Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Здравни осигуровки и смяна на името след брак

  • 379
  • 6
  •   1
Отговори
  • Мнения: 11
Здравейте!
Омъжих се съвсем наскоро, като смених фамилията си. Дойде време да плащам здравните и въпросът ми е има ли нещо друго, което трябва да направя, освен да сменя личната карта? Чух нещо за ходене при личната за заверяване на здравната книжка и за ходене при нотариус за заверка на някаква декларация за съответствие на имената, но ми се струва някак прекалено.  Някой да има информация по въпроса?

# 1
  • Мнения: 1 861
Заверка на имената , само ако трябва да доказваш някъде, че си ти преди да излезе личната карта.
В твоята банка когато е готова картата и при личния при следващ болничен.

# 2
  • Мнения: 4 142
За имената на мен в общината по постоянен адрес ми  издадоха удостоверение за идентичност на имената. Плаща се някаква смешна сума за услугата. Попълва се формулярза искането и се носи оригинала и ксерокопие на свидетелствотоза брак. Не мисля, че искат нещо друго.

П.П. Напиши в гугъл името на общината си и "удостоверение за идентичност на имената" и ще ти излезе всичко.

Последна редакция: пт, 15 яну 2021, 07:28 от Uncommon

# 3
  • Мнения: 412
За идентичност на имената имам спомен, че искат акт за раждане.

# 4
  • Мнения: 11
Благодаря на всички! Simple Smile

# 5
  • Мнения: 4 041
Аз съм си сменяла и собственото име, и фамилията. Имам удостоверение за идентичност на имената, по принцип важи шест месеца, но хората не го знаят това и аз си го представям навсякъде, където трябва, не се занимавам да ходя да вадя ново. Десет години след смяната на собственото ми име, още не беше променено в Здравната каса, но личната лекарка след няколко опита го оправи, не съм ходила аз да се занимавам. Не съм имала проблем никога с изплащането на болнични или с каквото и да е друго във връзка със смяната на имената.

# 6
  • Мнения: 50
След като се омъжих също си смених фамилията, направих едно безсмислено ходене до регионална здравна каса - просто личната лекарка ми оправи с коректор фамилията на здравната книжка и на амбулаторната. Нямаше нужда от нови такива.
За НОИ, НАП - системите са свързани и новата ми фамилия се отрази без да правя нищо.
Единствено смених лична карта, паспорт и книжка в КАТ. С новата лична карта минах през банката.
Изкарах си въпросния документ за идентичност на имената - само на едно място са ми го искали за 2 години.

Общи условия

Активация на акаунт