Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 12

• 52 119
  • 750
  •   1
Отговори
# 270
До сега не съм пържила и честно казано не мисля. В началото вървях на пара зеленчуците без масло само с трохичка сол. Някъде месец след това започнах след варене да слагам с горе долу едно грахово зърно масло гхи на тигана и ставаха прекрасни. От както е на 9-10м яде каквото и аз ям за обяд най-много да го отделя преди да сложа нещо, но в повечето случаи същото като моето и е със хосо, зехтин или най-обикновенно краве масло.

# 271
  • София
Добре е да се въздържаме от пържене, поне до годинка. Ако имате уред за готвене с горещ въздух, той е вариант. Някои класически пържени закуски, храни, могат да се приготвят на фурна или в гофретник.
Иначе, за печене съм ползвала зехтин, кокосова мазнина, шарлан. 

Isi, Нагоре видях въпрос за кленовия сироп. МИнало е време и сигурно вече не ти е актуално, но като цяло всякакви силни подсладители, сиропи е добре да се отложат за след годинката и да се забавят максимално. Макар с естествен източник(не рафинирано, като бялата захар) пак е захар . Вдига кръвната захар и запознава с много сладкия вкус, което избутва назад по-лекото подлсаждане с плодове.

# 272
Всъщност не му дадох, така че се радвам на отговора ти.  Сега подслаждам с алтернативни подсладители. Изгубих цял ден за да направя бурканче със сладкото на фурмите. Блендирах, минавах през цедка, но се получи супер и слагам по-малко от една чаена лъжичка. Някой път агаве и в краен случай поръсвам с кафява захар.

# 273
Дъщеря ми е на 8+++, започнах захранването с пюрета, но вече категорично ги отказва, осъзнах, че й е много по-приятно и интересно, когато не й бутам лъжицата в устата с тези безвкусни пюрета, а и давам парченца храна. Е, повече ги смуче и си играе, отколкото да яде, но пак е нещо. Та въпросът ми е кога може да се даде кисело мляко при този вид захранване? Педиатърката ни каза чак след годинка. И мога ли да й предлагам бебешки палачинки, пържени филийки в подходяща за нея рецепта и форма?

# 274
solidstarts.com - може на проверяваш всяка една храна там от каква възраст е подходяща.

# 275
Хубавото на този метод е, че не е нужно да ,,захранваш”. Кисело мляко дадох на 8+ под формата на кекс. Разбира се, че можеш да даваш палачинки, но не пържи филийките все още. Виж в инстаграм drmodernmommy има супер предложения за палачинки:)

# 276
Здравейте, искам да попитам маскарпоне и крема сирене кога сте давали и от коя възраст е препоръчително? За закуска давали ли сте филийка намазана с нещо? Имам госпожица на 9+ месеца, която отказва пюретата. С лъжица яде само купешка каша на topfer. Преди време правих опити да пробвам метода, но нямах успех. От вчера обаче имам попадения и съм доволна. Малката хапва само с ръце. Благодаря.

# 277
Маскарпоне и крема сирене въведох към 8-9м. Според мен няма лошо. Аз правех дама хляб, много мекичък ставаше и го кажех с ето това на плазмон(може и с друго от същия тип) вместо да слагам прошуто примерно, заради жилите го кажех с такова.

# 278
  • София
Няма проблем да давате маскарпоне, извара, крема сирене. Важно е просто да са с по-чисто съдържание. Топените сирена с разни пушеци и Е-та и са по-непрепоръчителни.
На тези месеци са в началото на яденето с прибори и кашата си е успех 😉 Тя е лепкава и гъста, лесно се хапва с лъжица. Може да предложите и виличка, с нея по-бързо се научават. Но да е работеща-да може да забожда, не бутафорна, като за кукли.

# 279
Момичета, може ли да споделите изпитани рецепти за домашен хляб? Малката е голям любител, но забелязвам покачване на теглото след консултация, което тя не е правила в първите месеци от захранването. Просто ми се иска да и предлагам по- изчистен вариант на тестото. Също от кога мога да комбинирам яйце и месо в едно ястие? Досега не съм ги смесвала.

# 280
Аз от както съм на този метод въобще не следя за яйцето и месото. Като правя омлет винаги слагам шунка и редовно със свареното яйце има парче питка и шунка.

Аз правя с 4h брашно и вода. За специално случаи слагам к. мляко и яйце.
 Води се за пица, но става перфектно за хляб, съвет от пицар е. Ако си от София, хляба на ла Тера е по специална рецепта и е много добър за мъници.

# 281
Ама нормално е да не качва първите месеци от захранването, а после като се научи аджеба как се яде Grinning да качва тегло. Нормално, очаквано. Децата имат нужда от въглехидрати за растежа си. Не си вкарвайте филми относно това. Иначе в supichka.com има няколко бързи и лесни рецепти, които аз редовно правя на децата, когато имам време.
И знам, че е далечно, но има един страхотен период при по-големите дечица, тодлърчета вече, аз го наричам периода на пастата, изразява се в ядене и предпочитание предимно към всякакъв вид паста, спагети, пици, филии и т.н. Но това е ок, може да се разнообразява типа и състава на пастата, може да се правят разнообразни сосове и аранжировки на пиците, та не се плашете, дами.

Няма правило за некомбиниране на месо и яйце при този метод, каквото му се яде на детето. Вкъщи също често бъркани яйца се сервират с месо допълнение.

# 282
Съвети за дете, което не иска да яде на маса/в стол, а иска да яде и да циркулира? Почна ми периода с отказ от храни и това желание за ядене на крак направо ме изкарват извън нерви (основно, защото меката мебел става на гъз".

# 283
На каква възраст е? До един момент при нас помагаше поставянето на ясни граници, тоест стане ли от масата, яденето приключва, отсервирам и не давам храна до следващото ядене. Обаче в един момент се научи да ходи до фруктиерата, да взема банани и да си бели и яде. Сега е на 2г точно и знае, че даже и да не се наяде, после може да си забърка едно мляко с бисквити сама и така. Затова вече ми е друга стратегията. Ако се е понаяла и тогава иска да стане, ок, приключваме. Ако хич не е яла, а иска да става, чета книжка, докато се храни. Така омита всичко, но не е съвсем възпитателно. Но да кажем се случва веднъж седмично. Не го приемайте като съвет, а като споделен опит просто...

# 284
На 15 м. Принципно така действаме и вкъщи - стане ли се от масата, яденето приключва. Въпросът е, че 1. често дори и да има любима храна, става от столчето и не я яде, 2. много често просто избира да не яде и на следващото хранене. Така се случва един порочен кръг, в който почти нищо не се яде реално, освен закуската. Най-зле е за вечеря, тогава просто тотално не яде. Няма нещо, което да задържи вниманието, щом става въпрос за ядене. Опитах се да се е натичал, наскачал, накатерил преди ядене, за да не го прави по време на храненето - не помага. Опитах се да не давам толкова много снакове, а да предлагам вода с надеждата, че ще наблегне на основните, също не помогна. Знам, че е период, но не искам да се залъгвам така, защото след всеки период излизаме с него с някаква придобивка, която после се изкоренява с мъка.

Общи условия

Активация на акаунт