Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 208 402
  • 3 474
  •   1
Отговори
# 3 315
Да, за кореново лечение става въпрос. Такова, каквото на мен ми е правено като възрастен човек - почистване на каналите с едни дълги нещоца, лекарства, промивки с какво ли не, после запълване, снимки, пък чак тогава пломба.
Сега за детето казаха почистване, лекарство, после пак почистване, оформяне, подложка, пломба и туй то. Без канали, пълнежи и т.н. Другото, което казаха, че зъбчето може занапред да прави пак проблем и за да не усложни растежа на постоянното отдолу, в някакъв момент може и да се наложи пак да се отваря или извади.

# 3 316
  • София
Лекуват се корените на млечните зъби, как така не се практикувало подобно лечение. Нерва са умървява, канали не се запълват. Това са сериозни неща, хубаво е читав зъболекар да се изкаже. На моето дете му умъртвиха един млечен зъб, падна и вече е със здрав постоянен. Лекува го млад лекар, който по принцип е в час, така че вярвам на него.
Между другото има две течения в лечението на млечните зъби. Едното е да се изчисти кариесът и да се стигне само до коронковата пулпа, без да се рови в каналите. Първо-защото само това покрива здравната каса, ако човек иска да лекуват детето така. Предимства-не се рови в каналите, и лечението трае сравнително бързо. Недостатъци-тези млечни зъби също имат канали и дълги корени(те се резорбират , когато постоянния зъб поникне)В тях остава винаги някаква инфекция. Аз като дете съм лекуван така и помня че на определени зъби млечни винаги имах торбичка с гной, която натисках периодично в продължение на година, докато паднело зъбчето. Това не е много хубаво, защото все пак , за да се справи с тази инфекция, организма активира имунната система и тя работи активно през цялото време. Понякога може да се вдига температура
 Другият метод, някои колеги лекуват млечните зъби като постояни-вадят нервите, пълнят каналите и така се прави лечението. Предимства-цялата система е излекувана и микробите се редуцират наистина. Недостатъци-Когато запълниш каналите с пълнеж, те не са празни и не се резорбират лесно-тоест няма как зъбчето да си падне само-а когато му дойде времето, се вади трудно, заради големите и често раздалечени корени.
 Друг недостатък е, че ако зъболекарят не използва кофердам, ако лекуваш каналите на 4-5 годишно дете и то мръдне, някоя от нашите инструменти и пилички могат да хвръкнат към гърлото. Така че и двата метода имат предимства и недостатъци.
 Аз деца под 10 години не лекувам, тоест никакви млечни зъби , а ги пращам на място където лекуват много деца и най-често лекуват по вторият начин. Това не прави непременно първият грешен, защото всички ние , които сме родени и сме били деца преди 2000 година са не лекували млечните зъби така. А все пак млечните зъби са за да пазят мястото на постоянните.
Така че, за това спорите тук вадят ли се нервите, не се ли вадят-някои ги вадят, други не. Това е истината.

# 3 317
  • пустинята Гоби
Моето дете е на 12 г. и още има млечни зъби. Умъртвиха му млечен зъб миналата или по-миналата година, не беше малък, после зъбът падна сам, така явно е според зависи. Ако се извади млечен зъб преждевременно има риск се да се разместят останалите зъби. Сега ще слагаме скоби на детето и това ми каза ортодонта, никакво вадене на млечни зъби предварително, те трябва да пазят място на постоянните.

Канали, пълнежи ясно, че не се правят, но ваденето на нерв си е кореново лечение отвсякъде. Нерви не се вадят, ако не се лекува корена от моят личен опит. Щом за вас това не е кореново лечение, не знам какво е.

# 3 318
Благодаря за изчерпателния отговор!

Само че при всяко затваряне болката става нетърпима. Единствено ме облекчава, когато зъбът не е запушен с временна пломба.. чувствам се в безизходица честно казано. Запазени са четирите стени на зъба. Днес отидох при друг зъболекар, който отвори и третия канал, та чак откри и четвърти. Проми го с белина, но пак остави отворен. Четвъртък ще доразшири новите два канала и ще видя какво ще каже за по нататъчното лечение.
   Би трябвало до ден два да имате подобрение, ако са отворили и разширили всички канали. Имах 3 такива случая и трите преминаха след като аз направих това, което на вас са направили. Кажете след ден два как е.

Здравейте, постоях си с лекарство една седмица, всички беше 6. Днес отидох да сменим лекарството с калциев хидроксит (мисля, че така се казва) и отново започнаха болките.. нормално ли е това?
И аз съм на този хал.Сложиха ми калции и започна да ме боли и венеца се поду.Изписаха ми антибиотик.

# 3 319
Ами, да, ако не е сложен калцият в правилния момент…

# 3 320
Зъбчето на детето ми с поставено лекарство потъмня от едната страна, там където е доста разрушено и по-тънко един вид.
Зъболекарят каза (по телефона), че било от лекарството (не уточни име) - било силно бактерицидно и целта била да изтреби всичко, което се е натрупало с времето, през което е било отворено. Важното било, че зъбчето не я боли, спокойно е, венецът също. Спомням си, че шишенцето, от което капна върху памучето, имаше надпис подобен на формалдехид, но не беше това. Нормално ли е това? Притеснявам се от тази промяна в цвета.

# 3 321
# 3 322
Здравейте, днес ми вадиха ретинитан мъдрец и по време на процедурата нямаше болка, операцията траеше около 30-40 минути, но проблема е че изпитвам ужасни болки в гърлото, това нормално ли е, пих аулин и спрей за гърло ангал, мина само болката в раната, но гърлото направо е ад.

# 3 323
Здравейте, днес ми вадиха ретинитан мъдрец и по време на процедурата нямаше болка, операцията траеше около 30-40 минути, но проблема е че изпитвам ужасни болки в гърлото, това нормално ли е, пих аулин и спрей за гърло ангал, мина само болката в раната, но гърлото направо е ад.

Желая ви бързо възстановяване,извън въпроса Ви е,но създаваше ли ви проблеми този зъб преди операцията?

# 3 324

Желая ви бързо възстановяване,извън въпроса Ви е,но създаваше ли ви проблеми този зъб преди операцията?
Не ми е създавал проблем, преди година направих панорамна снимка и го видях още тогава, не ме е болял, но се реших да го махна и всичко мина добре. Благодаря!

# 3 325
Питам,защото и аз имам такъв и си го знам от години,но реших да не го пипам ако не ми създава проблеми, зъболекарите също смятат така и затова ми стана интересно,че сами сте решили.Поне вече няма да го мислите Simple Smile

# 3 326
Питам,защото и аз имам такъв и си го знам от години,но реших да не го пипам ако не ми създава проблеми, зъболекарите също смятат така и затова ми стана интересно,че сами сте решили.Поне вече няма да го мислите Simple Smile
Лично на мен двама лицево-челюстни хирурзи са ми казвали ако не се извади ретиниран мъдрец, след време се образува киста под или до него и положението става по-зле. Не знам как толкова години без оплаквания, аз бих си пуснал панорамна снимка! Дори и да не създава дискомфорт,хирурга ми каза, че ретинираните задължително се вадят.

# 3 327
Лично на мен двама лицево-челюстни хирурзи са ми казвали ако не се извади ретиниран мъдрец, след време се образува киста под или до него и положението става по-зле. Не знам как толкова години без оплаквания, аз бих си пуснал панорамна снимка! Дори и да не създава дискомфорт,хирурга ми каза, че ретинираните задължително се вадят.

Интересно..ще обсъдя и с други зъболекари,но досега не са ме съветвали за премахване.

# 3 328

Интересно..ще обсъдя и с други зъболекари,но досега не са ме съветвали за премахване.
Питай лицево-челюстен хирург, не обикновен зъболекар и за всеки случай си направи панорамна снимка и им я покажи.

# 3 329
Здравейте, за слагане на импланти лицево-челюстен хирург се предпочита, нали?

Общи условия

Активация на акаунт