Професия учител - 11

• 60 429
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
Колеги, как ще се развият нещата с намалените часове по английски език за прогимназиален етап. Аз съм учител в малко училище и ако ги намалят няма как да имам пълен норматив. Много харесвам училището и децата, но искам от рано да се ориентирам какво да правя. С голям късмет си намерих тази работа, с голямо желание я работя и не искам да я загубя 😔

# 91
  • Майничка
Намаляването е с по 17 часа годишно за пети и шести клас, т.е., приблизително 1 час седмично. Ще направят една група ФУЧ или клас с ИУЧ с по 1 час седмично и ще компенсират. Как си представяш непълен норматив от 614 часа да се разпредели на останалите двама (пряко сили трима) учители?
Всъщност, ако са трима, не е толкова усилно, по 6 часа отгоре се падат, ама ако са двама, вече е гърч.

# 92
  • у дома
Жената пише,че е в малко училище и сигурно е единствен учител по ае.Спасението е  точто в ИУч или ФУЧ,но зависи от директора.

# 93
  • Майничка
Ако е единствен учител - още повече, нали все някой трябва да ги вземе тези часове. Това е 1 час, не са 5-6 или повече.

# 94
  • Добрич
Колеги, как ще се развият нещата с намалените часове по английски език за прогимназиален етап. Аз съм учител в малко училище и ако ги намалят няма как да имам пълен норматив. Много харесвам училището и децата, но искам от рано да се ориентирам какво да правя. С голям късмет си намерих тази работа, с голямо желание я работя и не искам да я загубя 😔

В малките училища няма как да има редовни учители по всички учебни предмети. Имам предвид малки училища със слети паралелки. Напълно нормално е да се допълва норматива с предмети, за които учителят няма квалификация. Когато имаш 50% +1 час по твоите специалности, можеш да допълваш катедра с други предмети, без това да се отразява на заплата ти. В училищата, за които говоря трима учителя си разпределят предметите в 5-7 клас ( преди в 5-8) клас. Ясно е, че няма как трима учителя да имат квалификации за всичките предмети.

# 95
Здравейте, ще започвам работа като учител и ми казаха да посетя фтизиатър, който преглежда гласните струни. Каква бележка трябва да ми издаде и дали може от пулмолог да се извърши същият преглед?

# 96
  • Пловдив
Аз по този повод съм доволна, че съм с двойна специалност и винаги мога да водя и БЕЛ. При нас наблюдавам, че това се превръща в политика на ръководството при подбора на кадри - търси се човек с двойна специалност.

# 97
  • European Union
И университетите се усетиха. В последните години попадам на интересни двойни специалности на млади учители.

# 98
  • Пловдив
Имам наблюдения само върху ПУ, като знам, че след завършването ми през 2004 откриха и нови комбинации от БЕЛ с чужд език. Предполагам, че ВТУ също си поддържа традициите в тази посока.

# 99
За мен двойните специалности са пълен абсурд. Няма как за годините на обучение да изучиш двете специалности плюс педагогиката. Аз съм биолог, учила съм и бакалавър и магистър и отделно педагогика...просто сметката ми не излиза.

# 100
И аз съм с двойна педагогическа специалност. И в трите факултета по природни науки имаше такива и не мисля, че е абсурд.

# 101
  • Пловдив
Първата ми специалност е Славянска филология - оттам имам квалификацията учител по БЕЛ. Бях гледала плана на Българска филология - мисля, че ние не учехме само 1 или 2 предмета. Моя приятелка завърши Български и английски език - специално по английски език нямаха никаква разлика в предметите в сравнение с чистата филология. По български само не взеха два предмета, които съм учила аз.

# 102
  • Пловдив
По мое време също вземахме още една специалност, за да могат да се допълват нормативите. Доста преди мен са имали география, но когато аз бях студентка учехме естетика, която вече не се изучава.

# 103
  • Ямбол
Аз в последните години на следването си добавих втората специалност, като държах много малко допълнителни изпити, защото всички останали от двете специалности съвпадаха. Никак не беше абсурд, а си беше добър подход от моя страна, за да мога сега да водя три предмета с две специалности.

# 104
Здравейте,според Вас има ли недостиг на учители,както се тръби в медийното пространство? Аз си търся работа като учител в детска градина от месец септември и все без успех. Живея в голям град (Бургас) и според мен това с недостига на кадри е пълна лъжа. Чудя се защо се преиначава действителността? Може би недостиг има по някои предмети,но не като цяло на учители. Моля да ме посъветвате,освен да следя в Руо ,има ли смисъл да се регистрирам и в бюрото по труда,за да ми търсят работа?

Общи условия

Активация на акаунт