Краят на бакшишите

• 24 198
  • 627
  •   1
Отговори
# 45
  • SA
Оставям почти винаги бакшиш от 10% в ресторант (с изключение на много редки случаи, когато сервитьора ме е подразнил с нещо, но не си спомням скоро да е имало такъв случай). Бакшиш също винаги оставям и на моята козметичка, както и понякога на таксиметрови шофьори.
В чужбина в ресторантите обикновено при получаване на сметката има графа, където ръкописно може да се напише каква сума клиента иска да остави като бакшиш и ако се плаща с карта, тя се добавя към сметката от сервитьора. Считам това за много добра практика. Ще кажа също така и че особено в чужбина не си спомням да съм попадала на сервитьор, от чието обслужване да съм толкова недоволна, че да не искам да оставя бакшиш. По-скоро сервитьорите са толкова мили, че с удоволствие им оставям и повече от 10%.
Чудно ми е също защо ръкопляскането при приземяване на самолет да е "ганювщина"? Била съм свидетел на такива ръкопляскания при полети с вътрешни авиолинии в други държави (където вероятно е да съм била единствен пътник от България).

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 16:36 от Kameloth

# 46
  • София
Уф, помислих, че темата е за таксиметраджиите и се зарадвах Grinning
Бакшишът е комплимент, не задължение Blush

# 47
Преди над 10 г работих като сервитьорка.Първа работа, докато учех.Сега не знам, ама тогава се правеха пари.Аз лично си спомням, че живеех само от бакшиш, заплатата даже не ме интересуваше 😂
Ама независимо колко дни подред съм била, дали съм наспана, гладна, в цикъл и т.н, винаги бях дружелюбна и усмихната с клиентите.Освен с простаците разбира се, които си просеха "лошото" отношение.
За мен има няколко ключови фактора в обслужването, които и до днес търся като седна на заведение, независимо дали е кафене, бар, ресторант, ако щеш и дискотека (защото навсякъде съм работила).

*Не поздравяват! Няма добър ден/вечер, няма нищо.Стои и те гледа като теле в зеле.Поръчвате 5 неща, то 6 са забравени 🤦🤣 Е добре де, като не можеш да помниш (не всеки може), пиши бре, пиши !

*Пепелници-Я го почистят., я не.Или вече като започне да прелива 🥴
По мое време имаше правило "на 5 фаса" да се почиства.
Още много мога да напиша, ама няма смисъл.

Относно видеото- Явно на куриера му е дошло в повече за днес и си го е изкарал на клиента.Което не разбирам.Никой не е длъжен да оставя бакшиш!
Да, той му доставя до врата, ама клиента пак не е длъжен.
Аз лично оставям, че и даже слизам до долу да си взема храната.

Та мисълта ми е, че когато обслужващия персонал "е заслужил", оставям бакшиш.

# 48
Аз съм от хората, които оставят бакшиши на много места - такси, фризор, масаж, ресторант, камериерки в хотел и т.н. Последно време обаче разредих тази практика по отношение на ресторантите и такситата. Много неща не ми харесват и не се чувствам длъжна, нито ми е неудобно да оставя каквото и да е над сметката. Продължавм да го правя, ако съм в компания, но ако съм сама - да хапна набързо, да пия нещо, тц. За мърлячите в такситата пък дума няма да отварям, че почти нищо хубаво не мога да кажа.

# 49
Току що щях да пускам същата тема 😀
Според мен спора не е само за бакшиша, а и за това дали трябва да се доставя до апартамента или до блока. Не мисля че доставчикът е прав да се сърди на човека че е платил с карта, всеки си преценя дали да остави бакшиш. Относно някой коментари под клипа, че едва ли не щом човека има пари за храна за вкъщи значи има и 5 лв. за бакшиш, това изобщо не е така. На работа винаги си поръчвах до офиса, защото нямах никаква почивка и нямаше как да изляза, не защото съм имала много пари и така ми е кеф. Аз също разчитах на една заплата и след като си платя храната, отделно доставката 3-4 лева, да оставя и бакшиш 5 лева ми идваше повече.
Манталитета ни е такъв да правим на хората сметка какви пари имат, къде и за какво трябва да ги харчат…

Относно това дали е правилно да се доставя до апартамента или до блока, ще се радвам ако някой успее да намери закон, наредба или някакъв параграф където и да е, който е предвидил кое е правилното 🙂

# 50
  • Пловдив
Оставям бакшиши. В заведения 10%, доставка на храна за вкъщи по-малко, например ако поръчката е 62 лева с таксата за доставка давам 65.
Когато съм поръчвала по-големи количества за изненадващи гости оставям 5-10 лв. на момчето.
За таксита - ако е хубаво, чисто и миришещо добре такси оставям по 1-2 лева.

На фризьор също оставям ако съм доволна.
В Турция например на пиколото, на камериерките винаги оставям, после каквото и да ми трябва го получавам до 10 минути.
На фризьорката на сина ми като плащам с карта оставям и 5 лева бакшиш в брой.
До нас има един автосервиз редовно ходя да ми проверяват гумите и да ми ги надуят ако има нужда. Откакто първия път оставих на момчето повече отколкото ми иска, сега и масло да сменя, и един куп коли на опашка да има , само докато ме види и първо мен обслужва.

# 51
Щедро оставям бакшиши аз ,когато съм хепи ...пък и когато съм просто ок с обслужването.За мен лично е нещо като навик.Ама да ме овикват що не съм оставила ,а съм платила с карта за нещо ,което е пожелателно....ЦЪ ...голяма простотия!

# 52
Щедро оставям бакшиши аз ,когато съм хепи ...пък и когато съм просто ок с обслужването.За мен лично е нещо като навик.Ама да ме овикват що не съм оставила ,а съм платила с карта за нещо ,което е пожелателно....ЦЪ ...голяма простотия!

Според мен този човек, не е подозирал, че го снимат.
Ако е забелязал камерата е щял да си затвори устата.
Мал шанс.

# 53
Заплатите на сервитьори и доставчици са съвсем нормални и много по-високи от тези в други сектори. Особено на доставчиците, така че съм далеч от мисълта, че без бакшиши ще са на хляб и сол. В тези сектори по-скоро кофтито е, че се работят нечовешки смени и я внесат осигуровки, я не.

Ако беше така първо, че обслужването масово нямаше да е катастрофално заради ниските заплати и липсата на бакшиши и второ работодателите нямаше да имат нужда да си "внасят" персонал от трети страни - защото нямат персонал.
Това с вносния персонал си е политика. Толкова са навързани там. По- изгодно им е да вземат чужденци и дори връщат българи, че трябва да им плащат повече.

# 54
Това пък, че връщат българи, че да наемат чужденци за пръв път го чувам.
И за българи и за чужденци заплатите би следвало да са еднакви.

# 55
Не са
Тази мантра дето я повтарят с липсата на работници по комплексите е доста преувеличена. Да, липсват качествените такива, но посредствени и не можещи има. Чужденците също са неможещи, учат се на място.....

# 56
  • София
Таксиметровите шофьори в София сами си вземат бакшиша...

# 57
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Таксиметровите шофьори в София сами си вземат басшиша...
И сервитьорите Grinning

# 58
  • София

Абсолютно е длъжен да се качи до врата.
По същия начин е и в Хепи.
Още при вписването на адреса - има етаж и апартамент :

При наличие на платена доставка от 3.99лв към Доминос , е крайно нагло да обяснява,че не я носи вятъра.
Еконт и др.куриерски фирми също се качват до врата, щом е описано в адреса-  особено с по обемисти пратки. Едните носят пици - другите пратки , но на вторите има неписано правило за бакшиш ?
Оставям ако преценя. Човека може въобще да не е имал пари в брой, аз в 90% от времено нямам.
Многоо обстойно бих му обяснила кой следва да му заплаща труда - и въпреки,че е точно клиента ( косвено ) - има шеф с който е сключил ТД. Толкова ме дразнят невъзпитани и нагли хора. Flushed

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 18:32 от paranoir

# 59
  • София
Трябва да спре тази простотия с бакшишите. Радвам се, че вече и глобално започват да се ядосват на тази практика. Не стига, че цените са толкова високи, порциите малки, а и доста често недобре приготвени, че и бакшиш да оставям. Защо? Ресторантьорите правят луди пари, да си плащат нормални заплати на служителите, така че да не разчитат само на бакшиша.

Общи условия

Активация на акаунт