Краят на бакшишите

• 24 203
  • 627
  •   1
Отговори
# 30
  • Beyond the stars
Заплатите на сервитьори и доставчици са съвсем нормални и много по-високи от тези в други сектори. Особено на доставчиците, така че съм далеч от мисълта, че без бакшиши ще са на хляб и сол. В тези сектори по-скоро кофтито е, че се работят нечовешки смени и я внесат осигуровки, я не.

Ако беше така първо, че обслужването масово нямаше да е катастрофално заради ниските заплати и липсата на бакшиши и второ работодателите нямаше да имат нужда да си "внасят" персонал от трети страни - защото нямат персонал.

https://dostavka.happy.bg/bg/careers/position/1/sofia

Тъкмо по темата ми излезе обява за доставичк към заведение. Плюс една позната, която държи квартална пицарийка, говорили сме много пъти - дава супер ок пари, осигуровки, нормални смени. И в същото време нищо читаво не може да намери за работа. Последните двама, които се задържаха да сервират, се бяха отговорили да ходят заедно на море и го й заявиха от днес за утре.
Та процесите не са едностранни.
Да не говорим как в едно заведение - единият човек е сърдечен усмхихнат, с кеф и 20% да му оставиш бакшиш. Другият е сърдит на живота, муден и т.н.. Едни и същи пари получават. На втория определно не съм виновна аз, че няма да оставя бакшиш.

# 31
В сферата на услугите (директна работа с хора), не е никак леко.
Аз го наблюдавам и от другата страна, бърз пример. Седим в приятна сладкарница/бар, симпатично младо момиче обикаля с подоси, пълни с щуротии, усмихната, приветлива и т.н. Съседна на нас маса, на която седят мъже средна възраст подвикват по най-неприятен и селски маниер на момичето, пулят се, правят ненужни примитивни коментари. Друга маса става да си ходи (майки с деца), оставят боклуци наквсякъде покрай и върху масата. Какво би им пречило да си съберат отпадъците и да ги метнат в най-близкото обозначето на това място, ами някой друг им е длъжен да им ги събира.

Та, налагайки се все пак на тези млади хора и с тези примитиви да се занимават, напълно им разбирам понякога ходенето на работа с нежелание. Оставям им бакшиш, и аз се държа културно и приветливо с тях. Много рядко ми се е случвало обслужването да е толкова лошо, че да се нацупя и да броя стотинки. Детско поведение.

# 32
В ресторанти стандартно оставяме 10-ина процента, освен ако наистина никак не ни е харесало (но не помня кога последно е било чак толкова да не ни хареса) или пък изрично в сметката има включени проценти обслужване. В България при плащане с карта все още няма опция да се добави нещо, както по други места по света, затова ако плащаме с карта, допълнителното е в брой.

# 33
  • София
Още нещо забравих, не че не се знае де, но да си го напипша.
Много хора се измъкват чрез плащане с карта ('да живее ковид-19') и вдигат рамене, че няма как да оставят бакшиш.
Е че как? Просто си плащаш с картата и даваш няколко монети или банкнота и готово.
Едва ли има хора, които излизат без пукната пара в себе си, само с карта.

Simple Smile

# 34
  • Пловдив
https://www.facebook.com/watch/?v=1063270419257514&rdid=XScSyjFalbpgDD3r
 Аз лично призовавам, ако имате болни роднини, да оставите някакъв бакшиш на специализанта или сестрата, която го гледа, а не на този, който ви носи пицата.
Тоест - да даваме под масата на "добрия", "висшата категория" труд, от който зависим (наистина зависим, иначе може да не погледнат нас или близкия ни), а на лошия Станислав - не?
И каква е разликата? Rage

Включвайте си го в цената, бе, хора! Не искам някой да ми работи за жълти стотинки, само искам да не ме изнудва зорноволно и нерегламентирано!

Мен таксиджия ме е овиквал така. Кратко било разстоянието до гарата, как така няма да му оставя поне десет лева, а не колкото показва апаратът (това преди 3-4 години). В Пазарджик. В София направо отказваха кратки разстояния и ме овикаха в момента, в който попитах защо.

Не държа да мина тънко, искам да е ясно заявено, а НЕ някой да очаква да се "сещам"!

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 12:55 от Магдена

# 35
  • София
Аз познавам хора, които почти никога нямат кеш в себе си. Simple Smile

# 36
  • Пловдив
Явно е като ръкопляскането когато самолет се приземи - ганьовщина
И немците са ганьовци, горе се каза, че дават.

Пардон, щом немци го правят, не може да е ганьовщина. Само ако българин го прави.
Същото за самолета. Ако не бяха българи, щеше да е вероятно страхотен жест на благодарност за работата на пилота и останалия персонал.

# 37
Много рядко нося пари в брой. В европейските страни бакшиш се оставя също и при плащане с карта, може да е упоменато в сметката, че има вече процент, а в Англия преди плащане системата те пита искаш ли и колко бакшиш ще оставиш.
Оставям само ако има защо. На доставчици на храна давам. Не е вярно, че заплатите им са високи.
Намирам идеята да плащаме на сестри и доктори много гнусна. Трудът на всеки заслужава уважение.

# 38
  • София
В Хепи и в TaxiMe също вече се оставят бакшиши при плащането с карта.

# 39
Оставям 8-10% в заведение, почти винаги, дори да не съм очарована от обслужването, понякога, ако бързам само закръглям до точна сума. За доставки от сорта на 2-3-4лв оставям около 1-1.50лв отгоре, същото за таксита. Когато плащам с карта в заведение също оставям, навсякъде може.

# 40
Пазарим от един квартален магазин на който му казваме "всичко има". Строителни, ел мателиали, водопровод, стоки за дома. Много малък като големина/ явно склада е огромен/ и в него работят егаси и компетентните хора. А са много, много млади.Работят бързо, мили са, ако нещо липсва записват ти телефона и се обаждат, че нещото е пристигнало. Та глупаво и наивно си задавам въпроса: А и те не заслужават ли бакшиш се пак?

# 41
  • София
В заведение винаги оставям бакшиш, също така и на фризьорката, маникюристката... В чужбина при плащане с карта са ни излизали различни опции за бакшиш - или като проценти, или твърдо като сума и ти избираш дали да платиш и колко. На други места бакшишът директно се начислява допълнително към сумата и няма искам, не искам.

# 42
Аз съм на принципа, че бакшиш трябва да се заслужи. Като ще се мръщиш и няма да помниш поръчки - супер, твоя си работа. Преди няколко дни бяха на ресторант, в който така и не пристигнаха 3 неща от поръчката, а сметката поискахме скромните 3 пъти. Еми, няма как да стане.

# 43
Аз днес поръчах храна, за доставка платих 4 лева, на по-малко от километър е, не оставих бакшиш.

# 44
В Канада бакшишът е задължителен. Започва от 10% и може да стигне до 30%.
Аз обикновено оставям 15%, в отделни случаи 18% или 20%.
Най-абсурдното е, че когато си купувам кафе за $2-$3 от Starbucks ми дава опция за бакшиш. Аз намерих изход да платя без да ми излиза екрана за бакшиш, без да разочаровам младежите, които работят там. Оставям $2 периодично, но не всеки път.
Някои бизнеси са повече от арогантни и “задължителния” екран започва от 25% и стига до 35%. Ами мерси! Не е непременно въпрос на стиснатост. По-скоро е дразнеща арогантността.

С една дума, в Канада винаги се оставя бакшиш, обикновено между 10% и 20%, понякога има абсурдни очаквания.

Медицински лица и други професионалисти не само, че не биха приели бакшиш, не би 8им хрумнало, че може някой да им предложи бакшиш, ако се предложи се приема за обида.

Общи условия

Активация на акаунт