Краят на бакшишите

• 24 202
  • 627
  •   1
Отговори
# 15
  • Beyond the stars

За места, на които плащам доставката, рядко оставям бакшиш на доставчик. Единствено, ако се качи човекът до етажа т.е. положил е екстра усилия за моята доставка.

Проблема е, че и тези хора вземат малко пари и разчитат на бакшишите.
Ако се изрепчат на работодателя си, че трябва да им увеличат заплатите много бързо ще бъдат уволнени и заменени с някой от трета държава, който ще е доволен да живее на хляб и сол докато не си вземе разрешителното за работа и не избяга за Западна Европа.
За това никой не смее да каже нещо на шефа си по повод заплатите - защото са лесно заменими.
Утре ако сложат някой Мюмюн, който дори не може и на български да чете и два часа си чакате пицата по-доволни ли ще сте?
И като най-накрая дойде със студената пица се запитайте дали и вие с поведението си не сте допринесли за това.

Т.е. При 4лв. доставка е моя вината, че работодателя не заплаща релевантно на доставчиците ?
По тази логика трябва да давам екстра пари на всички хора, на които плащам за нещо, на дневна база.

Като дойде студена пица, няма да поръчвам от Мюмюн, пък барем работодателя се сети, че така не се получава.

# 16
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
През лятото в София положението със сервитьорите е много тежко. Буквално няма такива, а ако има - не могат да си обслужат масите.
Миналото лято сядаме в едно заведение в квартала, води се "Bar & Dinner", мъжа ми искаше пица, имат в менюто...
Оказа се, че пицаря е на морето, ама не на почивка, работел там, пици - септември Grinning

# 17
и е много удобно ако е интегрирана опцията да оставиш бакшиш дирекно с картата при поръчка.

Тоест оставяш допълнителни "благодарствени" пари на човек, който още дори не ти е свършил услугата, и не знаеш как ще я свърши и ще я свърши ли въобще?
И после защо чакат тия хора за екстра пари и гледат лошо, като не им оставиш 5 лева, за това, че ти дават една торба в ръцете? Rolling Eyes

# 18
Да така се получава, но я ползвам, когато общо взето знам, че обслужването е ок. Разбира се няма гаранция.

# 19
При поръчка доставката обикновено е включена в цената, и не виждам никакъв смисъл да давам нещо допълнително. Едно от предимствата на плащане с карта е и това - че не трябва да влизам в парични отношения с доставчиците и претенциите им. Ама защо едра банкнота, ама защо железни левове - все нещо не им изнасяше преди.
Напоследък ми прави впечатление, че доставчиците не очакват бакшиш. Подават торбите или кутиите, и си тръгват. Този ми изглежда направо като някакъв анахронизъм. Или просто имаме късмет с доставчици Smiley

Качеството на обслужването по заведенията е потресаващо ниско. Напоследък още няколко харесвани от нас местенца отпаднаха от списъка ни, точно заради това. И най-вкусната храна и приятна обстановка не могат да компенсират несериозно отношение, объркани, забавени и забравени поръчки.

Нямам грам разбиране и съчувствие към ресторантьорите, както и на абсолютно всички заети в бранша. Съгласяват се да работят в сивия сектор, а после извиват ръцете на клиентите. От какъв зор?

# 20
През лятото в София положението със сервитьорите е много тежко. Буквално няма такива, а ако има - не могат да си обслужат масите.

То само в София да е - виж по Черноморието за какво става въпрос - хванати от гората, не знаещи никакъв чужд език. Изгониха всички квалифицирани кадри да работят зад граница за повече пари и сега се реве заради лошото отношение - ами собственоръчно създаден проблем и от шефовете на заведения и от клиентите.

# 21
Заплатите на сервитьори и доставчици са съвсем нормални и много по-високи от тези в други сектори. Особено на доставчиците, така че съм далеч от мисълта, че без бакшиши ще са на хляб и сол. В тези сектори по-скоро кофтито е, че се работят нечовешки смени и я внесат осигуровки, я не.

Бакшиш оставям, когато съм харесала обслужването. Хич не смятам, че е задължително на всеки темерут да давам допълнително.

# 22
Заплатите на сервитьори и доставчици са съвсем нормални и много по-високи от тези в други сектори. Особено на доставчиците, така че съм далеч от мисълта, че без бакшиши ще са на хляб и сол. В тези сектори по-скоро кофтито е, че се работят нечовешки смени и я внесат осигуровки, я не.

Ако беше така първо, че обслужването масово нямаше да е катастрофално заради ниските заплати и липсата на бакшиши и второ работодателите нямаше да имат нужда да си "внасят" персонал от трети страни - защото нямат персонал.

# 23
  • София
Една верига магазини, която работи само с онлайн поръчки си има опция да добавиш и бакшиш на доставчика.

# 24
  • София
Миналото лято бях един път на ресторант на черноморието. С храната го бяха измислили - поръчваш директно на бара. Обаче напитките бяха страшна мъка. Казвам на сервитьорката и ги чакам половин час. И сметката я чаках толкова. Няма да повторя.
Направо полудявам, като ми бавят безалкохолните....

# 25
  • София
В ресторант оставям 10% или повече, ако ми е харесало. Ако обаче не ми хареса - вече броя до стотинка.
При доставки - оставям бакшиш, само ако има такава опция онлайн.

# 26
  • София
Гледах го и аз клипът днес. Изключително нагло отношение от страна на служителя да държи сметка така на клиент. По принцим гледам винаги да оставя бакшиш, ама понякога човек няма кеш в него, няма възможност и какво ли още не. Определено бих подала оплакване към Доминос. Между другото присъствала съм на нещо подобно като страничен човек. Качвам се в нашия асансьор във входа и от горния етаж се качил един доставчик на Доминос и веднага ме заговаря  можело ли да си представя, че не му били оставили бакшиш. Как можело такова нещо. Беше преди години и не помня човека, но като нищо да е същият.

# 27
  • София
Преди винаги оставях/ме бакшиш. Сега обаче като видя намусена физиономия и бавно обслужване, плащам с карта и дотам. Ако отношението е възпитано и културно, оставям бакшиш.

# 28
  • София
Аз си мисля, че клипът е докарал реакция в Доминос. При последните ни две поръчки доставчикът ни връчи пиците и почти избяга, какво остава да пита за бакшиш...

# 29
  • София
В изключително редки случаи не давам бакшиш. Трябва нещо много сериозно да ме е подразнило...
Принципно е проява на добър вкус или етикет да оставиш 10% бакшиш. Аз така правя.
Ако бях мултимилионер щях да оставям повече.
Т.е. 10 лв. -> 1 лв.
100 лв. -> 10 лв.
Спазвам го в над 90% от случаите.
Понякога давам и повече, но трябва да съм останал много доволен/впечатлен.

Общи условия

Активация на акаунт