Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 35

• 57 034
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
Предстои ми да си правя и аз тест с глюкоза. Нямам идея до кога ще устискам да не го правя. Но имам питане. Ще го правя заради завишени андрогени. Има ли хора, които при доказана ИР са изследвали и андрогени и имат отклонения в нормите? Търся причината за косопад, който не спира повече от година.

# 586
Друго, за което се сещам е изискването 3 дни преди изследването да се храниш по-високо въглехидратно - ок. 150-200 грама на ден въглехидрати (така и не разбрах идеята на това изискване, но го препоръчват винаги).

Защото ако си се хранил нисковъглехидратно и в деня на изследването стресираш организма с висока доза въглехидрати, той ще реагира по различен начин. Не мога да го обясня научно, но от сорта, че ще отдели повече инсулин, за да се справи с въглените, отколкото ако приемаш ежедневно въглехидратна храна.

# 587
На мен ми препоръчаха да си ям, както си се храня попринцип, за да се видело естесвено как реагира инсулина.

# 588
Изследването е некоректно.
Защото не е направено със 75 гр. глюкоза или еквивалент (примерно един шоколад) или как?
Преди имаше съвети тук, в темата, че тая глюкоза може да замени с някакъв сладък десерт. Верно, че сандвича не е сладък десерт...., но пък е някаква проверка. Друго, за което се сещам е изискването 3 дни преди изследването да се храниш по-високо въглехидратно - ок. 150-200 грама на ден въглехидрати (така и не разбрах идеята на това изискване, но го препоръчват винаги).
Защото няма такъв филм еквивалент при натоварването, поне не, ако искаш да си направиш изледването по правилата и да получиш сравними резултати. В шоколада и всякаква друга храна има куп други фактори, които могат да окажат влияние и да изменят резултата.
За изискването за ВХ преди натоварването, вероятно е за тези, които са превключили от метаболизиране на глюкоза към метаболизиране на мазнини - пак за получаване на коректни и сравними резултати. Повечето които правят това изследване са си на режим горене на глюкоза за енергия.

# 589
Изследването е некоректно.
Защото не е направено със 75 гр. глюкоза или еквивалент (примерно един шоколад) или как?
Преди имаше съвети тук, в темата, че тая глюкоза може да замени с някакъв сладък десерт. Верно, че сандвича не е сладък десерт...., но пък е някаква проверка. Друго, за което се сещам е изискването 3 дни преди изследването да се храниш по-високо въглехидратно - ок. 150-200 грама на ден въглехидрати (така и не разбрах идеята на това изискване, но го препоръчват винаги).

Експерименти могат да се правят. Да се види една храна как се отразява. Правила съм с плодове, с торта и със зърнена закуска.
Но ако се цели установяване на заболяване, това вече със торта или сандвич е  некоректно и несериозно. И не знам какъв лекар би препоръчал такава глупост.
Правила съм и аз с торта, когато бях 100 кила. И човек може да си каже спрямо резултатите, че нямам ИР. Но килограмите и заболяванията си бяха налице.
В тортата има протеини и мазнини. Няма да има пик голям веднага. Всички знаем мазнините какво са и как влияят. Ама знаем и бързи В като се съчетаят с протеини и мазнини, какво се случва.
И ако на някой изследванията са горе-долу ок след тост, ми да си го яде всеки ден, ама после да не се чуди и да не пита, ама що съм дебела и болна.

mariat, желязо изследвала ли си?

# 590
Не знам кое му е толкова странното че за дадено измерване има еталон... Че то ако няма определена рамка, няма да е изследване, ами нещо си там на око. Нали с нещо трябва да се сравнява, иначе тия резултати за никакъв не са ви...
Чиста глюкоза срещу торта, сандвич и незнамсикакво. Честно ли?
Пробвайте да пиете силен алкохол без нищо и с обилен обяд и гледайте дали е същият ефектът, той алкохолът нали си е там пак Grinning Това че няма да се напия от 2-3 питиета ако са изпити и усвоени по време на цял обяд или вечеря примерно, значи ли че по принцип нося на пиене? Не значи. Без храната едно малко набързо и не ме търсете. Малко така става и с чистата глюкоза, сравнена с храна дето има И въглехидрати в нея, независимо колко са. Сравнявате нещо дето се знае какво и колко е с нещо дето никой не може да каже параметрите му.
Ако на някой просто му е любопитно колко ще вдигне след торта или си търси повод да изяде тортата, негова си работа. Но както писа и Елора, по това не може да се слага диагноза. Има събрани достатъчно данни в какви граници как да се тълкува резултатът след еди колко си глюкоза. За след торта не знам да има такава норма установена, та стойността нищо не носи дето ще се види.
За изискването да не сме на НВ преди обременяването имаше май и нещо че като са изчерпани гликогеновите депа, след глюкозата много бързо всичко отива там и картинката в кръвта не е нормалната реакция, която иначе бихме имали. Сигурно не е и само това де.

# 591
Елора, ако визираш мен, нито се чудя, нито питам дали съм дебела, или болна. Помолих за мнение относно резултата. Просто това.

# 592
На гладно не изглеждат зле инсулин и захар, това че пада много после не е добре. Сама казваш че правиш хипогликемии, и то често. Миоки беше така когато попадна тук, ако не се лъжа. Без наднормено тегло, но с хипогликемии. Решението не е да се изяде нещо дето ще ти вдигне захарта да не е ниска. С това само правиш хипогликемиите по-чести. Стремиш се да държиш захарта стабилна и проблемът отпада.
От изследването трудно може да се каже кой знае след началните стойности какво понеже не е тествано правилно. Но пък щом от такава закуска ти пада захарта много, не ми се мисли след 75 грама чиста глюкоза наведнъж как би се почувствала, там си е много рязка промяна.

# 593
  • София
Не знам кое му е толкова странното че за дадено измерване има еталон... Че то ако няма определена рамка, няма да е изследване, ами нещо си там на око. Нали с нещо трябва да се сравнява, иначе тия резултати за никакъв не са ви...
Чиста глюкоза срещу торта, сандвич и незнамсикакво. Честно ли?
Пробвайте да пиете силен алкохол без нищо и с обилен обяд и гледайте дали е същият ефектът, той алкохолът нали си е там пак Grinning Това че няма да се напия от 2-3 питиета ако са изпити и усвоени по време на цял обяд или вечеря примерно, значи ли че по принцип нося на пиене? Не значи. Без храната едно малко набързо и не ме търсете. Малко така става и с чистата глюкоза, сравнена с храна дето има И въглехидрати в нея, независимо колко са. Сравнявате нещо дето се знае какво и колко е с нещо дето никой не може да каже параметрите му.
Ако на някой просто му е любопитно колко ще вдигне след торта или си търси повод да изяде тортата, негова си работа. Но както писа и Елора, по това не може да се слага диагноза. Има събрани достатъчно данни в какви граници как да се тълкува резултатът след еди колко си глюкоза. За след торта не знам да има такава норма установена, та стойността нищо не носи дето ще се види.
За изискването да не сме на НВ преди обременяването имаше май и нещо че като са изчерпани гликогеновите депа, след глюкозата много бързо всичко отива там и картинката в кръвта не е нормалната реакция, която иначе бихме имали. Сигурно не е и само това де.
Да бе, Натке, сигурно си права, сигурно е така Никой не оспорва. Не ни се дразни. Ние просто разговаряме, не ни хокай (твърде) строго Grinning
Чудим се, щото няма нормален човек да изпие 75 гр. глюкоза на гладно, нали. Е, 2 парчета торта на гладно има - предимно малките деца, но дори и те, казвате, че не са равни на 75 грама чиста глюкоза. Е за тва си се чудим.
Натке, много неща се променят. Не, че моята заблудена глава си мисли, че методът на изследване може да претърпи корекция в бъдеще (щото панта рей, нали), но като че ли...няма да е изключено.

А защо пък няма изследване със 100 грама чиста водка на гладно, ей тъй да се види АЛАТ и АСАТ как реагират Grinning

# 594
Може и да има и с водка изследване, знам ли ги Grinning Ако са 100 ще трябва креватче да ми приготвят там, виж ако ми дадат само 50 можем да си хортуваме до довечера Grinning
Дори чиста захар да изядеш, пак не е равна на чиста глюкоза... щото тя е 50 на 50 глюкоза и фруктоза нали. Едното вдига кръвната захар, другото не, ама пък инсулинът си се вдига. Дори само това вече е различно. Сложи към него и всичките знайни и не знайни неща в тортата и вече наистина не знаеш какво става. Няма и как да знаеш. Да не говорим че в последно време доста от сладките неща които човек си купува са основно с високофруктозен сироп, чат-пат и още някой подсладител че е по-евтино от захар. Прекалено много неизвестни и накрая информация почти никаква заради това. Поне като е чиста глюкоза и еднакво количество, се елиминират възможно повече променливи.
И на мен ми се виждат страшно много 75 грама ама така са го решили, сигурно все някаква причина имат да е толкова, а не примерно 20 грама. Ако измислят друг начин да тестват надеждно за ИР, то ще е революция направо, че това си е откровено гадно.

# 595
Абсолютно съм съгласна с Роналд по повод обременяването с глюкоза. Не знам кое точно наричаме еталон, но и там има много субективни фактори.  Според мен е в пъти по- добър варианта да се тества човек на гладно и после след обичайната си закуска.

# 596
Елора, ако визираш мен, нито се чудя, нито питам дали съм дебела, или болна. Помолих за мнение относно резултата. Просто това.

Ами аз и отговорих. Некоректно изследване, не означаващо нищо и хвърлени пари на вятъра Grinning
Хипогликемията не е нещо маловажно и като се изпусне влака, ще отиде коня у реката.
Дори и лекар ако му кажеш, че вместо глюкоза си яла тост, ще ти каже, че е некоректно и да съди по тия резултати, няма как да стане.

Роналд, ако съм начинаещ пушач  и пуша от месец, дали ако се изследвам, ще имам рак на белия дроб? Grinning
Както казах, бях 110 кила. Почти ежедневно ядаща торти и други неща. След екперимент с торта, нивата на кз и инсулин бяха ок. Това когато съм била 100 кила.
Роналд, според теб сега мога ли да ям ежедневно торта?

# 597
Да, Елора. Да речем, че там нещата са под контрол. В момента пия желязо, за да вдигна още малко феритина.

# 598
След колко време вкарахте кръвната захар в норма, без лекарства, а само с режим? На 06.01. ми беше 8.7, на 08.02. - 7.1 и днес отново е 7.1. Много съм обезсърчена, надявах се поне на 6 и нещо, но да е мръднала надолу. Не ям захар, брашно, грах, зрял боб, леща, картофи, ориз... Пия само вода, никакви други сокове или алкохол. На 13.02. изядох парче торта за РД на детето, а в неделя (07.03.), поради особеното ми настроение, клонящо към депресия изядох 4 бонбона, редче Милка и от мини халвичките. Тогава цял ден ми беше лошо, но не си измерих кръвното, защото пия лекарство за него и щях да се гръмна, като ми покаже високи стойности. Реших, че няма да се самонаказвам и за цял месец едно прегрешение, ще го преглътна. Вчера обядвах салата домати и краставици с две варени яйца и добавка - малко сирене и кашкавал. Вечерях свински ребра, пържени и малко препържена сланина. Не закусвам сутрин, но често пия кафето с прясно мляко, ще трябва и него да изключа. Има ли шанс захарта да влезе в нормални граници без лекарство?

# 599
Даре, а спортуваш ли?

Общи условия

Активация на акаунт