Седмокласници 2020/2021 - Тема 6

• 29 457
  • 744
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Моята се фокусирала в езикова, аз не искам, завършила съм такава. Но и мен не ме слуша Yum Ама да знаете какво хубаво бяло вино си взех Wink

E, кое? Вино, имам предвид, не училище Laughing  Утре отивам на пазар за вино.

Радвайте се, че все пак имат някакъв интерес, при нас е повдигане на рамене и "не знам". Явно и прословутият ТУЕС е просто така, защото съм му казвала, колко хубаво училище е (и за мен е мечтаното за него, ама... няма да стане).

Последна редакция: пн, 01 фев 2021, 21:43 от catty m

# 661
  • на Мелмак
И Черга и Four Friends Grinning
Да ги преслушам Grinning

# 662
А защо не езикова? На мен ми се вижда супер яко: широк поглед + език излизат 12ти клас 😎

# 663
Колко да е широк погледът. Обикновено четири профилиращи,  от които два са чуждите езици. Не че в останалите профилирани паралелки изборът е по-голям, но всяка паралелка и училище си имат своите особености. Аз не бих избрала професионална паралелка, но всеки си има съображения.

# 664
Дидева, ще ми дадеш ли жокер, какво имаш предвид с последното изречение?

# 665
С уговорката, че изразявам личното си мнение.
Едва ли някой родител живее с мисълта, че детето му ще остане със средно образование. Кандидатстването във висше училище предполага определена подготовка, освен ако средното училище няма един вид запазени места в дадено висше училище. За мен профилираните гимназии дават по-добра подготовка по общообразователните предмети в сравнение с професионалните. Примерно, ако искаш да продължиш в СУ с " Компютърни науки" или " Софтуерно инженерство" или изобщо във ФМИ, е добре да имаш стабилна подготовка по математика. Часовете като брой и учебна програма са несравними между професионална и профилирана паралелка ( ако си избрал съответните ПП). Ако искаш да учиш зад граница, паралелката с профил Чуждоезиков, съчетана с подходящите трети и четвърти профилиращи предмети  също е добър избор. Още година няма да знаем кое висше училище ( наше или чуждестранно) какви точно изпити и изисквания ще има, но изхождайки от настоящата ситуация, смятам, че профилираните паралелки дават по-добри възможности.

# 666
Уважаеми родители,
Във връзка с избирането профила/професията искам да Ви кажа моето мнение по този въпрос. Видях коментар, за подготовката за профилирана и професионална подготовка. Уважаеми родители, давам Ви пример с мои съученици в езикова паралелка. Те са с интензивно изучаване на чужди език в 8 клас, тоест по задължителната подготовка имат задължителни 18 часа, но караха общо 19 (1 час непрофилирана подготовка) Примерно друга паралелка "Софтуерни и хардуерни науки" с отново с интезивно изучаване на език - 18 часа на седмица, съответно уважаеми родители, в 8 клас разликата е 1 час. В следващите години 9-10 разликата е 4 макс 5 часа на седмица (ЗП чужд език 9 клас - 6 часа, ЗП чужд език 10 клас - 2 часа). А подготовка в 11 и 12 клас е абсолютно същата от към хорариум часове и модули. Затова уважаеми родители, разликата между която и да е профилирана паралалека независимо математическа, езикова, софутерни и хардуерни науки разликата е по макс 4-5 часа, което не е много...

Уважаеми родители,
Независимо в каква паралелка е (примерно Софутерни и хардуерни науки), ако детето има желанието да учи и да се развива в сферата на чуждите езици винаги ще намери начин. Да, по-трудно е, но нека все пак да разберем, че не е важно къде ще завършиш 12 клас, важното е какво и къде ще завършиш висшето си образование.

# 667
Хващам се само за последното изречение - важно е и средното. Времената са динамични. Понякога се оказва, че висшето ми се подразбира къде е било, но средното ми отваря допълнителна вратичка. Или пък дава важна информация. Или съдържа специфична квалификация, която в един момент се оказва важна. Говоря за по-специализирани/популярни места, емблематични училища и тн. На местна почва хората се питат къде са учили и си създават някакво мнение и въз основа на гимназията ти.

# 668
Уважаеми родители,
Във връзка с избирането профила/професията искам да Ви кажа моето мнение по този въпрос. Видях коментар, за подготовката за профилирана и професионална подготовка. Уважаеми родители, давам Ви пример с мои съученици в езикова паралелка. Те са с интензивно изучаване на чужди език в 8 клас, тоест по задължителната подготовка имат задължителни 18 часа, но караха общо 19 (1 час непрофилирана подготовка) Примерно друга паралелка "Софтуерни и хардуерни науки" с отново с интезивно изучаване на език - 18 часа на седмица, съответно уважаеми родители, в 8 клас разликата е 1 час. В следващите години 9-10 разликата е 4 макс 5 часа на седмица (ЗП чужд език 9 клас - 6 часа, ЗП чужд език 10 клас - 2 часа). А подготовка в 11 и 12 клас е абсолютно същата от към хорариум часове и модули. Затова уважаеми родители, разликата между която и да е профилирана паралалека независимо математическа, езикова, софутерни и хардуерни науки разликата е по макс 4-5 часа, което не е много...

Уважаеми родители,
Независимо в каква паралелка е (примерно Софутерни и хардуерни науки), ако детето има желанието да учи и да се развива в сферата на чуждите езици винаги ще намери начин. Да, по-трудно е, но нека все пак да разберем, че не е важно къде ще завършиш 12 клас, важното е какво и къде ще завършиш висшето си образование.
В осми клас всички часове по първи чужд език са ООП, тоест не са ПП.
Много често се допуска грешката начинът на обучение по чужд език да се смесва с профилираната подготовка.Това, че езикът се изучава интензивно, не означава, че той е профилиращ предмет.
Това е сравнение на броя на часовете за общообразователна подготовка по чужд език.

Но... В езиковите гимназии в 9-10. клас минимум три учебни предмета извън самия първи чужд език се изучават на него.
Няма как подготовката да е еднаква по модули, просто защото в общообразователната подготовка няма модули. Такива има в ПП. 
Ако ПП са четири на брой, то ученик с профил Чуждоезиков, избрал математика като ПП, ще има същия брой часове, като ученик с такъв профил, определен на национално ниво.
Език може да се учи и извън гимназията, повече или по-малко успешно.
И, да. Тити е права. Понякога дори самото училище, което си завършил, може да има тежест. Едно е да си завършил профил Математически в СМГ,  а друго - в 12345 СУ.
Що се отнася до СХН, ако информатиката е важна, профил МАТ+ИНФ е по-добрият избор при равни други условия.

# 669
Аз държа на професионално училище, на мен гимназия въобще не ми е приоритет. Всеки има висше образовние, важно е да умееш нещо, казвам го като човек с две висши образования.

# 670
Дидева благодаря за изразеното мнение. Всеки разумен човек ще се съгласи с теб Simple Smile
При синът ми обаче за съжаление ясно желание и амбиция към определено училище няма.
Затова към момента сме на принципа на изключването. Така отпадат всички езикови гимназии, определено
не са му сила езиците. За математическа гимназия, той не иска, аз съм на кантар. Това, което ме притеснява
евентуално, ако му стигне бала за там и се наложа е с какъв успех ще завърши и дали в по-дългосрочен план няма да му изиграе лоша шега. Да не навлизам в повече подробности, но така стигаме до Професионална гимназия по електротехника и електроника/в Пловдив/.Има интересни паралелки свързани с компютри, които уж са му интересни, но тук идва друго притеснение, това което пишеш и ти. Дали няма да го огранича от към подготовка и знания по базови предмети?
От къде да знам след 4 години с какъв акъл и желания ще е Sad ?

# 671
Знанията не са проблем. Можеш да се подготвяш и извън училище. Проблемите могат да имат формален характер - хорариум, изучавани дисциплини във втори гимназиален етап...
В момента това е основният проблем. Нито знаем какво ще искат децата след пет години, нито знаем  какви ще са изискванията на висшите училища в този момент.

# 672
Проблемът с петте години съществуваше и по мое време 😆 даже тогава тъкмо падна социализмът и всички се надявахме, че до пет години всичко и като изисквания, и като условия и възможности за развитие ще се подобри много...дръжки.

# 673
Вокс, по новия закон за висшето образование, всеки които е завършил 12 -ти клас може да учи в универсистет, само тези които са завършили до 10-ти клас нямат право. Така, че ако прояви интерес към някакво конкретно образование, може всичко да се навакса с курсове и частни уроци.
Според мен е по-добре за едно дете/а и за един родител/, да учи нещо с желание, а не да е мъка и за двете страни...

# 674
Аз разсъждавам така- сина няма интерес към нищо, нищо не го влече , отделно е с две леви ръце и буквално и преносно -затова отпадат повечето професионални паралелки.  Смятам , че езиковите паралелки са добър вариант докато се ориентира в живота. Притеснявам се само в 10 клас да не реши да учи нещо ,за което няма профил в училището.

Общи условия

Активация на акаунт