Изследване на ХОРМОНИ – 22 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 59 727
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
Моля за мнение за резултат  на АМХ 11.7, при реф. 0-10.39.За какъв проблем говори това, чувала съм само при нисък, че не е добре?

# 541
Моля за мнение за резултат  на АМХ 11.7, при реф. 0-10.39.За какъв проблем говори това, чувала съм само при нисък, че не е добре?
Най-верояно се касае за СПКЯ.

# 542
Здравейте! Бихте ли коментирали  резултатите от изследвания на хормони на 3-ти ден от МЦ, на 34г. съм. Какви са оптималните стойности за забременяване? Предварително благодаря Simple Smile

# 543
Здравейте, има ли смисъл от изследване на прогестерон при прием на дуфастон от 16 до 25 ден от цикъла? Колко реален би бил резултата? Преди започване на дуфастона (преди около 6 месеца) беше 2.25 ng/ml в ЛФ, при реф.стойности 1.83-23.9. На 31 съм. Имаме съмнение за липса на овулация. Все още не е доказано, ще започнем фоликулометрия следващия месец, но ми се искаше да проверя и прогестерона. Благодаря предварително за отговорите!

# 544
Здравейте отново,
Аз все пак пуснах изследване за прогестерон на 21 ден от цикъла. Това е резултатът. Бихте ли ми казали дали е задоволителен, предвид приема на дуфастон от 6 месеца. Дали при евентуална овулация биха се случили нещата с такива стойности?
Благодаря предварително!

Здравейте, има ли смисъл от изследване на прогестерон при прием на дуфастон от 16 до 25 ден от цикъла? Колко реален би бил резултата? Преди започване на дуфастона (преди около 6 месеца) беше 2.25 ng/ml в ЛФ, при реф.стойности 1.83-23.9. На 31 съм. Имаме съмнение за липса на овулация. Все още не е доказано, ще започнем фоликулометрия следващия месец, но ми се искаше да проверя и прогестерона. Благодаря предварително за отговорите!

# 545
Здравейте! Моля за мнение относно моя прогестерон по време на бременност.
6г.с. - 24ng/mol (ползван Утрогестан 2х2)
12г.с. - 30ng/mol (ползван Утрогестан 3х2 + 1таб. Дуфастон дневно)
17г.с. - 21ng/ mol (Ползван Циклогест 2х1(общо 800мг)
Много ме притеснява, че е паднал. Някъде четох, че при вагинално приложение не се насища кръвта с него, а остава да действа на матката, а при орален прием се повишават серумните нива? Дали е опасно това ниско ниво?

# 546
Здравейте!
Може ли мнение на резултатите ми от изследваните хормони? Пуснах ги по собствено желание.
Направени са на 4-ти ден от Ц. На 29г съм.
Благодаря!

# 547
  • София
Здравейте отново,
Аз все пак пуснах изследване за прогестерон на 21 ден от цикъла. Това е резултатът. Бихте ли ми казали дали е
Скрит текст:
задоволителен, предвид приема на дуфастон от 6 месеца. Дали при евентуална овулация биха се случили нещата с такива стойности?
Благодаря предварително!

Здравей!
Прогестеронът е нисък, дори не е сигурно дали е имало О. ... освен, ако не е изследван в правилния ден от МЦ?!
Той трябва да се изследва точно на 7 ден след доказана О. ( поне с тестове за О. и измерване на БТ). Желателно е да се пуска заедно с Е2 ( ако има проблем, поне да се предположи какъв е той).

Здравейте! Моля за мнение относно моя прогестерон по време на бременност.
Скрит текст:
6г.с. - 24ng/mol (ползван Утрогестан 2х2)
12г.с. - 30ng/mol (ползван Утрогестан 3х2 + 1таб. Дуфастон дневно)
17г.с. - 21ng/ mol (Ползван Циклогест 2х1(общо 800мг)
Много ме притеснява, че е паднал. Някъде четох, че при вагинално приложение не се насища кръвта с него, а остава да действа на матката, а при орален прием се повишават серумните нива? Дали е опасно това ниско ниво?
Здравей!
Малко е нисък прогестерона - по-добре се консултирай с лекар.

Здравейте!
Може ли мнение на резултатите ми от изследваните хормони? Пуснах ги по собствено желание.
Скрит текст:
Направени са на 4-ти ден от Ц. На 29г съм.
Благодаря!
Здравей!
ЛХ и Е2 са високи, показват, че си с ПКЯ.
Желателно е да се изследват всички базови хормони ( посочени са на 1 стр. на  темата) за да се установи каква е причината за тази ПКЯ.

# 548
Здравей, Денис и благодаря за отговора!
Точно от това се опасявах... С лекарката ми имаме съмнение за липса на овулация, ще започнем фоликулометрия от следващия месец и ще пусна отново изследване на прогестерона. Ще пусна и Е2 с него. Досега не съм го изледвала. На 3 ден от цикъла ще пусна и останалите хормони.
 Щитовидните изглеждат ОК, нали?

Следя БТ орално, но не се покачва повече от 36.7 (това се случи днес за 1ви път), иначе винаги е около 36.4, няма двуфазност Sad С тестове за овулация също не съм я засичала...
 Това означава ли, че дуфастона не дава нужния резултат? Да увелича дозата, времето за прием, да сменя с друг препарат/инжекции?
Разбира се, ще се допитам и до лекуващия ме лекар, но бих се радвала да ме посъветвате накъде да се насоча като начало. .. Знам, че всичко е комплексно и първо трябва да възстановим овулацията, но все пак... иска ми се да е в правилната последователност..
Благодаря отново и весел празник!

Последна редакция: чт, 06 май 2021, 16:00 от deni_val

# 549
  • София
Здравей, Денис и благодаря за отговора!
Точно от това се опасявах... С лекарката ми имаме съмнение за липса на овулация, ще започнем фоликулометрия
Скрит текст:
от следващия месец и ще пусна отново изследване на прогестерона. Ще пусна и Е2 с него. Досега не съм го изледвала. На 3 ден от цикъла ще пусна и останалите хормони.
 Щитовидните изглеждат ОК, нали?

Следя БТ орално, но не се покачва повече от 36.7 (това се случи днес за 1ви път), иначе винаги е около 36.4, няма двуфазност Sad С тестове за овулация също не съм я засичала...
 Това означава ли, че дуфастона не дава нужния резултат? Да увелича дозата, времето за прием, да сменя с друг препарат/инжекции?
Разбира се, ще се допитам и до лекуващия ме лекар, но бих се радвала да ме посъветвате накъде да се насоча като начало. .. Знам, че всичко е комплексно и първо трябва да възстановим овулацията, но все пак... иска ми се да е в правилната последователност..
Благодаря отново и весел празник!
Да, хормоните на ЩЖ са добре.
Серумните нива на прогестерона ( естествени, нормални) зависят от това, дали е имало или не О. Ако няма О. - няма и Прогестерон ( грубо казано). Прогестерон се синтезира след О.
Когато има проблем с ЖТ и то не синтезира достатъчно Прогестерон, може да се назначи някаква терапия с прогестин, който да попълва тези нива до оптимални такива. Но, ако серумните нива на Прогестерона са ниски и показват, че не е имало О., терапията с прогестерон, няма да помогне много ... защото не е имало О.
Правилният подход е, да се търси причината за липсата на О. или причината да се синтезира по-малко прогестерон, ако все пак е имало О.
Изследвай всички базови хормони ( посочени на 1 стр. на темата) - те ще покажат къде е проблема.
Провери и за всички дефицити - желязо, хемоглобин, феритин, трансферин, ЖСК, вит. Д, В12, ФК, цинк, селен, мед...
За всички хормонални отклонения и състояния си има причина и тя трябва да се търси и лекува.
Не е страшно, не е трудно - почти всичко може да се коригира/контролира.

# 550
Много, много благодаря за изчерпателния отговор, Денис! Заемам се и дано скоро се открие проблема! 🙏

# 551
Здравейте,

От скоро със съпругът ми се опитваме да имаме бебе, но за сега не се получава. Започах изследвания и планирах утре да си пусна пакет за щитовидната жлеза, но тази сутрин се събудих с хрема и болки в гърлото. Въпросът ми е дали това би се отразило на изследванията?

Другото което е, през март 2019 си изследвах TSH и си беше в норма, тогава вдигах високо кръвно и в тази връзка го изследвах този хормон. В последсвие обаче същата година от стрес и притеснения започна сърцебиене, неспокойно спане дори имах и паник атака, но тогава не ми казаха отново да изследвам TSH, защото ското беше изследването и нямало нужда. Към днешна така четейки подобни симптоми за хиперфункцията на щитовидната жлеза се чудя дали не е възможно за тези две години да се е завишил хормона. Тогава среса беше причинен от това, че мъжът би беше на кораб 6 месеца, аз бях сама, но откакто се е върнал, все по-рядко ми се случва да имам сърцебиене и притеснения като цяло. Цикълът ми е редовен, но леко по-оскъден последно време. Пролактинът ми е завишен и го отдавам на това. Тепърва лекар ще си казва мнението по изследванията на 20ти.

# 552
Здравей, Денис Simple Smile
Дали ще може коментар за следните изследвания, направини са на 3 ден от МЦ след прием на Естрофем и Утрогестан за 10дена заради ниски стойности на E2 и прогестерон и кисти в двата яйчника. Дали може да препоръчаш добавки, които биха били полезни, на преглед съм при Аг след 8 дена за проследяване. Много благодаря.

# 553
  • София
Здравей, Денис Simple Smile
Дали ще може коментар за следните изследвания, направини са на 3 ден от МЦ след прием на Естрофем и
Скрит текст:
Утрогестан за 10дена заради ниски стойности на E2 и прогестерон и кисти в двата яйчника. Дали може да препоръчаш добавки, които биха били полезни, на преглед съм при Аг след 8 дена за проследяване. Много благодаря.
Здравей!
Темата е за коментар на хормонални изследвания. Има тема за добавките - там се споделят ползи от една или друга добавка.
За хормоните - не посочваш възраст ( поне за някакъв ориентир), а това е важно.
ЛХ и ФСХ са доста високи - показват, че има някакъв проблем с функцията на яйчните.
17ОН Прогестерон е висок - трябва да се изследват и други хормони и да се направи консултация с Ендокринолог... не е изключено да има и киста/ЛУФ, но това се установява с УЗ преглед.
Моето мнение е, да се консултираш със специалист по репр. медицина... защото, ако има проблем, каквито и добавки да приемаш, няма да помогнат много.
Добавките, само подпомагат репр. функция ... да функционира, малко по-добре, те не лекуват.
Ако има проблем с нея - този проблем се коригира/лекува и едва след това са добавките.

# 554
Здравейте,пусках полови хормони ,назначени от АГ,но тези,които се изследват в 3-5 ден от началото на менструация не успях,защото ми се появи втората чертичка.Изследването е правено в лутеална фаза (около 5-6 дни преди очаквана менструация).Два от показателите не са в норма,какво мислите?
Днес на 12ти ден от закъснението на обикновен видеозон АГ видя някаква сянка и ме вика др седмица отново.С вътрешен видеозон не разполага.

Общи условия

Активация на акаунт