Инвестиции - къде, как, какво?

• 67 839
  • 755
  •   1
Отговори
# 525
Може ли да споделите в кои фондове сте инвестирали. Интересувам се от такива с ниво на риск 4 най-вече, но ще сложа  малко и в по-високорисков .Набелязала съм два с риск 4 после ще ги напиша че не са пред мен и поне десетина с ниво 6 и затова ми е интересно другите в какво инвестират.

Amundi Funds - US Pioneer Fund A EUR - LU1883872332
Amundi Funds - European Equity Value A EUR - LU1883314244

За последните 5 години US Pioneer Fund се представя идентично с S&P 500, което е по-добре отколкото очаквах. За по-дълги периоди назад изостава с 1-2% годишно - колкото му е таксата управление.

Европейският фонд е с по-боклучави (value) компании и поне на теория би следвало да даде по-добра дългосрочна възвращаемост от MSCI Europe/FTSE Developed Europe индексите. Представянето е по-добро от MSCI Europe Value за последните 10 години, та поне тук мениджърите добавят стойност.

Съотношението между двата фонда е приблизително 50/50 в момента. Доходността на щатския фонд беше много по-висока за последните 5 години. Интересно дали ще се обърнат нещата в следващите 5 Simple Smile

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 09:55 от Daystar

# 526
  • Out of the Mix
На БФБ не.

От време на време се появяват и на нашия пазар лимитирани продукти с индексни фондове, сертификати, с добра доходност, прозрачност, ясни условия, но бързо се изкупуват емисиите, и малко хора се "дореждат", защото бързо се изчерпват лимитите.

Иначе е много сладко още от студентските години да си имаш богат, диверсифициран портфейл, и цял живот да ти расте, а ти да се издържаш от лихвата, което е възможно, но трябва да се почне от рано, да се следи и да знаеш какво правиш.

# 527
  • инфантилно и разглезено хлапе
Фондовете на Кати Ууд със загуби от близо 7% вчера

Новата година не донесе ново начало за ARK Invest на Кати Ууд, борсово търгуван фонд, известен с фокуса си върху иновативни акции и високите ценови цели.

Водещият борсово търгуван фонд ARK Innovation на компанията (тикер: ARKK) падна със 7,1% в търговията в сряда, отбелязвайки най-лошия си ден от 3 септември 2020 г. Всички други ETF-и на ARK, включително най-новия, ARK Transparency (CTRU) – стартира през декември — също са дълбоко в отрицателна територия.

Инвеститорите се уплашиха от промяната на тона на председателят на Фед Джером Пауъл, за да наблегне на рисковете от инфлацията – след като месеци наред описваше покачващите се цени като „преходни“ – тъй като новият вариант на Covid-19 вилнее в цялата страна и причинява смущения във веригата на доставки.

Загубата в сряда беше само последният период от годишната борба на фондовете на ARK. ARK ETFте бяха едни от най-добре представящите се фондове през 2020 г., като се повишиха средно със 150%, тъй като пандемията ускори приемането на много нововъзникващи платформи и технологии, които компаниите притежават в портфейлите си.

Откакто достигнаха своя пик през февруари 2021 г., обаче, фондовете се сринаха надолу, губейки голяма част от печалбите си от предходната година. Нарастващата инфлация направи бъдещия паричен поток на ориентираните към растежа иновационни фирми по-малко ценен днес и инвеститорите търсеха възвръщаемост от по-безопасни ъгли, като евтино търгувани циклични акции.

С ястребовата точка на Фед, изглежда, че волатилността на акциите на растеж и фондовете на ARK ще продължи.

# 528
Виждам,че Уникредит предлагат  Амунди като Спестовен план и Директна инвестиция- кой от двата варианта е за предпочитане?
То е ясно,че трябва да открия сметка в Уникредит- спестовна или разплащателна да е?

При директна инвестиция минимумът е 500 USD/EUR за първоначалната вноска, а после може да се добавя по минимум 150. За спестовен план минималната вноска е 20 USD/EUR. Имат целева сметка за захранване на спестовен план, която е без такси. Не виждам пречка да си я захраните със сума и за директна инвестиция.

Daystar,в сайта на Уникредит не откривам сметка ,която е без такси. Може ли линк,че да им я посоча ,като отида да откривам сметка?

# 529
Не мога да дам линк. Те сами ми предложиха да си открия такава сметка.

# 530
Таксата за управление не се взима само от печалбата. Взима се от активите под управление всеки божи ден без значение дали има ръст или спад, дали фонда бие бенчмарка си или изостава.

Има допълнителна такса за добро управление ако фонда се представи по-добре от сравнителния показател. Само че тя важи и ако пазарът падне с 20%, а фонда само с 19 Simple Smile

С други думи единственият сигурен печеливш е управляващото дружество.

Това болднатото е ясно, но е приемливо за мен. А да ми взема някой от капитала досега не съм усещала.

# 531
странно на мен ми казаха че трябва да имам разплащателна и след като аз възразих че тази сметка после няма да ми е необходима и не желая да и плащам таксите ми казаха че само чрез нея мога да оперирам за да тегля/внасям към фонда т.е не мога да я закрия или поне аз така разбрах.

# 532

И поне не ми се е случвало да се вземат от моите пари (да ми намаляват активите), а от печалбата. А и чудно откъде другаде да ги вземат.

Таксата за управление не се взима само от печалбата. Взима се от активите под управление всеки божи ден без значение дали има ръст или спад, дали фонда бие бенчмарка си или изостава.

Има допълнителна такса за добро управление ако фонда се представи по-добре от сравнителния показател. Само че тя важи и ако пазарът падне с 20%, а фонда само с 19 Simple Smile

С други думи единственият сигурен печеливш е управляващото дружество.

Вярно, при взаимните фондове разходите за такси и комисии са много по-големи.
Амундито обаче имат две големи предимства(за мен):
- парите ти дефакто са извън България. Ако у нас нещо се скапе с икономиката, ако почнат масови фалити, или борда вземе, че падне, инвестицията ти е на сигурно място и не е обвързана с българската икономика, или с българския лев.
- управляващото дружество е много голямо и известно, вероятността да фалира или да изчезне е твърде малка.

# 533
Кога е било това?
На мен ми предложи един консултант/по телефона говорихме/през мобилното приложение да открия разплащателна с 1,60 лв мес.такса при регулярни постъпления по нея.
Ще ида и на място в някой клон ,да питам ,аджеба ,каква е тая спестовна сметка без мес.такса

# 534
- парите ти дефакто са извън България. Ако у нас нещо се скапе с икономиката, ако почнат масови фалити, или борда вземе, че падне, инвестицията ти е на сигурно място и не е обвързана с българската икономика, или с българския лев.
- управляващото дружество е много голямо и известно, вероятността да фалира или да изчезне е твърде малка.

Така е, но същите предимства ги има, ако си купиш UCITS ETF на Vanguard или BlackRock (iShares) през посредник като Interactive Brokers да речем. С тази разлика, че комисионните и годишните разходи ще са 10 пъти по-ниски.

Amundi са прилично решение за по-възрастни хора, които не знаят английски и не могат или не искат да ползват инвестиционен посредник. А автоматичните вноски при месечен план са много добро решение, за да се избегнат поведенчески грешки. През Март и Април 2020 година много хора спряха да инвестират (на най-ниските цени), докато автоматичните планове си направиха вноските.

Кога е било това?
На мен ми предложи един консултант/по телефона говорихме/през мобилното приложение да открия разплащателна с 1,60 лв мес.такса при регулярни постъпления по нея.
Ще ида и на място в някой клон ,да питам ,аджеба ,каква е тая спестовна сметка без мес.такса

Лятото тази година. Направих си спестовен план само заради тази сметка без такси.

# 535
  • Русе

Така е, но същите предимства ги има, ако си купиш UCITS ETF на Vanguard или BlackRock (iShares) през посредник като Interactive Brokers да речем. С тази разлика, че комисионните и годишните разходи ще са 10 пъти по-ниски.

Amundi са прилично решение за по-възрастни хора, които не знаят английски и не могат или не искат да ползват инвестиционен посредник. А автоматичните вноски при месечен план са много добро решение, за да се избегнат поведенчески грешки. През Март и Април 2020 година много хора спряха да инвестират (на най-ниските цени), докато автоматичните планове си направиха вноските.

Не съм престарала чак толкова и имам и ЕТФ. Еми Амунди-то би по годишна доходност най-вървежното ми ЕТФ (2021)

# 536

Наистина е както казваш -  при пасивните фондове спестяваш една камара разходи .
В крайна сметка взех решение да се насоча към няколко американски ЕТФ-и през български брокер. Уж поназнайвам английски, но предпочитам съпорта да ми е на български, и ако стане нещо да са ми наблизо.
Фондовете на Амундито съм ги оставил за допълнителен бекъп и диверсификация, защото сумата която възнамерявам да инвестирам е  по-голяма от гарантираните 40 хил.

Обаче още нищо не съм инвестирал. Все още съм 100% в кеш. Smiley  
В момента пазарът изглежда така:

В ютуб много финасови гурута предричат невиждан до сега апокалиптичен срив на пазарите, тъй като в момента всички активи като почнеш от акции, до имоти, са набалончени на макс...
Казват, че пазарът в момента е надценен близо с 60% процента спрямо нормалната си средна стойност през годините...

Ситуацията изглежда плашещо...

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 13:15 от BlueIce

# 537
Някой някъде казва, че един от многото пазари е надценен... Специално Nasdaq е доста странен и много тесен индекс от 100 компании. Виж FTSE All World, Emerging markets или някой value индекс и пак си помисли дали целия пазар е надценен.

# 538
Останалите пазари не ги следя, защото според мен американският е най-големият и всички останали са като скачени съдове и зависят от него. 2008-ма година които са участвали на БФБ-то видяха какво стана. Всичко тръгна от Щатите и повлече целия свят.
Вчера леките намеци на ФЕд успяха да уплашат инвеститорите - в момента пазарите са в крайно нестабилно състояние като висока кула направена от карти, при най-лекия полъх на вятъра може да се срине...

Така си мисля аз де... а може и да греша...

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 13:35 от BlueIce

# 539
Следиш малка част от щатския пазар (Nasdaq) и си правиш изводи за целия свят. Ако ще следиш САЩ, гледай VTI - Vanguard Total US Stock Market ETF, а за целия свят - VT - Vanguard Total World Stock Market ETF.

Пазарите винаги са в нестабилно състояние. Вчера не е станало нищо кой знае какво.

Общи условия

Активация на акаунт