Обсъждане на имотни обяви-19

• 27 896
  • 833
  •   1
Отговори
# 450
И аз го забелязах това чудо.
Нямам идея как са го разрешили.

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 10:16 от Анонимен

# 451
Да ви кажа аз на мястото на собственика на къщата не бих разрешила такова нещо над покрива си. Да не говорим какво се случва, ако реша да си дам парцела заедно с къщата за строеж, както е направил съседът им. Макар че ако са взели солиден кеш, ама много солиден, компенсиращ липсата на възможност за даване на имота срещу обезщетение, тогава да.

# 452
Смеете се и злорадствате като хора от други квартали на София протестират и се възмущават срещу безумните застроявания, но не отчитате факта, че лошите практики бързо се разпространяват. Това нещо ще започва все повече и повече да се усеща и в "уредените" софийски квартали. Помнете ми думата.

Иначе относно въпросният строеж на снимките - не е ясно кой всъщност е виновен за това. Може пък къщата да е влязла в част от съседния парцел, но да има някаква търпимост и заради това да са измислили такова "решение".

# 453
  • София

Както и да го въртим, по-добре е било да се включат всички в строежа и да се направи един голям.
Не знам дали са били роднини собствениците на земята.

А сега се сетих и друг вариант. Разлика в геодезичните измервания.
Парцелът отдясно е навлязъл неправомерно навремето (преди 100г) и са построили къщата си в чуждия парцел.
При новия строеж са замерили, установили са, че това е тяхната земя и са се договорили да им разрешат да си остане така, при условие, че построят еркер отгоре.

Или са направили някаква промяна при земята, за да изравнят с другите парцели.

# 454
Фък, голямата разлика е, че в уредените това е изключение, а в неуредените - правило. И това няма как да се промени.

Танграта, на мен не ми е ясно това, но подозирам, че собствениците на къщата са предприели мерки, защото строежът от известно време не напредва.

# 455
Попея, нали аз точно това казвам. Въпрос на време е да стане правило и в "уредените" квартали. Защо си мислиш, че те са богопомазани?

# 456
Ето го изкопа от Гугъл мапс, още от 2015-та година.

https://www.google.bg/maps/place/%D1%83%D0%BB.+%E2%80%9E%D0%9A%D … .62h,96.05t/data=!3m6!1e1!3m4!1s58xOnhTL15hAj31P_vK3Cw!2e0!7i16384!8i8192!4m5!3m4!1s0x40aa851d6f9b8d69:0xed6e3e122c124d6b!8m2!3d42.6765028!4d23.3074271

# 457
Хайде сега, като се появи питане за "непрестижен" квартал или обява за панелка и 99% от пишещите в темата просто нищо не казват.

Аз например говоря само за квартали в София и Варна, които поне ги знам къде са, предпочитам да съм живяла в тях. В краен случай мога да кажа "позната купи там, харесва й\не й харесва това и това".

# 458
Попея, нали аз точно това казвам. Въпрос на време е да стане правило и в "уредените" квартали. Защо си мислиш, че те са богопомазани?
Не са богопомазани, а просто няма терени за строеж. Това в И Вазов е една от малкото къщи, останали в целия квартал. За разлика от МанЛи, където ливади колкото искаш, съответно възможности за магарии, колкото искаш. Веднъж разрешено, трудно става да не се разреши за следващите и няма да стане, според мен. Така че това е съдбата на МанЛи,  искаш или не. И няма как в уредените да стане правило.

Всъщност, къщите в И Вазов се броят на пръстите на 1-та ръка. Има една на забунов, срещу марвел хаус, и тази от снимката, и една хубава на Бурел, и за друга не се сещам.

Милитана, бъркаш нещо, през 2015 там си имаше къща. Минавам от там сравнително често, някъде от година, година и половина  е изкопът, а изграждането по-скоро. Ще гледаме.

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 10:33 от Анонимен

# 459
Не че нещо, но в този случай вероятно собствениците са отстъпили право на строеж, след което са ревнали, че искат да им се запази едната къща, а по сегашната регулация новата сграда задължително трябва да покрие калкана на вече изградената съседна кооперация, която засича с около 150 см. съществуващата къща на ул. М. Буботинов в съседният парцел. И се е получило това недомислие.
Показаната застройка в кадастъра е на к. 0,00. От 2-ри има право на еркер 150 см.

# 460
  • София
Такова чудо - къща, залепена за нова сграда си имахме  в любимия Дианабад от преди 20 г. Преди няколко разрушиха къщата и построиха нов блок. Това е на булеварда, непосредствено до двата високи нови строежа. Но над покрива на къщата стената на блока беше без прозорци. Стана хубаво, ново блокче. Роднина си купи апарт. там. Докато купуваше съседния парцел беше уж за безплатен паркинг. След това бързо вдигнаха новата сграда. После и Артекс се залепиха до метрото.

# 461
  • София
Защо да е задължително да се покрива калкана?
Мисля, че са се договорили. Още повече, както показваш, парцелът е един общ.
Само че, са имали презумпцията, че никога няма да строят (на мястото на 2та къща). Което никога не се знае в далечното бъдеще.

Всъщност, осигуряването на стена с прозорци е било ключово за новата сграда.
Т.е. това е било основно условие към собствениците. При договора за строеж и компенсация.
Затова и не е имало друг начин.

# 462
Не са богопомазани, а просто няма терени за строеж. Това в И Вазов е една от малкото къщи, останали в целия квартал. За разлика от МанЛи, където ливади колкото искаш, съответно възможности за магарии, колкото искаш. Веднъж разрешено, трудно става да не се разреши за следващите и няма да стане, според мен. Така че това е съдбата на МанЛи,  искаш или не. И няма как в уредените да стане правило.

Скрит текст:
Всъщност, къщите в И Вазов се броят на пръстите на 1-та ръка. Има една на забунов, срещу марвел хаус, и тази от снимката, и една хубава на Бурел, и за друга не се сещам.

Милитана, бъркаш нещо, през 2015 там си имаше къща. Минавам от там сравнително често, някъде от година, година и половина  е изкопът, а изграждането по-скоро. Ще гледаме.
Терени за строеж няма къде? В имот.бг? При добро желание такива терени дори да няма се правят - от общински терени, градинки, паркчета, междублоково пространство.

# 463
  • пустинята Гоби
Е къщи за събаряне има навсякъде реално. Само, че като са в централната градска част е малко трудно да скриеш подобни недоразумения. Там големите риби обаче правят други мизерии - за справка Славеевата къща.

# 464
Танграта, задължително е, като има и посочени изключения. Няма да копирам и чл. 13 (доста точки са)
ЗУТ
Чл. 21. (1) Начинът на застрояване в съседни урегулирани поземлени имоти е свободно или свързано застрояване.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Сградите на основното застрояване могат да се застрояват свързано само на страничните имотни граници, като калканните стени се покриват напълно. Непокриване на част от заварена калканна стена може да се допусне при условия и по ред, определени с правилата и нормативите по чл. 13, когато покриването на калканната стена води до нарушаване на други нормативи за височина и разстояния и когато се налага съобразяване с други заварени специфични дадености.
От предвидената застройка (в червено)  се вижда, че е предвидено свързано застрояване в този участък.
Може и някакви проблеми със собствеността да има не зная. Ако се е появил още някой собственик,  наследник  на собственик или  нещо подобно, който не включен в обезщетението и е стартирал обжалвания...

Общи условия

Активация на акаунт