Краят на бакшишите

• 20 862
  • 564
  •   1
Отговори
  • София
https://www.facebook.com/watch/?v=1063270419257514&rdid=XScSyjFalbpgDD3r
Много ми е интересно кой как разсъждава на тази тема. Станиславчо доставчика на пица, твърди, че клиента не му уважава труда, за дето не му е дал бакшиш.  Клиента е платил с карта, дават му пицата и казва мерси.А Станислав получава заплата, той дори не е сготвил тази пица. Той е положил минимални усилия, за да върши тази работа. Не е лекар или медицинска сестра, която кара нощна смяна и се грижи за болни хора.
 Аз лично призовавам, ако имате болни роднини, да оставите някакъв бакшиш на специализанта или сестрата, която го гледа, а не на този, който ви носи пицата.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 09:24 от Рaдост

# 1
Хич не харесвам как някои професии се издържат от бакшиши. Неприятно и за този който иска и за тези които трябва да дават. Затова на ресторанти не ходя (освен ако съм на среща, и тогава предпочитам да не ходя) - хем е скъпо, хем става още по-скъпо заради бакшишите

# 2
По принцип съм твърдо против бакшишите, приемам ги като вид подкуп/корупция. На съответния човек така или иначе му се плаща, за да върши работата.

# 3
Там е работата - плащат им по-малко отколкото им се полага защото се подразбира, че ще приемат бакшиши

# 4
  • София
Там е работата - плащат им по-малко отколкото им се полага защото се подразбира, че ще приемат бакшиши
Да, точно така. Нека този човек говори с шефа си и да каже-Шефе, с тея плащания с карта, бакшиша умря, за това вдигнете ни заплатите. Между другото, Доминос вече таксува за доставка, така че това вече може и да е направено.
Иначе аз винаги оставям бакшиш, когато обслужващият или заведението(бизнеса) дават усещането на своя клиент, че най-хубавият момент в деня им е това, че клиента е там и те могат да направят нещо за него по най-добрият начин.
Вчера се опитах да обясня това на един бизнес, бях на басейн и там не приемаха плащания с карта под 30 лева. Като се опитах да им обясня, че с това нещо се излагат за 1 лев такса, собственика взе да повишава тон, да казва, че няма как да стане и такива други.
 Разбира се дадох му пример, че в същия този малък град има място, където можеш да си платиш сладоледа с карта , дори да струва 4 лева и той взе да плюе хубавото заведение, мутри били, не знам какви били.
Така че , има заведения, които не могат да си заслужават бакшиша.

# 5

Не само при тях - в много други сфери се процедира така.
Особено в сферата на обслужването.
Сервитьори, камериерки, чистачки - всички разчитат на бакшиши от клиентите, за да не умрат от глад.
После работодателите се чудят ама как така трябвало да си внасят персонал от трети страни, защото местното отказва да работи за без пари.

# 6
Колко давате бакшиш в ресторантите в Бг?
Веднъж приятели ми казаха 8-10%, не знам дали е вярно, но на мен ми се стори много.

За заведенията по принцип зависи и от наложилото се в съответната страна разбиране. В Германия е в зависимост от похарчената сума и вида на заведението. В Италия не се оставя бакшиш - има сума, която е на човек (coperto) и излиза автоматично в сметката. Затова италианците като обикалят по света не оставят бакшиш, защото мислят, че навсякъде е така. И затова стават "неприятни" клиенти, за разлика от немците, които са манна небесна за италианските келнери.

И за мен е анахронизъм даването на бакшиш. Заплати и бонуси би трябвало да следват договори, защита от синдикати, законови разпоредби, а не обратното.

# 7
  • Beyond the stars
Около 8-10% оставяме, ако обслужаването ни е харесало, не задължително и винаги.
Ще ме извиняват, ама не съм длъжна на разни намусени физиономии.
Бакшишът следва да се изкара.

За места, на които плащам доставката, рядко оставям бакшиш на доставчик. Единствено, ако се качи човекът до етажа т.е. положил е екстра усилия за моята доставка.

# 8
  • София
В България все още доста хора плащат кеш и закръглят - примерно 87 лева, те дават 90 и не искат ресто. Моята заплата не е голяма и обичам бакшишите. 😁
Аз лично, като плащам доставка, не оставям бакшиш.

# 9
Около 8-10% оставяме, ако обслужаването ни е харесало, не задължително и винаги.
Ще ме извиняват, ама не съм длъжна на разни намусени физиономии.
Бакшишът следва да се изкара.

За места, на които плащам доставката, рядко оставям бакшиш на доставчик. Единствено, ако се качи човекът до етажа т.е. положил е екстра усилия за моята доставка.

Абсолютно съм съгласна, че бакшишът не е задължителен.
Да не говорим, че обслужването трябва да е на ниво априори, по принцип, защото оставяш пари на заведението. Иначе защо да влизаш, ако не е на ниво?

Забелязвам понякога и в Лидл хора преди мен да оставят стотинките от рестото на касиерката. И то съвсем обикновени на вид хора. Това също ме учудва, след като цените са като на запад, а дори и по-високи. С тази разлика, че на запад не оставят бакшиш в супермаркета, дори да са стотинки. Важен е принципа, не колко са стотинките.

# 10

Проблема е, че и тези хора вземат малко пари и разчитат на бакшишите.
Ако се изрепчат на работодателя си, че трябва да им увеличат заплатите много бързо ще бъдат уволнени и заменени с някой от трета държава, който ще е доволен да живее на хляб и сол докато не си вземе разрешителното за работа и не избяга за Западна Европа.
За това никой не смее да каже нещо на шефа си по повод заплатите - защото са лесно заменими.
Утре ако сложат някой Мюмюн, който дори не може и на български да чете и два часа си чакате пицата по-доволни ли ще сте?
И като най-накрая дойде със студената пица се запитайте дали и вие с поведението си не сте допринесли за това.

# 11
Явно е като ръкопляскането когато самолет се приземи - ганьовщина

# 12
Понякога давам бакшиш, но не винаги при положение, че доставката вече е поне 4.50лв. Знам, че доставчика няма общо, но мисля, че като клиент достатъчно си плащам за услугата "Доставка". Винаги плащам с карта и е много удобно ако е интегрирана опцията да оставиш бакшиш дирекно с картата при поръчка. Ако няма такава опция пък рядко имам кеш за бакшиш така или иначе.

# 13
Със смесени чувствам съм за бакшишите напоследък…Все по-често масово обслужването в заведенията в София е под всякаква критика.Млади хора с диалект мънкат нещо, трудно ги разбирам и трябва да питам по два пъти.Няма приветливо отношение.Даже напротив, все едно ни правят услуга.В четвъртък в “Дивака” младежа небрежно си подсвиркваше с уста докато носеше поръчката.🤨 В петък в “Ларго” се правиха, че не ни забелязват доста време.Донесоха кафета и аперитиви след доста чакане, а заведението не беше пълно. След напомняне, звънене на звънеца на масата ( не работи или се правят, че не чуват) донесоха и храната.Много грозно.Ако нямаше мн. гладни с мен, щях да си тръгна.Платихме с карта и попитаха желаем ли да оставим бакшиш?! НЕ!
Определено не бяхме “допринесли” за лошото обслужване, пък не знам ако обслужващият персонал като ходи по заведения как се държи като клиент.

# 14
  • София
През лятото в София положението със сервитьорите е много тежко. Буквално няма такива, а ако има - не могат да си обслужат масите.

Общи условия

Активация на акаунт