Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 35

• 57 186
  • 742
  •   1
Отговори
# 345
  • Стара Загора
Здравейте, включвам се с три въпроса.
Първо да кажа че съм с ИР, преддиабет и метаболитен синдром, бременна в 5 седмица. Като разбрах че съм бременна спрях цигарите, алкохола, сладкото и въглехидратите.
Първия ми въпрос е по време на бременност с ИР и много излишни килограми стриктно НВ-ВМХ ли се спазва и кой е най-добрия начин на хранене?
Второ мисля да си пускам изследвания - пълна кръвна картина с урина, 5 щитовидни хормона, Б6, Б12, Д, магнезий, желязо, фолат, инсулин и кръвна захар на гладно. Нещо друго добре ли е да пусна?
Също да попитам какви добавки е добре да взимам през бременността? В момента пия витамини за бременни Прегнакеър Макс с Омега 3 и селен с цинк и витамин Ц на Витаголд. До скоро приемах Инофолик, магнезий и хром, но ги спрях, тъй като не знам дали са ОК сега. През предната бременност пих магнезий и желязо по предписание на лекаря, но сега още не съм ходила на преглед.
И третото е да попитам има ли тук дами, които са били с ИР и са преминали към гестационен диабет? Как сте се чуствали? Слагахте ли инсулин? Много ме притеснява да не получа гестационен диабет, четох че 2/3 от жените с него получават спонтанен аборт. С добро хранене дали ще успея да се предпазя, какво още мога да направя? Дадоха ми глюкомер и си меря всяка сутрин кръвната захар през последните 5 дни и е както следва - 6.2/5.9/5.7/5.7/5.2, това опасни стойностти ли са? Също ми предлагат и кростренажор, той ОК ли е за бременни да се ползва?
Стана доста дълго и с много върпоси, но ще съм ви много благодарна за отделеното внимание!!!

# 346
Колко често може да се прави ОГТ? Ендокринологът настоява,а аз нещо не съм убедена,че е нужно.Понеже не пия метформин,защото не ми понася,иска да изследва,за да назначи друго лечение.Изследвах се февруари,после септември и сега ще е трето ОГТ за 1 год.Не мисля,че резултатите ще са добри т.к.не ям въглехидрати т.е.набавям ги само от зеленчуци и малко млечни и едно ОГТ,само ще стресира организма.Аз си знам,че не толерирам въглехидрати,защото една ябълка ми вдига КЗ над 7,но аз не ям ябълки и КЗ е под 6,даже под 5 ,ако не съм под стрес.Стресът и кардиото  ми вдигат захарта над 6.Та...да откажа ли ОГТ?

# 347
Здравейте, включвам се с три въпроса.
Първо да кажа че съм с ИР, преддиабет и метаболитен синдром, бременна в 5 седмица. Като разбрах че съм бременна спрях цигарите, алкохола, сладкото и въглехидратите.
Първия ми въпрос е по време на бременност с ИР и много излишни килограми стриктно НВ-ВМХ ли се спазва и кой е най-добрия начин на хранене?
Второ мисля да си пускам изследвания - пълна кръвна картина с урина, 5 щитовидни хормона, Б6, Б12, Д, магнезий, желязо, фолат, инсулин и кръвна захар на гладно. Нещо друго добре ли е да пусна?
Също да попитам какви добавки е добре да взимам през бременността? В момента пия витамини за бременни Прегнакеър Макс с Омега 3 и селен с цинк и витамин Ц на Витаголд. До скоро приемах Инофолик, магнезий и хром, но ги спрях, тъй като не знам дали са ОК сега. През предната бременност пих магнезий и желязо по предписание на лекаря, но сега още не съм ходила на преглед.
И третото е да попитам има ли тук дами, които са били с ИР и са преминали към гестационен диабет? Как сте се чуствали? Слагахте ли инсулин? Много ме притеснява да не получа гестационен диабет, четох че 2/3 от жените с него получават спонтанен аборт. С добро хранене дали ще успея да се предпазя, какво още мога да направя? Дадоха ми глюкомер и си меря всяка сутрин кръвната захар през последните 5 дни и е както следва - 6.2/5.9/5.7/5.7/5.2, това опасни стойностти ли са? Също ми предлагат и кростренажор, той ОК ли е за бременни да се ползва?
Стана доста дълго и с много върпоси, но ще съм ви много благодарна за отделеното внимание!!!

Имам позната беше на НВВМХ по време на бременноста. Но мина на режима след 5-6-тия месец.
Не е имала проблем.
Всъщност през половината си бременност тя омиташе огромно количество храна и то вредна. Резултата беше плачевен - проблем с кръвното, с кръвна захар, припадъци, 30 кила качени. Дори  в болница я вкараха заради многото проблеми. Попадна на читав лекар, който веднага и каза да минава на НВВМХ.
След раждането си запази режима на хранене.
Тя преди това винаги е била слаба.
За кростренажор не мога да ти кажа, за останалите въпроси също.

# 348
Не знам дали съм била с ИР преди бремеността, но развих ГД и бях на инсулин. Сутрешните ми стойности бяха подобни на твоите. Не се притеснявай за това, не е вярно , че толкова голям процент са спонтанните аборти. Ако се храниш правилно и се движиш достатъчно, стига състоянието ти го позволява, нещата най-вероятно ще бъдат добре, ако няма и други проблеми. Аз бях на зоново хранене преди и по време на бременността си и почти се справях със стойностите след хранене, но не и сутрин на гладно. От сегашна гледна точка не бих се насилвала да ям плодове, и без това рядко ми се дояждат, но щях да наблегна на повечко зеленчуци. Магнезий ще ти е нужен със сигурност по някое време. Инсулин няма смисъл да изследваш, той е завишен при бременните. Разхождай се възможно най-много, бих ти препоръчала и водна гимнастика за бременни. С ГД движението е важно. Трябва да имаш и по-големи интервали между храненията, поне 4 часа и вечер да не ядеш прекалено късно, а също и малко въглехидрати.

# 349
Със сигурност не би могло да навреди едно нисковъглехидратно хранене на която и да е бременност... Запазвате зеленчуците (може би и млечни) и не виждам причина да провокирате един гестационен диабет с разни други въглехидрати. Добавки с комбинирани витамини не бих вземала, ако бях бременна със сегашните си знания по въпроса. Магнезият със сигурност не вреди, за другите не знам.

# 350
  • Стара Загора
alivi благодаря за информацията. Имам три основни хранения, сутрин около 8:00, обяд около 12:00 и вечеря към 19:00, понякога малко ядки около 15:00. Закуската все още не знам каква да е и в момента е 150гр кисело мляко с лъжичка канела, мисля да включа и варени яйца 2 броя, тъй като определено не ми е достатъчна и в 10:00 вече съм много гладна. Обядвам месо, риба или яйца с млечни и задължително салата. Вечерята е сходна на обяда, но в повечето случаи е само салата. Мазнините определено трябва да оправя, струват ми се малко. Живея в Стара Загора, тук има единствено йога за бременни, но тя е от 10:00, а аз съм на работа по цял ден. Мисля да си намеря упражнения за бременни и да ги правя в къщи, защото движението ми е никакво последната една година. Този режим го спазвам от около 10 дни, за сега няма сваляне на килограми, а честно казано се надявам малко да сваля, имам поне 25кг излишни.

Арвен може ли да ми кажете вие какво бихте приемали? Четох че Омега 3, Йод и Б витамините са много важни за нормалното развитие на бебето, а също бях и пушачка до скоро и прочетох че ми трябват по-високи нива на витамин Ц, но наистина не знам. С предната бременност бях на тези витамини пак, както и магнезий и желязо.

Елора и аз се храних ужасно с предната си бременност, имам и много излишни килограми, след 2 седмици съм на първи преглед и ще коментирам и с АГ.

# 351
Докторите ще я тормозят за кетоните, аз така и не разбрах каква е драмата с тях. Някой го беше обяснявал преди време, не помня дали в тази група, за съжаление го забравих.. пусто недоспиване, мозъкът ми не работи добре, та в тази връзка ще са нужни и въглехидрати, бобови и пълнозърнести ще и кажат да яде.

# 352
Ами тя трудно ще изпадне в кетоза, все пак ще си яде зеленчуци, млечни, а и докато изчисти тая захар и инсулин.... Бобови, елда предполагам, че може да яде също, не в изобилни количества и не всеки ден. С пълнозърнести не бих рискувала изобщо.
Омега 3 (двойна доза, важно е за бебето), витамин Д, магнезий бих пила аз.

# 353
Да, пушачи е желателно витамин С да пият, че тютюна го унищожава.
Но не мисля, че ще ти навреди, ако пиеш.
Аз си взимах на цетебе с удължено, но го спряха. Сега съм взела на булвит от 500 с удължено,  по-качествени са.

# 354
Аз бих се въздържала от вит.Ц в големи дози. Има риск от развитие на оксилатни камъни в бъбреците, а ако не се ядат много ВХ, не са нужни някакви грандиозни количества Ц.

# 355
Хм, върти ми се нещо в главата че канелата май беше инсулиногенна. Дано се включи някой дето има повече спомени от мен че сега нямам време да потърся какво и що беше.
А за кетоните - ами че то не е нужно да е строго кето за повечето хора, а за бременна не съм убедена че се препоръчва като цяло. Невена май или не помня кой беше писал по повод бременните че не е добре да си държат инсулина и прекалено нисък, че после детето не развивало добре панкреаса ли беше, абе имаше нещо. Освен че си е крайност кето храненето и кетозата и не е панацея. Един по-умерен режим от това със сигурност не би навредил, а вероятно и ще помогне.

# 356
Точно Невена беше писала. По време на бременност, не е ок стриктно кето хранене, а въглехидратите е добре да се изгарят веднага след приемане.

# 357
Да, Невена го беше описала много добре.
Аз на твое място не бих махала изцяло ВХ по време на бременност. И не ги махнах по време на моята. Но трябва да внимаваш какво ядеш и да се движиш много.
Ако имаш възможност излез болничен и си обърни внимание на храненето, като след всяко хапване се движиш много.
Редуцирай плодовете, спри тестените и другите бързи ВХ изцяло.
Можеш да си хапваш умерено просо, елда, разни бобови, зелен боб.
Цвеклото е полезно и вкусно. Всичко това разбира се, като гарнитура за месце или яйца, риба. Много зеленчуци. Сега ще дойде сезона и на пресните салати.
Но строго кето и бременност не е ок.
Аз се храних така по време на бременността и се движих много. От родилното излязох само +3 кг и КЗ ми беше добре по време на бременността. После обаче му изпуснах края и станах огромна.

# 358
Мен също силно ме вълнува хранене по време на бременност. Лимонче, ти беше от несмятащите, но правила ли си си някога есперимент да проследиш колко грама въглехидрати си приемала по време на бременността? Преди нея ВМНВ ли се хранеше и плавно ли увеличи В с напредването на месеците или?

# 359
Да, преди бременността се хранех режимно.
Така всъщност успях да забременея. Не съм смятала и мерила обаче.
Започнах плавно да вкарвам някой храни.
Примерно сутрин ми се гадеше и не можех да ям месо, яйца и други подобни. Започнах да слагам по лъжица овесени ядки в кисело мляко. После 2-3 и така. Друг път си правех малко просо или Елда със сирене и масло.
След това правех по няколко обиколки на парка.
На обяд се мъчех обикновено с някакво месо или яйца. Мъка си беше, че ми се гадеше от тях. С гарнитура броколи, печени чушки, зелен боб, домати, цвекло. Каквото имам в момента.
Сладкият картоф също е вариант, но аз не обичам солените неща да ми сладнят и не ми се правеха експерименти.
След, като обядвах започвах да обикалям из стаите, че беше горещо за навън.
След обяд хапвах ядки или рядко малък плод и излизах навън.
След вечеря нямах възможност за разходка и гледах храната да е без ВХ.
Сега по колко грама е била храната не мога да кажа. Везна си купих, като започнах да свалям килограми юни месец. Но по време на бременността не ядях, като за двама. Даже като за един не ядях, че ми се гадеше до самото раждане. Бебето се роди секцио, седмица преди термин 3.500, 51 см.

Общи условия

Активация на акаунт