Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 12

• 52 125
  • 750
  •   1
Отговори
# 240
Малкия е много лакум и каквото и да му дадеш ще направи всичко възможно в рамките на 20 минути да го изяде, а ако не успее прави лека почивка като оглежда и след 5 минути отново започва тъй лакумо да яде. Може би това идва Пт факта, че преди това е ял пюрета и е ял бързо и всичко.

# 241
Направо ти споделям едно мое примерно седмично меню:

ПонеделникВторникСрядаЧетвъртъкПетък
ЗакускаМъфини с тиква; кисело мляко; нарМъфини с тиква; кисело мляко; кивиКаша; Лимонови биксвитки без захарЦаревични мъфини; крушаЦаревични мъфини; ябълка
Обяд и вечеряКюфтета; броколи на пара; нарСьомга на тиган; задушени зеленчуци; кивиПаста с авокадо и чери домати; бананЗапеканка с елда и спанак; домати; маслиниМусака с праз и кайма; зелени салатки

Закуската се повтаря на следващия ден, но нямам възможност всеки ден да правя и да е различна, но компенсирам с гарнитурата - гледам винаги да има разнообразни плодове и зеленчуци.
За вечеря давам същото като на обяд.
Следобената закуска обикновено е плод или кърма или някакви гризини.

Страхотно меню! Каква е рецептата за мъфините с тиква и царевичните и лимоновите бисквитки?
Имам 2 чудения. Едното е следното. Виждала съм рецепта за бебе с 3 жълтъка. Ако в началото жълтък трябва да се дава по четвъртинка, 3 яйца няма ли да е страшно много? И другото, че при звб няма никакви ограничения за храна, която да се дава. Защо при пюретата трябва да се дава няколко дена по-малко а при звб не? Нали все става въпрос за едни и същи храни.

# 242
Какво значи трябва? Каква е логиката зад четвъртинките? Каква е логиката зад грамажите? Ето тука са Ви отговорите.

# 243
Не Ви разбрах (и допускам, че и Вие не знаете какво искате да кажете).

# 244
И избягвам аз лично млечните до към 9-10 месечна възраст.

Може ли да кажете защо? Просто ми е интересно, тъй като и аз не съм сигурна кога е о.к да се дават млечни. Наскоро говорих с един педиатър и той каза, че по най-новите изследвания, прасно и кисело мляко е добре да се дават чак към годинката, заради диабета мисля. Моето дете е на 8+ и дадох сирене и извара.

# 245
Не Ви разбрах (и допускам, че и Вие не знаете какво искате да кажете).
Е щом така допускате Grinning
Храненето е физиологичен процес, който би следвало да се води от детето по принцип (както всички други процеси, отнасящи се до тялото му в тоя смисъл, прохождане, приучване към гърне, проговаряне). Този метод следва именно този принцип - детето определя кога е готово, какво ще избере от дадения му избор на храни и колко ще изяде, какво трябва не се определя от някой педиатър написал схема през 1965 г., а от детето. Ако търсите трябва, грамажи, четвъртинки и шестинки, това захранване не е за Вас, защото контролът е в детето. Няма да знаете колко изяжда, детето ще мачка, играе, хвърля и яде между другото, някои деца опитват предимно, други пък имат изключителен апетит и ще си искат още и двете неща са ок. По звб цяло яйце се дава след 6ти месец, тъй че ако някой спазва донякъде някаква схема е по-скоро в решение дали да даде цялото яйце бъркано или омлет или сварено/ или пък даде през печиво първо и след това в тоя вид.
Двата вида захранване са принципно различни, няма допирателни, не ги търсете, ако се интересувате защо се дават четвъртинки, сигурна съм ,че педиатърът, който препоръчва схемата е човека за питане, не звб темата. Вероятно ще е обяснение тип яйцето е силен алерген. Но не жълтъкът алергизира, а белтъкът, защото съдържа няколко различни протеина и никъде по света няма четвъртинки, хората си захранват децата с яйце, тук си мерим жълтъка и го даваме сух и набухан в пюрета.

И избягвам аз лично млечните до към 9-10 месечна възраст.

Може ли да кажете защо? Просто ми е интересно, тъй като и аз не съм сигурна кога е о.к да се дават млечни. Наскоро говорих с един педиатър и той каза, че по най-новите изследвания, прасно и кисело мляко е добре да се дават чак към годинката, заради диабета мисля. Моето дете е на 8+ и дадох сирене и извара.
Според АПА, към 9-12 месец се препоръчват сирената/млечните прозводни, поне последно като четох. По принцип над 6 месеца да е, е ок, щото колко ще изяде, но кравия протеин е много тежък за преработка, освен това нашите сирена са солени, та моето лично съображение е това, аз първо ги давам млечните в печива и чисти вече към 9-10 месец с първото ми дете, сега ще е по-късно, защото сестра й е с по-бавно темпо. Ок си е 8 месец, аз просто имам някакво мое си съображение, вкъщи например прясното мляко е само безлактозно, имаме си атопичен дерматит всички, та така. За сметка на това с яйцето този път действам от самото начало под форма омлет Wink

# 246
Еми тъкмо реших да погледна как е по света. Испанската педиатрична асоциация разправя, че както жълтъкът така и белтъкът може да са алергени и първо да се започне айде не с четвъртинка, но с половинка. Дали в пюрето, дали в омлет, в готвено и т.н. явно свят различен. Както и да е, благодаря за гледната точка.

# 247
Alegra и аз в началото исках да следя за грамажи и порци, но по-голямото ми притеснение не е колко е изял малкия, а колко е изяло кучето😂 Повечето храна отива на мушамат, е вече не, но преди изцяло сега почти всичко. След това ако го на кърмя нмямм никаква идея колко е изял, но предполагам, че ако не е гладен няма да яде. Има дни в които сервирам картоф с заешко и краставичка-любимо, но не е гладен и не го изяжда напълно. Приятели се притесняват постояннно за това, че 3г дъщеря не иска да яде някой път, а моята гледн точка е, че тя просто не е гладна, а това е и гледната точка на ЗВБ, няма значения колко яде и какво яде с две думи. Няма схема, в началото няма и логика, но после е лесно. За храненето аз лично си водя записки и знам горе-долу какво е опитал поне. Случвало ми се е да яде повече от 2 нови храни на веднъж.

Little cactus 🌵  За млечните и аз го знам това, но сега сме на 7++ и вече яде сирене(аз лично си го обезсолявам) и скоро извара.

# 248
Както нямате водомер на гърдите си, за да видите колкп изцоква бебето, така и няма как да сложите кантар в устата му, за да претеглите какво яде то. Вашата задача е да създатете безопасна среда, да решите какво ще сложите на масата и къде ще се храни детето, то само ще реши дали и колко да яде.

# 249
Този метод просто не е за всички.
Колкото до алергиите, или си алергичен, или не. Да значение има и количеството, но в крайна сметка, колко да изяде едно бебе, ако не го тъпчеш с лъжицата?
И четвъртинка да дадеш и цял, вероятно изяденото количество в началото ще е колкото троха и в двата случая, другото на пода.

# 250
Може да не е за всички родители, но е най-доброто за всички бебета (вероятно с малки медицински основателни изключения). Така че според мен е редно родителите да се информират, да потиснат желанието си да контролират всеки влизащ и излизащ грам и да направят най-доброто за детето си според най-съвременнитв педиатрични препоръки.

# 251
Съгласна съм, че е прекрасен метод, подходящ и даже най-добрия за всички бебета(а за тези с кучета р най-добрия начин да не даваш пари за гранули, храниш бебето, храниш и кучето🤣)

# 252
Страхотно меню! Каква е рецептата за мъфините с тиква и царевичните и лимоновите бисквитки?

Здравей! Ето рецептите:
Мъфини с тиква - Аз я модифицирах, като сложих 2 лъжици сироп от агаве вместо захар, а орехите ги смлях финно, да няма големи парченца.
https://www.cooks-and-bakes.com/vid-yastie/deserti/mfini/tikveni-mfini-s-orehi
Царевични мъфини
https://www.niesmama.com/ароматни-царевични-мъфини
Лимонови бисквити - направих ги без глазурата, а като престоят един ден стават още по-вкусни
https://www.dessertsvalley.com/post/%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8

Имам няколко въпроса към съвместно хапващите:
1. С темпото на детето ли ядете или с вашето? Какво правите, ако приключите преди него или обратното?
2. Какво правите, ако няма еднаква храна за всички? (напр. оставили сте нещо хубаво за детето, а за вас има филия с пастет)
3. Как процедирате с тантрумите по време на ядене (говоря за истински такива, а не за малко кривотия)?

# 253

Здравей! Ето рецептите:
Мъфини с тиква - Аз я модифицирах, като сложих 2 лъжици сироп от агаве вместо захар, а орехите ги смлях финно, да няма големи парченца.
https://www.cooks-and-bakes.com/vid-yastie/deserti/mfini/tikveni-mfini-s-orehi
Царевични мъфини
https://www.niesmama.com/ароматни-царевични-мъфини
Лимонови бисквити - направих ги без глазурата, а като престоят един ден стават още по-вкусни
https://www.dessertsvalley.com/post/%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8

Имам няколко въпроса към съвместно хапващите:
1. С темпото на детето ли ядете или с вашето? Какво правите, ако приключите преди него или обратното?
2. Какво правите, ако няма еднаква храна за всички? (напр. оставили сте нещо хубаво за детето, а за вас има филия с пастет)
3. Как процедирате с тантрумите по време на ядене (говоря за истински такива, а не за малко кривотия)?

Ние си ядем с нашето темпо и като свършим ставаме, а з докато оправя масата малкия се наяжда. Един път се е случвало малкия да се найде преди нас и го сложих на земята да си играе докато се наядем.

Попринцип ако няма една и съща храна за нас просто му я давам и давам да опита и ит нашата филийка.

# 254
Здравейте!

Няколко въпроса за захранване на 7-месечно бебе мога ли да задам:

1) Напоследък няма апетит за храна. Седи затворена тази уста и не иска пюрета, а парченца храна само близва и играе с тях. Да го оставя ли известно време или да продължавам всеки ден?

2) Засега пробвах само за обяд с твърда храна, напоследък и сутрин, но се случва, каквото описах в 1). Има ли смисъл да се опитвам да въвеждам второ хранене при този случай? Не мога да уцеля подходящо време явно, та пробвам различно време през деня; или му се спи, или се разсейва…
Останала съм с впечатлението, че вече “трябва” да е минимум на едно хранене.

Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт