Краят на бакшишите

• 24 237
  • 627
  •   1
Отговори
# 75
  • USA
Ежедневно поръчвам с Глово, но имам Прайм. Винаги оставям 5% бакшиш и винаги плащам с карта. Дори не знам дали те реално виждат дали имат оставен бакшиш или не, но до сега никой не се е отнасял зле с мен. При положение, че често поръчвам от супермаркети и сметката ми е около 100лв, не ми пречи да оставя 5лв. Въпроса е, че аз де факто не плащам доставка заради Прайм-а, а предпочитам да ги оставя за доставчика. Въпреки това, ако някой реагира така, наистина бих била силно разочарована.

# 76
  • София /Абсурдистан
И аз оставям. Особено пък ако на работа са се впрегнали дечурлига.

# 77
Най-забавното нещо е, че явно има хора които оставят бакшиши в зависимост от това колко им харесва физиономията на келнера. Няма такъв майтап

Преди доста години бяхме в семеен ресторант с разширеното семейство на съпруга ми. Сервитьорът - симпатичен, млад мъж, Лио се зовеше, беше толкова несръчен, че вечерта беше много забавна - беше буквално като мини комедийно шоу. Всеки път, при опит да донесе нещо, той се спъваше и го събаряше на земята. Умряхме от смях!  Толкова ни впечатли, че вече 15 години му помним името!

Преди месец бяхме на вечеря на корабче. С мъжа ми и приятели. Сервитьора беше млад и симпатичен, но не очаквах, че когато прояви желание да ме снима с коктейла ми, ще си направи селфи на моя телефон. За информация, едва ли имаше 25, а аз имам дъщеря на 23. И бях с мъжа си. Едва ли е имал намерение да ме сваля, обаче аз си по флиртувах с него. Беше много забавно! Естествено, че му оставихме приличен бакшиш.
Та понякога се оставя бакшиш според физиономията на келнера; в моя случай буквално!

# 78
  • Beyond the stars
А аз пък се чудя на хората, които изтъкват това, че имало такса доставка като причина да не оставят бакшиш.
Признай се, че не ти се дава, какво си търсиш някакви смешни оправдания, таксата доставка винаги е включена в менюто на заведенията, които предлагат храна за вкъщи. Дори при определена сума, над нея, доставката е безплатна. Аман от нелепици!
Същото и това с “лудите пари на ресторантьорите“. Заплатите на някои доставчици са смешни, на много места са млади хора, амакактакащеоставимдва лева /примерно/ на това дете /защото повечето са на възрастта, че и по-млади от сина ми/, да си му дава шефа! Ама ха!
Тъжна история.

Обърках се защо причината е опрвдание и обратното. Елементарна математика е - при 5лв доставка, с 5лв бакшиш, вечерята ми се оскъпява с 10лв. Ми не желая, толкоз.

А не мисля, че бакшишът е социален инструмент за изправяне на несправедливости и откровени измамами на работодатели (като осигуровките).
Рядко не оставям, ама пък да ме карат да се чувствам длъжна или поведението да е като във видеото, е меко казано нагло.

# 79
Бакшиши доброволно не оставям. Смятам, че плащайки за доставка толкова колкото са ми поискали, съм изпълнила моята част от сделката. Аз лично никого не съм карала да се хваща на ниско платена работа, без осигуровки, с дълги смени и прочие... Също така смятам, че по-голямата част от работата я е свършил готвачът, но дали сервитьорът и доставчикът ще разделят бакшиша с него? Съмнявам се.

До скоро поръчвах от едно заведение с чудесно обедно меню, плащаше се кеш при доставка. Доставчикът е едно младо момче, което никога не връщаше ресто. Сори, ама доста нагъл ми дойде последният опит да прибере почти 10 лв бакшиш за сметка от 21 лв. Така че и това заведение ще го пропускам вече докато не си купят мобилен терминал. Заплащането на служителите трябва да идва от работодателите им. Аман от фаворизиране на ниско- или направо неквалифицирани работници за сметка на висококвалифицираните. Обидно е, че с тези бакшиши един куриер си докарва на месец сигурно повече от лекар.

# 80
  • SF
Винаги оставям бакшиш - 8-10 процента или до кръгла сума. Примерно, ако сметката е 55 лева, оставяме 60. Ако има разни монети от 1-2 лева, не ги взимаме и може да се съберат 62-63 лева.
Обаче обслужването не е добро. Не се спазват правила, хигиена... Но пък ходя по ресторанти, няма как. Ако не искаме да се събираме по домове и някой да прекарва половин ден в готвене и сервиране, както беше прието в детството ми. У нас постоянно гости и постоянно някой влачи торбите, готви и мие.

# 81
За мен са приключили отдавна. Никога не съм оставял често бакшиши, по-скоро е изключение, примерно в 20-25% от случаите, без значение къде съм и колко пари е сметката.
В случаите, в които съм оставял, не съм се водил от никакви проценти, това е любимото на българина, за всяко нещо има процент, бакшиш, кола, имот, часовник и т.н.
Не мога да разбера хора, които се инересуват живо, колко била заплатата на сервитьора или доставчика, ами ако им е малко, ще сменят професията.
Като дават за доставка на пица, давате ли за доставка на пакет, с спиди, dhl или fedex? Май не.
Все ми е едно, кой какво и кога оставя, но най-много ме дразни, когато някои хора започнат да обясняват, че едва ли не трябва да оставя и аз, по закон!
Тази тъпотия с бакшишите върви от САЩ, ама там на 8-10% са недоволни, даже сърдити.

# 82
Не ми харесва да се дават бакшиши на келнери/сервитьорки които ви харсват. Или на всички или на никой. Иначе - дискриминация. Не мисля, че професията, или обслужването като цяло, трябва да се цени по този начин. Трябва да си готина мадама която не се срами да носи къси поли когато сервира за дебелите бакшиши - пълни глупости

# 83
  • София
В Япония е обидно да се оставя бакшиш. Не че ще ги стигнем скоро японците.

# 84
В Япония е обидно да се оставя бакшиш. Не че ще ги стигнем скоро японците.
По-скоро никога. По никой показател.

# 85
  • София
И дано не ги стигаме, че има много подводни камъни при тях.

# 86
Като чета обяви за екскурзии, много пъти съм срещала по, примерно 1 евро  на ден от пътник, за шофьора на автобуса и за екскурзовода.  Задължително!  Пояснението е "това прави добро впечатление" Smiley
Признавам, този рекет ме вбесява.

# 87
И дано не ги стигаме, че има много подводни камъни при тях.
Въпрос на гледна точка. Аз лично ги предпочитам в пъти повече пред южняшкия/балкански манталитет. Не че си налагам мнението, само споделям.

# 88
  • София
Каква дискриминация, съвсем нормално е да прецениш дали да дадеш бакшиш спрямо това какво е отношението на  сервитьора.
 Ние като сме си в София вече изключително рядко сядаме по заведения, но наскоро бяхме на пица с дъщеря ми. Сервитьорката не беше българка, справяше се, но и беше трудно, сметката закъсня много, имаше и разни други дребни проблеми, но беше любезна и усмихната през цялото време, оставихме бакшиш. Не е нужно да са перфектни, но все пак трябва да има някакво нормално отношение към клиента.

# 89
Дискриминация е защото по тази логика един определен типаж ще взема повече пари от другите. Знам. че логиката тук е да не стават сервитьори ако нямат приветлив и "слънчев" вид, но пак го смятам за глупост. Трябва да бъдат еднакво оценени ако си вършат работата, а ако не - да бъдат уволнени. Това е

Общи условия

Активация на акаунт