Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 12

• 52 108
  • 750
  •   1
Отговори
# 225
При ЗВБ всичко може да се дава от ден 1. Като цяло идеята е по-скоро да не се следят схеми, но не пречи, ако вие се притеснявате да си следвате някаква си ваша, особено ако има хора с алергии в семейството. Моят младеж яде цяло яйце на омлет още на втората седмица и не е имал драми. Като цяло е имал проблеми само с два купени продукта - цедено мляко и хумус и то с конкретни марки.

# 226
Дайте някакъв съвет за следобедната закуска - нещо не мога да я нацеля.
Вчера се случи така, че я пропуснахме (освен, че му дадох малко да суче) и за вечеря беше толкова гладен, че рева с глас, след което изяде огромно количество манджа и направо се тъпчеше с шепи.
Днес му дадох 2-3 домашни гризини за снак и на вечеря беше някакъв ужас - от самото начало почна с мятане на храна и обръщане на чинията и като цяло не се получи нормална вечеря, а по-скоро някаква тотална кочина. Колко изяде, не знам, но ми се струва, че почти нищо не хапна. На обяд същото ядене много му хареса.
Като цяло всеки ден се чудя какво да правя с тази следобедна закуска и не мога да намеря правилната формула. Как процедирате вие? В колко часа предлагате и кога е вечерята? Какви снакове предлагате?

# 227
Дайте някакъв съвет за следобедната закуска - нещо не мога да я нацеля.
Вчера се случи така, че я пропуснахме (освен, че му дадох малко да суче) и за вечеря беше толкова гладен, че рева с глас, след което изяде огромно количество манджа и направо се тъпчеше с шепи.
Днес му дадох 2-3 домашни гризини за снак и на вечеря беше някакъв ужас - от самото начало почна с мятане на храна и обръщане на чинията и като цяло не се получи нормална вечеря, а по-скоро някаква тотална кочина. Колко изяде, не знам, но ми се струва, че почти нищо не хапна. На обяд същото ядене много му хареса.
Като цяло всеки ден се чудя какво да правя с тази следобедна закуска и не мога да намеря правилната формула. Как процедирате вие? В колко часа предлагате и кога е вечерята? Какви снакове предлагате?
За следобедна закуска днес дадох две палачинки. Храня го на около 4 часа. Закуска към 8, обяд към 12 следобедна към 16, а вечеря към 20.

Аз с моя въпрос. Как процедирате с обяда? Нещо съм много безидейна. Трябва ли всеки път да има месо в яденето? Защото нещо не ми се получава да редувам с яйце. Днес закуси филийки с яйце и сирене и не ми беше логично да дам яйце на обяд, а месо яде вчера, но все пак дадох и днес. Мога ли да заместя обяда ако не съм дала нито месо, нито жълтък?
Още нещо прекалено тежко ли е меню като днешното.

Закуска-една филийка с яйце и малко сирене(обезсолено) с парченца краставичка и круши.

Обяд- отиз със спанак и заешко.

Следобедна закуска- обикновенна палачинка с сладко(с ябълков сок и пектин, а не със захар)

Вечеря АМ.

Бебчо е на 7+. От скоро сме с ЗВБ, преди карах на обикновенно и се притеснявам да не му идва много. Изяждаше всичко с желание, но ме е страх да не му е лошо с толкова много и различна като консистенция храна

# 228
Редно ли е да смеля орехи и да сложа в кекс, от който ще си куса и малкият? На 1г. и 2 месеца е. Благодаря предварително! 😊

# 229
Isi-andi, на мен менюто ми се струва супер. Въобще не се вглъбявай дали редуваш месо и яйце, ако искаш може всеки ден да хапва месце за обяд, стига да му харесва и да разнообразяваш. По-скоро притеснително ми се вижда режима на детето откъм сън. На 7+м само би трябвало да будува максимум 3 часа между последната дрямка и вечерния сън. А ти казваш, че хапва към 16ч, после към 20ч, т.е. будува доста повече.

Monikangelova, аз бих дала стига да са ситно смлени Simple Smile В startsolids пише над 6м, че е ок, но и че също така е често срещан алерген, така че е хубаво, че сте чакали досега, но вече може да опитате.

# 230
Моля ви да не спамим темата с обсъждане на сън.

# 231
Isi-andi, на мен менюто ми се струва супер. Въобще не се вглъбявай дали редуваш месо и яйце, ако искаш може всеки ден да хапва месце за обяд, стига да му харесва и да разнообразяваш. По-скоро притеснително ми се вижда режима на детето откъм сън. На 7+м само би трябвало да будува максимум 3 часа между последната дрямка и вечерния сън. А ти казваш, че хапва към 16ч, после към 20ч, т.е. будува доста повече.

Monikangelova, аз бих дала стига да са ситно смлени Simple Smile В startsolids пише над 6м, че е ок, но и че също така е често срещан алерген, така че е хубаво, че сте чакали досега, но вече може да опитате.

Благодаря! Факт е, че режимът му на сън е малко странен, но не мисля, че е нешо чак толкова. Става в 8:00-8:10 заспива отново в 10:00 и става към 10:30. Заспива отново към 13:00 и става към 16:00, а после заспива към 18:00 и става към 18:30. Последното заспиване е в 21:00. Като цяло даже се притеснявах, че му е много, но той сам си прави този режим. Още от малък излизаме на разходка рано сутрин около 9:00-12:00 и съответно той спи през една част от това време и аз не мога да го събудя. Следобедна дрямка прави също от малък, а последната дрямка я прави на вечерната разходка на кучетата. Благодаря за съвета.

А някой с идеи за обедно меню?

# 232
Направо ти споделям едно мое примерно седмично меню:

ПонеделникВторникСрядаЧетвъртъкПетък
ЗакускаМъфини с тиква; кисело мляко; нарМъфини с тиква; кисело мляко; кивиКаша; Лимонови биксвитки без захарЦаревични мъфини; крушаЦаревични мъфини; ябълка
Обяд и вечеряКюфтета; броколи на пара; нарСьомга на тиган; задушени зеленчуци; кивиПаста с авокадо и чери домати; бананЗапеканка с елда и спанак; домати; маслиниМусака с праз и кайма; зелени салатки

Закуската се повтаря на следващия ден, но нямам възможност всеки ден да правя и да е различна, но компенсирам с гарнитурата - гледам винаги да има разнообразни плодове и зеленчуци.
За вечеря давам същото като на обяд.
Следобената закуска обикновено е плод или кърма или някакви гризини.

# 233
Направо ти споделям едно мое примерно седмично меню:

ПонеделникВторникСрядаЧетвъртъкПетък
ЗакускаМъфини с тиква; кисело мляко; нарМъфини с тиква; кисело мляко; кивиКаша; Лимонови биксвитки без захарЦаревични мъфини; крушаЦаревични мъфини; ябълка
Обяд и вечеряКюфтета; броколи на пара; нарСьомга на тиган; задушени зеленчуци; кивиПаста с авокадо и чери домати; бананЗапеканка с елда и спанак; домати; маслиниМусака с праз и кайма; зелени салатки

Закуската се повтаря на следващия ден, но нямам възможност всеки ден да правя и да е различна, но компенсирам с гарнитурата - гледам винаги да има разнообразни плодове и зеленчуци.
За вечеря давам същото като на обяд.
Следобената закуска обикновено е плод или кърма или някакви гризини.

Много ти благодаря! Зареди ме с различни идеи!

# 234
Здравейте,момичета най накрая и аз станах мама .Пишете интересни неща за захранването и   храненето  на бебчетата .

# 235
Здравейте,момичета най накрая и аз станах мама .Пишете интересни неща за захранването и   храненето  на бебчетата .
[/quote
Честито бебче да ти е живо и здраво.
Много да ви радва и слуша.
Бъдете много щастливи

# 236
Здравейте, отскоро и аз започнах със ЗВБ. Най после убедих таткото..

На 7+ месеца сме. Днес й дадох хумус от червена леща, кус кус и парченце лаваш. Въпросът ми е дали е ок да въведа тези три храни на едно хранене, тъй като не е пробвала нито една от тях? Нямаме фамилна обремененост с алергии.

Друг въпрос е относно хляба. Вие ли го правите и ако не, къде намирате такъв без сол? В лаваш има брашно, вода и сол. Солта е 1,6 гр на 100. Проблем ли е такова количество?

# 237
Не е проблем въвеждането им заедно, ако от всичко е опитала, значи са въведени Wink по принцип точно така се прави, дава се избор от семейното меню и каквото детето иска - това си взима. С първото дете правих аз ( и пак слагах щипка сол), с второто вече съм ларж и давам и купен, тя толкова малко вкарва в уста, че нямам притеснения относно солта, давала съм и лаваш и тортиля купени Wink зеленчуците примерно не соля, а си ги солим в последствие, за да яде от тях, пастата също, защото каквото мога адаптирам към храненето на бебето, като просто не слагам сол/захар/мед. И избягвам аз лично млечните до към 9-10 месечна възраст.
Ако имате време и желание, правете си домашен хляб, най-вкусно е така, но и купешки с добро качество пак е супер Wink

# 238
Благодаря за споделения опит. Забравих да попитам колко време оставяте децата да ядат? В нашия случай, ние сме към приключване а тя още рови из храната. Може би е добре да я оставя докато не се отегчи?

# 239
Аз лично държа дъщеря си окло 30-40 минути. Направило ми е впечатление, че хапва активно около 20 минути, след което почва да се оглежда наоколо, да прави физиономии, да се смее, и след около 10 минути отново връща вниманието си на храната и яде пак около 10 минути активно.

Общи условия

Активация на акаунт