Изследване на ХОРМОНИ – 22 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 378
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Здравей Денис,ще може ли коментар на изследванията  пуснати на 2ден от цикъла.За пореден път висок естрадиол ???никой няма отговор и как да се намали.Док.каза,че нямам кисти,ЗФ,всичко казва е ок.А цикъла последния беше на 3.01 и сега го предизвиквахме с дуфастон .С намален резерв съм,целта е забременяване.
Какво може да приемам,за да подобря резултатите?
Скрит текст:
Потърси второ, ако трябва и трето мнение.
Често се случва един лекар да не вижда "нещо", а друг да го види. Но трябва да се ходи същия ден или най-много с разлика 1 ден при различни лекари... а не този месец при един, следващия при друг.
Е2  е доста висок.
При тези високи нива на Е2, каква е дебелината на МЛ?... тези високи нива (ако няма киста/ЗФ...) трябва да причиняват Хиперплазия на МЛ ( а това е опасно).
Друга причина - да си с по-високи нива на Инсулин (ИР) и/или андрогени - Андростендион, ДХЕА, Тестостерон, 17ОНПрогестерон...
Има някаква причина и е редно лекар да я търси.
Ще чакам да пишеш.

# 436
Здравей Денис,
Ще може ли коментар за изследванията ми  на щж - fsh, t3,t4 и пролактин от пост #424?
Много благодаря Simple Smile

# 437
Здравейте! Искам да попитам следния въпрос - възможно ли е tsh хормонът да бъде по-нисък преди цикъл, въпреки че изследването е правено на "чист" ден, отколкото след приключване на цикъла. И на кой ден от месечния цикъл е най-добре да се направи, за да бъде обективен резултатът. Благодаря предварително!

# 438
Денис, може ли коментар на тези изследвания. Пуснах ги на 2ри ден от МЦ и 1 месец след втора лапароскопия за отстраняване на ендометриозна киста. Благодаря!

Скрит текст:

# 439
  • София
Здравейте! Искам да попитам следния въпрос - възможно ли е tsh хормонът да бъде по-нисък преди цикъл, въпреки че изследването е правено на "чист" ден, отколкото след приключване на цикъла. И на кой ден от месечния цикъл е най-добре да се направи, за да бъде обективен резултатът. Благодаря предварително!
Здравей!
ТСХ е физиологично по-нисък около и по време на М. - смятай го поне 2-3 преди и след М.
На чист ден - това е от 9-10 на МЦ до 5- 6 дни преди М.... или това е периода, 6-7 дни преди и след О.
Трябва да се пускат ТСХ + Т3 и Т4

Денис, може ли коментар на тези изследвания. Пуснах ги на 2ри ден от МЦ и 1 месец след втора лапароскопия за отстраняване на ендометриозна киста. Благодаря!
Скрит текст:
Добре са.
ПП.
Малко ти е висок Е2 - може да е от ЕМ

Здравей Денис,
Ще може ли коментар за изследванията ми  на щж - fsh, t3,t4 и пролактин от пост #424?
Скрит текст:
Много благодаря Simple Smile
Здравей!
ТСХ е добре, но Т4 показва, че си с Хипофункция на ЩЖ ... което означава, че след време и ТСХ ще се повиши.
Има вероятност реверсивния Т3 да е висок ( като причина за това разминаване на ТСХ и Т4)
Пролактинът е добре

# 440
Здравей, Денис!
Може ли моля те коментар на изследванията ми? fSH, LH и E2 са изследвани на 3 ден от МЦ, а останалите на чист ден (10ти ден).
На 35 години съм, без установени гинекологични проблеми, кисти и т.н От близо година неуспешни опити за бебе. Ще съм благодарна на всякаква информация и съвети от теб.
Благодаря!

# 441
  • София
Здравей, Денис!
Може ли моля те коментар на изследванията ми? fSH, LH и E2 са изследвани на 3 ден от МЦ, а останалите на чист
Скрит текст:
ден (10ти ден).
На 35 години съм, без установени гинекологични проблеми, кисти и т.н От близо година неуспешни опити за бебе. Ще съм благодарна на всякаква информация и съвети от теб.
Благодаря!

Здравей!
ТСХ е добре, но Т4 е нисък и показва, че си с Хипофункция на ЩЖ.
Имаш ИР...и КЗ на гладно е висока, което не е добре - трябва ти определен начин на хранене, спорт, добавки, медикамент.
ФСХ е висок, добре е да провериш АМХ и Инхибин В ( на 3 ден от МЦ), всички андрогени ( посочени са на 1 стр. на
 темата) и за дефицити  - вит.Д, В12, ФК, желязо, феритин, трансферин, ЖСК, цинк, селен, мед ...

# 442
Благодаря за изчерпателния и бърз отговор.
Всъщност имам изследванията и за АМХ и Инхибин, но са от преди 4 месеца. Би ли ги погледнала и тях, щом ще дадат по-ясна картина за проблемите?

Здравей, Денис!
Може ли моля те коментар на изследванията ми? fSH, LH и E2 са изследвани на 3 ден от МЦ, а останалите на чист
Скрит текст:
ден (10ти ден).
Благодаря!

Здравей!
Имаш ИР...и КЗ на гладно е висока, което не е добре - трябва ти определен начин на хранене, спорт, добавки, медикамент.
ФСХ е висок, добре е да провериш АМХ и Инхибин В ( на 3 ден от МЦ), всички андрогени ( посочени са на 1 стр. на
 темата) и за дефицити  - вит.Д, В12, ФК, желязо, феритин, трансферин, ЖСК, цинк, селен, мед ...

# 443
  • София
Благодаря за изчерпателния и бърз отговор.
Всъщност имам изследванията и за АМХ и Инхибин, но са от преди 4 месеца. Би ли ги погледнала и тях, щом ще дадат по-ясна картина за проблемите?
Скрит текст:

Скрит текст:
Здравей, Денис!
Скрит текст:
ден (10ти ден).
Благодаря!

Здравей!
 темата) и за дефицити  - вит.Д, В12, ФК, желязо, феритин, трансферин, ЖСК, цинк, селен, мед ...
Инхибин В е нисък, а той е по-показателен от АМХ, който пък се влияе от много неща и може да варира/не е много обективен.
Тестостеронът е нисък - това също е индикатор, че може да има проблем с ЯР.
ДХЕА е малко висок, но тъй като ФСХ е висок, а тестостерона и Инхибина са ниски  - той може да е индикатор за проблем с О. ... напр. Андростендиона да е по-висок, защото си с ИР ( а той често се повишава при ИР)
По принцип, самата ИР - влияе зле на качеството на яйцеклетките и на ЯР.
Започваш от там, откъдето можеш сама да коригираш/контролираш  отклоненията + терапия от лекар
В ендокринната с-ма - хормоните са свързани и взаимозависими и за да е успешна терапията и по-бързо да има положителен ефект, трябва едновременно/успоредно да се приложат необходимите мерки

# 444
Благодаря много, Денис!

# 445
Здравейте, бебеправим вече 8 месеца и без успех, но и до скоро кърмих 2 години. От една седмица съм отбила сина ми. Още имам кърма и ми е много болезнено и вече се замислям за хапче за спиране на кърма Достинекс. След 2-3 дена ще почнем с опитите за бебче, дали ще навреди хапчето? И още един въпрос имам, ако си изследвам 2-3 дена след овулация прогестерона, тъй като няма да имам възможност да го изследвам 7 дни след това ще се види ли дали е в норми. Имам опасения, че от кърменето ми е с ниски нива и затова не мога да забременея.

# 446
denis, понеже и аз имам проблем със забременяването след миседа, реших да се проверя за ИР. Досега не съм правила никога такова изследване -  какво е редно да пусна само хомa индекс достатъчно ли е или и нещо друго трябва (мисля има някакви обременявания с глюкоза?) тъй като утре ми е 3 ден от МЦ и ще пускам полови хормони, ми се иска да проверя и ИР. Ще съм призматешна за насоки какво точно да кажа в лабораторията 🙏

# 447
Здравейте! Днес ходих на ендокринолог (трети ден от цикъла) за профилактичен преглед и най-вече да ми пусне изследвания за полови хормони. Прегледа ме и ми каза утре на гладно (четвърти ден от цикъла) да си отида да си пусна изследване за пролактин, TSH, FT4, A-TPO (MAT). Забелязвам, че сте написали, че повечето хормони са на чист ден. Мисълта ми е, при положение, че съм й казала, че съм в менструация и тя ми даде направления за лабораторията и ми каза да отида утре, дали ще покаже реални резултати? И още един въпрос: ако заедно с тези горепосочените хормони, си пусна отделно и ЛХ, ФСХ, пречи ли, че е няма да е на третия ден,а ще е 4 ден от цикъла?

Последна редакция: пн, 05 апр 2021, 15:07 от veni1005

# 448
denis, понеже и аз имам проблем със забременяването след миседа, реших да се проверя за ИР. Досега не съм правила никога такова изследване -  какво е редно да пусна само хомa индекс достатъчно ли е или и нещо друго трябва (мисля има някакви обременявания с глюкоза?) тъй като утре ми е 3 ден от МЦ и ще пускам полови хормони, ми се иска да проверя и ИР. Ще съм призматешна за насоки какво точно да кажа в лабораторията 🙏
Ако мога и аз да се включа с мнение... Simple Smile Щом си решила да пуснеш пълното изследване за Инсулинова резистентност, трябва да тестваш трикратно Инсулин + КЗ, след изпиване на глюкоза, разтворена във вода. Мисля, че в лабораторията трябва да кажеш, че искаш да си направиш ОГТТ, с включено трикратно измерване на Инсулин и Кръвна захар (Глюкоза) - на гладно (нулева минута), на 60-та мин. и на 120-та мин.
За този тест, обаче, има и някои изисквания - например, желателно е в рамките на няколко дни преди изследването да си се хранила по-високовъглехидратно. Т.е., ако по принцип избягваш въглехидратите в диетата си, хубаво би било 3-4 дена преди изследването малко да промениш хранителните си навици.
Освен това, важно е изследването да се проведе възможно най-рано сутринта, на гладно и жадно, без да си пушила или приемала медикаменти. Без да си се движила много сутринта и без да си се изнервяла, защото това също влияе на нивото на Инсулина.
12 чАса преди изследването трябва да се преустанови приемът на храна (аз лично спирам и водата). Т.е., ако ще правиш изследването в 8 сутринта, предната вечер хапваш най-късно към 19 ч.
Когато вече си в самата лаборатория и си изпила глюкозата, не бива да се движиш - седиш мирно и си четеш книжка, да кажем. Сумарно трябва да изтраеш 2 чАса в лаборатория, преди да можеш да си тръгнеш.
Провери в конкретната лаборатория, в която смяташ да се тестваш, защото на някои места изискват сама да си си закупила глюкозата от някоя аптека, не ти я предоставят те.

Здравейте! Днес ходих на ендокринолог (трети ден от цикъла) за профилактичен преглед и най-вече да ми пусне изследвания за полови хормони. Прегледа ме и ми каза утре на гладно (четвърти ден от цикъла) да си отида да си пусна изследване за пролактин, TSH, FT4, A-TPO (MAT). Забелязвам, че сте написали, че повечето хормони са на чист ден. Мисълта ми е, при положение, че съм й казала, че съм в менструация и тя ми даде направления за лабораторията и ми каза да отида утре, дали ще покаже реални резултати? И още един въпрос: ако заедно с тези горепосочените хормони, си пусна отделно и ЛХ, ФСХ, пречи ли, че е няма да е на третия ден,а ще е 4 ден от цикъла?
Аз лично бих изследвала първите изредени хормони на "чист" ден. Особено Пролактинът, както е посочено на първа страница, е добре да се тества около периода на овулацията. Колкото до половите, чувала съм, че е по-добре да се пуснат на втори, отколкото на четвърти ден. А най-желателно е, разбира се, на трети.
Ако никога досега не си изследвала показателите на щитовидната жлеза, бих ти препоръчала, освен TSH, FT4 и MAT, да си пуснеш също FT3 и TAT. Петте се тълкуват заедно.

# 449
Здравей, Денис,

Може ли коментар на моите изследвания, правени на 3 ден от МЦ. На 29г съм.

Като чета назад в темата май не са мн добре резултатите... Ама...

Общи условия

Активация на акаунт