Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 12

• 52 199
  • 750
  •   1
Отговори
# 450
Давам за хапване, когато е гладно детето. Не съблюдавам някакви установени от мен часове за хранене.
Ако не му харесва нещо, предлагам алтернатива или го кърмя.

# 451
  • Варна
Именно, че мъжа ми би хапнал леща, нищо че не му е супер любима, защото знае, че няма алтернатива. Ако има сочна пържола в тигана, хич няма да погледне лещата.

С предлагането на алтернатива мисля, че ще вляза в порочен кръг на избирателно ядене и затова отбягвам колкото мога. В същото време не искам да го тормозя да стои гладен, затова и се обърнах към вас за съвет. :/

# 452
И аз давам алтернативи. Дори когато не е опитана храната, а само по външният й вид не е одобрена. (Консистенция и т.н.) Доста често се случва при нас, но в крайна сметка приемам, че и то има право на предпочитания. Лошото е като нямам друго за предлагане Joy

Не виждам смисъл да седи гладно детето и не мисля, че така ще се научи да харесва даденото нещо.

Нещо, което правя и може да помогне при вас е да дам още в началото право на избор между две неща за хапване. Давам да подуши, пипне, дори опита по малко и чакам да избере. (1.6г.) Не всеки път е гаранция, че ще се изяде, но сработва.

Патешката супа днес беше избрана, но след 3 лъжици не поиска повече. Дадох лещата от вчера и я яде с апетит за трети път 🤷

# 453
Именно, че мъжа ми би хапнал леща, нищо че не му е супер любима, защото знае, че няма алтернатива. Ако има сочна пържола в тигана, хич няма да погледне лещата.
ММ винаги има алтернатива - става и си приготвя нещо друго, ама синът ми няма как да си приготви, та се налага аз да му приготвя/дам.

# 454
  • Варна
Проблемът при нас е, че не мога да поддържам такова разнообразие. Манджа от вчера почти никога няма останала и ако не му хареса наличната - алтернативата се явява филия/сандвич или останки от закуската (палачинки, филийки, макарони). Тоест, за да му предложа алтернатива това значи целия ден да кара на тесто и плодове. Това въобще не ми харесва като решение - не и дългосрочно, а реално все по-често ни се случва. Вчера например цял ден кара на домашна питка, грозде и праскови. Не мисля, че това е приемливо меню за малко дете. Sad

# 455
Вариант, за който се сещам, е, когато имате малко останало от някое хранене, да го замразите. Когато не иска да яде това, което има, просто го размразявате на водна баня и предлагате него, ако искахе да избегнете цял ден само на тесто Simple Smile

# 456
За съжаление ако не ти харесва да кара на тестено, ще трябва да успяваш да правиш алтернативи. Омлет, кюфте, кебапче стават бързо например. Или си отделяш едно време вечер като си е у дома баща му и приготвяш.
На година и девет месеца да възпитаваш ядене на всичко е прекалено рано.
Да не говорим, че една от идеите на този вид захранване е именно детето да води процеса. Това включва не само физиологичната страна на нещата.

За мен гладно дете освен, че е мъчение за самото дете, е и обричане на цял ден лошо настроение и ако да речем човек може да не възприема първото за проблем, то второто засяга пряко и родителското тяло, та поне от тази гледна точка е добре да се избягва Simple Smile

# 457
Да, кюфте и кебапче се приемат почти винаги. Аз си приготвям бройки и замразявам да имам в такива случаи. Защото не вземам готова от магазина.
Омлет се е случвало да откаже, но в 95% също минава.

Ако не ти се прави нещо допълнително, може леко да завишиш леко количество на приготвяната храна, така че да остава малко за следващия ден.

# 458
  • Варна
Благодаря за съветите, това е добра идея със замразените неща. Преди обичаше омлет, но последните 6-7 опита са все тотален отказ, макар че опитах дори да го режа в интересни форми като цветенца и звездички.

Кюфтенцата бих казала, че се приемат. Но сега се сетих за другия ни проблем. Аз сервирам всичко накуп в чиния с разделения, например: кюфтенца, картофи, плод. Малкия, въпреки че обича кюфтенца, е склонен да си изяде само плода + 1 кюфтенце и после да се тръшка за допълнително плод. Отказвам му с идеята да си дояде с кюфтенцата, но той решава, че е готов и няма да яде нищо повече щом няма плод. След 30-40 мин обаче пак е гладен и се повтаря същото. Изяжда 1 или даже половин кюфте и пак се тръшка за плод. Писна ми от тези плодове, честно ви казвам, постоянно ги крия и обяснявам, че нямаме, а той само това си търси. Днес пак изяде сигурно половин кило грозде, нектарина и 5 сливи, а от манджата хапна само от поливката с моцарела. Sweat

# 459
Ами друго, за което се сещам с плодовете, има теории, които казват, че децата търсят тези храни, от които имат нужда. Да не би да има нужда от някаки витамини, които да си набавя от плодовете по този начин?

Честно казано, в тази жега, и на мен не ми се ядат тежки храни и мога да го карам на плодове и зеленчуци, та го разбирам детето, но очевидно не е много балансирано хранене само с тях.

# 460
Аз подкрепям теорията за това, че детето си търси това, от което има нужда. Моята дъщеря плодове не близва и като казвам не близва си е напълно буквално, дори не иска да ги опита. За сметка на това яде месо всякакво, във всякаква форма, както и яйца, елда и спанак. Кръвните й изследвания бяха със занижени желязо и ми направи впечатление, че наистина набляга на храни, които са богати на това.

# 461
Дааа, и при нас е същото положение с плодовете. Страшно е Sweat Smile Но сега лятото смятам, че е ок.
А и да, нали интуитивно търсиш да хапнеш това, от което имаш нужда.
Аз първо давам яденето и след това десерта, за да избегна именно това. Само за закуска и следобедна закуска слагам заедно с плода.
На всяко хапване се яде плод, междинно, основно, без плод не минава.

Но си казвам, че има деца, които не искат и да чуят за плод. Та всеки с проблемите си Laughing Отказах се да се налагам по този въпрос, защото няма да спечеля.

# 462
  • Варна
Добра идея е това за витамините, може да обсъдя с педиатъра и да пуснем някакви изследвания.

Ако хапваше пресни зеленчуци може би щях да се притеснявам по-малко, но той въобще не обича нито домати, нито краставици. Гледам как другите деца се сцепват да ядат таратор и салати, а той ги отказва упорито. Иначе в определени манджи въобще не дели зеленчуците, готвени ги яде, но в суров вид - не и не. А имаме толкова хубави домашни розови домати ... Sob

Пробвах да предлагам плодовете като десерт, но тогава пък въобще не иска да опита яденето в чинията си. Бута я и сочи към шкафа, където знае, че държим плодовете. Като ги сложа заедно, покрай едното, опитва и другото, но в минимално количество.
Не знам.. много сложно стана последните месеци. Наистина се надявам да е период.

# 463
И аз това щях да казвам, след година-две ако вземе, че почне да отказва плодове, ще е далеч по-голяма драма Simple Smile

У дома в радост ако се хапне плод Simple Smile та ми е трудно да съчувствам за това Grinning но вариант е да се предлага последен плодът. Макар че аз лично не вярвам това да повиши значително количеството от другата храна. Лято е, жега, повече плодове е нормално, а и в момента си е пикът на хубавите плодове, кога ако не сега, дето има една дума.

# 464
Момичета, дайте идеи как да вкарам жълтък/яйце и месо - знам че някой директно правят примерно омлети и тн ама ме е страх да не получи реакция нещо. Отделно, с какво месо почнахте?
Моята е 6+

Общи условия

Активация на акаунт