Седмокласници 2020/2021 - Тема 6

• 29 457
  • 744
  •   1
Отговори
# 675
christina1980, ако синът ми знаеше, какво иска да учи, не бих го спряла, ако ще и за готвач да е. Но той не знае, както и аз на неговата възраст.

Дидева, за хорариумите и изучаваните дисциплини в ПГЕЕ съм разговаряла с преподавател от училището, който ме успокои, че от тяхната гимназия имат завършили ученици, които после са станали например зъболекари.. това е към момента обаче.

# 676
  • у дома
Вокс, по новия закон за висшето образование, всеки които е завършил 12 -ти клас може да учи в универсистет, само тези които са завършили до 10-ти клас нямат право. Така, че ако прояви интерес към някакво конкретно образование, може всичко да се навакса с курсове и частни уроци.
.
За в България може би да,за извън страната университегиге си искат хорариуми от часове по даден предмет и едва ли ще се променят изискванията-точно след по-малко от година ще го разберем.
vоx  в последното ги изречение е ключа от бараката-досега-първите завършващи по новата програма са сегашните 11ници,които завършват догодина.

Последна редакция: вт, 02 фев 2021, 00:21 от svetlaem

# 677
Абе, щом новият Закон за висше образование го казва, значи е така. Simple Smile Признавам си, че аз не съм го чела.

# 678
  • София
Дидева благодаря за изразеното мнение. Всеки разумен човек ще се съгласи с теб Simple Smile
При синът ми обаче за съжаление ясно желание и амбиция към определено училище няма.
Затова към момента сме на принципа на изключването. Така отпадат всички езикови гимназии, определено
не са му сила езиците.
За математическа гимназия, той не иска, аз съм на кантар. Това, което ме притеснява
евентуално, ако му стигне бала за там и се наложа е с какъв успех ще завърши и дали в по-дългосрочен план няма да му изиграе лоша шега. Да не навлизам в повече подробности, но така стигаме до Професионална гимназия по електротехника и електроника/в Пловдив/.Има интересни паралелки свързани с компютри, които уж са му интересни, но тук идва друго притеснение, това което пишеш и ти. Дали няма да го огранича от към подготовка и знания по базови предмети?
От къде да знам след 4 години с какъв акъл и желания ще е Sad ?

vox, ако позволиш, друга гледна точка - като човек, на който езиците не са му силна страна, смятам, че имено това е решението за научаване на поне един чужд език на добро ниво. Аз съм завършила професионално училище с интензивно изучаване на чужд език (това по днешните стандарти, но иначе си имахме подготвителен, т.е. нулев клас, като в езиковите гимназии), та ако не бях завършила това, сега нямаше да знам АЕ на ниво да работя с него. Опитвала съм през годините да уча и други езици, много, много ми е трудно, не ми се удава с лекота и бързо ме демотивира това. Та, съдейки от този ми опит, насърчавам синът ми да не отписва езикови гимназии, като го стимулирам за френски, защото той го изучаваше по стечение на обстоятелствата 4 години, но се отказа от него като се върнахме в БГ. Английски ще научи смятам. Но ползата от още един език е огромна. Вече, ако случайно, по стечение на съдбата, вземе, че влезе в ТУЕС, там май е само АЕ и с това ще си остане.

Още сме неориентирани и ние, той не знае какво иска определено, скоро ще почна да проучвам по-детайлно миналогодишния справочник, за да отсея нещо, но определено няма да зачеркна езикови гимназии.

# 679
  • Varna
Здравейте и от мен. Малко късно се включвам с седмокласната тема, но и аз започнах вече да следя нещата и се надявам да не сме закъснели. Имам си седмокласничка от Варна, която твърдо иска да учи в МГ и никъде другаде, но за съжаление БЕЛ не й е силна страна, а за високия бал за прием на МГ не може без него... Ходи на школа само по БЕЛ, досега не съм я записвали на ПИ, но чакам МГ да пусне техния график, защото от отзиви от предните 2 години там били най-близки като обстановка, квестори и т.н. до самото НВО. Засега на школата преразказите й варират от 20 до 27 точки, което не е достатъчно... За грознопис и графика даже не мисля, че ще успеем да вдигнем точките... но поне да доближи до 30, че и тезите й са много слабо звено...
Аз с един малко тъп въпрос но не ми стана ясно. НВО по английски оказва ли някакво влияние върху приема, носи ли някакви точки и за къде?

# 680
  • Варна
Дидева, много благодаря за споделената информация, която макар да е публична, явно не знам как да я търся/тълкувам. От табличката става ясно, се разликата между ИИ и РИ по езика е около 150ч. Струва ми се възможно да бъде наваксана с курсове. Аз самата, по днешните стандарти, съм завършила училище с РИ на език, което не ми пречи да имам С1 по него. Навремето майка ми заявяваше, че не ми вървят езиците, затова не влязох ЕГ (е, не ме и приеха с английски). Но тя сравняваше със сестра ми, която към днешна дата е полиглот и преводач от 4 езика. Мисълта ми е, че много рано, а може би понякога и неточно, определяме способностите на децата си. Затова ми се иска да имаме възможност да им предоставим информация, да ги заведем на отворени врати, да си видят и почувстват училището, в което биха учили с желание през следващите години. Защото знания се постигат само, когато обучаемият ги иска. Та и в най-доброто и точното според нас училище, може детето да е нещастно и демотивирано да се развива...
Тоз ферман ме издаде, че пия дълго кафе след снощи, май Wink

# 681
  • София
В този ред на мисли - има ли училища, които организират отворени врати, особено в условията на Ковид сега?

# 682
Вокс и за моят син ПГЕЕ е вариант.
Баща му твърдо държи да излезе с професия. Може би, защото самият той е с такова образование нищо, че после има бакалавър и 3 магистратури.
Смята, че ако е с професия още след 12 кл. ще може много по-бързо да поеме живота в свои ръце. От друга страна самото дете не харесва чуждите езици, математиката не е страст... по химия и физика учи с желание. По биология също се справя с лекота, чете с желание и извън учебните неща. Работата ни е свързана с електроника и наистина в случая е хубаво, защото от една страна баща му може за всяко нещо да му обясни и покаже, от друга може да работи с нас в последствие.
Строителния също е вариант, защото от малък му харесва да строи и искаше да стане архитект. Обича да рисува. Там с математиката ще е трудно и не знам бала ще му стигне ли.
В неговото училище всички оценки са реални, много ги зорят от 5 клас лятото с по 1000 задачи и отгоре, та не знам по отношение на бала как ще приключи. Точно сега го хвана хормона, на всичко отгоре често боледува, а сега ще остане за тези две седмици през февруари на ДО и това още повече го демотивира.

# 683
  • София
А не ви ли притесняват профилите?
Има гимназии, в които те стават известни чак  в 10 клас според наличните преподаватели.

А новите СТЕМ паралелки? Не ми е ясно доколко ще се доближават до НПМГ, където преподавателите са опитни.

# 684
Благодаря на всички, които пишете. Интересно е да видя и различна гледна точка.
Не подценявам синът си в никакъв случай, той е от децата с ясно изразени силни и слаби страни.
Математиката учи с лекота и без особени усилия, което обаче е и основния проблем. Не обича да си дава зор.

Нито знаем какво ще искат децата след пет години, нито знаем  какви ще са изискванията на висшите училища в този момент.
Дидева, успя да опишеш в едно изречение цялото ми притеснение.

Все повече ме хваща страх от евентуален грешен избор.
То за какво да гледам по-напред...за възможности, за среда, за хорариуми Rolling Eyes

# 685
и аз съм в същата чуденка
училището е ясно, но колебанията са между професионална паралелка системно програмиране и профилирана с английски, и то ще има чуденка ако има висок бал
притеснението ми е не толкова какво ще иска след пет години, защото не го виждам да се занимава с нещо друго, различно от компютри, а дали има смисъл и доколко полезно ще е това обучение

# 686
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и аз в това изречение се загледах.
не би ли трябвало нашите да са си по старите изисквания, т.е. без по-различни изисквания от страна на университетите?
ако има нови изисквания те да са за набора, започващ 8 клас в годината, в която са заложени?

# 687
  • Варна
Много интересна дискусия сте заформили. За мен към днешна дата отговорът е следният: синът ми не е решил какъв иска да стане. Затова ще предпочетем училище с добра среда, добро ниво по всички общообразователни предмети, за да има след това избор какво да продължи. Аз бях така, избрах ЕГ и не съжалявам и за ден.
Отделно, за мен поне 1 език на супер ниво е абсолютно задължително за средно образование. После няма такова време, както в първата година. Искам да учи немски, но той се дърпа и вероятно ще направя компромис да е английски. Но ще очаквам да го овладее както трябва. Отдава му се, но засега е разхайтен и несериозен и има пропуски.

# 688
  • София
Навремето майка ми заявяваше, че не ми вървят езиците... Но тя сравняваше със сестра ми, която към днешна дата е полиглот и преводач от 4 езика.
Flushed Все едно аз съм го писала това.
АЕ учих и научих с частни уроци още от 5-годишна и през ученическите ми години, без да съм била в ЕГ. След 12 клас кандидатствах Английска филология в СУ и ме приеха; друг е въпросът, че избрах да уча нещо съвсем различно. Сега, на дърти години, реших да осъществя една своя мечта - да науча ИтЕ - нещо, което не ми се получи през миналите години по много причини. Смея да твърдя, че се справям доста добре със самоучителски материали.
Мисълта ми беше, че има ли желание, има и начини. Дори едно дете да не влезне в ЕГ, не бива да се обезкуражава и страда. Ако иска, може да научи език на такова ниво, на каквото ще му е необходим напред в живота и без да е било в ЕГ. Същото важи и за много от другите гимназии.
Единствената пречка за бъдещото развитие ми се струва споменатите конкретни изисквания за конкретен хорариум часове на конкретни университети. Иначе, сега е толкова лесно да придобиеш всякакви знания по най-различни начини, стига да ти се учи.

Все повече ме хваща страх от евентуален грешен избор.
Аз не мисля, че има "грешен избор", стига този избор да е направен от детето, а не под родителски натиск да запише нещо, което не иска. Ако след първата гимназиална година реши, че това училище, тази паралелка и тези предмети не са за него, (което е рядкост, но се случва), винаги може да държи приравнителни и да се премести в друго училище. Да, страшен hell е това; все едно подготовка за още едно НВО, но много по-сложно и изискващо още вино. Но все пак е вариант. Но по принцип всеки опит е опит, дори и лошият такъв.

# 689
  • у дома с любимите си хора
И моята госпожица не е решила какво иска да учи. Знае само,че ще кандидатства за ЕГ като тя категорично отхвърля вариант немски език..Колебае се дали първият да е английски или френски.Каквото и да избере,ще я подкрепим. За мен лично всеки език е богатство.

Общи условия

Активация на акаунт