АВГУСТ-инчета 2020 ! тема 6

• 18 711
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
От Бъдни вечер насам моят юнак спи цяла вечер  (само на кърма е). Заспива към 21-21:30 и хапва чак към 6. През нощта,ако се поразсъбуди му давам малко чай и пак заспива.
Пробвах да дам вода като се размърда малко и резултата беше рев до небесата. Joy

# 91
Lovely wife, това е статията:
Капки за нос и народна медицина срещу сополи при бебета
https://-spam127-/lekarstva-i-terapii/kak-se-lekuva/kapki-za-nos … sopoli-pri-bebeta
Пишеш, че все е със сополи - всеки път ли слагаш някакви капки или само физиологичен разтвор?

Благодаря на всички за съветите!🤗
Браво на тези от вас, които стоите повече време навън, дори когато е студено! Това е много по-добре за детето, отколкото да стои вътре, знам. И аз съм чувала, че не се вадят при мъгла. И аз съм за стоенето навън, ама вече не съм толкова смела в това отношение, както бях с баткото. Знам че вероятно е съвпадение, че носът й започна повече да хърка като я вадех навън при около 9°С (с боди, блузка, анцунг и космонавт), а също разбрах, че може носът й да хърка от много неща, но все пак не ми се рискуваше заради ваксината най-вече. Веднъж да мине във вторник (освен ако не я отложим пак, че от снощи и баткото се разкашля+увеличени сливици) и пак ще я вадя смело навън и ще проветрявам стаята в нейно присъствие Simple Smile

Paola, и мен много ме е страх от ваксините срещу Ковид! А мои познати чак търсили връзки, за да намерят ваксина да си сложат  (но не разбрах на цялото семейство или само на бабата), защото нямало достатъчно ваксини или нещо такова ми обясняваха.
Дано да не го правят като изискване за пътуването в чужбина! Ние от около 2015 (без 2020) ходим на море в Гърция, но ако трябва да се ваксинираме - определено бих пропуснала морето там, поне на този етап.

И аз също имам усещането, че през повечето време я носим и съвсем малко време играе.
Засега не пазарувам с беба, защото или има на кого да поръчвам или я оставям на някой.

Не съм захранила още, но няма да бързам със соковете този път (при баткото започнахме на 2 месеца със сокове/домашни/ и след това другите неща, и после спирахме захранването защото му се върнаха коликите в един момент и захранвахме наново като направи 6 месеца). Това за черните зъби не го знаех, но наистина имаше някакви черни неща по зъбите, които си мислех, че са кариес, но с времето се оправиха. Знам че всяко бебе си е индивидуално, но този път бях решила, тъй като е само на кърма - да захраня при навършени 5 месеца със зеленчуково пюре (картоф), след една седмица да включа жълтък и после другите неща (всяка седмица нещо ново - плодово, безглутенова каша, месо, сокове и т.н.), но чакам прословутата ваксина да мине и ще се консултирам с ЛЛ дали така е ок да захраня.

Браво на Алекс!
ekb_bke, голямо сладурче си имаш!
Ние като сложим беба да опре ръце на нашата масата и я държим така изправена в нас (все едно е в кенгуру) - много е доволна!!!

Дневни дрямки има 2 (от 15-40мин до 1.5ч.рядко в последно време) и нощен сън около 7-11ч. Започна да заспива около 23ч. и се пробужда на няколко пъти, в които я кърмя до към 1-1:30 /а преди ме е държала на периоди и до 3ч./. И като заспи се буди за кърмене в 4-5-6-рядко в 7 и после до 11-13ч.спи на спалнята и се буди за кърмене. Пробвала съм да я занимавам като се събуди сутринта с надежда да направим режим и да заспива по-рано вечер, но не се получи и ако не спи и през деня много и ставаше супер изнервена. Имаше един период за 24ч.й се събираше 7 ч. сън, като не броя дрямката по време на кърмене.
Заспива на гърда и много рядко ако не е гладна с пеене (Зайченцето бяло, Мила моя мамо и Аз съм Сънчо+ънкане) и люшкане от моя страна. Вече почти не заспива в друг освен в мен.
Обръща се, но с побутване (нагласям й крачето и ръчичката и й помагам малко да се завърти). Сама се е завъртала 1-2пъти преди месец и дотам. Само се завърта настрани и ако не й помогне някой - си се връща назад.

И нашата лакомница суче често, но вече рядко през час и основно през 2 часа, рядко 3-4ч., ако татко й я дундурка, докато аз да свърша нещо.
И тя стиска и опъва зърната. Направо ми призлява 😰

Вода и през деня отказва да пие - стиска бибата и ако паднат няколко капки и затова рядко я пробвам вече. Живот и здраве като се захраним ще настоявам.

Извинявам се за дългия пост, но исках да се включа по повечето неща, които са коментирани.

# 92
Нашият човечец пък много се кефи на “в джобчето ми дрънкат семки и бонбонки” 😁. Иначе много го успокояват народните песни : Катерино моме, Лудо Младо, Назад , назад моме Калино.. направо като запея стои и ме гледа като препариран 😁.
Все така си се буди по 3,4 пъти на вечер да си цока ама и по-добре за мен. Не ми се става да се цедя..
Днеска го мерих .. на 4+++ е и е точно 8 кг, бузанчо , изключително кърмен.
Спанетата през деня : преди обед към 11:30,12:00 за 30,40 мин. След това към 14:30,15:00 спи следобеден сън, гледам да е поне 2 часа, 2 часа и половина. Той се събужда ама аз му тикам цицката в устата или ако е в количката продължавам да го люлея и пак се унася. И така си е свикнал следобеда да спинка повече. И още една дрямка има - към 18:30,19:00 пак за 30,40 мин. и в 21:30 баня и 22:15 е заспал.

# 93
Лелее, как издържат вашити деца до толкова късноо? Днес я сложих да спи в 19:30ч. Но до сега се е будила 9 пъти за бибка. През останалото време само блъска по матрака с крака... От къде го прихвана това чудо - и денем, и нощем блъска с краката сякаш язди кон, така се тръска. И като при Jamily мята краката и едната ръка като регулировчик докато яде... Истински бЕс.

Моята пък изобщо не седи стабилно (с моя помощ) и подвива краката като и ги подпирам до някаква повърхност. Май ще я водя на ортопед...

# 94
От Бъдни вечер насам моят юнак спи цяла вечер  (само на кърма е). Заспива към 21-21:30 и хапва чак към 6. През нощта,ако се поразсъбуди му давам малко чай и пак заспива.
Пробвах да дам вода като се размърда малко и резултата беше рев до небесата. Joy
При мен понякога минава номерът.
Обаче още не съм разбрала кога минава и кога не.
Тази нощ два пъти се буди- веднъж в 11,30 и веднъж в 3,30.
Значи, ако махнем това будене в 3,30, просто ще е страхотно.

# 95
Аз за приспиване използвам Онче-бонче и повтарям до несвяст 😂 Пррди това беше Чело коте книжки, но само началото като сменях цвета на мишките.
Хубава си моя горо я пея от първия месец, заедно с много други бг песни. Важното е да има какво да пея. Че не мога постоянно да говоря. Просто не винаги ми се говори.

През нощта се будим от 3 до 6 пъти за сучене, като два пъти поне ака.

При вас как е изхождането нощно време?

А през деня? Само при нас ли е драма и рев и опъване назад докато не се изака(както при коликите)?

# 96
При нашият няма драма с изхождането и по принцип не ака нощем.
Но онази нощ беше акал два пъти и не съм го усетила.
Сменях му памперса през нощта, но явно си е постоял наакан, защото сутринта дупето му беше зачервено.
Досега не се беше зачервявал.
При нас голям проблем с този атопичен дерматит.
Обостря се от студеното време и цялото му лице става в пъпчици. Мажа го с мустела стелатопия, има някакво подобрение, но е само временно.
Лекарката каза, че около годинката ще го израсте.
Вие имате ли такива пъпчици по лицето и с какво ги мажете?

# 97
Аз я къпя и мажа с Биодерма Атодерм. Навън с Колд крема им.
Те имат и крем против подсичане. Доста по-течен е от Бочко, но върви много по-икономично и за две намазвания ни се скрива подсеченото(до сега 3 пъти е била така).
Последно време като лягаме нощно време за сън и сучене, докато аз оправям завивките полулегнала, малката ми хваща гърдата с ръцете си и я притегля към зяпналата уста 😂😂 Много ми е смешна. Ако гърдите ми бяха по-големи, щеше да се самообслужва , ама не съм надарена и се налага да ме чака да се наглася 😀
Толкова ми есладичка като суче. Сякаш е друго бебе. Ииии чак не искам да повярвам, че е станала толкова голяма, че да се захранваме.

# 98
Jamily мерси за отговора, и ние от началото забелваме и имаме напредък. ЛЛ каза само ако искаме тя ще ни помогне.
Аз бях изпуснала една тема и явно там е коментирано, уж четох ама явно не съвсем. Ще се върна да ви изчета мненията  (;

# 99
Ех, онзи ден писах 2 пъти и двата пъти нещо става и се изтри. Ядосах се и викам като ми мине ще драсна пак. Ама вия като невидели Simple SmileХаххаах Новичка хубава тема и успяхте да изпищете 7 страници, едва ви изчетох Simple Smile

Jamily, , моля! Радвам се , че и при вас действа. Баткото повече обичаше да му пея и пеех много, колкото повече пея една песен, толкова по-добре я докарвам. И темпото сменям и ритъма някой път Simple Smile

Всеки ден излизам, много рядко ще пропусна- дори сега както вали от няколко дни в Пловдив не сме се спрели, даже единия път и без дъждобран. Ако не смогна за истинска разходка, съчетавам с ходене до някой голям магазин с пазаруване. И да ходим по магазини, даже и в автобус ако се наложи се качваме.......

Вчера и аз дадох бойната задача на ММ да я гледа , докато съм банята. Обикновено влизам като е спокойна и знам, че няма да мрънка поне 15 мин. Този път реших малко да изпотя баща ѝ. Защото той си мисли, че като е спокойна, след като съм се грижела 24/7, че е така винаги. Та оставям я аз раздразнена на ММ, а той почнал да ѝ разказва приказки за физика, физични закони, формули и т.н. Хахахах, успяла да се успокои и ги виждам тя го зяпнала и гледа с интерес, то говори...... На времето аз си измислях приказки на баткото, с малката нямам много време.  Взимам идея от шарките на дрехите и някоя играчка близо до детето и почвам да разказвам простички неща, за да все едно истинска. Последната седмица иска да заспива сама през деня и то в другата стая далеч от шумовете на печка, тракането на чинии, вода в мивката. Изчаквам момента , слагам я в кошарата и тя почва . "ммм-м, ммммм-м, ммммм-м" и заспива Wink Но вечер не е така. Вечер си иска гушкане на спалнята и цица.

От известно време се е научила да казва и "маммм аммм аммм" и е спокойна, защото знае, че я разбирам и ще дам да яде. Баткото от много малък казваше "мама"( към 5-6), просто успяваше да нацели звуците, даже никой не ми вярваше , че казва( дори ММ). Ама един ден кумата беше на гости , аз в банята и тя пищи от радост от хола, че казал "мама". В този период бяхме на гости на свекърите и те не вярваха. Обаче като почнаха да го подмятат и разнасят и баткото се разрева( бяха предупредени няколко пъти да спрат, защото ревне ли ще си тръгна и няма да го видят скоро: то не беше от ръце на ръце, щипане, целуване,....) И като изпищя това дете "ММамммаа" и всички бяха в потрес. Ха познайте и дали не спазих обещанието. А ММ, както ми се подиграваше, че много съм бързала да чуя мамо повече не оспори каквото и да му кажа, че е направило детето.  Други думи нямаше( нито баба, тати, бубу, куку и т.н.) А един ден както си стоя и за "Котка", когато котката мина покрай нас....хаха много се смях. Но това е и най-честата дума у дома, защото все нещо говоря или "викам" по котката. Сега се шегувам, че първата дума на Бухта ще е Пешо, уличния ни котарак...

Александрия,  аз не бих дала на никой да го пипа. Отдавна хората са казали( в повечето бели страни) да не се пипа кожата. Често до 1 год, а някой изследвания казват и до 3 да не се прави нищо. Много се рових с баткото, още от родилното говорих с много лекари( млади и стари) да чуя мнение. Материалите са много, стига да ти се търси. Но основното е, че кожата е изключително деликатна едно "насилствено" забелване може да доведе до значителни разкъсвания, които да повлияят на чувствителността на мястото , съответно на половия живот. Ако не се почиства добре и не се връща, вероятността да зарасне наново и да загрубее е още по-голяма, да предизвика фимоза и т.н. Отделно все още главичката е много чувствителна и нежна, едно ранно забелване е предпоставка за загрубяване по-рано, което пак води до редица промени в усещанията. Щях да убия ЛЛ на баткото, защото искала само да види  и както само гледаше си изплъзна ръката и сцепи кожата на 4 места, още ме избива на агресия като се сетя. Основната идея на ранното забелване е, че уж по-малко ги боли, защото са малки и неосъзнати. Но ако няма стеснение на кожата може и след 4-5 -6 годишна възраст да се направи( сам или с намеса от лекар). Ама от лекар нямам предвид "айде сега  да ти скъсам гьона от дърпане", както правят много ЛЛ, а с упойка, мазно, леко подръпване и леко побутване с нежен инструмент , за да няма скъсвания и минимално кървене.

Хахаха, Паола, дам и някои от споменатите от теб песни се котират добре у дома Simple Smile

Това с дърпането на зърното и отмятането на главата го прави и Бухта, все и се заканва, че ако ми откъсне зърното, няма да давам цица,  а тя само се усмихва. Ама го прави като не иска да изпусне нещо( както беше при Савова, мисля). Хваща цицата и завърта глава към баща си , после към батко си....изрежда всичко и всички и чак тогава почва да суче. Добре, че не е всеки път. Ама почне ли така да прави и я оставям 10-15 мин без цица- явно не е много гладна.
Ох,онзи ден купих уж голямо боди, не мога да го облека, памперсите ѝ стягат ужасно......уж не е дебеличко бебе, ама много много бързо и умаляват, и укъсяват нещата., всеки месец е +2 см и + 700-1000 гр.

Мисля до 15.02 да захраня, но ще видим какво ще каже малката Simple Smile

# 100
Ние пак сме в хола и ще се приспиваме тук.
Стискайте палци Grinning

Баща му пак майстори стената в спалнята. Писна ми вече....

# 101
Ние сме изцяло на кърма и Катерина спи по цяла вечер от 20:30 до към 7:30-8 сутринта понякога се разсшава през вечерта ама аз й бутам цица и си заспива пак. Биберони не признава. 😄 През деня не съм броила колко дрямки има, защото е различно, но най-често спи по 30-40 мин през 1 час и половин и има на обяд един по-дълъг сън навън около час и нещо 2. От другия месец и ние ще започваме захранване и да ви попитам специашен уред ли използвате за готвене на зеленчуци на пара или само приставка към тенджера, че се чудя какво да взема.

# 102
Аз мисля да ги готвя на пара в мултикукъра.
Досега не съм пробвала.
Бре, заспа си сам бе. Точно на втория час се обърна, гушна си мечето и си заспа. Без драми, без протести.

# 103
Ох, едва ви изчетох 🤪
Благодаря за темата 🙂

Нашият също е кърмено и спи от 23 до 6-7 някъде, в повечето случаи без да се буди, но естествено има изключения. Ние бяхме на ортопед преди седмица, правиха му пак ехограф, каза ни да не ползваме проходилка и на 6 месеца няколко пъти на ден да го оставям седнал с възглавници за по 5 минути. Започна много да се надига ако го хванеш за ръце и е много смешен, оглежда и пищи от радост 😃 Но не го държа много така, страх ме е да не му натоваря гръбчето.

Момичета, има ли някоя от вас, която мисли да си пуска детето на ясла? Моят мисля да го пускам, ще е на година и няколко месеца, но просто няма как, финансово няма да се справим, а не искам до 1 клас да живеем 3 човека на 30 квадрата 🙂 Родата е скочила срещу мене, ама в същото време никой не иска да го гледа 😅

# 104
  • София
И моето още не се обръща, макар че се върти яко, но не се сеща да си прибере ръката, за да се обърне. На 20.01 ще направи 5 м. Не сте сами, а док каза, че е защото е кюфте - 7300, 64 см. 😀
Изцяло на кърма е, през ноща се буди поне 1 път, но спи до мен и бързо хапва легнала и пак заспива.
Сутринта я бях сложила в слинга и си хапвах скир с мед и орехи и тя като взе да преглъща милата и да ми следи лъжицата...явно започва да се сеща, но няма да бързам да я захранвам - искам да е максимално близо до 6ия месец. Ще започна със зеленчуците - първо с приставката за обикновена тенджера, и постепенно ще мина към лидлският уред, когато увеличим количеството.

Общи условия

Активация на акаунт