Обсъждане на имотни обяви-19

• 27 860
  • 833
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Жалко, значи ще купуват скъпо...

# 526
Конкретно за Красно село за 800 лв. до пазара се наемаха доста по-читави жилища - и като обзавеждане, и като всичко. Преди Ковид, т.е. точно преди метрото. Този от обявата и 700 няма да вземе.

# 527
  • София
Метрото е колосален параметър.
В Канада гробници на по 100 години, блокове от дъски и картон, разпадащи се вървят на съвсем пазарни наеми, само защото са до метро.

# 528
Факт, но пускането му беше обявено за след месеци и всички тръпнеха в очакване, така че няма как да вдигне тепърва наем в случая.

# 529
Това можеш ли да го разпишеш на лист?
Толкова доход от заплати извън наемите, толкова заем от банката, толкова вноски на месец, толкова наем от заети апартаменти?
Не разбрах това въпрос към мен ли е?

# 530
Нико, само не разбрах, защо трябва да има блок на мястото и на двете къщи? Имаш парцел (два обединени) с определена квадратура. Имаш съответните изисквания за плътност на застрояване и озеленяване. Очевидно застроеното петно на къщата + сградата ги превишават.
Ако имаше друга сграда на мястото на къщата, пак нямаше да се вместват в сътоветните коефициенти на застрояване.
Очевидно не се превишават. Ти знаеш ли точно за това място (ъглов парцел в централната част на столицата) какви са коефицентите?
Смятах, че е очевидно, но добре. Обяснявам за теб и Попея.

Първо, от кадастъра - този имот е с предназначение за ниско застрояване - кота корниз до 10 метра.
Второ, от iSofmap се вижда, че парцелът попада в зона Ж.К. според общия устройствен план, където пък по наредба  максималната плътност на застрояване е 40%, минимална плътност на озеленяване е 40%, Кинт е максимално до 3.

Въртете го, сучете го с Попея, обаче е очевадно, че е в разрез с изискванията и някой от контролния орган си е затворил очите. Също както ти си ги затваряш, че половината парцел не бил застроен, защото къщата била само на 2 етажа. Смях.
Всичко друго освен тези официални данни е вече смяна на предназначението, за което вече го говорихме миналата тема.

# 531
  • София
Това можеш ли да го разпишеш на лист?
Толкова доход от заплати извън наемите, толкова заем от банката, толкова вноски на месец, толкова наем от заети апартаменти?
Не разбрах това въпрос към мен ли е?
Разбира се!
Ако човек предполага нещо, нормално е да го помисли в числа.
Примерно ето примерна:
4444 лв заплата,
666лв вноска за 1 апартамент, излиза 15% от заплатата
2000лв вноска за 3 апартамента, излизат 45% от заплатата.
Моя 3ст е със 580лв ипотека, купен преди 3 години.
Значи около 1000лв наем, ако е 3ст.
Имаме 2 от 3 заети апартамента, това са 2000лв на месец.
Т.е.
всеки месец имаме
+4444
-2000
+2000
Тотал +4444лв

Въпросът е, без да броим резервите, които човек има, кога ще бъде принуден да разпродава, заради фалит?

# 532
Ето ти нещо по-реалистично. Simple Smile
4000лв семеен доход. Три апартамента самоизплащащи се за 20 години (около 650лв на месец всеки). Месечни разходи на семейството 3500лв. Примерът е реален, не хипотетичен.
Колко време ще издържат да са на нулата, за да запазят и трите апартамента?
Ти нямаш семейство (не го казвам с лошо чувство) и мисленето ти не е като на повечето хора над 30г.

# 533
  • София
Значи живеят в единия, и другите 2 са празни?
Празни от колко време, година? И колко още ще са празни, година?
Значи в тия вноски влиза и собственото жилище.
И имат в локдауна 3500лв разход, без да включваме жилищната част?
И ще фалират, ще разпродадат апартаментите си, защото не могат да спрат да харчат за ядене и екскурзии по 3500лв на месец?
И работят само за по 2000лв всеки, но са решили да купят на изплащане 3 апартамента?
И са отишли в банката за кредит, казали са, ми ние имаме общо 4к доход, 3.5к разход, и банката казва, ОКЕЙ, ето ви тука един кредит за 200к евра, за 2000лв вноска.
А да си чувала, че банката отпуска кредити само до 60% от НЕТНИЯ ти доход, след месечни разходи? Wink

# 534
Фък, изобщо не ми е работа да ровя дали е в нарушение или не. Сигнализирал е някой, проверили са, няма нарушение.  Там до него има нова, за която е залепен на калкан, 6+ етажа, изравнен е с нея. Отсреща цялата редица са 6 етажни стари, пак над 10 м. Няма логика този имот да е с по-ниско предвидено застрояване, но ако си сигурен, подай сигнал в ДАГ или проучи къде трябва и подай там , и им докажи с документи и закони, че са си затворили очите. Или се утешавай как не само при теб е презастроено и гадно, ами.навсякъде е така. Явно това ти е мъката. Ами така е, навсякъде е като в МанЛи, а ти си най-умният да си купил евтино, а глупаците дават по 3000 е/кв за И Вазов. Дотук съм.

В Иван Вазов застрояването масово е над 6 етажа с много малки изключения, и това е от 50 години насам. С големи отстояниея и зелени пространства, обаче.

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 16:24 от Анонимен

# 535
Значи живеят в единия, и другите 2 са празни?
Това не знам как го реши. Живеят си в техен собствен апартамент.
Цитат
Празни от колко време, година? И колко още ще са празни, година?
До колкото знам в момента си имат наематели. Аз дадох пример в цифри, нали искаше. Много повече са семействата в България с 4000лв общ доход, отколкото сам човек с толкова.
Цитат
И имат в локдауна 3500лв разход, без да включваме жилищната част?
Да, защо не?
Цитат
И работят само за по 2000лв всеки, но са решили да купят на изплащане 3 апартамента?
По техни думи са си осигурили пенсията. Simple Smile Сега са на 35.
Цитат
И са отишли в банката за кредит, казали са, ми ние имаме общо 4к доход, 3.5к разход, и банката казва, ОКЕЙ, ето ви тука един кредит за 200к евра, за 2000лв вноска.
А да си чувала, че банката отпуска кредити само до 60% от НЕТНИЯ ти доход, след месечни разходи? Wink
Прочети пак първия ми отговор.

# 536
  • София
Сега, ако си твърдо решен да излъжеш банката, а и себе си, и изпълниш абсолютно всички точки за да си саботираш твоята работа, тогава да, възможно е на теория да има такъв пример, какъвто даваш. Но колко трябва да си зле с финансовото планиране?

Аз лично съм теглил заеми, банката ми даде така заема, че ако ще и никога през живота си да не дам апартамент под наем, да мога да ги изплащам. Не знам твоите познати как са успели да заблудят банката. Предполагам, има си изключения и начини за всичко.
Казали са, че харчат по 500лв, а се оказва, че харчат по 3500.
И нямат намерение да спират.
Твърде хипотетично стана. Аз ще ударя малко пауза. Ако може някой друг да се включи със сметки.

# 537
Бубата, в твоя пример семейството има на месец 500 лв спестени (4000-3500), ако е чист доход след удръжки и ако и трите ап са заети (Тоест, те се самоизплащат), от тях се акумулира  буфер за евентуалните дни или месеци, през които един или повече от рентваните са празни. А ипотечните вноски се покриват от наемите, както си написала. Къде видя да са на 0 и то дълго време?
И аз като Танграта смятам, че трябва да можеш да си покриваше вноските и без да даваш под наем, но в случая тези хора могат да спестяват, докато и трите са дадени под наем, за да покриват загуби, ако не са. Рисково е, но е управляемо с добро планиране и дисциплина.

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 16:38 от Анонимен

# 538
  • пустинята Гоби
Банката не те пита колко харчиш, тя си смята определена сума за член на семейството. Като цяло доходите на въпросните хора не са много високи (за покупката на три апартамента), но пък и въпросните жилища явно не са много скъпи, защото вноска от 650 лева за тристаен, който ще се изплаща 20 години е никаква. Или са имали някакви пари за влагане. Няма лошо, щом им се занимава с подобен род бизнес.

# 539
Аз имам 2 още по-страшни примера, но няма да те плаша, Simple Smile

Бубата, в твоя пример семейството има на месец 500 лв спестени,  ако и трите ап са заети (Тоест, те се самоизплащат), от тях се калкулира буфер за евентуалните дни или месеци, през които един или повече от рентваните са празни. А ипотечните вноски се покриват от наемите, както си написала. Къде видя да са на 0 и то дълго време?
Ще са на нулата, ако дълго време единият не се дава под наем. На нулата за месеца имам предвид.

Или са имали някакви пари за влагане. Няма лошо, щом им се занимава с подобен род бизнес.
Последно пиша, че изпаднах твърде много в подробности. Имаха имот, който продадоха и решиха да вложат парите по този начин.

Общи условия

Активация на акаунт