Седмокласници 2020/2021 - Тема 6

• 29 451
  • 744
  •   1
Отговори
# 690
  • На морето!
Някой спомена подготвителните класове в ЕГ, ех какво хубаво време беше, когато азбях подготве... Не знам сега дали само формално за премахнати, а на практика 8ми клас да си е подготвителен или вече изобщо няма допълнителна година, в която да се учи засилено ЧЕ в редовни часове и занималня, някой знае ли как стоят нещата в момента с 8ми клас в ЕГ?
Иначе синът ми се е спрял на ЕГ като желанието му е: НЕГ, АЕГ, Испанска, ФЕГ, РЕГ, профилиращите предмети според реда на желание са БЕЛ, Ист, ИИ, ИТ, Биология. Подкрепям го, защото ясно виждам, че това, което наистина учи с интерес и желание са езиците, обича да прави преводи и се учи с желание да пише текстове. Предполгам много неща ще се променят при него и в образованието за 5 години, не знам изобщо дали ще остане тук в България и какво ще иска да прави. Виждам, че все повече негови съотборници проучват варианти за висше образование със спортна стипендия, което сякаш му харесва, но наистина ни е рано да мислим за това. Мисля, че ЕГ е добър вариант за деца, които не са ориентирани какво искат да учат, а математиката не им е силна страна.

# 691
дидева,

1. а има ли езикови гимназии/ нпмг, които отсега знаят какво ще участ в 11 и 12 клас и това няма да се промени, докато децата станат 11-12 клас. май във 2 АЕГ е така, макар че и там им дават възможност да си променят профилите.

2. като говрех за широк поглед, за съжаление не се замислих, че, за разлика от нас, сега децата в 11 и 12 клас учат само някои рпедмети. много ми е странно това и още не мога да го приема. за сметка на това разбирам, че по непрофилираните им предмети в 9 клас учат материала до 10, а в 10ти - този за 11 и 12ти. така ли е? говоря за езикова/нпмг/нгдек. реално изучават целия материал 9-12 клас, но за 2 години, вместо за 4. бъркам ли?

3. всички езикови в момента ииче ли са? т.е. 8ми клас е като едновремешното подготве само с език, мат и бел + някои предмети в 9 клас и нагоре се изучават на този език? докато напр нпмг и смг са риче?

4. аз не разбрах от тук, а много искам да те разбера - мислиш или не мислиш, че има варианти с по-широк поглед от езикова? или мислиш, че освен езикова, и други дават толкова широк поглед. но може би в тях няма да излезеш с готов език, де. "Колко да е широк погледът. Обикновено четири профилиращи,  от които два са чуждите езици. Не че в останалите профилирани паралелки изборът е по-голям, но всяка паралелка и училище си имат своите особености. Аз не бих избрала професионална паралелка, но всеки си има съображения."

# 692
При нас желанията клонят към ЕГ - Немските, Испанската и прокрадва едно НПМГ с химия и биология. И след това това картинката не е ясна.

Дали мога да помоля, тези от вас, които имате по-големи деца и учат в някоя от двете Немски гимназии или в НПМГ да даде мнение за учлищата. За Испанската горе-долу имам някаква предства от приятелчета, които учат там.
Четох в темата на Първа немска, то по-голямата част от писаното е негативно.
За 73то нещо дочух, че тази година почти нямат учители по разказвателни да преподават на немски....тогава какъв е смисъла, като часовете по езика намаляват в горните класове?
За НПМГ съм наясно, че език няма да научи на ниво ЕГ и ще трябват курсове ако ще е с немски паралелка. Но с тези само три профила, не се профилират от много рано?
Ей такива неща ми се въртат в главата.....

# 693
Здравейте, момичета, днес приключва първия срок на една тежка и напрегната учебна година. Напоследък много разсъждавам върху това на какъв тежък натиск са подложени тези деца - от една страна хормонални промени, от друга -  изолация, от трета -   очаквания от семейство и среда, и ако ние може да си сипем по едно, те дори и това не могат.
Нашият юнак се е класирал на областен кръг на олимпиадите по математика и физика, и в тази връзка в НПМГ, за текущата година, е фигурирало следното условие за прием:
"Брой точки, от областен кръг на Олимпиада по Биология и здравно образование, Физика, Химия и опазване на околната среда, География и икономика, ако точките са над 60% от максималния брой точки съгласно регламента на съответната олимпиада или Национално състезание по Природни науки и география „Акад. Любомир Чакалов“.
Имате ли идея дали се очаква и следващата учебна година приемът, в изброените по- горе профили, да е с брой точки от областния кръг на съответните олимпиади?
Иначе желаната гимназия е ежемесечно променяща се Simple Smile. За февруари е отново Американският колеж:).
Успех през втория учебен срок и нека децата ни да имат възможност да се виждат и общуват присъствено.

Последна редакция: вт, 02 фев 2021, 14:06 от silan

# 694
  • София
Не съм Дидева, но моето виждане по въпросите:
дидева,

1. а има ли езикови гимназии/ нпмг, които отсега знаят какво ще участ в 11 и 12 клас и това няма да се промени, докато децата станат 11-12 клас. май във 2 АЕГ е така, макар че и там им дават възможност да си променят профилите. Във всички езикови гимназии първите два профила са двата чужди езика. Изборът на 3-ти и 4-ти профил се правятв 10-ти клас, дори и в случаите, в които са обавени такива с ДПП. Какви профили са предложили гимназиите на първите два набора по новата програма, намирам, че е достатъчен ориентир за това, какви профили ще бъдат предлагани и на следващите. Възможни са промени, но са малко вероятни, евентуално добавяне на нови профили, но отпадане на вече съсществуващи такива е малко вероятно /освен ако не се съберат достатъчно желаещи за даден профил, което също е малко вероятно, когато става въпрос за основни предмети/Поне за София. В МГ/НПМГ първите два профила също са фиксирани в ДПП.

2. като говрех за широк поглед, за съжаление не се замислих, че, за разлика от нас, сега децата в 11 и 12 клас учат само някои рпедмети. много ми е странно това и още не мога да го приема. за сметка на това разбирам, че по непрофилираните им предмети в 9 клас учат материала до 10, а в 10ти - този за 11 и 12ти. така ли е? говоря за езикова/нпмг/нгдек. реално изучават целия материал 9-12 клас, но за 2 години, вместо за 4. бъркам ли? И по новата програма се взима целият материал, но просто се прави до 10-ти клас. Почти няма разлики в хорариума /несъществени такива/ по предметите в ООП между старата и новата програма. Всички профилирани паралелки дават еднакво широк поглед, според мен. Разликата е в усвояването на езика - в ЕГ часовете са повече /всички са ИИЧЕ/ и се учат предмети на езика. В ПМГ пък езиците не са профил обикновено и така можеш да имаш 3 профила в науките /или 4, ако предлагат и 4-ти профил/

3. всички езикови в момента ииче ли са? т.е. 8ми клас е като едновремешното подготве само с език, мат и бел + някои предмети в 9 клас и нагоре се изучават на този език? докато напр нпмг и смг са риче? Да всички са ИИЧЕ и в 8-ми клас обикновено са с хорариум 20 часа - 18 ООП и поне 2 ФУЧ/ИУЧ.

4. аз не разбрах от тук, а много искам да те разбера - мислиш или не мислиш, че има варианти с по-широк поглед от езикова? или мислиш, че освен езикова, и други дават толкова широк поглед. но може би в тях няма да излезеш с готов език, де. "Колко да е широк погледът. Обикновено четири профилиращи,  от които два са чуждите езици. Не че в останалите профилирани паралелки изборът е по-голям, но всяка паралелка и училище си имат своите особености. Аз не бих избрала професионална паралелка, но всеки си има съображения."

# 695
  • София
В 8ми клас ясно, че са 20 часа език, но колко часа са в 9ти и 10ти? Ако не се намери преподавател на езика по разказвателните, часовете не намалят ли драстично?

Много ме притесняват профили като история и география за деца, на които не им е интерес това. А и ще се наложи да държат матури по тях в 12 ти клас. Изтръпвам само като си представя зубрене на теми.
А и взимане на материала за 3 години в 9ти и 10ти клас също не ми харесва. Кому е нужно това препускане.

# 696
А матурата извън българския не са ли по избор ? Задължително ли трябва да са на проф.предмет ? Тия не спряха да си правят експерименти с децата.

# 697
Вторият задължителен ДЗИ е по профилиращ предмет. Може да бъде избран всеки от трите или четирите ПП.
Ученикът може да се яви и на ДЗИ по желание ( максимум два). Тогава, ако предметът е изучаван като профилиращ, ДЗИ е по учебната програма за профилирана подготовка, ако не  изучаван като профилиращ - върху общообразователната.

# 698
санака, много благодаря за отговорите!!! може би дидева не е отговорила и защото изчерпват въпроса Simple Smile Simple Smile Simple Smile
обявяването на тези профилиращи предмети публично ли е, за да обиколя сайтовете на гимназии да се ориентирам? може би да ги търся в учебните програми?

зарових се в ГПИЕ и профилиращите май могат да бъдат сред математика, история, география, биология, физика и химия... - дали са сформирали по всичко или е все пак риск, ако записваш 8 клас с идеята да профилираш физика, а изведнъж в 10ти се оказва, че има по-малко от 13 желаещи за физика и не можеш.

в 1 АЕГ май съм ги виждала профилите след двата езика някъде, още на етап кандидатстване, но сега не намирам...

Последна редакция: вт, 02 фев 2021, 15:17 от arino

# 699
Добре, изчетох всичко изписано за последните страници и тук ми изниква въпрос. Да речем, хипотетично, седмокласникът е приет в паралелка с профил МАТ + ИТ, каквото му е желанието на този етап. В десети клас обаче се появява засилен интерес към химия и биолигия и сегашният десетокласник желае да кандидатства медицина, съответно иска да смени профилиращите предмети в 11. и 12. клас. Може ли след завършен десети клас, т.е. първи гимназиален етап, да кандидатства за такава паралелка ако има свободно място и как би протекло кандидатстването - с приравнителен изпит или по успех? И изобщо възможна ли е смяната на профила от каквото и да е естество - учебните педмети, които споменах, са само примерни?

# 700
При наличие на свободно място няма проблем училището да бъде сменено. Редът за попълване на свободното място се определя от директора. Вероятно ще се наложат приравнителни изпити - обикновено ИУЧ и евентуално разлика в начина на обучение по езика. Ако ученикът вече е постъпил в 11. клас, процедурите са малко по-различни.

# 701
Имам си седмокласничка от Варна, която твърдо иска да учи в МГ и никъде другаде, но за съжаление БЕЛ не й е силна страна, а за високия бал за прием на МГ не може без него... Ходи на школа само по БЕЛ, досега не съм я записвали на ПИ, но чакам МГ да пусне техния график, защото от отзиви от предните 2 години там били най-близки като обстановка, квестори и т.н. до самото НВО.

Добре дошла!

Не знам дали ПИ в МГ са близки до НВО като обстановка, миналата година бяха онлайн...но като трудност не се доближават изобщо до реалното НВО Simple Smile Всъщност миналата година за пръв път техните бяха поне решими Simple Smile Предните години си бяха много трудни.
Въпреки, че и на нашия може би първо желание ще е МГ, мисля точно на техните пробни да не го записвам!

И моето мнение е за кандидатстване в профилирана паралелка. Ако няма бал за МГ, ще е 5-та, 1-ва, 4-та. В този ред. Ако случайно супер много се изложи на изпита - Руското. Simple Smile

# 702
  • София
санака, много благодаря за отговорите!!! може би дидева не е отговорила и защото изчерпват въпроса Simple Smile Simple Smile Simple Smile
обявяването на тези профилиращи предмети публично ли е, за да обиколя сайтовете на гимназии да се ориентирам? може би да ги търся в учебните програми?

В Испанската всяка година качват на сайта презентацията, изнесена пред 10-класниците и там се виждат профилите. Там са: математика, физика, химия, биология, история и география, а от тази година и предприемачество. Миналата година се запълниха всички профили, а по някои има и по 2-3 групи /напр. математика/. Нямам съмнения, че ще се напълнят и сега. Не съм срещала по сайтовете на другите гимназии да обявяват профилите си, но в темите по училища ще отговорят на конкретни въпроси, а и от учебните планове на 11-ти клас може да се види.

# 703
Може би е дискутирано вече, но да си питам. Ако на първо класиране детето влезе в някое училище, което не е първото му желание. Трябва да се запише  в това училище и да подаде документи за второ класиране, или ако се запише, вече не може да кандидатства за второ класиране?

# 704
Или се записваш, или подаваш за второ.

Общи условия

Активация на акаунт