Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 217 348
  • 3 583
  •   1
Отговори
# 2 985
Само помисли, езикът ти години наред се намествал при изговаряне на звуците спрямо старата форма на зъбите. Сега трябва да се научи спрямо новата форма. А ти искаш за някакви си 10 дни езикът ти да добие трайни навици как да се разполага.
Тренирай думи и различни срички с тези звуци. Търси най-подходящото място за езика, с оглед правилното им произнасяне и опитвай да затвърдиш с повторения това място и движение. Постепенно, от съзнателен процес, ще стане подсъзнателен.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 00:56 от Diorela

# 2 986
Привет,
Вече се отчайвам. Преди 7-8 месеца ми сложиха коронка на много нисък зъб, с много мъки. Преди три месеца се възпали от едната страна венеца след ядене на твърди храни, мина. Сега се случи пак след фъстъци, но беше с подуване от страни на венеца и нещо като пъпка. Два пъти стоматолога ми дръпна венеца за да изтече малко кръв. Сега подуването отстрани е добре, но зоната между края на коронката и венеца си остава червена (така беше и преди да се възпали), жабуря със сандрин, червена вода, йод почиствам и гел с лайка, но все още си стои червено и има нещо като малки бучици в червенината. Вчера през ноща коронката стана чувствителна при натиск и усещам сладък вкус от нея, през деня това минава. Като цяло не ме боли вече, но не знам какво да правя......явно нещо не е наред, скоро ще станат две седмици. Стоматолога каза, че е парадонтит, но аз се чуда дали ръба на короната събира бактерии и дразни хронично венеца....Мажа със сто неща и не минава.. Моля за съвет

# 2 987
Здравейте!Моля за мнение! На 17.01 ми сложиха пломба на  зъба.Още след зъболекарят усещах нещо като изтръпване на половината  десни зъби..Цяла нощ болки ( Не нетърпими,но доста неприятни за да будивам до 7 сутринта. Пих болкоуспокояващи нищо..Едно единствено ме успокояваше и това беше леко студена вода да е задържам в устата си . Чух се с зъболекара ми каза че е било нормално и ако се повтори пак да звънна да отида в неделя преди да замине..Хубаво ама вс беше окей до понеделник и пак отначало..та до днес съм с шише вода и постоянно пия за да ме успокой,Д-р ще е на кабинет на 30ти чак тогава ще се видим..Моля ви за мнение нормално ли е (попринцип съм сигурна че не е и има проблем) и защо само така ме успокоява това с водата..Също пломбата е усещам на допир с долните зъби,не е подравнена..благодаря

# 2 988
  • В света на диска
Здравейте с изключителна дентофобия съм, въпроса ми е за лечение защото вече не търпи отлагане, психолог съм и опитах и психологична помощ, просто не успявам, блокирам и се разтрепервам само от думата зъболекар, а понеже се налага и няма как повече да отлагам, изпадам в истерии и непрестанен рев, далеч не мога да приема думата лигла, изгаряна съм до трета степен отново бих се подложила на тези болки,но не и да отида на зъболекар.
Предполагам,че вече говорим за стапяме на кост и тн.,търся клиника в България която работи с пациенти като мен, всичко се отключи при опит за почистване на зъбен камък,та може на всички да Ви е смешно ,но дори за това лягам под пълна анестезия, надявам се, вече в държавата ни да работят с пациенти,като мен , да обобщя търся клиника и екип,който не е само от професионалисти,но да вземе под внимание и неистовия ми страх,екип който би се съгласил да ме работи под пълна упойка,зъбния камък далеч не ми е единственият проблем, по-скоро е последният такъв.
Благодаря Ви предварително.

# 2 989
green_poison
до болка ми е познтато усещането ти. С дентофобия съм и аз. Препоръвам ти Ео Дент,, имат клиники в София и Перник. Аз през септември бях пациент, извадиха ми мъдрец със седация. Заспиваш, нямаш никакъв спомен какво ти е правено. Всъщност вече , поне в София има доста клиники в които предлагат такова лечение, пусни търсачка и избери кой лекар ти допада. Успех.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 15:33 от Пролетно цвете

# 2 990
Здравейте!Моля за мнение! На 17.01 ми сложиха пломба на  зъба.Още след зъболекарят усещах нещо като изтръпване на половината  десни зъби..Цяла нощ болки ( Не нетърпими,но доста неприятни за да будивам до 7 сутринта. Пих болкоуспокояващи нищо..Едно единствено ме успокояваше и това беше леко студена вода да е задържам в устата си . Чух се с зъболекара ми каза че е било нормално и ако се повтори пак да звънна да отида в неделя преди да замине..Хубаво ама вс беше окей до понеделник и пак отначало..та до днес съм с шише вода и постоянно пия за да ме успокой,Д-р ще е на кабинет на 30ти чак тогава ще се видим..Моля ви за мнение нормално ли е (попринцип съм сигурна че не е и има проблем) и защо само така ме успокоява това с водата..Също пломбата е усещам на допир с долните зъби,не е подравнена..благодаря

Не джобуркай с вода в никакъв случай. И аз така джобурках и после 4 дни нито ядох нито пих. Повече страдах. Недей.

# 2 991
Здравейте на всички! Тъй като нямах профил тук и търсих мнения по моя въпрос, но не открих, реших да се регистрирам. Накратко за моят проблем..
На 3-ти този месец бях на зъболекар, тъй като ми се счупи умъртвен зъб с пломба (пломбиран преди може би десетина години). Оказа се, че е за кореново лечение и моята зъболекарка ми направи Билдъп, (изграждане, но не изцяло) сложи някакво лекарство и временна пломба. Каза, че при следващо посещение ако всичко е наред ще запълни каналите и ще го изгради.Така се случи, че се наложи да пътувам извън страната и това посещение още не се е осъществило.
Въпросът ми е може ли това лекарство да увреди зъба или тъканта около него като е стояло толкова време? Тя каза уж, че няма проблем, а и аз другата седмица се връщам. Да кажа и че никаква болка или дискомфорт не е имало и пломбата си стои непокътната, тъй като се храня от другата страна. Благодаря.

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 23:25 от victoriaa_1

# 2 992
Здравейте, имам зъб с голяма и дълбока пломба. Между него и съседния зъб от около седмица не мога да вкарам конец. Усещам, че или пломбата, или зъба е счупен. Час за зъболекар имам чак след 2 седмици. Ще се види ли на рентгенова снимка, дали зъба или пломбата е счупена? При докосване с езика сякаш целия зъб е леко чувствителен.

# 2 993
Да, ще се види.

# 2 994
victoriaa_1 не се притеснявай... лекарството сигурно вече е минало действието му и няма как да ти навреди защото то навлиза в каналите... а и отгоре имаш временна пломба.

# 2 995
Здравейте, имам няколко въпроса към зъболекарите и хората пишещи в темата.

1) От каква възраст може да се ползва детска електрическа четка за зъби?

2) Може ли да се ползват при деца конци за зъби, интердентални четки?

3) Със или без флуорид трябва да бъдат пастите на деца на 5 и 2.5 години? Като малкото все още често вместо да изплюе, преглъща, че и при голямото се случва

4) Племенницата от лятото е със започнато и недовършено лечение на кариес. Зъбът сега е отворен Sad Много ли е лошо това, какво може да се случи? Опитвам се да ги убедя за лечение с упойка, засега без успех. Чакат и аз не знам какво, но се притеснявам.

# 2 996
При кариес не се отваря зъба..какво имаш предви че е отворен. Отваря се при кореново лечение.

# 2 997
Здравейте!
Венеца на предните четири зъба се стопи. Шийките на тези зъби са оголени и вече се усеща дисконфорт и лека болка . Не може да се направи пластика,това го казаха трима зъболекари.  Какви са другите опции? Зъбите са здрави....

# 2 998
Добре де, не отворен. Започнато е лечение на кариес, има изпилено и недовършено. На това му казвам "отворен" зъб.

# 2 999
Принципно ръчната четка е достатъчно ефективна, особено, ако е хубава (Curaprox smart за по-голямото дете и Curaprox детска за по-малкото). Иначе 5-6 годишна възраст нататък, по да е осъзнато детето.

Конец може, Интер дентална не бих.

Ако не могат да изплакват - без, особено за малкото дете.

Зъбът трябва да се лекува, но явно родителите са решили, че няма и вие няма какво да направите в случая. Колкото повече се чака, толкова повече се усложнява лечението и става по-скъпо естествено.

Общи условия

Активация на акаунт