Професия учител - 11

• 59 964
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
  • На изток от Рая
Здравейте. Записах Начална педагогика. Редовна форма, бакалавърска степен. Днес позната, която също е учила това ми каза, че мога да си намеря още сега работа в някое училище, само трябва да представя удостоверение, че уча това? Въпроса ми е възможно ли е това?

Пс. На 21 години съм.

Възможно е, ако си завършила семестриално, т.е. трябва да си приключила с всички изпити. Това се случва последната година на обучение, издават ти удостоверение, с което могат да те назначат, ако няма подходящи кандидати, които имат диплома.

# 526
Здравейте! Аз да ви докладвам какво ми прави впечатление тази година на интервютата за работа - директорите на някои места не присъстват. Обикновено идват 2-3 учителки. Това за мен е несериозно, защото назначава директора и той най-малкото трябва да познава кандидата. Според мен това са фиктивти интервюта с предварително набелязани плхора за учителските места. Направо отказвам да участвам в това шоу и си тръгвам, защото до сега никога на такова ингервю не съм одобрявана. Вие какво мислите по въпроса?

# 527
  • Балчик
Във всяко училище има комисия за подбор на персонала и критерии за подбор, нищо нередно няма в отсъствието на директора. Била съм в такава комисия, накрая представяме на директора протокол с резултатите от подбора. Но това по никакъв начин не пречи предварително да има указания от директора и критериите да са направени за определен кандидат.

# 528
  • Майничка
При нас също обикновено интервюто е от зам.директор по учебна част и член на МО / предметна комисия.

# 529
Тази комисия ли избира кандидата без намесата на директора, но честно ... ей тъй, комисията решава без директора да участва и определя, хм ?
При нас също обикновено интервюто е от зам.директор по учебна част и член на МО / предметна комисия.

# 530
  • Балчик
Тази комисия ли избира кандидата без намесата на директора, но честно ... ей тъй, комисията решава без директора да участва и определя, хм ?
Всеки кандидат получава точки по отделните критерии и кандидатът с най-много точки печели. Особено в случай, когато директорът не иска да го свързват с избора, ни лук ял, ни лук мирисал. Simple Smile Защото някой по-развъртян неизбран кандидат, може да си потърси правата.  Ама директорът излиза сух от водата, тя комисията е избрала, не той.

Да не ви разказвам пък как до 16 часа на последния ден за прием на документи има един единствен кандидат ( казва му го човекът, приемащ документи, даже го подготвя какво още трябва да представи при постъпване на работа) и той не е избран, избран е друг. След жалба до РУО и проведена проверка на място, отговорът е, че е имало 8 кандидати и е проведен честен конкурс. Simple Smile

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 18:29 от Джемма

# 531
  • оттам, откъдето започва България
Жалко е, че всичко това се случва в БГ.

Аз и преди си го знаех, но сега съвсем се обезверих. Neutral Face

Ще продължа да повтарям, че обичам родината си, но мразя държавата, в която живея.  Persevere

# 532
  • Майничка
Комисията определя първоначално точките на кандидатите, директорът прави събеседване вече на втори етап. Понякога кандидатстват хора, които изобщо нямат адекватни познания и самооценка, а понякога посоченото в CV изобщо не се потвърждава документално (липса на правоспособност) и т.н.

# 533
  • Бургас
ksati, не бързай да се отказваш, само защото комисията , според теб,не е съставена от правилните хора. Докато не отидеш на интервюто, не може да знаеш кои са хората. В някои комисии членовете се представят, в други- не казват кой- кой е. Много важно! Ти си търсиш работа, ти имаш цел. Дори и от комисия, съставена от директора и тримата зам.директори, никой няма да те потърси у дома. Твърде емоционално и несериозно е да се откажеш от родене на интервюта, освен ако не ти се започва работа. Успех ти желая.

# 534
ameria, много благодаря за съвета!
Мисля, че имаш право, макар че вече губя надежда. Ще продължа да опитвам. Благодаря за подкрепата! Имах нужда!
ksati, не бързай да се отказваш, само защото комисията , според теб,не е съставена от правилните хора. Докато не отидеш на интервюто, не може да знаеш кои са хората. В някои комисии членовете се представят, в други- не казват кой- кой е. Много важно! Ти си търсиш работа, ти имаш цел. Дори и от комисия, съставена от директора и тримата зам.директори, никой няма да те потърси у дома. Твърде емоционално и несериозно е да се откажеш от родене на интервюта, освен ако не ти се започва работа. Успех ти желая.

# 535
  • Бургас
ksati, сигурна съм, че си мислила по всички въпроси и евентуални възможности, но като имаш начала педагогика , вариант е да започнеш като учител в занималня. Не е по-малко престижно от учителя-класен, но ще работиш пак с деца от една-две паралелки, материалът ще е един и същ, и тази позиция е вариант за редовно учителско място в едно недалечно бъдеще. Сигурно голяма част от учителите,са тръгнали така. Успех, момиче!

# 536
  • Някъде по Дунава
Сигурно голяма част от учителите,са тръгнали така. Успех, момиче!
Някои така си и останахме . Нямам нищо против позицията, която заемам, учител ЦДО, но голяма част от колегите ни подценяват, част от родителите също. Ето сега, например, се пенсионираха двама начални учители и вместо класът да бъде предложен на някой от нас с повече опит и стаж или безработен начален учител с опит, се чува, че ще го поеме неопитна колежка, която работи по заместване при нас през втория срок. Тоест тя е работила като учител ЦДО 4-5 месеца и това е единственият и стаж като учител, а вече е и на постоянно място. Това е поредното доказателство как се случват назначенията в българското училище.

# 537
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Не знам ... То явно "всеки луд с номера си" Simple Smile Аз пък, ако има как да съм в ЦДО ще съм може би по-щастлива ... Но не ме оставят там ... Бях в ЦДО 2 години и толкова много се забавлявах с децата, толкова много творяхме и майсторихме, толкова много си говирихме и имахме време за всичко. Сега - програма, срокове, бързане, оперативки, документи, родители ... Много ми липсва ЦДО-то! Слава на Бога, имам прекрасен човек и колега, след обяд, до мен! Да ми е жива и здрава! Много се разбираме и ѝ имам пълно доверие, та въобще не се бъркакам какво и как е решила да прави в следобедните часове. Това са нейните часове и тя поставя правилата и задачите за тези часове - както реши, така е Simple Smile
По повод на комисиите - и аз съм участвала в такива за подбор в начален етап. Зам. директор и двама начални учители. Представяме мнението си на директора и той решава кой ще покани на последващо интервю. Въпросите са били все от гледна точка на различни ситуации, които биха възникнали в  часовете; идеи за разпределение на часовете в самоподготовката и в заниманията по интереси; идеи за екипна работа на децата по техни проекти ... Винаги е било нещо свързано с практическата работа, а не толкова с нормативната уредба. Успех, ksati! Не се отказвай! В София има постоянно текучество и дори през годината има много свободни работни места.

# 538
  • Някъде по Дунава
Да, много е важна екипната работа и цялостната атмосфера, за да вървят нещата. В предишното училище, когато започнах, говорех на колежките на Вие, защото всички бяха на възрастта на майка ми. Те ме накараха да им говоря на ти и ми помагаха в работата. За съжаление там децата много намаляха и сляха занималните. Така останах без работа.
В сегашното училище постоянно ме следят и разглеждат действията ми под лупа. Трудно приемат нови хора без връзки и от друг град (не съм местна, ММ е от града). Миналата учебна година замествах колежка по майчинство. Учителката от сутринта редовно стоеше в стаята първата самоподготовка, уж пишейки нещо в лаптопа и коментираше действията ми, но не директно, а карайки се на децата. Изминалата година пък, когато съм на двора, винаги стои някой (директор, педагогически съветник или друг приближен) на прозореца и наблюдава мен и класа. Все намират за какво да се хванат и да критикуват. Свикнах вече, но е много неприятно

# 539
  • Бургас
Guinness, твоят пост ме върна много назад, когато кандидатствах за гимназията, и докато чаках да излязат резултатите, стана дума пред един познат и той ужасен ме попита: "Как може за там да подаваш документи? Знаеш ли какво гнездо на оси са?" Ами не  знаех - аз бях завършила тази гимназия и имах само ученическите представи.И добре, че е било така, та не се отказах. Оси има навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт