Изследване на ХОРМОНИ – 22 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 438
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте! Моля за мнение за следните изследвания. Моите и двете са пуснати на 4 ден от МЦ. Не съм се съветвала с лекар все още. Какво да направим от тук нататък според вас?
Благодаря предварително!

# 511
Здравей Денис,
Пуснах си хормони защото си мислех че спкя, която имах преди бременността пак се е активирал и това може да е причина за засилен косопад.
Естрадиол- 94   реф. фол фаза 21-251
FSH- 6.24 реф. фол. фаза 3,03-8,08
LH- 3.77 реф. фол. фаза 1.8-11.78

Чудя се дали не съм избързала, тъй като цикъла почна 16 часа неделя, а изследванията ги направих вторник сутрин- дали на следващия ден има вероятност да са се променили съществено, а аз прекалено рано да съм ги направила?
Благодаря предварително!

# 512
  • София
Здравейте! Изчетох много мнения и все пак съм объркана относно моите резултати.
Изследването е правено на 3-ти ден от МЦ. На 25 години съм. Проблемите ми са - кратка и МНОГО оскъдна
Скрит текст:
менструация(2-3 дена); сравнително тънка (според това, което съм чела) лигавица на матката 4.6мм на 13-ти ден и 8.5мм на 25-ти ден; и диагноза от мамолог - двустранна фибропластична и кистозна мастопатия, съотвено силни болки в гърдите, започващи около 20-ти ден от МЦ.  Преди година имах завишен пролактин 47.13 ng/ml (3.00-23.5 Реф. с-ти), но след това  го изследвах още веднъж и беше в норма. Тогава пуснах и TSH - 1.67 (0.27 - 4.20).  
Мамологът ми обясни, че мастопатията се дължи на проблеми с хормоните, без да уточнява кои точно или да ми назначи изследвания.

На своя глава направих този пакет изследвания. Има ли проблем в резултатите и трябва ли да изследвам още нещо, за да разбера какво причинява този кратък цикъл и измененията в гърдите. Смених два гинеколога и никой не обръща внимание на това оскъдно течение. Търся трети, на който да се доверя. Дотогава разчитам на вас, благодаря!

Здравей!
Когато МЛ е тънка, няма как М. да е обилна и продължителна, защото по време на М. се "изхвърля" МЛ... и от 1-ви ден, на следващия МЦ, започва отново да се изгражда и развива.
Дебелината и преобразуването ѝ, зависи от хормоните - основно Е2 и Прогестерон, но техните нива, се влияят от всички други хормони, т.н. базови ( посочени са на 1 стр. на темата + дните от МЦ, в които трябва да се изследват, за да са максимално обективни).
За ТСХ - добре е, но само той не е достатъчен за да се заключи, че ЩЖ функционира нормално - трябва да се провери ТСХ + Т3 и Т4.
За Мастопатията - консултация с Мамолог ... и ако един не помогне, търсиш друг.

Здравейте! Моля за мнение за следните изследвания. Моите и двете са пуснати на 4 ден от МЦ. Не съм се
Скрит текст:
съветвала с лекар все още. Какво да направим от тук нататък според вас?
Благодаря предварително!

Здравей!
Има две изследвания с ЛХ и ФСХ - при едното ЛХ е по-висок, може причината да е в това че е изследван на 4-ти ден от МЦ... не мога да преценя. И при двете обаче се вижда че може да има проблем с ЯР - добре  е да се проверят АМх и Инхибин В.
Пролактинът е висок, трябва да е 250- 300.
В12 трябва да е на горна граница.
SHBG  е нисък - това също показва, че може да има проблем с ЯР.
За СГ - има отклонения - консултирайте се с Андролог.

Здравей Денис,
Пуснах си хормони защото си мислех че спкя, която имах преди бременността пак се е активирал и това може да
Скрит текст:
е причина за засилен косопад.
Естрадиол- 94   реф. фол фаза 21-251

Чудя се дали не съм избързала, тъй като цикъла почна 16 часа неделя, а изследванията ги направих вторник сутрин- дали на следващия ден има вероятност да са се променили съществено, а аз прекалено рано да съм ги направила?
Благодаря предварително!
Здравей!
По-добре на 2-ри, отколкото на 4-ти ден от МЦ. Като ден за изследвания, при теб, е супер.Резултатите не показват да има ПКЯ... поне не и за този МЦ.
ФСХ е малко висок, както и Е2 - ако си над 35-37 год., може да е от възрастта, но може да показват и ЗФ, който търпи обратно развитие ( просто да го имаш предвид).
Ако имаш съмнения/знаеш, кои хормони са причинявали СПКЯ, по-добре провери тях.

# 513
Здравейте, ще бъда благодарна за мнение на тези изследвания.
Здравейте ,
Може ли мнение за тези резултати пуснати  на 3ти ден от МЦ,  все още няма резултат за Инхибин.
Благодаря Purple Heart

Скрит текст:
Скрит текст:

# 514
  • The Vampire City
Здравейте! Моля за мнение за следните изследвания. Жена на 26 г. Пуснати са на 11-ти от МЦ.

Виждам, че всички стойности са в референтните граници, но не и в оптималните. Доколко притеснително е това? Направих си тези изследвания, заради напълняване през последната година, запек и лек косопад. Идеята ми е да установя дали това е от по-заседналия начин на живот през последната година или става въпрос за здравословен проблем.
Има ли нещо друго, което е хубаво да изследвам допълнително? 
Благодаря предварително!

# 515
Здравей Денис,
Пуснах си хормони защото си мислех че спкя, която имах преди бременността пак се е активирал и това може да
Скрит текст:
е причина за засилен косопад.
Естрадиол- 94   реф. фол фаза 21-251

Благодаря предварително!
Здравей!
По-добре на 2-ри, отколкото на 4-ти ден от МЦ. Като ден за изследвания, при теб, е супер.Резултатите не показват да има ПКЯ... поне не и за този МЦ.
ФСХ е малко висок, както и Е2 - ако си над 35-37 год., може да е от възрастта, но може да показват и ЗФ, който търпи обратно развитие ( просто да го имаш предвид).
Ако имаш съмнения/знаеш, кои хормони са причинявали СПКЯ, по-добре провери тях.
[/quote]

На 40 съм вече та май FSH си съответства Simple Smile Преди бременността (преди близо 5г.)  LH беше ориентировъчно 6,5 FSH 5,5. Тогава между другото ти първа ми обърна внимание че може да има СПКЯ, което после в София един специалист потвърди. Сега поради косопада се насочих към това възможно обяснение, но май хормоните не го подкрепят. Кои други хормони според теб бих могла да изследвам, които са свързани с спкя? Въпросът е че аз и преди кисти нямах, та и да ида на уз, май няма да е от полза Simple Smile

# 516
  • София
Здравейте, ще бъда благодарна за мнение на тези изследвания.
Здравейте ,
Може ли мнение за тези резултати пуснати  на 3ти ден от МЦ,  все още няма резултат за Инхибин.
Благодаря Purple Heart

Скрит текст:
Скрит текст:

Здравей!
Добре е да се  иска мнение, когато всички резултати са готови, а не да се пита два пъти за едно и също нещо.
Защо има два ФСХ?!
АМХ е нисък, показва проблем с ЯР ... но го няма Инхибин В, а те се тълкуват заедно.
Другите са добре.

Здравейте! Моля за мнение за следните изследвания. Жена на 26 г. Пуснати са на 11-ти от МЦ.
Скрит текст:

Виждам, че всички стойности са в референтните граници, но не и в оптималните. Доколко притеснително е това? Направих си тези изследвания, заради напълняване през последната година, запек и лек косопад. Идеята ми е да установя дали това е от по-заседналия начин на живот през последната година или става въпрос за здравословен проблем.
Има ли нещо друго, което е хубаво да изследвам допълнително? 
Благодаря предварително!
Здравей!
ТСХ е добре, но Т4 и Т3 са ниски и показват че си с Хипофункция на ЩЖ...когато има хипофункция на ЩЖ метаболизма се забавя и много по-бързо се качват кг., тялото много бързо се омазнява....запек и косопад- също.
Може да имаш и ИР.
Провери за дефицити: желязо, феритин, трансферин, ЖСК, хемоглобин, В12, ФК, вит. Д, цинк, мед, селен...

Blue_cloud
Да, ФСХ е от годините, т.е. нормално е да е по-висок.
За косопада - провери ТСХ, Т4 и Т3 и за дефицити:  Желязо, Феритин, Трансферин, ЖСК, Хемоглобин, В12, ФК, вит. Д, цинк, мед, селен...
Друга причина за косопада - по-високи нива на андрогените, пролактин, инсулин ( ИР)...

# 517
Здравейте!

Моля за коментар на изследванията, направени на 3 ден от цикъла.

Prolactin ( Пролактин )      348.00   mIU/l   125.00 - 635.00
LH ( Лутеинизиращ Хормон )¹      12.10   IU/l   реф. стойности 2.4-12.6
FSH ( Фоликул Стим. Хормон )²      21.30   IU/l   реф. стойности 3.5-12.5
Estradiol (Естрадиол)³       149.00   pmol/l           реф. стойности 45.4-854
Progesterone ( Прогестерон )⁴      1.320   nmol/l   реф. стойности 0.18-2.84

# 518
Здравейте! Назначиха ми тези изследвания и се чудя има ли нещо притеснително в тези резултати?
 Витамин Д в началото на февруари беше 19, сега е едва 24. Явно ще трябва да приемам нещо друго.

# 519
За попълване дефицита на витамин Д има значение какъв, как и по колко приемаш.

# 520
За попълване дефицита на витамин Д има значение какъв, как и по колко приемаш.
Да, знам че е така. Приемам Вигантол по 10 капки на ден. Голяма е дозата, но явно ще трябва да го сменя с нещо друго. Миналия път, когато имах дефицит с него се покачваше по-добре стойността.
Интересува ме и с хормоните дали има проблем?

# 521
Здравейте, ще помоля за съвет относно тези изследвания. Мъж, на 30 години, без оплаквания. Изследванията са назначени от дерматолог по повод кожни проблеми. Отклонението в TSH какво може да означава?

# 522
  • София
Здравейте!
Скрит текст:
Моля за коментар на изследванията, направени на 3 ден от цикъла.

Prolactin ( Пролактин )      348.00   mIU/l   125.00 - 635.00
LH ( Лутеинизиращ Хормон )¹      12.10   IU/l   реф. стойности 2.4-12.6
FSH ( Фоликул Стим. Хормон )²      21.30   IU/l   реф. стойности 3.5-12.5
Estradiol (Естрадиол)³       149.00   pmol/l           реф. стойности 45.4-854
Progesterone ( Прогестерон )⁴      1.320   nmol/l   реф. стойности 0.18-2.84
Здравей!
Желателно е да посочвате и някакъв ориентир за годините, дори да не ги посочвате точно: 20+, 25, 30+, 35..., защото нивата на хормоните се променят с възрастта.
Тези резултати напр. показват пременопауза и то към края ѝ, респ. и почти изчерпан ЯР ( ако няма други проблеми, които да влияят на ЛХ и ФСХ).

Здравейте, ще помоля за съвет относно тези изследвания. Мъж, на 30 години, без оплаквания. Изследванията са
Скрит текст:
назначени от дерматолог по повод кожни проблеми. Отклонението в TSH какво може да означава?

Здравей!
ТСХ е висок, но Т4 е добре - не е пил кафе, нали?... и са изследвани сутрин рано, до 9.00ч? - защото това е много важно за обективността на резултатите.
Добре е да се повторят заедно с Т3 и да се консултира с лекар - Ендокринолог.
Инсулинът е малко висок, според мен...не е изключено да има ИР.

Моля те да споделиш, какво е мнението на лекаря.

Последна редакция: вт, 27 апр 2021, 14:20 от denis.

# 523
Интересува ме и с хормоните дали има проблем?

Не е изследван пълният пакет, за да може да се каже дали всичко е наред. TSH винаги се тества с FT4 и FT3, и трите се тълкуват заедно.
Но това, което си изследвала, изглежда наред, да.

# 524
Дами искам да ви попитам за  изследването на АХМ.Трябва ли да се прави на гладно сутрин?
Има ли определен ден от цикъла на които да се прави ?

Общи условия

Активация на акаунт