Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 208 761
  • 3 476
  •   1
Отговори
# 2 415
Здравейте, на 31 години съм, с всички зъби без мъдреците. От години ходих при една зъболекарка, но пломбите ми започнаха да се чупят и я смених.
Посетих двама нови зъболекаря, като харесах много втория избор (но е в отпуск) и днес бях при заместник. Имам чувствителност в зъб, който е с проведено кореново лечение преди около 4 5 години, усеща се при миене (четка с ултразвук отдавна) и при дъвчене.
Според стоматолога нямам кариеси видимо, на рентгеновата снимка обаче виждал нещо като сянка, която може би било костна резорбция и ме прати на 3д скенер. Предупреди ме, че в най-лошия случай трябва да се махне зъбът, а аз съм против, освен ако е неспасяем. Видимо на цвят е като другите до него, но какво има вътре и как са кореновите канали не знам. Венците ми са здрави.
Интересува ме какво показва този скенер и как да си съхраня зъба впоследствие.
Също редно ли е да отворим зъба и да проверим как са каналите? Да направим ново запълване?
Имам и друг проблем, за който няма никакво решение в цяла България, и той е по-къса ямка на темпоромандибуларната става отдясно, заради което си имам щракане при хранене и прозяване например. Посетих няколко ЛЧХ и ортодонта, никой не дава решение, само в София има 1 клиника и цените са космически.
Благодаря за отговора предварително!

# 2 416
  • Цюрих
Здравейте!
Аз искам да попитам дали някой е летял със самолет след изваждане или операция на зъб. След колко време може да се случи това най-рано? Питах хирург и УНГ и мненията са съответно от 30 до 45 дни. Но като чета различни статии и форуми, казват, че може и след 2 седмици. Налага ми се да летя, но искам да съм сигурна, че няма да имам проблем.

# 2 417
  • Варна
Какъв проблем може да има да се лети няколко дни дни след вадене на зъб?

# 2 418
  • Цюрих
При мен конкретно беше операция за вадене на зъб с перфорирана синусна кост. Нямах перфорирана синусна мембрана. Но пък при операцията са процедирали така,сякаш има. Зашиха ми бузата за небцето и още се възстановявам. А ми се налага да летя по някое време.

# 2 419
Здравейте,
извадиха ми зъб ,който след зашиване веднага облякоха с временна мостова конструкция/ фронтален е/.
Сега обаче ме гложди едно съмнение това дали е правилно?Как ще заздравее така?Зъболекарят ми,като попитах отговори,че ще заздравее, след 6 дена ме вика на консултация да погледне без да сваля моста, а след 2 седмици ще свали моста да мах конци.
Моля за мнение- правилно ли е?
И мога ли да летя 10тина дена след вадене?
Благодаря много!

# 2 420
  • гр.Пловдив
Това с летенето не мога да си го обясня защо се пита толкова често-ами те хората след трансплантации летят искат -не искат ..

# 2 421
Здравейте, интересуваме някой оправил ли си е кариес чрез лазерно лечение- къде и как се чувствахте по време на процедурата?

# 2 422
Нормално ли е зъбите да са чувствителни 1 седмица след премахването на зъбен камък ? Като цяло много ме беше страх от процедурата тъй като ми беше за първи път. Всъщност мина много добре за около 30 мин има няма. На няколко пъти изпитвах малък  дискомфорт, но мина добре. Изписаха ми паста и вода за уста. Освен това няколко дни преди процедурата пих антибиотик, който продължих 3 4 дни след нея.

# 2 423
  • Цюрих
Това с летенето не мога да си го обясня защо се пита толкова често-ами те хората след трансплантации летят искат -не искат ..
Защото е опасно. Може да влезе въздух и да стане емфизем, което е животозастрашаващо или да се отвори раната и да стане нова инфекция.
Но така или иначе, аз питах двама хирурзи-УНГ и орален.
Действително,срокът за забрана за летене е от 30дни след операция на зъб и 45 дни след операция на синуси или операция със синусна перфорация.
При обикновено вадене на зъб, не оперативно, е 2 седмици минимум
При вадене на корени е 48ч дон72ч. При обикновено пломбиране е 24ч.
Получават се по-силни усещания за болка или подувания.
За тежки и сериозни коремни операции или трансплантации четох някъде, че са необходими 3 месеца.
 Надявам се информацията да ви е от полза.

# 2 424
  • София
Нормално ли е зъбите да са чувствителни 1 седмица след премахването на зъбен камък ? Като цяло много ме беше страх от процедурата тъй като ми беше за първи път. Всъщност мина много добре за около 30 мин има няма. На няколко пъти изпитвах малък  дискомфорт, но мина добре. Изписаха ми паста и вода за уста. Освен това няколко дни преди процедурата пих антибиотик, който продължих 3 4 дни след нея.
Нормално е.
А антибиотика заради процедурата ли го пихте?

# 2 425
Нормално ли е зъбите да са чувствителни 1 седмица след премахването на зъбен камък ? Като цяло много ме беше страх от процедурата тъй като ми беше за първи път. Всъщност мина много добре за около 30 мин има няма. На няколко пъти изпитвах малък  дискомфорт, но мина добре. Изписаха ми паста и вода за уста. Освен това няколко дни преди процедурата пих антибиотик, който продължих 3 4 дни след нея.
Нормално е.
А антибиотика заради процедурата ли го пихте?

Преди процедурата защото много ме боляха венците основно предните долни зъби , а след процедурата продължих още 3 4 дни . Доктора ми каза, че ще подпомогне заздравяването . Освен това имах и изваден зъб . За него също ми каза, че ще помогне . Беше много внимателен и спираше при всеки дискомфорт . А мен ме беше страх . Горе долу след колко време изчезва тази чувствителност . Забелязвам , че венците ми се вдихнаха малко на долните зъби , а преди бяха много долу .

# 2 426
Здравейте, някой може ли да ми обясни как се вади зъб, счупен до корен и след това може ли да се пътува с кола около 130км. Също, колко зъба могат да се извадят накуп с пълна анестезия. Става въпрос за млад мъж с аутизъм.

# 2 427
  • гр.Пловдив
Здравейте, някой може ли да ми обясни как се вади зъб, счупен до корен и след това може ли да се пътува с кола около 130км. Също, колко зъба могат да се извадят накуп с пълна анестезия. Става въпрос за млад мъж с аутизъм.

Вади се без проблем,може да пътува и с подводница,ако иска .
Може да се извади при необходимост и цялото налично чене с пълна анестезия,без значение от диагноззите,стига да понася пълна упойка човека и състоянието на зъбите да го изисква...

И на последно място -снимката на профила  ви е отвратителна ,без иззвинение ,нямам и не искам да имам идея как може да ви хареса подобно нещо?!

# 2 428
Много благодаря за отговора. Относно снимката ми- Медуза Горгона -  Тя пази дома и напомня на крадците, а и на всеки гост, решил да прояви неуважение към домакините, че ако има и най-малко колебание в сърцето си, ще бъдат вкаменен, както горгоната е вкаменявала своите гости. При мен “дома” беше моето тяло. Случиха ни се жестоки неща, и на мен и на детето ми, които преживяхме трудно, но вече са зад гърба ни и за това е на профила ми тази Медуза ❤ благодаря отново за отговора, много ни помогнахте ❤

[quote author=Slynchev.chovek link=topic=1292857.msg48403291#msg48403291 date=1723215133]

Може да се извади при необходимост и цялото налично чене с пълна анестезия,без значение от диагноззите,стига да понася пълна упойка човека и състоянието на зъбите да го изисква...

И на последно място -снимката на профила  ви е отвратителна ,без иззвинение ,нямам и не искам да имам идея как може да ви хареса подобно нещо?!
[/quote]

# 2 429
  • гр.Пловдив
Много благодаря за отговора. Относно снимката ми- Медуза Горгона -  Тя пази дома и напомня на крадците, а и на всеки гост, решил да прояви неуважение към домакините, че ако има и най-малко колебание в сърцето си, ще бъдат вкаменен, както горгоната е вкаменявала своите гости. При мен “дома” беше моето тяло. Случиха ни се жестоки неща, и на мен и на детето ми, които преживяхме трудно, но вече са зад гърба ни и за това е на профила ми тази Медуза ❤ благодаря отново за отговора, много ни помогнахте ❤

[quote author=Slynchev.chovek link=topic=1292857.msg48403291#msg48403291 date=1723215133]

[/quote]

Извинявам се по повод аватара
Желая ви скорошно и успешно решение на проблема

Общи условия

Активация на акаунт