Изследване на ХОРМОНИ – 22 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 282
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
Здравей Денис,

Днес на трети ден от цикъла(след спиране на противозачатъчни изписани за 10 дни заради ЗФ) си пуснах няколко хормона.
FSH знам,че е високо тъй като съм с НЯР и по думите на доктора съм със "стари яйчници" за възрастта ми и затова скача на горната граница след тях.И предния пък като ми бяха изписали хапчета преди стартиране на процедура пак беше скочила стойността - иначе е в рамкинте на 7-8.
С хипофукция съм и пия Елтироксин 50, но май трябва да увелича дозата.
Преди 4 месеца правих ОГГ и инсулина ми беше 10 на гладно.
От тогава съм на диета и смъкнах килограми и явно се отразява добре.

# 271

Здравей Денис
 Мина прегледа при уролога. Изписа трибестан. Качвам всички резултати а не само влошените. Казал е да го пие 2 месеца и ще повтори изследването. ММ неиска и да чуе за друг преглед или изследване сега.Започна диета, спорт, и пиене на вода. Доктора е обърнал внимание само на свободния тестостерон, нищо не е казал за амбулина. От какво се получава?Кога можем да очакваме резултат от трибестана? Благодаря![/img]

# 272
  • София
Здравей, Денис,
Скрит текст:
Имам хашимото, приемах 0.25 еутирокс около година бях свалила на 2.1 тсх, но при започване на опити за бебе тествах контролно и беше скочил в небето:
Тсх 6.1 (реф ст 0.3-4.0) , Фт4 14.7 (реф ст 9-23) - 03.02.2021

Увеличиха ми дозата на еутирокс на 0.5
И новите резултати са:
ТСХ - 3.28 (реф ст 0.25-5.0) , ФТ4 - 16.87 (реф ст 10.6-22.0) -04.03.2021

*Не са правени в една и съща лаборатория- досега съм се следила във втората

Въпросите ми са 2:
1. Достатъчно ли е свален ТСХ за 1 месец или да се увеличи дозата?

2. Каква в зависимостта мвжду ФТ4 и ТСХ - нормално ли е на 2рото изследване тсх да пада, а ФТ4 да се вдига?

Знам, че хормоналните изследвания не са реални в повечето лаборатории и често дават грешки
Здравей!
Не разбрах, какво точно се е случило - имало ли е стимулации и кога? Преди колко време?
Каква е причината да скочи ТСХ от 2 на 6?!
1. не мога да отговоря, защото не ми е ясна причината за скока на ТСХ от 2 на 6 ... по-добре се консултирай с лекар
2. да, след като приемаш Еутирокс, ТСХ пада а Т4 се повишава. Еутироксът ти попълва нуждите от Т4, той е негов аналог. Трябва да се следи и Т3

Скрит текст:
Може ли да помоля за коментар на прикачените изследвания,правени 2 дни преди овулация.Благодаря!
Е2 и ФСХ са високи, показват че може да  има киста или ЗФ.
ПП. Прогестеронът е добре - моя грешка

Скрит текст:

Здравей Денис
 Мина прегледа при уролога. Изписа трибестан. Качвам всички резултати а не само влошените. Казал е да го пие 2 месеца и ще повтори изследването. ММ неиска и да чуе за друг преглед или изследване сега.Започна диета, спорт, и пиене на вода. Доктора е обърнал внимание само на свободния тестостерон, нищо не е казал за амбулина. От какво се получава?Кога можем да очакваме резултат от трибестана? Благодаря!
Скрит текст:

Здравей!
За трибестана - ок., дано помогне по-бързо. Кога ще има резултат?! - не мога да отговоря... това не е някакъв медикамент (който действа директно на тестостерона) , а просто добавка, за която се предполага, че може да повиши тестостерона.
За албумина - причината може да е дехидратация, но може да е и някакво заболяване ( черен дроб, бъбреци, сърце, автоимунно заболяване ...) - отговорих вече на този въпрос - трябваше да попита лекаря.

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 17:54 от denis.

# 273
Ами...май трябваше аз да влезна при доктора, но пустия му срам... ММ е от хората които лекуват симптомите не причината.Сърдечни заболявания не са ходихме и на кардиолог. Оставам нещата така за сега. На добавки,диета и спорт. Дано нещата да се подобрят. Благодаря ти за помоща!

# 274
Благодаря,Денис.Няма кисти.Прави ми УЗ и всичко е наред.Резултатите даже те ги коментира,а на мен не ми се струват ок.Имам безумен косопад.

# 275
Здравей Денис,

Днес на трети ден от цикъла(след спиране на противозачатъчни изписани за 10 дни заради ЗФ) си пуснах няколко хормона.
FSH знам,че е високо тъй като съм с НЯР и по думите на доктора съм със "стари яйчници" за възрастта ми и затова скача на горната граница след тях.И предния пък като ми бяха изписали хапчета преди стартиране на процедура пак беше скочила стойността - иначе е в рамкинте на 7-8.

Може ли коментар и за моите изследвания. Благодаря предварително!

# 276
  • София
Скрит текст:
Здравей Денис,

Може ли коментар и за моите изследвания. Благодаря предварително!
Много ми е трудно да отговарям на няколко човека ( с редактиране на поста си)  в едно мнение - получават се много дълги цитати и често не успявам да следя на кой съм отговорила и на кой не.
Много се извинявам.
След прием на ОК, хормоните не са много обективни.
Напр. може ФСХ да е по-висок и в случая не може да се прецени дали е висок от ЯР (да показва НЯР)  или от ОК.
ТСХ се повишава от приема на ОК - и той може да не е показателен.
Е2 е висок, но каква е причината, лекар трябва да прецени, може ЗФ да не е изчезнал ... затова и ФСХ да е висок.
Трябва да те видят и на УЗ.

# 277
Здравейте,
Как ви се струват тези резултати , направени са на 3ти ден от цикъла?
Благодаря !

# 278
  • София
Здравейте,
Как ви се струват тези резултати , направени са на 3ти ден от цикъла?
Скрит текст:
Благодаря !

Здравей!
Добре са.

# 279
Здравей Денис, това се резултатите ми, утре ще пускам половите хормони, моля те за мнение, преди близо 1г.бях с такива резултати, пих около 3мес. Л-тироксин, като TSH тогава започна рязко да спада, преди месец и половина беше 0.155, не приемам нищо, и сега пак е рязко нагоре. Правим опити за бебе, имах "кухо яйце" през юни мин.година и сега се притеснявам дали всичко ще бъде наред, ще запиша час за ендо тази седмица 😔

# 280
  • София
Здравей Денис, това се резултатите ми, утре ще пускам половите хормони, моля те за мнение, преди близо 1г.бях
Скрит текст:
с такива резултати, пих около 3мес. Л-тироксин, като TSH тогава започна рязко да спада, преди месец и половина беше 0.155, не приемам нищо, и сега пак е рязко нагоре. Правим опити за бебе, имах "кухо яйце" през юни мин.година и сега се притеснявам дали всичко ще бъде наред, ще запиша час за ендо тази седмица 😔
Здравей!
Л-Тироксин се приема постоянно, а не от време на време, само когато се засекат по-високи нива. В противен случай само си стресираш ЩЖ.
Резултатът показва, че си с Хипофункция на ЩЖ - ТСХ висок, Т4 нисък.
Ако много играят тези хормони, може да има и друг проблем с ЩЖ, да не е само Хипофункцията... затова е най-добре да се консултираш с Ендокринолог.
За Л-Тироксинът - добре е да се започва с по-ниска доза и ако се налага промяна в дозата, това да става с постепенно и бавно увеличаване на дозата, а не от 50 на 100мкг. Да се спазват всички условия на прием, които се изискват за този медикамент - сутрин веднага след сън, 2 часа преди хранене и кафе... 8 часа интервал от Са, желязо, вит. Д ... 4 часа интервал от други добавки, медикаменти и т.н. ... ако не се спазват тези условия, се променя ефекта от използваната доза. Напр. кафето ( с кофеин и безкофеин), други напитки с кофеин, теин ( чая) и т.н. намалява ефекта на дозата с около 1/3 или ако приемаш 100мкг, получаваш само 67мкг като действие.

# 281
Здравей Денис, това се резултатите ми, утре ще пускам половите хормони, моля те за мнение, преди близо 1г.бях
Скрит текст:
с такива резултати, пих около 3мес. Л-тироксин, като TSH тогава започна рязко да спада, преди месец и половина беше 0.155, не приемам нищо, и сега пак е рязко нагоре. Правим опити за бебе, имах "кухо яйце" през юни мин.година и сега се притеснявам дали всичко ще бъде наред, ще запиша час за ендо тази седмица 😔
Здравей!
Л-Тироксин се приема постоянно, а не от време на време, само когато се засекат по-високи нива. В противен случай само си стресираш ЩЖ.
Резултатът показва, че си с Хипофункция на ЩЖ - ТСХ висок, Т4 нисък.
Ако много играят тези хормони, може да има и друг проблем с ЩЖ, да не е само Хипофункцията... затова е най-добре да се консултираш с Ендокринолог.
За Л-Тироксинът - добре е да се започва с по-ниска доза и ако се налага промяна в дозата, това да става с постепенно и бавно увеличаване на дозата, а не от 50 на 100мкг. Да се спазват всички условия на прием, които се изискват за този медикамент - сутрин веднага след сън, 2 часа преди хранене и кафе... 8 часа интервал от Са, желязо, вит. Д ... 4 часа интервал от други добавки, медикаменти и т.н. ... ако не се спазват тези условия, се променя ефекта от използваната доза. Напр. кафето ( с кофеин и безкофеин), други напитки с кофеин, теин ( чая) и т.н. намалява ефекта на дозата с около 1/3 или ако приемаш 100мкг, получаваш само 67мкг като действие.
Много ти благодаря за изчерпателния отговор, Денис! Изследвала съм и TAT и MAT - всичко е в норма, на ехограф също всичко е нормално. Относно л-тироксина, спрях приема му по препоръка на лекар, смяташе, че дозата ми е дошла висока и с течение на времето всичко ще се нормализира само, но сега този рязък скок за 1 месец ме притеснява.

# 282
Здравейте! Знаете ли дали ако започна да приемам Иногинол сега, ще повлияе на резултатите на Е2 и Прогестерон, които трябва да изследвам края на другата седмица, или да започна с Иногинола след това?

И още нещо... На тест лентичките за овулация имах две силно изразени чертички на 28.02., а гинеколога ми каза да изследвам Е2 и Прогестерон на 12.03., тогава ли се пада 7-ми ден от овулацията?! (като последният ми МЦ започна на 17.02.)

Последна редакция: нд, 07 мар 2021, 15:25 от Darling*

# 283
Денис ,моля те ,коментирай моите резултати , особено за вит .Д в каква доза да приемам и б12,бременна съм в 8 г.с ,със синдром на Жилбер.

# 284
  • София
Здравейте и първо честит празник! Simple Smile Heart

Въпросът ми е 17-алфа-ОН- прогестерон същият хормон ли е като 17ОХ прогестерон? В  сайта на Рамус е изписан с алфа.

Общи условия

Активация на акаунт