Краят на бакшишите

• 24 228
  • 627
  •   1
Отговори
# 60
По мое време имаше правило "на 5 фаса" да се почиства.

По времето на соца, в по-класните заведения на Балкантурист, на 2 фаса сменяха пепелник, на извадена цигара най-близкият сервитьор подаваше огънче. Ама едно време имаше ТОХ и дори полувисш институт в Бургас (може и на други места), където ги учеха на тези неща, не ги прибираха от улицата.
Мдам...

# 61
Оставям бакшиш, освен ако не е много зле работата. Поне 8-10%. Обаче, миналата година в Румъния - Букурещ, пак оставяхме, докато не зацепих, че те си го включват бакшиша като отделна точка, едва ли не инцидентно, като процент в сметката (някакъв закон имат). Даже се разправях в идно барче, където чакахме почти час за напитки, а сервитьорът си беше сложил там стандартните 15%… В Европа всички цени си включват необходимите такси, така че за едно кафе или бира да искат да избирам 10, 15, 20 или още с карта, не ми се вижда честно. Предпочитам да е на доброволни начала, и от сърце.

# 62
Обичайно закръглям сумата и не чакам ресто. Зависи и от консумацията все пак. На сметка от 12 лв няма да оставя 8 лв отгоре, но на сметка от 42, ще закръгля на 50.
И в Истанбул почти навсякъде по заведенията когато плащаш с карта има такса сервиране.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 21:26 от мекичка*

# 63
Не съм сигурна, но мисля в ЕС има директива, според която цената, която е обявена, включва всичко. В САЩ и Канада данъците се начисляват на покупката. В Турция може би е същото.

# 64
Леле, колко много се ядосах на това видео от ФБ... Излизаха ми доста нецензурни думи от устата ми! За щастие, не съм попаднала на такъв доставчик, който да ми държи сметка защо не съм му дала бакшиш. Аз изобщо не оставям бакшиш, а до стотинка, в предвид лошото обслужване. Рядко съм оставила на доставчици или сервитьорки, но повечето пъти до стотинка.

# 65
  • София
Аз си признавам, че ще умра от срам, ако оставя до стотинка. Много пъти ми се е случвало в компания като делим сметката хората да оставят точно, а аз тайно да прибавям.

# 66
  • Другата България
А аз пък се чудя на хората, които изтъкват това, че имало такса доставка като причина да не оставят бакшиш.
Признай се, че не ти се дава, какво си търсиш някакви смешни оправдания, таксата доставка винаги е включена в менюто на заведенията, които предлагат храна за вкъщи. Дори при определена сума, над нея, доставката е безплатна. Аман от нелепици!
Същото и това с “лудите пари на ресторантьорите“. Заплатите на някои доставчици са смешни, на много места са млади хора, амакактакащеоставимдва лева /примерно/ на това дете /защото повечето са на възрастта, че и по-млади от сина ми/, да си му дава шефа! Ама ха!
Тъжна история.

# 67
Заплатите са като в повечето сектори, наистина не са толкова драматично ниски. Минус е, че рядко има осигуровки.

# 68
  • Другата България
Може в големите градове да не са “драматично ниски“.
При нас са направо комично недостатъчни.
И да, няма осигуровки.
В крайна сметка всеки сам си преценЯ, мен ме дразни лицемерието.

# 69
И в малкия град магазинерката 10 пъти повече ли взима от доставчика?

# 70
  • Пловдив
Нищо тъжно и недостойно не виждам в това, да си плащаш колкото ти е поискано. Това е същината на търговията с клиенти.
Гнусно ми е да се очаква да "се сещаш" и да подаваш.

# 71
Аз съм човек, който няма кеш в себе си от години.Колкото пише в менюто-толкава си плащам
Живея в чужбина и заведенията, които посещавам са на принципа-дават ти маса, разглеждаш менюто и спокойно отиваш да си поръчаш на бара, напитките се дават веднага,  няма нервни клиенти да махат за сервитьор/ка и да го/я разиграват цяла вечер
И бакшиши никой не очаква.Всичко се плаща с карти
Отдавна на много места включително и градският транспорт няма опция за плащане кеш.
Този наглец се надявам да си поработи върху отношението с хората и тона.
В България всеки те гледа в ръцете, аман

# 72
  • Другата България
Нямам наблюдения над всички малки градове и заплатите на магазинери и доставчици, коментирам тези, които познавам, и то не от всички заведения, предлагащи храна за вкъщи. Масово се използват млади хора, дори ученици през летните ваканции, навършили 18 години и имащи СУМПС. За да не им плащат осигуровки.
Другата практика е/беше пенсионери с лични автомобили, но това вече не е актуално. Също заради осигуровките.

Сетих се на друго място, където оставям бакшиш пак поради същата причина.
На автомивката, от която съм доволна, и на която също през летния сезон работят много ученици.
Толкова се стараят децата, че с кеф им оставям отгоре.

Иначе, по принцип, по темата - и за мен бакшишът е комплимент, не задължение.
Оставям и давам само когато съм доволна от обслужването. Дори когато плащам с карта, както каза Дяволо, оставям кеш.

# 73
  • По света и у нас
Ето я моята тема!

При нас бакшишите са станали ужасни - по 25% минимум, и то за направено кафе на крак...даже в магазина за самообскужване им.

Преди давах бакшиш защото и работех, обаче сега вече съм по- обрана и давам по малки суми или пък не давам.
Търговците яко наглеят. При нас можеш да си сложиш бакшиша на картата, затова няма управдание за недаването.

Както и да е, решила съм да давам 15% за ресторант, за доставки и това е.
За доставка бих дала защото са ми спестили ходенето или носенето. Но за кафенце на крак - извинете това е абсурдно!
За масажи, маски и маникюри - ще започна да оставям все по-малко примерно 10% и то само ако мисля да се върна при техника.

По-голям бакшиш оставям на приятели и на хора които са ми приятни.

# 74
Най-забавното нещо е, че явно има хора които оставят бакшиши в зависимост от това колко им харесва физиономията на келнера. Няма такъв майтап

Общи условия

Активация на акаунт