Изследване на ХОРМОНИ – 22 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 246
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Здравейте,
Може ли отново мнение за моите резултати. 
Скрит текст:
Правим опити за бебче от 4м. и при поредния преглед при АГ ми казаха че имам поликистозни яйчници. Освен това АГ откри малък полип 4мм. пред ляв рог на матката и препоръча хистероскопия. Изписа ми и Дуфастон. От 3 месеца пия и Фолиева киселина.
Реших да пусна изаледвания на хормони и да отида и при АГ репродуктивен специалист. Според нея пък нямало никакъв полип и при преглед на 10ти ден от МЦ не видя доминантен фоликул, вика ме отново след няколко дни за да види дали има изразен диминантен фоликул. Пусна ми и допълнителни изследвания на хормони, тъй като пролактина ми от 4ден на МЦ й се стори висок. Тя изписа Pregnacare conception по 1 на ден и Иногинол 2х1.

Първата снимка по долу е от изследване на 4ти ден от МЦ.

Следващата е по препоръка на втората АГ която посетих и е от 10ти ден на МЦ.

Според вас как са резултати и за какяо се касае (пролактина видно е висок).
 Денис, ако се включиш ще съм благодарна!
Здравей!
Пролактинът е висок.
ТСХ е висок (това може да е причина за по-високият Пролактин), показва (предполагам) Хипофункция на ЩЖ, но трябва да се проверят Т3 и Т4. Друга причина - Андростендион и Инсулин ( тест за ИР, обременяване с глюкоза) ... това са някои от причините за по-високи нива на Пролактина ... ако там всичко е наред - трябва да се консултираш с Ендокринолог.
ФСХ е висок - ако причината не е ЯР, защото АМХ е добре, но трябва да се провери и Инхибин В ( на 3 ден от МЦ) ... може да показва, че нещо пречи/потиска О., но за да се разбере какво точно - трябва да се изследват всички  базови хормони.
Другите хормони са добре.

# 346
Има ли смисъл да се изследва Макропролактин - не само с оглед репродуктивните способности, но и по принцип. Какво би показал тестът евентуално?

# 347
Здравей, Денис. Какво мислиш за тези резултати? Май инсулинът е много зле.. Принципно от 1 год. се храня нв-вм и пия метформин и като цяло очаквах по-добри резултати.

# 348
Здравейте, живея в чужбина и на 4ти ден от цикъла ми пуснаха следните хормони.
ФСХ - 10.60, реф. ст-сти по-малко от 8.70 за фоликулярна фаза
АМХ - 5.30 pmol/L. Референтни от 1.1 до 53.50. Тук мерните единици са pmol/l. Опитах се да ги обърна в ng/ml , но не знам дали правилно съм сметнала. Уж пишеше, че трябва да се умножи по 0.14. Ако е така значи резултатът ми е 0.75 ng/ml.
Естрадиол - 260. Реф. ст-сти по-малко от 913 за фоликулярна фаза.
Общо взето това ми пуснаха. На 39г и правим опити за 2ро дете. До момента сме пробвали само 1 месец, но предвид годините ми лекарите искаха тези изследвания.

Последна редакция: вт, 16 мар 2021, 18:14 от Eliz_A

# 349
Здравей, Денис,
Дали мога да те помоля да погледнеш моите резултати на прогестерон и едтрадиол на 7 ден след предполагаема овулация (засичана вкъщи)

Благодаря ти от сърце Heart

# 350
  • София
Има ли смисъл да се изследва Макропролактин - не само с оглед репродуктивните способности, но и по принцип. Какво би показал тестът евентуално?
Ако нямаш проблем с пролактина или някакво заболяване ( проблем с хипоталамус, хипофиза, онкозаболяване, заболяване на ЧДроб ...) прием на медикаменти - антидепресанти, ОК, антихистаминови ...), което да предполага по-ниски или по-високи нива на  макропролактина - според мен, не. Консултирай се с лекар.
Тестът ще покаже дали твоите нива на макропролактина са нормални или не... няма какво друго да покаже.
За лекарите - водещо е симптома/-тиката /снемането на анамнеза, диагноза, диференциална диагноза и т.н. ... не се пратят изследвания просто така, без причина.

Здравей, Денис. Какво мислиш за тези резултати? Май инсулинът е много зле.. Принципно от 1 год. се храня нв-
Скрит текст:
вм и пия метформин и като цяло очаквах по-добри резултати.
Здравей!
Само ТСХ не е достатъчен за да се прецени как функционира ЩЖ.
Ако не правиш опити за бебе, ТСХ  горе долу е добре.
Инсулинът на гладно е висок, КЗ е висока на 60 и 120 мин., което не е добре.
Имаш грешки в храненето си.

Последна редакция: вт, 16 мар 2021, 18:26 от denis.

# 351
Здравейте ! Имаме детенце на три годинки и от година опитваме за второ , ноо не се получава , ходих на преглед при гинеколог и ми каза че не вижда нищо притеснително и ми предложи инжекция за предизвикване на овулация ... Обаче последния месец ми излязе ужасно акне .. Дали не е хормонално цялото това нещо , какви изследвания да си пусна , някой може ли да ме посъветва нещо Simple Smile

# 352
Здравейте ! Имаме детенце на три годинки и от година опитваме за второ , ноо не се получава , ходих на преглед при гинеколог и ми каза че не вижда нищо притеснително и ми предложи инжекция за предизвикване на овулация ... Обаче последния месец ми излязе ужасно акне .. Дали не е хормонално цялото това нещо , какви изследвания да си пусна , някой може ли да ме посъветва нещо Simple Smile

Аз не съм толкова компетентна, но при теб не е доказана причината, за да прибягвате до инжекции “на сляпо”. Мисля, че преди това и спермограма трябва да се направи... най-добре отиди и при друг гинеколог - репродуктивен специалист.

# 353
А този гинеколог изследва ли първо половите хормони преди да предлага инжекции? При опити над година се посещава репродуктивен специалист, а ако сте над 35г , още след 6м неуспешни опити се прави консултацията.

# 354
А този гинеколог изследва ли първо половите хормони преди да предлага инжекции? При опити над година се посещава репродуктивен специалист, а ако сте над 35г , още след 6м неуспешни опити се прави консултацията.

На 28 съм .. Кой хормони да си пусна класическия пакет ли за LH, FSH, пролактин

# 355
Очаквам да излезне микробиологията и цитонамаската и в петък ще се чуем, така сме се разбрали.
Каза, че вижда фоликул 20мм, но не може да каже оше дали ще имам О или ще е ЗФ.
Надявам се да има О, но да видим. обясни ми, че другата седмница като ме види на ехографа ще ми каже какво е.
А защо ми пусна хормона не знам точно, аз разбрах, че иска да види дали ми е в норма.
Ще ви споделя
Попитай го, че и на мен ми е интересно.
Ако преди О., прогестеронът е висок, предполага лутеинизация и образуване на ЛУФ, лутеинова киста и т.н., т.е че може да няма О.
Грубо казано, преди О. няма прогестерон - той започва да се синтезира от ЖТ (ЖълтоТяло или Corpus Luteum), след О.
ЖТ се образува на мястото на спукания фоликул ( ДФ, който се пука при О.) или след О. ДФ се преобразува в жлеза с вътрешна секреция, която синтезира (образува, произвежда) хормона прогестерон.
Няма ли ЖТ - няма прогестерон.
Нивата на прогестерона се проверяват точно на 7-ми ден след О., когато е пика на този синтез ... и точно те са най-важни. Преди и след този пик - нивата са ниски и не са показателни за това, дали добре функционира това ЖТ и дали образува достатъчно прогестерон... който пък е много важен за имплантацита и развитието на бременността, ако има зачеване.

Здравей denis,
Гинеколога ми отговори странно на въпроса за прогестерона. Попитах го дали е правилно да се изследва 7 дни след О и той "да, има логика, но как ще знаеш кога точно си в овулация?! Трябва да се следи от лекар, лентичките не винаги дават правилен резултат". Каза, че ми бил горе долу добре.
Важното е, че всички изследвания са ми добре и съм имала овулация този месец.

# 356
  • София
Здравей denis,
Гинеколога ми отговори странно на въпроса за прогестерона. Попитах го дали е правилно да се изследва 7 дни след О и той "да, има логика, но как ще знаеш кога точно си в овулация?! Трябва да се следи от лекар, лентичките не винаги дават правилен резултат". Каза, че ми бил горе долу добре.
Важното е, че всички изследвания са ми добре и съм имала овулация този месец.
Здравей! И Благодаря, че сподели.
Дано всичко да е наред и да е имало О. Peace

# 357
АМХ - 5.30 pmol/L. Референтни от 1.1 до 53.50. Тук мерните единици са pmol/l. Опитах се да ги обърна в ng/ml , но не знам дали правилно съм сметнала. Уж пишеше, че трябва да се умножи по 0.14. Ако е така значи резултатът ми е 0.75 ng/ml.
Общо взето това ми пуснаха. На 39г и правим опити за 2ро дете. До момента сме пробвали само 1 месец, но предвид годините ми лекарите искаха тези изследвания.
Здравей, Денис. Имаш ли възможност да коментираш моите резултати? Не съм много наясно с хормоните и искам да имам някакъв ориентир преди да ми дойде часа за лекар.

# 358
  • София
Скрит текст:
Здравей, Денис. Имаш ли възможност да коментираш моите резултати? Не съм много наясно с хормоните и искам да имам някакъв ориентир преди да ми дойде часа за лекар.
Здравей!
Само по тези три хормона, не може да се направи кой знае какъв извод.
АМХ е нисък, ФСХ висок - показва, че ЯР е намален ... но АМХ се влияе от много неща и не е много показателен - трябва да се провери и Инхибин В.
ФСХ, може да е висок, но  освен това да е допълнително повишен  и от нещо друго - напр. киста, ПКЯ и т.н.
Само Е2 не показва много , трябва да се изследва и ЛХ.

# 359
Здравей!
Само по тези три хормона, не може да се направи кой знае какъв извод.
АМХ е нисък, ФСХ висок - показва, че ЯР е намален ... но АМХ се влияе от много неща и не е много показателен - трябва да се провери и Инхибин В.
ФСХ, може да е висок, но  освен това да е допълнително повишен  и от нещо друго - напр. киста, ПКЯ и т.н.
Само Е2 не показва много , трябва да се изследва и ЛХ.
Благодаря! Ами това ми пуснаха тук, аз дори не съм и настоявала, просто споменах, че правим опити от 1 месец и че с предната бременност имах проблеми с ТСХ и нисък прогестерон.ТСХ-то продължава да е проблем, но е в релси с лекарствата.  Втори месец пия витекс, преди 8г , когато забременях ми помогна много и всъщност след приема му веднага забременях. Казваш , че вероятно се касае за намален ЯР. Не съм много наясно, но това значи ли, че не всеки месец настъпва овулация и дали има възможност естествено да се получи? Да си призная, ще пробваме естествено, ако не се получи, не се. Едва ли ще пробваме с инвитро.

Общи условия

Активация на акаунт