Инвестиции - къде, как, какво?

• 67 849
  • 755
  •   1
Отговори
# 510
Виждам,че Уникредит предлагат  Амунди като Спестовен план и Директна инвестиция- кой от двата варианта е за предпочитане?
То е ясно,че трябва да открия сметка в Уникредит- спестовна или разплащателна да е?

# 511
  • Русе
За директна има минимален вход. Май 1500 единици беше. Ако ги нямаш, тогава се прави тоя спестовен план.
Моята сметка е спестовна. Цапнали са ми някаква такса за началото на годината. Евро, евро и нещо е

# 512
Ели_дечкин, благодаря! Свързах се с консултант,посъветва ме чрез мобилното приложение да открия разплащателна сметка с дебитна карта-месечната такса е 1,60 лв ,ако по нея  има регулярни
/ежемесечни,предполагам/постъпления. Ако няма такива-мес.такса е 3 лв.

В сайта на Уникредит прочетох и за индивидуален спестовен план,та го помолих и такъв да ми направи и да ми го прати.

П.П.Видях,че и ДСК предлагат този фонд:
https://www.amundi.bg/retail/product/view/LU1989767253

# 513
  • Русе
Може да има промяна по условията за сметките.Тия изедници, банките, нямат наяждане.

Не ми допадна фонда. Тук-там прозират разни зрънца из проспекта....ама аз не съм кой знае какъв разбирач....

# 514
  • Far away from here...
Аз пък съвсем не съм разбирач 😊, но ще споделя опита си до момента с надеждата да бъда полезна на други новаци в сферата или пък по-опитните да ме коригират, ако съм си извела грешни изводи до тук Simple Smile .
Когато си избирах фондове, задължително преглеждах документа с ключова информация за инвеститорите, месечния бюлетин и проспекта на фонда (за последния е нужно повече време). Кой индекс следи, ако следи - каква в репликацията и как се представя спрямо бенчмарка, дали е акумулиращ или дистрибутиращ, валутата, таксите. Какво му е географското и секторно разпределение, кои компании също.
Съвсем наскоро, например, с часове си блъсках главата каква е тая циклична и нециклична консолидация, и ако не ми беше помогнала прекрасната авторка на темата Chrissy 🤗, сигурно и до днес щях да се чудя, а се оказа елементарно.
Сигурно пропускам някои други важни моменти, ще се радвам да ме допълните.
На този етап вече, освен представянето (което всички ни интересува), се опитвам да се ориентирам какви промени са настъпили на база месечните бюлетини.
Защото на самото представяне не мога да повлияя, но пък мога да реагирам, ако нещо ми се стори съвсем притеснително.
Или поне така мисля Simple Smile .

# 515
Виждам,че Уникредит предлагат  Амунди като Спестовен план и Директна инвестиция- кой от двата варианта е за предпочитане?
То е ясно,че трябва да открия сметка в Уникредит- спестовна или разплащателна да е?

При директна инвестиция минимумът е 500 USD/EUR за първоначалната вноска, а после може да се добавя по минимум 150. За спестовен план минималната вноска е 20 USD/EUR. Имат целева сметка за захранване на спестовен план, която е без такси. Не виждам пречка да си я захраните със сума и за директна инвестиция.

Когато си избирах фондове, задължително преглеждах документа с ключова информация за инвеститорите, месечния бюлетин и проспекта на фонда (за последния е нужно повече време). Кой индекс следи, ако следи - каква в репликацията и как се представя спрямо бенчмарка, дали е акумулиращ или дистрибутиращ, валутата, таксите. Какво му е географското и секторно разпределение, кои компании също.
Съвсем наскоро, например, с часове си блъсках главата каква е тая циклична и нециклична консолидация, и ако не ми беше помогнала прекрасната авторка на темата Chrissy 🤗, сигурно и до днес щях да се чудя, а се оказа елементарно.
Сигурно пропускам някои други важни моменти, ще се радвам да ме допълните.
На този етап вече, освен представянето (което всички ни интересува), се опитвам да се ориентирам какви промени са настъпили на база месечните бюлетини.
Защото на самото представяне не мога да повлияя, но пък мога да реагирам, ако нещо ми се стори съвсем притеснително.
Или поне така мисля Simple Smile .

Българските документи на Амунди фондовете са преведени ужасно. И на мен ми направи впечатление недоразумението "циклична/нециклична консолидация" (сектори Consumer Cyclical и Consumer Defensive). Преди време в месечните документи имаше и миш-маш от френски и български - бяха оставили френски думи там, където се бяха затруднили. В общи линии превода е отбий номер, понеже се изисква да ги има документите на български. Документите на Schroders фондовете са преведени доста по-грамотно. Предполагам Карол имат участие и заслуга.

Изборът на активно управляван фонд въобще не е лека задача. За разлика от инвестицията в пасивен взаимен фонд или ETF има допълнителен риск - представянето на портфолио мениджърите. За да има смисъл от активно управление, те трябва да победят бенчмарка с повече от годишните разходи на фонда. За периоди от над 5 години това се случва много, много рядко.

За избор на фонд, а и за следенето на вече избран такъв, препоръчвам сайта на Morningstar. В европейската му версия има много ценна информация - представяне спрямо конкуренти, управлявани средства в конкретния клас дялове (и във всички други), рисково претеглена доходност, управляващ екип и още 100 неща. За някои фондове освен количествените рейтинги (* до *****) има и ревю от екип от специалисти, който може да даде analyst rating - negative, neutral, bronze, silver, gold.

В щатския сайт на Morningstar пък има още данни, като например колко пари са инвестирали мениджърите във фонда, който те управляват (skin in the game).

Преди няколко дни си активирах free trial, за да прочета какво са написали за US Pioneer Fund - PIODX в САЩ (предлаган и в България с по-различна структура и по-високи годишни разходи). Може и без регистрация да се разгледат много данни:
https://www.morningstar.com/funds/xnas/piodx/portfolio

С trial-a има 10 страници ревю на екипа, стратегията, резултатите, текучеството, управляващото дружество и още доста забавни неща.

Според мен Амунди фондовете са по-подходящи при спестовни планове с малки месечни суми. За по-големи инвестиции е по-изгодно да се инвестира в UCITS ETF през инвестиционен посредник. Изборът е голям, годишните разходи са 5-10 пъти по-ниски и няма риск портфолио мениджъра да се издъни. Отсъства и друг риск - инвеститора да си изтегли парите от фонда в неподходящ момент, когато фонда се представя по-зле от пазара поради избраната стратегия, а не поради лошо решение на мениджърите.

# 516
Всички взаимни фондове от типа на Амунди искат много висока такса управление и вход. Тези такси изяждат част от печалбата и в дългосрочен план може да се събере много сериозна сума. Посочените по-горе етф-и са много по-евтина алтернатива. Изборът е дори още по-голям.

# 517
Амунди искат 1,5% в началото и после нищо. Може да сменяш фондове от портфейла и да пребалансираш безплатно, ако поискаш. И таксите, каквито и да са, не се виждат - гледаш си доходността и толкоз. При продажба пак няма такси.

# 518
Амунди искат 1,5% в началото и после нищо. Може да сменяш фондове от портфейла и да пребалансираш безплатно, ако поискаш. И таксите, каквито и да са, не се виждат - гледаш си доходността и толкоз. При продажба пак няма такси.

Таксите не се виждат, но ги има и се взимат от активите, т.е. от вашите пари. Даже ги има в PDF отчетите, които пращат на няколко месеца, ако си направил директна инвестиция.

# 519

Таксите не се виждат, но ги има и се взимат от активите, т.е. от вашите пари. Даже ги има в PDF отчетите, които пращат на няколко месеца, ако си направил директна инвестиция.

Ясно, че ги има. Тези хора не работят про боно. Но ако това, което остава след това ме задоволява, аз съм ОК. И поне не ми се е случвало да се вземат от моите пари (да ми намаляват активите), а от печалбата. А и чудно откъде другаде да ги вземат.

# 520

И поне не ми се е случвало да се вземат от моите пари (да ми намаляват активите), а от печалбата. А и чудно откъде другаде да ги вземат.

Таксата за управление не се взима само от печалбата. Взима се от активите под управление всеки божи ден без значение дали има ръст или спад, дали фонда бие бенчмарка си или изостава.

Има допълнителна такса за добро управление ако фонда се представи по-добре от сравнителния показател. Само че тя важи и ако пазарът падне с 20%, а фонда само с 19 Simple Smile

С други думи единственият сигурен печеливш е управляващото дружество.

# 521
  • Far away from here...
А къде се виждат тези ежедневни такси?
Понеже в отчетите, които получавам до момента, виждам само тези при закупуване на дялове?

# 522
А къде се виждат тези ежедневни такси?
Понеже в отчетите, които получавам до момента, виждам само тези при закупуване на дялове?

Таксите са описани в Key Investor Information Document (KIID), месечния списък с факти и в проспекта на фонда. Това е от KIID:

Това съм получил на мейла:

# 523
Може ли да споделите в кои фондове сте инвестирали. Интересувам се от такива с ниво на риск 4 най-вече, но ще сложа  малко и в по-високорисков .Набелязала съм два с риск 4 после ще ги напиша че не са пред мен и поне десетина с ниво 6 и затова ми е интересно другите в какво инвестират.

Eто кои фондове съм набелязала
риск 4
LU0801842559
LU1121646779

риск 6
Lu1883854199
LU1883854355
LU1883872332
LU1883872415

посочените фондове не представляват съвет за покупка.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 11:07 от Niss

# 524
  • Русе
Аз съм писала назад в темата кои са моите. Риск 6 са.

Общи условия

Активация на акаунт