Обсъждане на имотни обяви-19

• 27 736
  • 833
  •   1
Отговори
# 165
А така, и как така? Нали ми се обясняваше, че с тестовете вече нямало нужда от частни уроци, ако детето е в добро училище.
Кой го е казвал? Целта на изпитите след 7 клас са да се разпределят децата по бал и да се направи класиране. Това не е матура, когато се гледа дали има усвоено ниво, а състезание. С тестове или с друго, важно е да не могат всички да изкарат отличени оценки, а само 10%. И тези, които по принцип не са отличници, ходят на уроци, защото не се примиряват да са втори ешелон. Или родителите им не се примиряват. Но тогава и отличниците тръгват за да не бъдат застигнати. Това е то. И не е само у нас, навсякъде по света, където има ограничен прием има и уроци.
Ако все пак са нужни частни уроци, то тогава рейтингите на училищата не са верни, защото отразяват и знанията, придобити или НЕпридобити в училище.
И е така, и не е така. От една страна уроците добавят, но от друга страна е много важно колко добавят и дали само учат на тънкости, или наваксват с базов материал. Децата с високо базово ниво винаги са с предимство и общо взето го запазват. А в много случаи даже минават и без уроци, ако са от няколко училища и не гонят "топ ъв дъ топ" класиране.
Аз също съм на мнение, че като изключим училища в крайни квартали/маргинализирани училища (не само малцинствени), с прилична среда и на прилично ниво училище е достатъчно. Частните уроци вече са задължителни, за тези, които държат да са в топ на топ гимназиите. Абе и на тях им трябва малко ошлайфане, но малко.

# 166
  • София
Да дадеш 150 бона само за едното дете до 7-ми клас ми се струва абсурдно за средната класа.
Предпочитам държавно училище и Британика за 10к лева и да му купя един имот да си има да рентиерства.
После и за другото.

# 167
Макар и доста години по-късно (преди въвеждането на тези тестове/(простотии) в 7 клас), моето дете, учещо в много добро училище в баш центъра, в математическа паралелка, влезе в топ гимназия благодарение на частни уроци, включително по математика. Дори по неговата, все още незряла тогава преценка и оценка, без частните уроци е нямало да може да си реши задачите на изпитите в 7 клас, защото част от материала просто не са го минавали в училище.
В училището в краен квартал сигурно е било още по-зле положението, но е факт - само ученето в добро училище не е достатъчно за топ-гимназиите. За втори и трети ешалон - вероятно да.

# 168
Ще трябва да се съглася с Черна Станция и Мандаринка - доста се преекспонира тази тема за началните училища. Стига да не е някакво циганско до 7-ми клас + малко частни уроци си се избутва съвсем нормално.
Стига се и до крайности в примерите. И тук някой ще откаже да отиде на гости, ако си във Факултета. Гетата ги изключваме, говорим за нормални квартали, включително и "спалните" на София.

# 169
Мадаринка, това обясняват нагоре - едно е дали частната учителка\школата ще долее леко в полупълен съд, друго е - в празен.

# 170
Макар и доста години по-късно (преди въвеждането на тези тестове/(простотии) в 7 клас), моето дете, учещо в много добро училище в баш центъра, в математическа паралелка, влезе в топ гимназия благодарение на частни уроци, включително по математика. Дори по неговата, все още незряла тогава преценка и оценка, без частните уроци е нямало да може да си реши задачите на изпитите в 7 клас, защото част от материала просто не са го минавали в училище.
В училището в краен квартал сигурно е било още по-зле положението, но е факт - само ученето в добро училище не е достатъчно за топ-гимназиите. За втори и трети ешалон - вероятно да.

И моето ходи на уроци по БЕЛ и според нея не е имало нужда (и аз така смятам), но се презастраховахме. За паралелката, в която кандидатстваше, можеше и уроците по БЕЛ да си спести. Та понякога и от някои училища (СМГ, Света София, ПЧМГ, но и трите не са обвързани с квартал Wink) може в топ гимназия и без уроци. Ама който се цели в немската паралелка на СМГ се застрахова за всеки случай.  Това, че дават задачи, които не са учени, не е съвсем вярно. Всичко е от учен материал, но понякога е усукано и замазано и децата не могат да го идентифицират като нещо учено. Ама то е именно заради разслояването.
Иначе частните учат език на добро ниво, ама това не е кой знае какво предимство, защото на по-зряла възраст децата учат много по-бързо и наваксват и ги застигат, когато вече е нужно.

# 171
Училището е важно, но малко го преекспонирате, все пак не сме ги стигнали още западняците. Основното училище се избутва съвсем добре в нормално (не крайно или циганско) училище с малко уроци по английски и помощ по математика. В 7, и даже в 6 клас, всички ходят на уроци. Изобщо, училището у нас не е чак пък такъв фактор.
В основното училище е важна средата. Не става дума дали да се ходи на уроци или не. В добрите училища средата е коренно различна. Децата завършили добро основно училище масово продължават в добра гимназия и след това следват. Над 90, а вероятно и повече процента от децата учили в топ държавно основно учлище завършват висше. При завършилите другите училища този  процент е коренно различен.

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 14:04 от Анонимен

# 172
В основното училище е важна средата. Не става дума дали да се ходи на уроци или не. В добрите училища средата е коренно различна.

Абсолютно, но училища с добра среда в София има много, не са само топ училищата.

# 173
В основното училище е важна средата. Не става дума дали да се ходи на уроци или не. В добрите училища средата е коренно различна.

Абсолютно, но училища с добра среда в София има много, не са само топ училищата.
 Не са толкова много. Ама хич даже. Освен топ училищата има сигурно още 10-20 добри и те се намират в по-скъпите квартали. Няма добро училище в Надежда, Обеля и в много други квартали. 

И моето ходи на уроци по БЕЛ и според нея не е имало нужда (и аз така смятам), но се презастраховахме. За паралелката, в която кандидатстваше, можеше и уроците по БЕЛ да си спести. Та понякога и от някои училища (СМГ, Света София, ПЧМГ, но и трите не са обвързани с квартал Wink) може в топ гимназия и без уроци. Ама който се цели в немската паралелка на СМГ се застрахова за всеки случай.  Това, че дават задачи, които не са учени, не е съвсем вярно. Всичко е от учен материал, но понякога е усукано и замазано и децата не могат да го идентифицират като нещо учено. Ама то е именно заради разслояването.
Иначе частните учат език на добро ниво, ама това не е кой знае какво предимство, защото на по-зряла възраст децата учат много по-бързо и наваксват и ги застигат, когато вече е нужно.
Говоря за ДУ. В частните училища децата са от различни квартали, а и ЧУ струва доста пари. Не случайно натъртвам на това колко е важно човек да живее в район с хубаво ДУ. Спестените 100 бона са сериозна сума.

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 14:13 от Анонимен

# 174
В елитно училище в класа на дъщеря на моя приятелка 1/3 от децата са от Люлин, Надежда и Обеля. И някои не са ходили на уроци, а само в кварталните училища и самостоятелно са се готвили за Великото НВО след седми клас. Говорим грубо за 5-6 деца от клас.
Специално съм говорила с приятелката ми по тази тема, когато и моите деца кандидатстваха и обсъждахме допълнителните уроци.

# 175
Нормално е. И в тези квартали има хора с добро образование, възпитание и желаещи добро развитие за децата си. Разликата с добрите училища е, че само малка част от учениците в някое люлинско основно училище ще  завършат висше.

# 176
Не са толкова много. Ама хич даже. Освен топ училищата има сигурно още 10-20 добри и те се намират в по-скъпите квартали. Няма добро училище в Надежда, Обеля и в много други квартали. 

Говоря за ДУ. В частните училища децата са от различни квартали, а и ЧУ струва доста пари. Не случайно натъртвам на това колко е важно човек да живее в район с хубаво ДУ. Спестените 100 бона са сериозна сума.

Да, де, ама тук не сме обсъждали жилища в тези квартали, а в доста по-централни. В България го нямаме това разслояване на живеещите по култура и образование. На Запад богатите са и образовани, и културни. Тук обаче не е така и в скъпия квартал може да има мутри, а в по-евтините (не на майната си де) професори и културтрегери. Затова и средата в училищата не е вързана толкова здраво към цените в кварталите. Само в родния ми квартал добри училища са и 6-о, и 7-о, и 127-о, и 144-0 или 44-о  пък беше оттатък "Витоша".

СМГ не е частно, а другите ги дадох за пълнота, както казвах от кое училище се влиза и без уроци. Ако бях написала само СМГ щяха да ме обвинят в пристрастие Simple Smile

# 177
Та понякога и от някои училища (СМГ, Света София, ПЧМГ, но и трите не са обвързани с квартал Wink) може в топ гимназия и без уроци.
Това, че дават задачи, които не са учени, не е съвсем вярно. Всичко е от учен материал, но понякога е усукано и замазано

Паралелките от 5 клас в СМГ ги изключваме от уравнението, те са специални. Другите какво и как учат - не знам.
Говоря за обикновено училище, не специално някакво. Та в такова училище в баш центъра, но водещо се като много добро по онова време, част от материала по математика за изпитите не го бяха минавали, това в математическа паралелка. Имах удоволствието да не се занимавам да помагам на детето да учи, така че разчитам изцяло на неговите думи. По математика беше в група от 5-6 деца на частни уроци, сигурна съм, че не всички са били на едно изходно ниво в началото, но учителката на частно се е постарала да изравни нивата - т.е. на едни е обяснявала повече, на други - по-малко, на едни е давала по-малко задачи за домашно, на други - повече.
Виж, за изпита по български вече тотално грешиш - учителката по български в "елитното" училище, още след класното първия срок, рязко почна да "боледува", че и тя семейство храни с частни уроци. Децата редуваха свободни часове с часове с различни заместващи учителки. Резултатът е, че авторът и произведението, които се паднаха на изпита, въобще не ги бяха стигнали, камо ли минали дори на вентилатор в училище.

Чуждият език за мен не е някакво специално знание, можеш да го научиш и преди, и след училище, ако имаш желание. Не е ядрена физика все пак.

Да, съгласна съм, че доброто училище дава по-скоро конкурентна среда, повече среда отколкото знания. Под конкурентна среда имам предвид точно съученици с желанието да продължат да учат в специализирани гимназии, а след това и виШу.

Добро, поне да е прилично училище до 7 клас е достатъчно за осигуряването на прилична среда и основа на знанията поне на средно ниво. Нататък са частните уроци.

# 178
Аз съм принципно с твърденията за евтините ремонти.
Да добавя към горните сметки и 5000лв за нова ел инсталация.
Старата, бабата така или иначе я е прегорила. Не се знае изолацията дали навсякъде е запазена в стените.
2000лв за ново ВИК.
10000лв на Мандаринка, не знам до колко ще влизат дограмите.
Не я виждам тая работа. Според мен без дограмите ще почти толкова. Аз също изривах с майстори половин апартамент до тухла и няма нищо общо с това, да довършваш нов апартамент ново строителство.
За дограми не мога да дам точна цена. Но според мен ще е с 5к отгоре сметката.
Т.е. 15к ще е къртене до тухла, мазане, циментови замазки и дограми.
5к ЕЛ
2к ВИК
22к без баня, без плочки
А плочките в банята за колко пари се къртят, нямам идея. И не искам да имам. Simple Smile
Вие ако нямате 145, а искате да купувате гробницата за 120 единственото е да сте вие майстори и да правите всичко ОТ-ДО.
И ел, и вик, и мазилки и шпакловки и плочки.
За боята, ясно. Да кажем, че ще можете.
25 к Евра да не ви отидат само материалите. Без труда.
Не знаете с какво се захващате.

Сега се сетих, че ще имате къртене на стени, зидане на нови стени, тухли, нови врати.
Амиии, още 2к лева за вратите и още 2к лева за зидането и тухлите. Без мазилката, нея я смятахме по-нагоре.
+4-6 месеца хотел, докато вървят ремонтите.
Около 20-25 000 ЛЕВА ще е без обзавеждане, но с готова баня, ел, ВиК, врати, бутане на стена и т.н. Това е баня подготвяна за малко разширяване. Нямам снимка “след”, но стана като на рендера. Предимството на апартамента в Яворов е, че ще стане много добър тристаен. След ремнта ще струва много повече. Няма юг, но е с добра осветеност и отстояния.  . .

Да, де, ама тук не сме обсъждали жилища в тези квартали, а в доста по-централни. В България го нямаме това разслояване на живеещите по култура и образование. На Запад богатите са и образовани, и културни. Тук обаче не е така и в скъпия квартал може да има мутри, а в по-евтините (не на майната си де) професори и културтрегери. Затова и средата в училищата не е вързана толкова здраво към цените в кварталите. Само в родния ми квартал добри училища са и 6-о, и 7-о, и 127-о, и 144-0 или 44-о  пък беше оттатък "Витоша".

СМГ не е частно, а другите ги дадох за пълнота, както казвах от кое училище се влиза и без уроци. Ако бях написала само СМГ щяха да ме обвинят в пристрастие Simple Smile
. 41-во е училището след Витошка. Всички изброени от теб училища са добри и се намират в супер скъп квартал. Само потвърждаваш казаното от мен.

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 17:34 от Анонимен

# 179
  • София
Нико извади тежката артилерия - снимки преди/след. Simple Smile

Аз продължавам да съм ЗА апартамента в Яворов, пък нека е партенка и реклама.
Ремонтът ще е скъп, изобщо не го отричам, но цената на жилището ще скочи страшно след това.

И добавям 133-то в списъка с добрите училища в квартала. Средата не се замества с никакви частни уроци.

Но всеки е свободен да си запише детето, където сметне за добре.

Общи условия

Активация на акаунт