Краят на бакшишите

• 24 266
  • 627
  •   1
Отговори
# 90
  • София
И дано не ги стигаме, че има много подводни камъни при тях.
Въпрос на гледна точка. Аз лично ги предпочитам в пъти повече пред южняшкия/балкански манталитет. Не че си налагам мнението, само споделям.
За мен отношението към жените е сериозен проблем.

# 91
  • София
Никога не гледам външния вид, но това, че ПО ПРИНЦИП давам бакшиш не значи, че бих дала на всеки.

# 92
Само човек, който не е бил в ролята на сервитьор или друг обслужващ персонал, може да говори с такова презрение към тези хора и професията им. Във всеки бранш има хора и хора... Всяка професия, чрез която си изкарваш парите с труд, е достойна. Няма нужда да ги сравняваме на лекари и доставчици. Щом обществото се нуждае от услугата, значи и хората в тази сфера са необходими. Много от работещите се издържат по този начин, докато учат. Да работиш с превзети клиенти като повечето от вас, хич не е лесно...
В някои заведения си делят бакшиша.
Аз лично винаги оставям бакшиш или ще я закръгля, ако не е много голяма.
В България бакшишът винаги е бил доброволен акт и не виждам защо има засегнати. Никой не ви кара да давате, щом не желаете.
И лекарите, които постоянно се цитират, взимат доста пари. Само сестри и млади специализанти не взимат достатъчно. Повечето доказали се специалисти в областта на медицината и личните лекари получават много над средното ниво, някой са изключително богати, което в никакъв случай не означава, че не са заслужени. Напротив, трудът им е изключително ценен, но и сред тях има лекари и лекари!
Помня едни много тежки времена, когато всички вземаха изключително малко пари и много лекари бяха принудени да работят, като таксиметрови шофьори, за да оцеляват. Вярвам, че не са отказвали бакшиша си, когато са им давали. Знае ли човек, днешният сервитьор, може утре да е адвокат, архитект или представител на някоя друга многоуважавана професия.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 12:17 от wiwala75

# 93
Не е по темата, но не виждам нищо чак толкова лошо в отношението към жените в Япония. В България например (поне при по-старите поколения) има пренебрежително отношение, което на мен лично въобще не ми допада. Жената не е човек общо взето. Масово български мъже открито и силно се възмущават от успели в работата си жени, да кажем. Също срещам грозно по мое мнение отношение от жени към жени - жената трябва да си знае мястото, да кротува и да мълчи. Пак повтарям, не е по темата, за което се извинявам.

# 94
Оставям бакшиш в ресторанти, ако обслужването е било добро. При доставка до дома с начислена такса доставка не оставям бакшиш, най-много да закръгля до кръгъл лев, ако плащам в брой.
Признавам, че в годините е имало случаи, в които ми е ставало криво при разговори с познати сервитьори. Обясняват ми как заплатата им не е кой знае какво, да кажем 1000-1200 лева чисто, но от бакшиш си докарва поне по 100 на вечер т.е. още 2000-2500 лв отгоре (и това преди 4-5 години). И се питам в такива моменти, аз що учих 10 години, като и с нулева квалификация може да си докарваш съвсем прилични доходи?
Професията не е за всеки, аз съм била сервитьорка летните ваканции в гимназията и откровено е професия, която ненавиждам - затова и се старая винаги да се отнасям добре и с уважение, когато съм клиент.

# 95
  • Out of the Mix
Избирателно подхождам и според заслуги, отношение, професионализъм.

Правилата аз ги определям и създавам.

Изобщо не ме интересува колко процента е прието да се оставя.

У наше село проблемите са основно два - в 95% от случаите липса на адекватно обслужаване и лошо качество на продуктите.

Слагаме в уравнението и мързел, нежелание.

Това лято бях на 2 хубави ресторанта по Черноморието, където бих се върнал, и имам избор при повод къде да отида, заведа и т.н.

Мениджърката лично се ангажира, комплименти, тарами, дегустация на вина.
С удоволствие оставих.

Ако не съм доволен закръглям и пожелавам хубав ден.

Ако съм доволен 5-10 лв. достатъчно.

Като са щъкащи пчелички и се вижда ищаха, отново мотивирам.

На Рожден ден, повод, и когато ми се оправдаят очакванията, може и повече според зависи.

На доставчици стотинка не оставям.
Дори вече не поръчвам до адрес, а до офис, защото ми е писнало да се съобразявам с накадърниците от Спиди и Еконт, и ходя през деня, когато ми е удобно.
Разопакова се пред мен, взимам си стоката, и пожелавам хубав ден.

Пица за вкъщи не поръчвам, много рядко, 1 път в годината.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 10:38 от Revoker

# 96
Аз съм работила в заведение, като по-малка, точно по тази причина не търпя криви хора, които не могат да си вършат работата. Да работиш с клиенти е трудна и гадна работа, трябва да си перде и над нещата, отдавна съм разбрала, че аз не мога, затова и не се бутам. Като не ти се отдава една работа, не е нужно и клиентите да страдат.

# 97
  • Out of the Mix
Сави, "удава".
Отдаваш се на мъжа си. Wink

# 98
Ще се съглася. Grinning

# 99
Това с бакшишите вече излиза извън пътя. На фирмени събития, където са изсипани хиляди левове, сложили буркан за бакшиши, на тия, дето ти наливат питие. В автобуса - да сме "благодаряли" на шофьора. Ми да взема и аз на бюрото да си сложа един буркан, да ми благодарят и на мен.

# 100
  • София
Ето нагледно една обява за доставчик точно в доминос - https://www.jobs.bg/job/8071719

Заплата от 1800 до 2400 BGN (Бруто)

Ниско или високо платени - спрямо труда и условията ,всеки си преценява.

Цитат
В България бакшишът винаги е бил доброволен акт и не виждам защо има засегнати. Никой не ви кара да давате, щом не желаете.

wiwala75  - Това не е вярно , защото  темата е на база видеото с доставчика от Доминос, който абослютно КАРА клиента да даде бакшиш , защото не вятъра му носи пицата. За мен темата не е давате или не бакшиш - темата е за въпросното видео и отношението на доставчика.

Дали някой е попадал на изявление от пицарията,след като гръмна видеото ?

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 11:25 от paranoir

# 101
Ми, не го правете, щом не Ви идва отвътре! Защо е нужно да звучите така ядосано... Ако Ви налагат насила да го правите ще Ви разбера, но това е пожелание на клиента. Даже ми странна темата изобщо... Толкова нововъведение са налагат задължително, тях не ги обсъждаме с такава настървеност, колкото някакъв си бакшиш, който можеш да не оставиш и единственото, което може да отнесеш е някоя п....ня на ум.

# 102
  • София
В клипа от първи пост става въпрос за опит за насила изпросен бакшиш.

# 103
Точно просенето и натякването е неприятно. В 99% от случаите давам бакшиш, но при подобна просия, или дори да ме карат да се чувствам неудобно, аз лично запъвам краката.

# 104
В клипа от първи пост става въпрос за опит за насила изпросен бакшиш.

И предполагам в момента си търси друга работа след тази изцепка и никога повече няма да посмее да се държи така. Мисля, че точно той си е научил урока.

Общи условия

Активация на акаунт