъб. Второ - да не стане адска болка. И трето - нещо непоправимо да не стане. Така - следващият ми въпрос е след като става въпрос за мъдрец, и след като явно кариесът е бил горе между двата зъба, а не долу, има ли вариант да се спаси зъбът и има ли смисъл?
По принцип имам проблеми с долните мъдреци - израснали са отчасти, т.е. наполовина, в правилна посока са, но няма място целите зъби да излязат и от време на време се получава възпаление и болка и пия антибиотик. Може да е веднъж в годината, но от няколко години е така. Зъболекарката ми беше казала, че ако извадя долния мъдрец, горният ще порасне надолу повече и рано или късно ще се наложи и той да се води. В този смисъл да записвам ли час направо да вадя долния (което трябва да свърша тази година) заедно с горния (който сега се счупи и заради него пиша) или има смисъл да го спасим горния зъб и да събера психически сили, за да извадя само долния мъдрец?
По принцип ваденето на зъб ме плаши, струва ми се варварско, четох за усложненията (пробиване на синус за горен мъдрец и засягане на нерв за долен, както и че има риск да се налага да се пили костта на челюстта...)
Важно е да кажа, че преди месеци за 2 дена имах силни болки в този мъдрец при докосване, т.е. например при затваряне на челюстта. Понеже болеше много, взех болкоуспокояващи с идеята ако за два дена не спре, да отида на преглед, но то спря. Сега чета, че може и да се е самоумъртвил?!

Другият ми въпрос е каква снимка да направя? Мога ли да направя панорамна снимка на цялата челюст - иска ми се да видя дали няма и някъде другаде скрит кариес или пък някъде пародонтоза (нямам симптоми, нито кървене, но съм чувала, че може и безсимптомно да се развива и понеже имам фамилна обремененост, ми се иска да проверя за всякакви скрити процеси. Та, ще свърши ли работа панорамна снимка? Трябва ли да е специален вид снимка и добре ли е освен панорамна да направя и отделно снимка на конкретния зъб? Досега не съм правила снимка и не знам като е счупен дали няма проесът на снимане нещо да го дочупи или да навреди?

Извинявам се за вероятно една част глупавите въпроси, но наистина ако се налага ще ходя на спешен кабинет, обаче не изпитвам болка, зъбът е мъдрец, истината е, че избягвам да ям, обаче нямам проблем и с това... Изобщо проблемът ми е, че знам, че явно има проблем и просто очаквам мигът, в който или ще ме заболи, или зъболекарката ще каже, че е много лошо положението.

Последен въпрос - използвам зъбен душ. Откакто това се случи, не съм чистила с него между счупения мъдрец и предния зъб, но ми се иска да почистя, за да предпазя съседния зъб.... Мога ли да го направя? Вероятно това може да доведе до отчупване на още парчета от зъба /както стана, като опитах с конец да почистя и както впрочем и с четка/. Все пак водната струя ми се струва по-щаящ метод, макар и водата да е под налягане. Какво ще кажете, мога ли да си помогна със зъбния душ, докато чакам часа си за зъболекар след 10 дена или само да жабуря с вода за уста и да спра да чистя там с четка, зъбен душ, конец и др.

Благодаря на прочелите ме и на отговорилите. Наистина нямам много опит, а се грижа за зъбите си, гледам ги как изглеждат, т.е. следя за видим кариес, и това ми е първи такъв случай незабелязано да се разгради, че и разпадне зъб.... Бих казала доста драматично за първи кариес в живота....

# 923
Панорамна снимка с кариес диагностика е добре да се направи.
Извадете всички мъдреци, не ви трябват - те са най-уязвими и ненужни, особено след като вече ви създават такива проблеми.
При лицево-челюстен идете, а не при стоматолог.

Даяна, какво стана с езика ? Мина ли, или лечение ?

# 924
Здравейте, някой може ли да ми каже колко горе-долу  струва отстраняване на папилом от венец от хирург? И тези папиломи опасни ли са и какво представляват? Защото аз имам един отгоре, които продължава да расте

# 925
Здравейте , чудя се какво да правя? Инпланти или силиконови протеза ? Може ли ако няма кост да се сложат инпланти? В момента съм с временна, която пак ще преправя, тъй като не изглеждам добре?!

# 926
Имплант принципно
Направите си 3д скенер, за да се прецени обемът на костта, ако е възможно и има нужда съществуват варианти за присаждане на кост.

Много пациенти не се чувстват добре с протеза. С протеза при дъвчене се натоварва директно венецът и костта, оттам идва проблемът за това неудобство, освен това се сваля и слага.

Все пак цената на протезата е 3 цифрена, а на импланта 4 цифрена. Simple Smile

# 927
  • Бургас
Здравейте! Кога влиза в сила годишния пакет услуги, отпускан от Здравната каса? Не ми се иска да питам директно стоматолога си.

# 928
Здравейте!Идвам от пародонтолог.5,6,7,горни са подвижни,но 6 е много.Предлага ми да се направи мотивация първо и след това дълбоко почистване.Категоричен е  за 6, че трябва да се извади.Ако инфекцията се овладее след ваденето на 6 да сложа мост .Ако не се овладее частична протеза.Не бил сигурен, че костно вещество ще е добър вариант при   тази инфекция. Като няма кост и имплант  не можело.Каза ми, че пародонтита е 4 стадий.Бихтебли ме посъветвали кой вариант да избера?

# 929
Здравейте.Имам нужда от помощ.Лекуват ми един зъб с три корена.Обаче зъболекарят ми можа да проходи само два от тях.За третия каза,че бил крив и неможел.Моля да ми препоръчате някой добър стоматолог в София.Предварително благодаря

Общи условия

Активация на акаунт